Gujarat: Indiens oversete hjørne

Årets rejse med etniske minoriteter, vilde landskaber og kunsthåndværk

Tag med på et ægte eventyr gennem Indiens måske mest oversete stat: Gujarat. Kun få udenlandske turister finder vej hertil, selvom Gujarat byder på både farverige markeder, storslåede templer og et helt unikt dyreliv. Og så bor vi tilmed nogle dage på ægte maharajapaladser.

Priser fra

27.990 kr.

Max. 20 deltagere

16 dages rejse

Start din rejse her

Vi starter i hovedstaden Ahmedabad, der byder på spændende muséer, helligdomme og indisk storbyliv. Vi dykker også ned i områdets spændende historie. Helt andre oplevelser venter os omkring Jambughoda, hvor vi bor hos den lokale maharajafamilie i deres lille palads og oplever etniske minoriteter i lokale landsbyer og på det ugentlige marked. Vi fortsætter til den UNESCO-beskyttede moské i Champaner og videre mod Gir Nationalpark, der er hjemsted for verdens sidste lille bestand af asiatiske løver. Med to safarikørsler har vi gode chancer for at se de ekstremt sjældne kattedyr i fri natur.

Vi fortsætter via Gondal med sine flotte paladser til Bhuj, der er kendt for sine rige håndværkstraditioner. Vi er nu helt ude på kanten af Indien, hvor de små landsbyer er beboet af etniske minoriteter med dybe traditionelle rødder, og landskaberne ligner noget fra en fremmed planet. Ikke mindst ved den enorme saltørken Rann of Kutch, hvor vi kører på udkig efter de sjældne vilde æsler, der har fundet deres sidste fristed her. Bestanden er heldigvis stigende igen.

Ved Modhera oplever vi det smukt udskårne soltempel og trappebrønd, og omkring Poshina udforsker vi lokale landsbyer, kunsthåndværk samt en lokal helligdom omgivet af hundredvis af hestefigurer i ler. Så der er lagt op til en sand eventyrrejse i et område af Indien, hvor turister stadig er en sjældenhed.

5 gode grunde til at rejse til Indien med Viktors Farmor:

  • Udforsk den enorme saltslette Rann of Kutch
  • Besøg etniske minoriteter i små landsbyer på kanten af Indien
  • Bo flere nætter på gamle maharaja-paladser
  • Hold udkig efter verdens sidste asiatiske løver i Gir Nationalpark
  • Dyk ned i Gujarats særdeles rige håndværkstraditioner

Dagsprogram

  • Dag 1

    Afrejse fra Danmark

    Fra København sætter vi kurs mod Indien. Efter et flyskifte fortsætter vi til Ahmedabad, hvor vi ankommer midt om natten. Vi bliver hentet i lufthavnen og kørt til hotellet, hvor værelserne står klar, så vi kan hvile ud ovenpå rejsen.

    Måltider: Mad på flyet

  • Dag 2

    Byrundtur i Ahmedabad

    Næste morgen vågner vi i hjertet af Gujarats statshovedstad, Ahmedabad. Ikke mange udenlandske turister finder vej hertil, men det til trods er Ahmedabad en både spændende og meget historierig by. Den blev grundlagt af den tidligere konge af Gujarat Ahmad Shah i 1411, og den blev hurtig en vigtig by på datidens handelsruter. Siden er det gået stærkt, og i dag har Ahmedabad over 8,6 millioner indbyggere.

    Vi starter dagen med en rolig morgenmad på hotellet, inden vi kigger os om i byen. Første stop er det superb tekstilmuseum Calico Museum, hvor vi får en introduktion til Gujarats rige traditioner indenfor vævede stoffer og tekstiler. Blandt museets mange skatte er tekstiler helt tilbage fra mogulernes periode i 1400-tallet samt smukke broderier fra 1800-tallet. Også skulpturer, miniaturemalerier og andet håndværk er udstillet mellem tekstilerne.

    Vi fortsætter til helligdommen Sabarmati Ashram, der blev grundlagt af selveste Gandhi i 1917. Det var herfra, han startede sin berømte 385 kilometer lange Salt March til Dandi i 1930 som protest mod det britiske kolonielle styre. Vi ser også den muslimske helligdom Sarkhej med sine gravmæler fra 1400-tallet, og vi går en tur gennem Ahmedabads gamle bydel for at beundre de smukke gamle handelshuse, der gemmer sig i labyrinten af gyder.

    Dagen afrundes på bedste vis med middag sammen.

    Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

    Overnatning: Ahmedabad

  • Dag 3

    Gåtur i Ahmedabad og kørsel til Jambughoda Village

    Formiddagen byder på en gåtur gennem Ahmedabads historiske gamle bydel. Turen er ca. 5 kilometer lang, og vi gør masser af stop på vejen for at nyde stemningen og se på seværdighederne langs ruten. Vi starter ved templet Swaminarayan, der er overdådigt og farverigt udsmykket. Det samme gælder facaden på den smukke haveli (overdådig bygning) ved siden af, der tidligere blev brugt til at huse pilgrimme.

    Vi fortsætter til fods gennem de travle gader til den nu delvist kollapsede kuppel Calico Dome, der har forbindelse til den berømte amerikanske arkitekt Frank Lloyd Wright. Herfra fortsætter vi til Ahmedabads fredagsmoské fra 1424, hvis design blander hinduistiske og muslimske elementer. Resultatet er en smuk og stor bygning med ikke mindre end 260 søjler og 15 kupler i gylden sandsten.

    Efter gåturen forlader vi Ahmedabad og kører mod Jambughoda. Det er en flot tur gennem landlige områder, der giver de første indtryk af livet i Gujarat udenfor storbyen. Andre steder passerer vi landskaber med teaktræer og bambuslunde, og med held får vi måske et glimt af de etniske grupper, der lever i denne del af staten.

    Vel fremme indlogeres vi på den lokale maharaja-families gamle palads, der i dag er indrettet som et charmerende hotel. Det er ikke noget stort eller prangende sted. Men det er en helt særlig oplevelse at gå gennem de gamle stuer fyldt med familiens private billeder og ting, og med held møder vi endda maharajaen eller hans familie – de bor nemlig stadig i en del af paladset. Heldigvis har vi god tid til at nyde stedet, for vi har to nætter på paladset. Vi slutter dagen med middag på paladset, hvoraf en del ingredienser kommer fra familiens eget landbrug.

    Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

    Overnatning: Jambughoda

  • Dag 4

    Stammelandsbyer og lokalt marked

    En særdeles spændende dag venter os, når vi udforsker lokale landsbyer omkring Jambughoda. Mange folk i dette område er fra de etniske minoritetsgrupper rathwas, bhil og nayaks. I en ikke særlig fjern fortid levede de som jægere og samlere, og deres unikke kultur og traditioner er tydelige i både deres påklædning, danse og religion. Ved festlige lejligheder pryder mændene sig med ansigtsmaling og overdådige hovedbeklædninger. Også deres huse er anderledes. Flere steder ser vi rigt udsmykkede døre med figurer af andre beskyttende ikoner. Hos rathwaserne vil nogle af væggene i husene tilmed være dækket af malerier i en stilart, man ikke ser hos andre indiske befolkningsgrupper.

    Særlig eksotisk er det ugentlige marked, hvor folk kommer fra nær og fjern for at handle. Her er det tydeligt, at hver landsby har sin egen klædedragt i form af mændenes turban eller kvindernes sarier. Også kvindernes tunge sølvsmykker giver en ledetråd om, hvilken landsby og hvilken minoritetsgruppe, de tilhører. Nogle smykker er lavet af gamle mønter, der kan stamme helt tilbage fra kolonitiden. Også yngre mænd finder vej til markederne. I den lokale kultur anses det som en overgangsrit fra barn til voksen, når man kommer med på marked, og mange unge mænd pynter sig med fjer, hellige ikoner eller anden glitter for at skille sig ud fra mængden – gerne i kombination med moderne solbriller og en mobiltelefon. Markederne er et godt sted at møde det andet køn, så det er vigtigt at se godt ud. Det ugentlige marked er en unik mulighed for at opleve en række folkeslag, som man ellers ikke møder i Indien – og netop denne dag er markedsdag, så vi har mulighed for at opleve det hele.

    Vi tager os god tid til at opleve stemningen på markedet og kigge os om i de lokale landsbyer, inden vi vender tilbage til paladset, hvor endnu en lækker middag venter.

    Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

    Overnatning: Jambughoda

  • Dag 5

    UNESCO-beskyttede Champaner og Pavagadh på vej til Bhavnagar

    Vi tager afsked med maharaja-familien og deres palads efter en tidlig morgenmad og sætter kursen mod byen Bhavnagar. Det er en længere tur, der tager en god del af dagen. Men vi gør flere spændende stop på vejen.

    Først I byen Champaner, der har en lang historie. Det siges, at kongen Vanraj Chavda grundlagde byen helt tilbage i 700-tallet, men den tidlige historie fortaber sig i tidens tåger. Sikkert er det, at byen blev erobret flere gange op gennem historien. Blandt andet i 1482, hvor den unge sultan af Gujarat Mahmud Begada angreb byen. Efter at have sejret vendte Begada sin opmærksomhed mod fortet Pavagadh på klipperne over Campaner, hvor den tidligere konge af Campaner havde søgt tilflugt. Først efter 20 måneders belejring kunne Begada indtage fortet. Han brugte dernæst 23 år på at genopbygge og forskønne Campaner, inden han flyttede sin hovedstad til Ahmedabad. Blandt hans mest storslåede bygningsværker er byens fredagsmoské, der med sin blanding af muslimske og hinduistiske træk anses for at være et mesterværk indenfor muslimsk arkitektur i Indien. Også Pavagadh er af stor historisk betydning, da byen er et sjældent eksempel på en islamisk by fra før mogulernes æra i Indien. Både moskéen og Payagadh-fortet er i dag på UNESCOs kulturarvsliste.

    Vi fortsætter til Bhavnagar, hvor vi indlogeres på byens flotte palads. Paladset blev opført af den lokale maharaja i 1879, og hans familie boede her frem til uafhængigheden i 1947. Herefter overdrog han bygningerne til den nye indiske stat, der i 1984 konverterede de historiske bygninger til et heritage hotel. 

    Efter indlogeringen tager vi på gåtur gennem byens bazar, og vi besøger Barton Museum, der huser en privat samling af lokale antikviteter indsamlet af en britisk oberst i 1800-tallet. Dagen slutter med middag i de historiske omgivelser på vores paladshotel. 

    Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

    Overnatning: Bhavnagar

  • Dag 6

    De sidste asiatiske løver i Gir National Park

    Helt andre oplevelser venter i dag, når vi sætter kurs mod Gir National Park. Det er en længere tur, så det er ud på eftermiddagen, når vi indlogeres på hotel. Men det passer perfekt, for de sene eftermiddagstimer er ideelle til vores første safari i nationalparken.

    Det er et helt unikt sted. Tidligere jagede den asiatiske løve over enorme områder fra det sydlige Indien til Grækenland. Men i dag er der kun en meget lille bestand på omkring 675 løver tilbage. De lever alle i Gir National Park. Vi prøver naturligvis at finde en løveflok på vores safarikørsel om eftermiddagen, og chancerne for at se de sjældne dyr er ganske gode.

    Foruden løverne kan vi være heldige at se blandt andet Nilgai-antiloper, desmerdyr samt flere forskellige hjortearter. Også aber lever i parken, og løverne er ikke de eneste rovdyr, der lurer i det gyldne græs. Leoparder jager også i Gir. Det samme gør hyæner, jackaler, ræve, krokodiller og den lille junglekat. Fugleinteresserede har også meget at glæde sig til. Mere end 300 arter er observeret i parken. Så der nok at kigge efter på vores safari i parken.

    Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

    Overnatning: Gir National Park

  • Dag 7

    Morgensafari og videre til historiske Gondal

    Vi tager en morgensafari i Gir National Park for at kigge efter løverne og det øvrige rige dyreliv, inden vi fortsætter dybere ind i Gujarat.

    Turen til Gondal er ca. 120 km, men på de lokale veje tager det typisk 2-3 timer. Vel fremme i Gondal indlogerer vi os på vores hotel. Igen i nat skal vi bo i historiske omgivelser, for hotellet er indrettet i et lille palads fra 1880’erne, der i sin tid blev opført som residens for kronprinsen af Gondal. Det er et lille og hyggeligt sted fyldt med stemning og med en fin udsigt over floden fra tagterrassen. Er der ikke værelser nok til hele gruppen på dette lille palads, er to af byens øvrige paladser heldigvis også indrettet til hotel, og så får vi flere værelser der.

    Efter indlogeringen er det tid at se nærmere på Gondal. Vi besøger blandt andet det flotte palads Naulakha fra ca. 1748, der er kendt for sine flotte stenudskæringer. Dele af paladset er i dag indrettet som museum, så vi har mulighed for at komme indenfor og se de smukke omgivelser, som maharajaen af Gondal i sin tid omgav sig med.

    Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

    Overnatning: Gondal

  • Dag 8

    Lokalt håndværk på vej til Bhuj

    En spændende dag venter os, når vi forlader Gondal og kører mod Bhuj i det tyndt befolkede nordvestlige hjørne af Gujarat. Turen tager en god del af dagen, men vi gør flere spændende stops undervejs.

    Første stop er ved en landsby ved navn Dhaneti, der er kendt for sine traditionelle tekstiler. Man har produceret tekstiler i Gujarat i generationer, men det tog for alvor fart efter en voldsom tørke i 1969. Høsten slog fejl, folk sultede og de fattige lokale landmænd kunne ikke brødføde deres familier. Det fik mange gældsplagede mænd til at begå selvmord i afmagt. Ifølge de lokale skikke måtte de efterladte kvinder ikke gå i marken for at arbejde, så de kunne ikke overtage landbruget efter deres afdøde mænd. Men de kunne væve og brodere, og landsbyens gamle håndværktraditioner blev redningen for mange familier. Især én stærk kvinde ved navn Parmaben gjorde en stor indsats for lokalsamfundet. Hun var selv en dygtig væver og brodøse, og hun gik fra landsby til landsby i området for at lære kvinderne det gamle håndværk. I dag er hun over 90 år gammel, men hun er stadig en inspiration for de lokale kvinder.

    Fra Dhaneti fortsætter vi til Ajrakhpur, hvor vi skal lære om et andet lokalt håndværk: Stoftryk. Teknikken er kendt som ajrakh-print, og de færdige tryk fra området er efterspurgt langt ud over Indiens grænser. Inspirationen til motiver og farver finder kunstnerne i naturen, og alt er håndlavet. Der er ingen maskiner involveret overhovedet. Historikere mener, at teknikken går helt tilbage til Indus-civilisationen, der blomstrede for over 3.500 år siden.

    Vel fremme i Bhuj bliver vi indlogeret på vores hotel for de kommende to nætter og slutter dagen med middag på hotellet.

    Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

    Overnatning: Bhuj

  • Dag 9

    Aina Mahal-paladset og tekstilmuseum i Bhuj

    Vi har hele dagen til at udforske Bhuj, der byder på flere spændende seværdigheder. Ikke mindst det særprægede palads Aina Mahal, der blev bygget af lakhpatji-dynastiet i midten af 1700-tallet. Paladset er designet af arkitekten Ram Singh Malam, der tilbragte 17 år i Europa, inden han vendte hjem til Indien igen. Den europæiske inspiration er tydelig i Aina Mahal-paladset, der mest af alt ligner en stor kirke udefra. Inde bag de tykke stenmure er stilen dog gennemført indisk, og de mange korridorer og sale er overdådigt udsmykkede. 

    Vi er nu kommet til området Kutch, og få andre regioner i Indien er så kendte for deres tekstiler, som Kutch er. Det skal vi naturligvis opleve, når vi besøger den lokale landsby Bhujodi. Også stoftryk, keramik, metalarbejde og andet håndværk laves i byen, men det er særligt tekstiler, der har gjort Kutch berømt, og flere af de lokale håndværkere har vundet prestigefyldte priser for deres produkter. Det er dog ikke kun de færdige stykker stof, der er interessante. Det er først og fremmest oplevelsen af at se de traditionelle håndværk blive udført i landsbyens små værksteder, hvor ikke meget har ændret sig i talrige generationer.  

    Vi besøger også det lokale museum, hvor man gør en stor indsats for at bevare og promovere Kutch-områdets rige håndværkstraditioner. Derfor udstiller man ikke blot genstande her, men træner også lokale i de gamle håndværk, så de kan føre traditionerne videre.

    Efter besøget vender vi tilbage til Bhuj, hvor dagen slutter med middag på hotellet.

    Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

    Overnatning: Bhuj

  • Dag 10

    Minoritetsgrupper på kanten af Indien

    Vi er nu for alvor kommet helt ud på kanten af Indien, og selvom dagens tur til Hodka kun tager ca. halvanden time, kommer vi i dag endnu længere ud. Området er rig på forskellige etniske minoriteter, der på forskellig vis holder fast i deres traditionelle identiteter. Ikke mindst gennem deres påklædning og håndværk.

    Et eksempel er landsbyen Nirona, som vi besøger på vejen. Her møder vi khatris-folket, der er kendt for en særlig form for stofmaling kendt som rogan-kunst. Vi møder også luhar-folket, der i generationer har specialiseret i at blive dygtige til at lave kobberklokker. Vi ser naturligvis håndværket, men vi får også et indtryk af dagliglivet i en landsby som Nirona langt væk fra Indiens storbyer. 

    Dernæst fortsætter vi til Hodka, hvor vi indlogerer os på et simpelt hotel. Om eftermiddagen besøger vi en stammelandsby ved navn Jat, hvor kvinderne bærer store næseringe og klæder sig i farvestrålende dragter. Mændene farver deres hår med henna og pynter det med perler. Mange landsbyer i denne del af landet består af runde stråtækte huse, der til tider er pyntet med bemalede motiver i stærke farver.

    Tilbage i Hodka går vi en lille tur og får et indtryk af byen, inden det er tid til middag.

    Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

    Overnatning: Hodka

  • Dag 11

    Gennem tørre landskaber til Rann of Kutch

    I dag kører vi mod området Little Rann of Kutch, der byder på et af Indiens mest særprægede landskaber. Det er en lang køretur, der tager det meste af dagen. Så der er god tid til at læne sig tilbage og slappe af, mens vi nyder de skiftende udsigter gennem bussens vinduer og fordøjer de sidste mange dages oplevelser.

    Vel fremme indlogeres vi på et komfortabelt resort for de kommende to nætter.

    Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

    Overnatning: Bajana ved Rann of Kutch

  • Dag 12

    Rann of Kutch, vilde æsler og landsbybesøg

    Vi står tidligt op for at udforske Little Rann of Kutch. Her strækker de tørre, pandekageflade, åbne saltsletter sig mod horisonten. Man mener, at der engang har ligget et lavvandet hav her, men da vandet fordampede, efterlod det den udtørrede havbund bestående af tør, saltholdig, solbagt jord. Når det en sjælden gang regner, forvandles området til et frodig, lavvandet vådområde. Men langt størstedelen af tiden ligner Rann of Kutch en ugæstfri og ubeboelig ørken.

    Ugæstfri er den. Men ubeboelig er ørkenen dog langt fra. Faktisk er disse tørre stepper et vigtigt område for fugle, der kommer i stort antal for at yngle eller gøre stop på deres træk. Man vurderer at omkring 75.000 fugle yngler i området. Men Rann of Kutchs mest berømte beboere er dog uden tvivl de vilde æsler. Her lever de allersidste vilde æsler af arten equus hemionus khur. Tidligere levede disse æsler over store områder, der strakte sig fra Iran og Afganistan til Indien. Men i dag lever de kun her. Heldigvis er bestanden stigende, og ved den seneste optælling i 2020 registrerede man lidt over 6.000 æsler.

    Om vi ser æslerne på vores køretur denne morgen, er et spørgsmål om held, for området er enormt. Men vi gør et forsøg, og om ikke andet så får vi en fornemmelse af de enorme vidder og særprægede landskaber. Vi ser også, hvordan man udvinder salt fra den saltholdige jord.

    Tilbage på hotellet er der tid til at slappe af og nyde omgivelser, inden vi ud på eftermiddagen kigger os lidt om i den nærliggende landsby.

    Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

    Overnatning: Bajana ved Rann of Kutch

  • Dag 13

    Modhera soltemplet på vej mod Poshina

    Turen fortsætter mod nordøst og byen Poshina. På vejen gør vi holdt ved det flotte soltempel Modhera, der har ligget ned til Pushpavati-floden i næsten 1.000 år. Det blev opført i år 1026 e.Kr. af Bhimadeva fra Solanki Rajput-klanen, der dedikerede de hellige bygninger til Lord Surya – solguden. Stenbygningen blev overdådigt dekorerede med udskæringer og designet, så de første solstråler ved solhverv ville ramme statuen af Surya inde i templet. Ved siden af templet er et godt eksempel på de trappebrønde, der er særlige ved denne del af Indien. Her har man lavet kunstfærdige trapper – og til tider tempellignende bygninger – der fører ned til grundvandet nede i jorden. Sammen udgør templet og brønden et arkitektonisk mesterværk.   

    Vi fortsætter til byen Sidhpur, der byder på en spændende blanding af arkitektur, kultur og mytologi. Legender forbinder den store kriger Parasurama med byen, der senere blev hovedstad for Solanki-dynastiet. I dag er byen dog bedst kendt for sine fine gamle bygninger, hvoraf en del er inspireret af europæisk arkitektur.

    Fra Sidhpur fortsætter vi til Poshina, hvor vi indlogeres på vores hotel for de kommende to nætter og spiser aftensmad sammen.

    Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

    Overnatning: Poshina

  • Dag 14

    Poshina, stammelandsbyer og terrakotta-heste

    Poshina er ikke nogen stor by. Men byens bazargader er absolut et besøg værd. Ikke mindst fordi vi her kan være heldige at se håndværk fra de omkringliggende minoritetsgrupper. Området er særlig kendt for sine sølvsmykker og dekorerede knive. Men også for hestefigurer lavet i ler. Hvad de skal bruges til, ser vi senere. I markedets boder findes naturligvis også keramik, pander og alt muligt andet, man kunne få brug for.

    Vi nøjes naturligvis ikke kun med at se de lokale stammefolks kunsthåndværk på markedet. Vi tager også på besøg i en af de nærliggende landsbyer, hvor vi møder folkeslagene garasia og adivasi. Herude i landsbyerne går livet sin vante gang. De fleste huse er simple affærer med stråtag og vægge af sten eller ler. Dagene går med landbrug og dyrehold, samt besøg i det lokale tempel for at beder til guderne. Netop templerne i disse landsbyer er helt specielle. Foran templet står hundredvis – hvis ikke tusindvis – af små terrakotta-heste. De er stillet her af landsbyboerne som en ofring til guderne og som tak, når guderne har hørt deres bønner.

    Efter besøget kører vi tilbage til hotellet i Poshina.

    Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

    Overnatning: Poshina

  • Dag 15

    Fantastiske templer på vej tilbage til Ahmedabad

    Det er tid at lægge landsbylivet og stammefolkene bag os og begive os tilbage mod storbyen Ahmedabad. Men inden vi når så langt, skal vi besøge to spændende templer. Først Ambaji-templet, der er et vigtigt pilgrimsmål for hinduer. Dernæst fortsætter vi til det nærliggende jain-helligdom Kumbharyaji, der er kendt for sine overdådigt udskårne stentempler fra det 11. århundrede.

    Herefter kører vi tilbage til Ahmedabad, hvor vi ankommer sidst på eftermiddagen. Så der skulle være tid til et bad, inden vi mødes igen for at spise afskedsmiddag på en lokal restaurant.

    Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

    Overnatning: Ahmedabad

  • Dag 16

    Hjemrejse

    Det er tid til at tage afsked med Indien. Så når tid er, bliver vi kørt til lufthavnen, hvor hjemrejsen begynder.

Hvad siger vores gæster

Praktiske oplysninger

Her finder du relevante oplysninger om rejser til Indien.

  • Pas og visum

    Der kræves visum til et besøg i Indien.

    Dit pas skal være gyldigt i 6 måneder udover opholdets varighed, være maskinlæsbart og minimum have to blanke sider tilbage.

    Visum skal søges online inden afrejse. Der kan ikke søges om visum tidligere end 30 dage før indrejse i Indien. Vi sender en vejledning ca. 30 dage inden afrejse fra Danmark. Online-visum koster pt. 25 USD. Det søges her

    Man kan også vælge at søge visum på Indiens ambassade i København. Men det kræver, at de får passet indleveret fysisk. Se mere om proceduren og dagsprisen på Indiens ambassades hjemmeside. 

    Ønsker I, at Viktors Farmor søger om visum på jeres vegne koster det 1250 kr. i administrationsgebyr plus de 25USD for selve visummet.

    Viktors Farmor sender besked til rejsernes tilmeldte, når der er garanteret afrejse. Søg ikke visum inden da. Det er altid en god idé at have en ekstra kopi af passets informationsside med. Den opbevares et andet sted end selve passet.

  • Vaccination

    Som i de fleste andre oversøiske lande, anbefales det at være vaccineret mod smitsom leverbetændelse (hepatitis A), stivkrampe og difteri. Endvidere anbefales tyfusforebyggelse ved rejser i Indien over to uger. Viktors Farmor rådgiver af principielle årsager ikke om smitterisiko for malaria og om valg af malaria profylakse.Du bør tale med egen læge eller en specialklinik for rejsemedicin. Medbring evt. dag-for-dag programmet, hvorpå rejseruten er indtegnet.

    I forbindelse med din vaccination har Viktors Farmor to rabataftaler med Rejsemedicinsk- og Medicinsk Speciallægeklinik (Jens Baggesens Vej 90 B 8200 Aarhus N) og Udlandsvaccinationen I/S (Ørestads Boulevard 5, 2300 København S). Ved begge steder får du op til 10% i rabat ved vaccinationer.

    Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer der tilrådes.

  • Valuta

    Indisk valuta er rupees (INR). Der går ca. 10 danske kroner på 100 rupees.

    Kreditkort kan bruges i større forretninger. Man kan ligeledes hæve penge fra kreditkort i hæveautomaterne, der i Indien hedder ATM. Der er ATM-automater i de næsten alle større byer. Men det til trods er det altid en god ide også at medbringe kontanter. Her er særligt amerikanske dollars brugbare, da de ofte kan veksles til en god kurs.

  • Specielt for Spiti - Ekspedition i indisk Himalaya

    Rejsen Spiti - Ekspedition i indisk Himalaya er en Viktors Farmor adventurerejse.

    En rejse, hvor der er lagt vægt på enestående oplevelser, men hvor man skal være forberedt på at have en vis spejderånd og overbærenhed, både hvad angår indkvartering og ændringer i programmet undervejs. Disse rejser er mere strabadserende end de øvrige ture i programmet.

    Læs mere om adventurerejser her.

    Dette er en ægte eventyrrejse for dem, der vil ud på kanten af verden. Det er ikke som sådan nogen hård tur, og der skal ikke gåes ret meget. Men vi kommer højt op, og vi kommer derud, hvor hotellerne ikke altid har danske standarder og ikke alt fungerer 100% som derhjemme. Det skal man være klar på for at få det fulde udbytte af rejsen.

  • Fysisk form på rejsen

    For at kunne deltage på rejsen skal du være godt gående og i en almindelig fysisk form. Rejsen egner sig ikke for bevægelseshæmmede, og det forventes, at du kan gå mindst 5 km. om dagen, samt håndtere din egen bagage.

  • Specielt for Kultur og vandring i Ladakh og Zanskar - Højdesyge

    På rejsen Kultur og vandring i Ladakh og Zanskar tilbringer vi tid i højden, og vi har sørget for at sætte tid af til akklimatisering. Det sker bl.a. i Leh, hvor vi flyver til, og som ligger i 3500 meters højde. Højdesyge kan opstå og viser sig bl.a. ved hovedpine, kvalme og utilpashed. Den mest normale form for højdesyge er ovre efter to-tre dage. Det kan ofte afhjælpes ved at undgå at blive afkølet samt ved at indtage rigelig med væske. På www.netdoktor.dk står der mere om højdesyge.

    Tager du medicin, har KOL eller lider du af en hjertesygdom eller anden sygdom, der kan blive forværret af en rejse i højderne, bør du i god tid inden afrejse kontakte egen læge. Har du ikke erfaring med, hvordan du reagerer på højder, kan du vælge at medbringe Diamox tabletter, som i et vist omfang kan forebygge højdesyge. Spørg hos din læge eller henvend dig til Rejsemedicinsk Klinik, www.rejsemedicin.dk

  • Måltider

    Maden på rejsen vil i langt de fleste tilfælde være indisk omend i en mildere version, end lokalbefolkningen foretrækker det.
    Der vil være dage uden mulighed for købe alkoholiske drikkevarer.

  • Telefoni og internet

    Telefoni. Indien har selvvalg fra Danmark. Tryk 0091 + omr.nr + abn.nr. Fra Indien til Danmark trykkes 0045 + dansk nummer. En dansk mobil kan som regel bruges fra Indien. Mobiltaksten er ca. 20 kr i minuttet afhængigt af teleselskab. Det er billigt at ringe hjem til Danmark fra telefoner i kiosker med ISD skilte. Her koster det ca. en krone pr minut at ringe til et dansk fastnetnummer.

    Internet. Der er efterhånden wi-fi på langt de fleste hoteller i Indien. Mange steder gratis, nogle steder mod en beskeden betaling.

  • Elektricitet

    Strømstyrken er 230 volt. I det meste af Indien benyttes type D stik, så man bør medbringe adapter.

  • Drikkevand

    Det frarådes at drikke postevand. Mineralvand kan købes overalt til billige penge.

  • Drikkepenge

    På grupperejser er drikkepenge til chauffører og lokale guider inkluderet i rejsens pris. Det sagt, er man naturligvis velkommen til at give en ekstra skilling til chaufførerne eller lokalguiderne, hvis man har lyst. Men der er absolut ingen krav om dette. 

    Derimod er det vigtigt, at man giver et lille beløb (f.eks. svarende til ca. 5-7 kr.), hvis man får båret sin kuffert til og fra hotelværelset. Det er også kutyme at lægge 10% på de drikkevarer og måltider, man selv betaler. I forbindelse med de måltider, er er inkluderet i rejsens pris, er drikkepenge ikke inkluderet, så her er det også vigtigt at ligge lidt. Skopassere og andre, der yder en service, forventer også en skilling. Der er mange, der forventer drikkepenge i Indien, men beløbende er ikke store. Forvent at bruge ca. 100-150 kr. i alt på drikkepenge til restauranter og hoteller på en rejse på ca. 13 dage.

    På individuelle rejser er drikkepenge til chauffører og lokale guider ikke inkluderet.

     

  • Foto

    Indien er et paradis, når der drejer sig om billedmotiver. Vis respekt! Vis kameraet og smil og spørg om det er ok at tage et foto. Respekter et nej; især mange ældre bryder sig ikke om at blive foreviget. Militære områder, checkpoints samt lufthavne må ikke fotograferes.

  • Påklædning

    Indernes holdning til påklædning er ret afslappet. Det er ikke nødvendigt at medbringe ”fint” tøj til hotellerne. Om dagen har man det bedst i let bomuld. T-shirts og kortærmede bluser/skjorter er anvendelige. Lårkort nederdel eller shorts til kvinder er ikke velset alle steder (f.eks. i templer og i større byer). Ligeledes skal man helst dække sine skuldre.

    På rejserne til Indien fra november til marts er det koldt om natten, hvorfor en god, varm jakke og måske endda et sæt skiundertøj vil være værd at medbringe. Især hvis man skal på tigersafari i det tidlige morgengry. Dagene er dog som regel varme og solrige. På rejserne til Sydindien vil temperaturene være betydeligt højere. 

  • Indkøb

    Man kan med fordel købe tøj, tæpper, lædervarer, kunsthåndværk, bøger osv. Priserne er meget rimelige. Der skal ofte tinges om prisen. Kun i de større forretninger er der faste priser. I flere byer kan man opleve, at der er nogle (specielt taxa- og rickshawchauffører), der med vold og magt søger at få turister til at købe ind i ganske bestemte forretninger.

    De lokker gerne med, at det er deres bror, onkel eller nevø, der har en forretning, og som vil give særlig gode priser. Det er kun et fif. Sørg for altid at handle uden at have en inder med: Vedkommende forventer nemlig provision.

  • Prisniveau

    En frokost koster typisk 50 kr, men man kan også klare den for 2 kroner, hvis man vil! En øl på restaurant 40-50 kr. Vin er dyrt. Kaffe og te: Alt mellem 20 øre og 20 kroner. 1 flaske vand (1,5 liter) 3-5 kroner.

  • Bagage

    Bagagen bør aldrig være tungere end at man til enhver tid kan bære det selv. Der er som regel mulighed for at vaske tøj på de hoteller hvor vi overnatter mere end en gang.

    Vær opmærksom på, at flyselskaberne ikke tillader powerbanks og e-cigaretter i den indtjekkede bagage. Har I sådanne apparater, skal de i håndbagagen.

    Vandrestave skal i den indtjekkede bagage.

  • Håndbagage

    Sørg altid for at have tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet.

    Vigtig medicin bør altid være i håndbagagen. Medbringer du receptpligtig medicin, i din håndbagage, skal navnet på recepten og flybilletten stemme overens.

  • Klima

    November til marts er klimamæssigt de bedste måneder i det nordlige Indien. I Sydindien er det december, januar og februar, der er de bedste og tørreste måneder. Det er varmt hele døgnet uden at være for varmt (fra 20 til 35 grader). En paraply kan man godt få brug for, men egentligt regntøj er der ingen grund til at medbringe. I Rajastan og det nordlige Indien kan det godt være køligt morgen og aften i januar. Man bør medbringe en trøje og let vindjakke. Et sæt termo-undertøj fylder ikke meget i kufferten, og kan være en rigtig god ide for at tage højde for eventuelle kolde aftner.

    Specielt for Tigersafari i Indien

    Når solen går ned i vinterhalvåret (november - marts) bliver det koldt i Indien (Sydindien undtaget). Derfor er det vigtigt at medbringe varmt tøj og en jakke på rejser i perioden fra november til marts. Det gælder især på tigersafarierne, hvor vi kører i åbne jeeps i det tidlige morgengry. På tigersafarier i april vil temperaturerne være mere behageligt lune morgen og aften, men midt på dagen er det ikke ualmindeligt med temperaturer omkring 35 til 40 grader. Dette gør dog april til en super god måned at se tigere, da træerne har mistet deres blade, og tigerne ofte holder til nær vandhullerne. 

  • Tidsforskel

    Der er 4½ timers tidsforskel mellem Danmark og Indien om vinteren, 3½ om sommeren.

  • Pakkeliste

    Husk at supplere pakkelisten med:

    - Solbriller

    - Håndklæde, badetøj

    - Kasket eller solhat

    - Myggespray

    - Solcreme

    - Vækkeur

    - Medicin mod maveinfektion (tal med egen læge)

    - Salttabletter

    - En rulle toiletpapir eller Kleenex

    - Desinficerende spray el. creme (kan købes i Matas og på apoteket)

    - Lommelygte + batterier (elektriciteten kan være ustabil)

  • Flyrejsen

    På vores rejser bruger vi en række forskellige flyselskaber. På nogle få af disse – f.eks. Finnair – kan vi desværre ikke seate jer på flyet. Vi kan derfor ikke garantere, at I sidder sammen, selvom I rejser sammen. Vi kan heller ikke imødekomme særlige ønsker til seating såsom gangplads, vinduesplads osv. Ønsker du at vide, hvilket flyselskab vi bruger på en given rejse, er du altid velkommen til at ringe til os eller skrive på info@viktorsfarmor.dk 

  • Transport

    Transport i Indien er anderledes end i Danmark. Trafikken kan være  kaotisk, hvilket kan give forsinkelser i forhold til den lagte rejseplan. Der kan desuden ske forsinkelser/ændringer i rejseplanen som følge af dårlige vejrforhold, vejarbejde mm. Der kræves derfor en god portion overbærenhed ved rejser i Indien. 

    Afstandene i Indien er store, og der vil være en del køretid på alle rejser til Indien. Vi bruger gode busser. Men det er vigtigt at holde sig for øje, at busserne i Indien ofte er ældre og derfor mindre komfortable end de busser, vi typisk bruger i Europa. 

    Særligt for Tigersafari i Indien:
    Bemærk at der i løbet er rejsen er lange køredage. Det gælder både på turene mellem nationalparkerne, der går gennem meget afsidesliggende områder af Indien. Men det gælder også i nationalparkerne, hvor vi kører på udkig efter dyrene i åbne jeeps. Benpladsen i disse jeeps er mere begrænset end i en almindelig bil, så rejsende med dårlige knæ eller hofter, vil måske finde dem ukomfortable i længden.  

  • Ofte stillede spørgsmål

    Hvem flyver vi med til Indien?

    Det varierer fra rejse til rejse. Vi bruger en række flyselskaber på rejserne. Du er altid velkommen til at kontakte os for at høre, hvilket flyselskab vi har booket til netop din rejse. 

    Er rejserne til Indien fysisk krævende?

    Der er ikke indlagt vandreture på rejsen, medmindre det er angivet i dagsprogrammet. Men der vil være byvandringer i roligt tempo og med mange stop. Der kan også være en del trapper, og fortove og veje kan være meget ujævne.

    Rejserne til afsidesliggende egne af Indien – såsom Ladakh og Odisha – vil være mere krævende. Her er faciliteterne mindre udbyggede, og især rejsen til Ladakh fører over høje bjergpas med tynd luft.

    Hvor mange penge bør jeg medbringe hjemmefra til Indien?

    Det er altid en god ide at medbringe nogle penge i kontanter. Mad, drikke og småfornødenheder er billige i Indien, så man kommer langt for omkring 1.000 kr. i amerikanske dollars, euros eller rupees pr. person. Derudover er det muligt at hæve penge på kreditkort i hæveautomater i de fleste indiske byer undervejs.

    Hvornår er det godt at rejse til Indien?

    Alle vores rejser til Indien er lagt på de bedste tidspunkter, hvilket varierer fra område til område. Vintermånederne er ideelle til at rejse i størstedelen af landet, mens turen til Ladakh kun er mulig i sommermånederne, når bjergvejene er åbne.

  • Værd at vide

    Twin-værelser (værelser med to enkeltsenge) kan være svære at få på nogle hoteller. Som regel kan det godt lade sig gøre, men der kan forekomme situationer, hvor twin-værelser ikke er tilgængelige.

    For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse.

    Det kan anbefales at downloade Udenrigsministeriets app Rejseklar, hvor du kan læse rejsevejledningen og anden god information. Appen kan downloades til både Apple og Android. 

  • Særligt for rejsen til Spiti

    Rejsen til Spiti er en Viktors Farmor adventurerejse.

    Det er lagt vægt på enestående oplevelser, men du skal være forberedt på, at der kan opstå program- og hotelændringer undervejs, og hotelstandarden kan være svingende. Vejene er mange steder i dårlig stand, hvilket medfører langsom kørsel. Vær derfor forberedt på lange køredage. 

Kontakt os gerne, hvis du har spørgsmål eller vil vide mere om mulighederne for rejser til Indien.