Sitio Barriles i Chiriqui

En af de mest berømte arkæologiske udgravninger i Panama er Barriles, også kendt under navnet Sitio Barriles, som findes i Chiriqui provinsens højland i den vestlige del af landet.

Sitio Barriles ligger ligeledes i Gran Chiriqui Kulturområdet, der omfatter Vestpanama og det meste af den sydlige del af Costa Rica. Gran Chiriqui Kulturområdet er en del af det endnu bredere Isthmo-Colombian Area, der omfatter de områder i det østlige Honduras, Nicaragua, Costa Rica, Panama og det nordlige Columbia, hvor man talte ”Chibcha” før spaniernes ankomst.

Stedets Historie

Sitio Barriles menes engang at have været et ceremonielt center for et samfund med en befolkning på omkring 500-1000 individer. På en lille forhøjning fandt man 14 statuer på en række. Ti statuer er afbildninger af enkeltstående individer, mens de sidste statuer forestiller to individer. Det ene individ med ornamenter og kegleformet hat sad ofte på skuldrene af et andet individ. Forskere fortolker disse topersoners statuer som bevis på, at højere og lavere status har eksisteret inden for Barriles’ sociale grupper.

Eksperter mener, at Barriles har været hovedsæde for en lille regional samling af bosættelser, der blev bragt sammen pga. ceremonielle bånd og krigsførelse. De havde også produktionen af eller udvekslingen af slebne stenøkser til fælles. De blev brugt til skovrydning og andre aktiviteter inden for træarbejde.

Myter og Misforståelser

Barriles har fået relativt lidt arkæologisk opmærksomhed i udlandet sammenlignet med andre mere øjenfaldende arkæologiske steder i Mesoamerika eller Peru. Derfor er Sitio Barriles også blevet genstand for rygter og spekulationer. Et af de populære rygter er, at Barriles blev bosat af to populationer – den ene af afrikansk herkomst og den anden af asiatisk herkomst.

Fortalere for denne teori hævder, at de kan se forskellige etniske karakteristika på Barriles statuernes figurer. Der er dog tre grunde til, at man kan tvivle på, at det er rigtigt:

1. For det første er de keramiske stilarter og mønstre, man har studeret fra Barriles, så identificerbare, at de kan spores tilbage til forhistoriske fund fra en langt tidligere periode. Derfor er det mindre sandsynligt at statuerne skulle være genstande introduceret af folk andre steder fra.

2. For det andet er statuerne meget stilrene. Derfor har fysiske egenskaber som f.eks. perfekte, kvadratiske skuldre måske været en del af den oldgamle kunstneriske skulpturkanon nærmere end en akkurat kopi af aktuelle fysiske karakteristika.

3. For det tredje er eksperter kommet med den fortolkning, at nogle af statuernes ansigter muligvis er blevet beskadiget på et tidspunkt.

Barriles spiller således en vigtig rolle i diskussionerne omkring en chibchansk identitet, der er baseret på genetiske, lingvistiske og arkæologiske studier fra andre steder i Mellemamerika. F.eks. bliver de individer, der bærer en kegleformet hat i statuerne, muligvis forbundet med en shamanisk religiøs tradition.

Sitio Barriles i dag

Mange af statuerne udstilles i dag på Museo Antropológico Reina Torres de Araúz i Panama City. Den nordvestlige del af Sitio Barriles er offentligt tilgængeligt via Landau Finca, der er en privatejet ejendom. Her kan man se små udstillinger med forskellige genstande, en udgravningsblok og i et lille privat museum. José Luis og Edna Landau forvalter stedet under aftale med Det Nationale Kulturinstitut.

Se alle vores artikler om Mellemamerika