I Dr. Livingstones fodspor

At besøge Malawi er et eventyr i Livingstones ånd. Malawi søen topper en liste over verdens 15 mest spændende steder.

Malawisøen er den 9. største sø i verden. Foto Viktors Farmor

”Dr. Livingstone, I presume?” Det er vist et af de mest kendte citater i historien. Det faldt, da den amerikanske eventyrer og journalist Henry Stanley fandt den engelske opdagelsesrejsende David Livingstone dybt inde i Afrika, efter at man i 6 år ikke havde hørt fra Livingstone.

Ifølge Stanleys optegnelser skete det den 10. november 1871. På det tidspunkt var Livingstone en af verdens mest efterspurgte mænd. Siden hans første rejse til Afrika i 1841 havde han krydset Kalahari-ørkenen, sejlet på den 2500 km lange Zambesi flod, navngivet Victoria Falls og rejst fra den ene side af kontinentet til den anden.

Fra Zanzibar til Tanganyika

Det sidste eventyr, han var gået i lag med, var at finde kilden til Nilen. Ledsaget af frigivne slaver og soldater fra den britiske kronkoloni Indien drog han ind i kontinentet fra kysten ved Zanzibar. Men hans ledsagere deserterede, hans medicin blev stjålet, og til sidst var det arabiske slavehandlere, der reddede hans liv og bragte ham til kanten af Tanganyika-søen. Her gav de lokale ham mad – på én betingelse: Han skulle spise sin mad i et indelukke, med kniv og gaffel, så de kunne more sig over hans europæiske spisevaner.

Hvem var han egentligt, denne Dr. Livingstone? Han var en af heltene i det viktorianske England i anden halvdel af 1800-tallket. Kendt som missionær, mønsterbryder, anti-slaveri-fortaler, videnskabsmand – og opdagelsesrejsende. Mest af alt det sidste.

The Lake of Stars

David Livingstone kortlagde en stor del af Malawi-søen. I dag véd vi, at søen er verdens 9. største, og at ingen anden sø har så mange fiske-arter. Men i 1861, da Livingstone og John Kirk sejlede op ad søen i en lokal båd, var det en epokegørende rejse. Livingstone døbte den ”The Lake of Stars”, for når han så lanterne i fiskermændenes både i mørket, lignede det stjerner på himlen.

Sådan er det ikke i dag. Alligevel er Malawi søen øverst på listen over verdens top 15 nye destinationer. Omgivelserne er smukke – lige fra små øer med sandstrande over farverige tropiske fisk til idylliske landsbyer. Malawi er en overset destination i Afrika. Et re-introduktions program for løver, som blev begyndt i 2012, har båret frugt, og er sammen med landets geografiske alsidighed med til at åbne verdens øjne. Et besøg her er eventyrligt – og eventyr var ikke kun forbeholdt David Livingstone.

Se alle vores artikler om Afrika