Rejser for de nysgerrige

Hvor i alverden ligger Trinidad og Tobago? Eller Bhutan eller Tajikistan for den sags skyld? Verden er fuld af spændende og ukendte destinationer. Vil du gerne på en rejse, hvor du næppe møder din nabo, så har vi nogle gode rejseforslag til dig.

Hvor skal du hen, siger du…? Jamen, hvordan rejser man dertil? En rejse behøver ikke nødvendigvis gå til de højst besungne kultur- eller naturskatte i verden for at give minder for livet. Viktors Farmor sætter en ære i at finde destinationer, hvor du kan få en autentisk oplevelse langt væk fra masseturismens hovedstrøg. Det betyder også, at vi udbyder rejser til lande, som ligger godt skjult på verdenskortet. Men tro os, der er store oplevelser at hente.

Fordelen ved at rejse med et bureau som Viktors Farmor er netop, at vi finder det, du ikke nødvendigvis selv havde fundet. Og du kan trygt kaste dig ud i eventyr langt fra alfarvej i forvisning om, at vi har styr på alt det praktiske. Læs mere om fordelene ved en pakkerejse her.

Trinidad og Tobago

Idylliske fiskerlandsbyer, brusende vandfald, tæt regnskov, røde ibisser i store flokke og havskildpadder, der lægger æg i det varme sand. Der er utroligt meget at opleve og se på de caribiske øer Trinidad og Tobago, der som naturperler soler sig tæt ved kysten til Venezuela. Øerne har i tidernes morgen været landfaste med Sydamerika, og man kan således se den nordligste del af Andesbjergkæden. Der er bambusskov, regnskov, floder, bjerge og bakker og flotte vandfald. Tobago er mindre end Trinidad og livet der er om muligt endnu en tand mere afslappet. Mange lever af fiskeri og på øen ser man idylliske fiskerlandsbyer.

Naturen byder på mange fantastiske oplevelser, og især fuglelivet virker som en magnet på de besøgende. Over 200 fuglearter – deriblandt 17 forskellige kolibrier er registreret. På Trinidad bor vi blandt andet lige ned til den smukke, brede strand ved Gran Riviere, og der er næsten garanti for at se de ynglende skildpadder. Æggene fra en havskildpadde ligner bløde bordtennisbolde. Omkring 100 spytter hunnen ud på stranden, når hun har gravet et hul i sandet, og mens hun er optaget af det, kan man følge de sandede anstrengelser ret tæt på. Man kan også se, hvordan hun laver falske spor i sandet for at forvirre fjender.

Calypso-musikken stammer fra Trinidad og Tobago og den er kendt som karnevallets musik. Den har afrikanske rødder og var oprindeligt slavernes måde at fortælle om begivenheder og historier, men med tiden er sangene mere blevet med politisk og satirisk indhold, man gør grin med politikere, embedsmænd og overklassen. Calypso sangere leger med sproget og mange sangere er dygtige til at improvisere og rime. Calypso blev populært i USA i 1930'erne. På Trinidad og Tobago høres calypso og steel-band musik hele tiden i højttalere i barer og bilradioer – og det kan være svært at stå stille, når de iørefaldende rytmer lyder.

Viktors Farmor har en kombineret natur- og vandreferie til de to øer plus lillesøsteren Little Tobago. Har man lyst til at prøve at vandre, er denne rejse et rigtigt godt sted at starte. Turene er tilrettelagt, så man kommer væk fra alfarvej og oplever uspolerede og utrolige steder, hvor naturen er så intens og imponerede, at man kan miste pusten. Samtidig er vandreturene ikke mere krævende, end at de fleste i god form kan være med.

Trinidad og Tobago

Tag med til Trinidad og Tobago med Viktors Farmor, og oplev det fantastiske og farverige dyreliv. Ups! Vi har ikke rejser til Trinidad og Tobago i øjeblikket.
Se rejser til Sydamerika

Bhutan

Bhutan ligger i Himalaya mellem Tibet og Indien og er det eneste land i verden, der måler nationens tilstand ved hjælp af et index for bruttonational lykke – og ikke for bruttonationalprodukt. Dette gør landet helt unikt at besøge. Dertil kommer den meget flotte Himalaya-natur – og et kulturelt fænomen, der heller ikke ses ret mange andre steder: Fallos-symboler.

Mange huse i landet har malet kæmpe fallos-symboler på facaden. Især på landet. Traditionen tilskrives normalt lamaen Drukpa Kunley, eller Den Guddommelige Galning, som han også kaldes. Han levede i 1600-tallet og fik sit tilnavn på grund af sin ukonventionelle og skandaløse opførsel, som indbefattede utallige seksuelle erobringer. Han brugte humor og sange, når han som yogi skulle fortolke religionen for almindelige mennesker, og mente, at de gejstliges stivhed og konventioner stod i vejen for forkyndelsen af buddhismen.

I dag har symbolerne en yderligere funktion: De males for at holde misundelige øjne og ondsindet sladder fra døren. Eller printes på den ny nummerplade. Af samme grund.

Viktors Farmor tilbyder en eventyrlig rundrejse gennem Bhutan. Det lille kongedømme ligger beskyttet af de mægtige Himalaya-bjerge og byder på en selvstændig og enestående kultur. Et af højdepunkterne på rejsen er en religiøs og farverig festival. Et andet er vandringen til klostret ”Tigerreden” der ligger på en lodret klippe. Intet sted i Himalaya er naturen mere varieret end i Bhutan. Den buddhistiske religion er en levende del af hverdagen, og overalt ser du blafrende bedeflag. Du vandrer forbi rismarker og typiske bhutanesiske huse til det frugtbarhedskloster, der er bygget til minde om Den Guddommelige Galning. Rejsen går fra det østlige og landlige Bhutan mod hovedstaden Thimphu i vest.

Bhutan rundrejse

Det lille kongedømme Bhutan på Himalayas sydvendte skråninger var i mange år isoleret fra resten af verden. Men i dag har de åbnet en dør på klem, så vi kan opleve deres traditionelle, buddhistiske kultur. Rejs med på et unikt eventyr.
Se rejse her

Bhutan og Sikkim

I det nordøstligste hjørne af Indien, klemt inde mellem Nepal og Bhutan, ligger Sikkim med sin helt egen identitet. Det åndelige liv oplever vi bl.a. i flere smukke templer. Mere eventyr venter i Bhutan, der indtil 1978 var et lukket land. Nu er døren åbnet på klem.
Se rejse her

Tajikistan

Midt i Centralasien med grænser til blandt andet Uzbekistan, Kirgisistan og Kina - her ligger Tajikistan. Det bjergrige og til tider uvejsomme land blev selvstændigt ved Sovjetunionens opløsning. Landet kan besøges på en egentlig ekspeditionsrejse. Præmien er usædvanlig natur og kultur.

Pludselig – i en børneflok af 6-10 årige - er der en dreng, som skiller sig helt ud. Han er rødhåret som en skotte eller irer og er helt lys i ansigtet med fregner. Vi ser ham i en afsides egn af Tajikistan. Her bor ellers tajikker, som har mørkt hår. Men der findes også folk med europæisk udseende. Hvordan er disse folk kommet til området?

Den mest populære forklaring er, at de nedstammer fra Alexander d. Stores soldater, der efterlod deres gener her. En anden mulig forklaring er, at de lysblonde og blåøjede er efterkommere af de såkaldte Volga-tyskere. Etniske tyskere på den russiske side af Volga-floden, som Stalin under 2. Verdenskrig fik tvangsforflyttet til Sibirien og Centralasien. En tredje – og langt den mest sandsynlige forklaring – er imidlertid, at disse ”europæiske folk” i stedet tilhører de dardiske stammer. Nogle vandrende stammer, som brød ud fra egnene i Østeuropa, Sortehavet eller Kaukasus for mange tusinde år siden og vandrede mod øst, hvor de slog sig ned i Centralasien og Himalaya.

Viktors Farmor inviterer dig med på en eventyrlig ekspedition gennem Tajikistan og nabolandet Kirgisistan. Vi krydser de majestætiske Pamir-bjerge. Overnatningerne i det turistmæssigt ukendte Tajikistan er i beskedne gæstehuse eller hos familier. Et langt stykke følger vi floden Panj, og kan se over til Afghanistan på den anden side. Den spændende by Khorog er hovedstad i det selvstyrende område Gorno-Badakshan. Efter fantastiske udsigter og idylliske landsbyer siger vi farvel til Tajikistan, kører over passet Kyzyl At i 4336 meter og forbi måneagtige landskaber og dybblå søer ind i Kirgisistan. Byen Osh har en farverig og eksotisk bazar, og vi bor i jurter en nat hos nomader ved Son Kul søen.

De 5 stan-lande

Fem lande der byder på en kæmpe variation af landskaber, kultur og historie. Denne rejse er lagt tilrette, så vi får det hele med – i ét hug! Silkevejen var i brug allerede i 100-tallet, og de vidt forgrenede karavaneveje spredtes gennem Centralasien og bandt de 5 stan-lande sammen.
Se rejsen her