Handelsbyen Riga

Nu skal vi dykke ned i Riga, hovedstaden i Letland, som er et kulturelt knudepunkt med levn fra sin tid som blandt andet Hansestad og besat af Sovjetunionen.

Riga har mange smukke art nouveau huse og inspirerende arkitektur. Foto Kirsten Gynther Holm
Josefine Aude Raas

Skrevet af

Josefine er journalist og podcaster med speciale i Latinamerika og Spanien. Josefine vil møde mennesker i alle afkroge af samfundene og opleve deres hverdag og fortælle deres historie.

I dag kan man både opleve den gamle bydel, som giver et blik tilbage i tiden til Hansa-forbundet, og den nyere bydel med en moderne udpræget lettisk stil med levn fra russerne.

Riga var en stor handelsby og er stadig et knudepunkt som den største by i de baltiske lande. Det var Hansaforbundet, der gav byen et solidt økonomisk fundament, og byen var en port mellem øst og vest. Byen bliver ved med at tiltrække sig opmærksomhed. I 2017 blev den udnævnt til regionalt centrum for gastronomi i Europa – hvilket vi også dykker mere ned i. I 2018 blev der holdt en sangfestival med over 60.000 korsangere. Det er en multinational by, hvilket både ses i arkitekturen, kunsten og på madscenen. Som den ældre dame Riga er, har hun været igennem en masse i sin levetid: Blandt andet tysk og russisk besættelse og svensk styre.

Smeltedigel med oprørsk hjerte

Det er de mange besættelser og letternes egen stædighed, der er med til at gøre Riga til en smeltedigel med spor fra mange kulturer. Det er en multikulturel by, hvor man fornemmer tyskerne, hollænderne, russerne og danskerne fra al den handel, der fandt sted. I den gamle bydel får man en hyggelig middelalderby med tyske islæt fra Hansatiden, og i den nye bydel er der en udpræget lettisk stil blandet med russisk arkitektur. Den har et moderne og nyt udtryk i forhold til den middelalderlige gamle bydel, og man får østeuropæiske fornemmelser.

I dag besøger flere og flere turister byen, da den største lufthavn i de baltiske lande også ligger i Riga. Udover turister er der stadig mange efterkommere af tyskere, polakker og russere. De udgør i dag et mindretal, men er ikke statsborgere med mulighed for at stemme. Det er stadig en stor politisk debat, og noget af det der gør Riga til et specielt sted at rejse til.

Derudover har letterne altid haft et oprørsk hjerte, specielt under Sovjetunionen, hvor der eksisterede en stor undergrundskultur blandt unge med undergrundscaféer og værtshuse. Der var et stort fokus på kunst og musik, som stadig fylder meget i byen i dag – specielt i den gamle bydel. Her finder du mange gallerier og undergrundscaféer med eksperimenterende musik. Du kan også besøge et KGB-museum i byen, som tager dig gennem historien og den sidste tid før løsrivelsen.

Vikingemad eller fransk gourmet?

I dag er Riga helt sin egen, men med masser af spor rundt omkring, som fører én tilbage i tiden eller til en anden kultur. Et sted, hvor det multikulturelle bliver meget tydeligt, er i maden. Du finder lidt af alt i Riga. Du kan slå dig ned på en moderne strøgcafé, finde gourmetrestauranter med mere internationale islæt, træde ned i en kælder og få serveret store varme portioner af vikingemad eller finde nationalretter med mere middelalderagtige toner fra hansetiden. Og til det findes der flere og flere hjemmebryggerier med spændende og farverige øl.

Riga skiller sig ud ved at være både traditionel og moderne: Vikingemad eller fransk gourmetmad? Hjemmebrygget specialøl eller en Carlsberg? Gammelt middelaldercentrum eller moderne lettisk arkitektur? Byen har skulle finde sig i meget gennem tiden, hvilket gør den til en multikulturel smeltedigel med en lettisk befolkning, der vil kæmpe for deres selvstændighed.

Se alle vores artikler om Europa