Patagoniens nationalparker

Din guide til Patagoniens nationalparker og storslåede naturoplevelser

Torres del Paine nationalparken er et imponerende bjergområde med gletsjere, ismarker og turkisblå søer. Foto Ulla Haugsted

Hvad er Patagonien?

Patagonien er den sydligste region af Argentina og Chile – et enormt område med et helt unikt dyreliv og storslåede nationalparker med landskaber præget af panoramiske udsigter, fra gletsjere og sneklædte bjergtinder, til turkisblå søer, floder og meget mere.

En rejse til Patagonien byder på uanede muligheder for naturopleveler af en helt særlig kaliber. Drømmer du om en rejse til det sydamerikanske naturparadis, forslår vi hos Viktors Farmor, at du kigger nærmere på de 4 følgende områder:

1. Vandrebyen El Chaltén

Den charmerende vandreby El Chaltén ligger i den argentinske del af Patagonien for foden af hele to storslåede bjerge: Fitz Roy og Cerro Torre. Byen har en helt særlig historie – den blev nemlig grundlagt af en dansker! Tilbage i starten af 1900-tallet rejste den jyske matros Andreas Madsen til området, bosatte sig og byggede fårefarmen Estancia Fitz Roy. I dag, mange år senere, er El Chaltén udgangspunktet for trekking i Andesbjergene og de mange smukke naturoplevelser, området byder på.

Så er du til vandreferier, mødet med den utæmmede natur, panoramiske udsigter og ubeskriveligt smukke vider, må du ikke snyde dig selv for et trek fra El Chaltén til området omkring Fitz Roy og Cerro Torre bjergene og Capari-søen.

2. Los Glaciares nationalpark

Den imponerende Los Glaciares nationalpark daterer tilbage til 1937 og er at finde på UNESCO-verdensarvsliste – og det forstår vi godt. De 47 store isblå gletsjere, der har givet parken sit navn, viser os nemlig en mere end 10.000 år gammel verden: kold, vild og utæmmet.

Perito Moreno gletsjeren, den nok mest berømte af parkens gletsjere, ligger i den sydvestlige ende af Argentino Lake og strækker sig over et imponerende areal på ca. 250 kvadratkilometer. Gletsjeren er opkaldt efter en berømt argentinsk opdagelsesrejsende fra 1800-tallet – og det er en af de få gletsjere i verden, der stadig er i bevægelse.

De smukke turkisblå gletsjervæg strækker sig 60-70 meter over Argentino Lakes iskolde vand. Og det sker jævnligt, at Perito Moreno gletsjeren kælver. Den buldrende lyd minder mest om torden. Og så frigør enorme isblokke sig fra den 60 meter høje front og falder med det drøn ned i Canal de los Tempanos eller Rico Bend. Høje bølger rejser sig og de store blokke flyder derefter roligt langs kanalen til søen.

Vil du helt tæt på den smukke Perito Moreno gletcher i Los Glaciares nationalparken og se den enestående naturoplevelse og kælvningerne, kan vi varmt anbefale en bådsafari langs den 5 km lange gletsjervæg.

3. Torres del Paine Nationalpark, Chile

Knap 2.000 kvadratkilometer. I nationalparken Torres del Paine i den chilenske del af Patagonien kommer man hurtigt til at føle sig lille. Og med de imponerende bjergområder, gletsjere og turkisblå smeltevandssøer, der står i smuk kontrast til grønne dale og sletter, kan du næsten ikke undgå at forelske dig. Torres del Paine parken har fået sit navn fra de to letgenkendelige bjergtinder Paine-tårnene og har siden 1978 været på UNESCO-verdensarvslisten.

Mens du vandrer gennem det sceniske landskab, kan du også opleve de end 100 forskellige fuglearter, der holder til i Torres del Paine parken. Flokke af flamingoer er et almindeligt syn, ligesom du kan se gunacoer og nandu-strudse – og især kondoren er kendt.

4. Tierra del Fuego nationalpark

Tierra del Fuego er en øgruppe ud for Sydamerikas kyst og er adskilt fra fastlandet ved Magellanstrædet. Området fik sit navn af den portugisiske opdagelsesrejsende Ferdinand Magellan, der så de indfødtes mange bål på kysterne og derfor døbte landet Tierra del Fuego, eller ildlandet på dansk.

Der er her du finder verdens sydligst beliggende by Ushuaia. Ushuaia betyder på de lokale Yamana-indianeres sprog ”den dybe bugt, der vender mod vest”. Byen er blevet centrum for vandring, vintersport og krydstogter til Antarktis. 

Selve Tierra del Fuego nationalparken dækker et areal på 63.000 hektar, men kun en lille del af den er åben for besøgende. Resten er beskyttet for adgang. Nationalparken imponerer, som resten af Patagonien, med et mangfoldigt dyreliv – fra larmende kolonier af pingviner og søløver, til et utal af fuglearter, bævere og meget mere.

Og har du tænkt over, hvor verdens ende ligger, så finder du svaret i Tierra del Fuego: for enden af vejen til søen Lago Roca, omgivet af vindblæste bjergtinder og endeløse græsstepper.

Se programmet for Viktors Farmors rejser til Patagonien her

Se alle vores artikler om Sydamerika