I Silkevejens fodspor

På rejse gennem Uzbekistan, Kirgisistan og Kina

Fra den gamle Silkevejs store karavanebyer i Uzbekistan, gennem Kirgisistans bjergrige egne til Den Kinesiske Mur nær Beijing. Rejs med på et eventyr af de store hen over 3 uger. 

Priser fra

39.990 kr.

Max. 20 deltagere

21 dages rejse

Start din rejse her

Fra Uzbekistan til Kina - en rejse der på kamel-karavanernes tid varede 2 år. I dag bruger vi 3 uger på rejsen, uden at silkevejsstemningen og de storslåede naturoplevelser går tabt. Med start i Uzbekistan begynder rejsen i hovedstaden Tashkent. Herfra fortsætter rejsen til den unikke oaseby Bukhara og den sagnomspundne karavaneby Samarkand, der står næsten uberørt af århundredernes gang. De to byer var nogle af Silkevejens mest levende centre for handel mellem Europa og Asien.

Vi rejser videre til Bishkek i Kirgisistan og gennem betagende naturscenerier til Issyk-Kul-søen, hvor en levende nomadekultur endnu ses i bjergene. Vi krydser gennem det 4000 meter høje bjergpas Torugart, hvor sneleoparder og kongeørne råder over bjergtoppene og himlen, over grænsen til Kinas vestligste provins Xinjiang.

Her besøger vi karavanebyen Kashgar samt Urumqi, før vi skal køre gennem den store ørken "Dødens Hav". En togrejse bringer os fra Turpan til Xian, hvor Silkevejens østlige udgangspunkt lå, og hvorfra karavanerne bragte kinesisk porcelæn, te, krydderier og andre specielle produkter til den vestlige verden. I Xian skal vi naturligvis se de berømte terrakottastatuer – en hel hær på tusinder af lersoldater. Herfra tager vi hurtigtoget til Beijing, hvor rejsen afsluttes med en udflugt til Den Kinesiske Mur.

5 gode grunde til at rejse langs Silkevejen med Viktors Farmor:

  • Udforsk hele 3 lande langs Silkevejen: Uzbekistan, Kirgisistan og Kina
  • Oplev Timur Lenks imponerende bygningsværker i karavanebyerne Shahrisabz og Samarkand
  • Se den berømte terrakotta-hær i Xian, hvor ikke to soldater har samme ansigtsudtryk
  • Mærk folkelivet i Bukharas overdækkede bazar
  • Nyd Kirgisistans utrolige natur med Issyk-Kul-søen, en levende nomadekultur og sneklædte bjerge 

Dagsprogram

  • Dag 1

    Afrejse fra Danmark

    Afrejse fra København med en mellemlanding i Istanbul.

    Måltider: På flyet

  • Dag 2

    Ankomst og byrundtur i Tashkent

    Vi ankommer tidlig morgen til Uzbekistans hovedstad, Tashkent. Den er, med sit indbyggertal på 3 mio., en af de største byer i Centralasien. Tashkents historie går mere end to tusind år tilbage i tiden. Efter et kort hvil skal vi på byrundtur.

    Vi ser bl.a. Khazrati Imam, et kompleks med flere koranskoler (madrassaer) og moskeer. Vi ser verdens måske ældste eksemplar af Koranen. Udgaven stammer fra det 7. århundrede og tilhørte Kaliffen Uthmann. Frokosten spiser vi i en hyggelig lokal restaurant med traditionelle egnsretter.

    Vi besøger også Museum of Applied Art, hvor vi får et førstehåndsindtryk af kunst og kunsthåndværk i Uzbekistan. Her bliver landets unikke kunst udstillet – smukke dekorationstæpper, broderier, smykker, keramik, porcelæn og musikinstrumenter.

    Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

    Overnatning: Tashkent

  • Dag 3

    Fly til oasebyen og det gamle kulturcentrum Bukhara

    Vi tager et tidligt morgenfly til Bukhara (ca. 1 time), og efter check-in på hotellet tager vi på byrundtur.

    Allerede for 2000 år siden var Bukhara et kulturcentrum på den gamle silkevej. To dage bruger vi til at opleve denne fantastiske oaseby. Mange af byens gamle bygninger er restaureret med respekt for fortidens byggestil. Lyabi Hauz er den gamle bys centrum med en svalende vanddam, hvor man kommer for at slappe af, ryge en vandpibe, købe sig en kop kaffe eller te.

    To af byens vigtige koranskoler flankerer Lyabi Hauz. Madrassa Nodir Devan Begui blev oprindeligt bygget som karavansarai - et hotel for karavanerne der nåede frem til Bukhara. Kukeldash er bygget i 1600-tallet og var dengang en af de største koranskoler i Centralasien.

    Ikke langt fra Lyabi Hauz kan vi se resterne af den enorme bymur. Overfor ligger Bolo House-moskeen, som er et klassisk eksempel på en centralasiatisk moské.

    I middelalderen kom handelsmænd fra hele Centralasien til Bukhara for at falbyde deres varer. Handelen blev sat i system med overdækkede gader og kuppelklædte ”gadekryds”. I dag er der 3 kupler tilbage, nemlig over juveler-gaden, veksel-gaden og hatte-gaden. Vi går gennem den overdækkede basar.

    Om eftermiddagen ser vi indbegrebet af Bukhara, den flotte Kalian Moské og Miri-Arab madrassen. Kalian Minaret'en regnes for keramikernes største bygningsværk forud for den mongolske invasion. I antikken fungerede den som ledestjerne for karavanerne, der ville til den hellige by Bukhara. 

    Vi ser Ismail Samani-mausoleet, en af de ældste bygninger i Uzbekistan. Den er bygget som gravplads for emir Ismail Samani omkring år 900. Da Djengis Khans horder løb Centralasien over ende et par hundrede år senere, ødelagde de alt. Dog ikke mausoleet. Gennem årene havde rige folk bygget små gravkamre klos op ad mausoleet, så for Djengis Khan lignede det bare en rodet gravplads. Sovjetiske arkæologer udgravede det fine monument i 1960'erne.

    Om aftenen overværer vi et folklore-show, og herefter spiser vi middag. 

    Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

    Overnatning: Bukhara

  • Dag 4

    Udflugt til emirens sommerpalads i Bukhara

    Efter morgenmaden tager vi på udflugt til emirens sommerpalads Sitorai i udkanten af Bukhara. Sommerpaladset blev bygget mod slutningen af 1800-tallet af emiren af Bukhara. Han sendte arkitekter til Sankt Petersborg og Jalta for at studere russisk arkitektur, før slottet blev bygget. 

    Efter frokost er eftermiddagen fri til at udforske mere af Bukhara på egen hånd.

    Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

    Overnatning: Bukhara

  • Dag 5

    Besøg i Timurs fødeby Shahrisabz og smuk bjergkørsel til Samarkand

    Fra Bukhara kører vi videre til endnu en af Silkevejens ældgamle karavanebyer Shahrisabz.

    Shahrisabz er krigsherren Timur Lenks fødeby. Her opførte Timur sit prægtige palads Ak-Saray, som vi ser ruinerne af.

    Efter en dejlig frokost i Shahrisabz, skifter vi bussen ud med nogle biler, der kan trække os over Takhtakaracha-passet i Zerafshan-bjergene. Det giver os nogle flotte udsigter på vej mod Samarkand, hvor vi er fremme sidst på eftermiddagen og indkvarteres på hotel for de næste 3 nætter. 

    Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

    Overnatning: Samarkand

  • Dag 6

    Timurs hovedstad Samarkand

    Samarkand, en af de ældste kulturbyer i verden, fascinerer med sine orientalske pragtbygninger. Vi bruger hele dagen på en gennemgang af den sagnomspundne by.

    Byens mest berømte - eller berygtede - hersker var Timur Lenk, som byggede et imperium, der strakte sig over Centralasien. Han gjorde Samarkand til hovedstad i 1370 og bragte kunstnere og håndværkere fra de erobrede lande til Samarkand, så de kunne bygge store monumenter. Talrige velbevarede bygningsværker vidner om storhedstiden. Vi giver os god tid på den fantastiske Registan-plads. Bygningerne her er et klassisk eksempel på fuldendt islamisk arkitektur.

    Efter frokost lægger vi vejen forbi basaren Siyab. Her oplever vi atmosfæren i en orientalsk basar. Vi kan smage saltede abrikossten bagt i aske – eller købe de berømte Samarkand-brød, puffy, med gylden skorpe og meget lækker smag. Samarkand fladbrød bliver værdsat over hele landet.

    Vi skal også se Bibi Khanums Moské fra det 15. århundrede (største kuppelmoské i Centralasien), og Gür Emir-mausoleet, hvor Timur Lenk er begravet.

    Middag på restaurant i Samarkand.

    Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

    Overnatning: Samarkand

  • Dag 7

    Astronomi, gravmæler og bomuldsmarker på vej til Tashkent

    Efter morgenmaden fortsætter vi byturen i Samarkand. Vi starter ved Ulugbeks observatorie. Ulugbek var en af Timur Lenks børnebørn. Han var astronom og byggede det største observatorie i hele Centralasien. Ulugbek beregnede blandt andet, at Jordens hældningsgrad er 23,52. Det er et mere nøjagtigt tal end det, som Tycho Brahe kom frem til. Jo, middelalderens Uzbekistan var højt udviklet.

    Ikke langt derfra ligger Shahi Zinda, som er en samling gravmæler, det ene flottere end det andet. En passage tager os forbi mausoleerne, for enden ligger en stor gravplads for nutidens uzbekere. Her kan man opleve de mange gravsten med kunstfærdigt udhuggede billeder af de afdøde.

    Vi forlader derefter Samarkand for at køre mod Tashkent, hvor vi er fremme midt på eftermiddagen. På køreturen krydser vi floden Syr Darya, der er livsnerven for bomuldsproduktionen i hele Uzbekistan. Vi vil se flere bomuldsmarker undervejs, hvor bomulden typisk plukkes i september.

    Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

    Overnatning: Tashkent

  • Dag 8

    Fly til Kirgisistans hovedstad Bishkek

    Vi flyver til Kirgisistan og lander i hovedstaden Bishkek. Kært barn har mange navne, og man vil høre landet omtalt som både Kirgisistan, Kirgisien og Kirgistan. Som oftest er det dog betegnelsen Kirgisistan, som benyttes.

    Ligeledes har hovedstaden Bishkek også skiftet navn et par gange. I årene 1926-1991 gik Bishkek under navnet Frunze, efter den bolsjevikiske militære leder Mikhail Frunze. Lufthavnen bærer stadig dette navn, mens Bishkek tog sit nuværende navn tilbage i 1991 i forbindelse med løsrivelsen fra Sovjetunionen.

    Afhængigt af ankomsttidspunktet ser vi lidt af Bishkek. Vi har en overnatning i Bishkek.

    Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

    Overnatning: Bishkek

  • Dag 9

    Naturskøn køretur til Karakol med mange oplevelser undervejs

    Efter morgenmaden begiver vi os ud på en smuk køretur østpå til provinshovedstaden Karakol, som ligger flot ved Tian Shan-bjergene.

    Undervejs gør vi ophold ved Burana-minareten i den gamle by Balasagun og spiser frokost hos en kirgisisk familie i byen Tokmok. 

    Vi fortsætter rejsen mod den store bjergsø Issyk-Kul og kører langs den nordlige bred af søen. Issyk-Kul søen er verdens næststørste bjergsø, kun overgået af Titicacasøen i Sydamerika, med en længde på 180 km, bredde på 60 km og en dybde på helt ned til 700 meter. Vandspejlet ligger i en højde af 1600 m og omsluttes af bjergkæder i over 5000 m højde.

    Vi stopper og oplever petroglyfferne ved Cholpon Ata, inden vi kører det sidste stykke vej til Karakol. Vi har to overnatninger i Karakol.

    Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

    Overnatning: Karakol

  • Dag 10

    Vandretur for foden af de postkortskønne Tian Shan-bjerge og byrundtur i Karakol

    Vi starter dagen med en vandretur ind i en af Kirgisistans smukkeste dale. I begyndelsen af dalen står prægtige Tian Shan-graner, og vi vandrer langs floden, hvor Apollo-sommerfugle ofte sværmer i luften, og vi kan være heldige at se lammegribbe svæve i luften over os.

    Inde i dalen tilbringer kirgisiske nomadefamilier sommeren sammen med deres flokke af heste, kvæg, får og geder. Gæster hilses velkommen, og det er en stor oplevelse at se, hvordan nomaderne gennem århundreder har indrettet sig i deres jurter i den fantastiske natur.

    Om eftermiddagen begiver vi os ud på en lille byrundtur i Karakol, hvor vi besøger Prezewalski-museet
    opkaldt efter den berømte russiske opdagelsesrejsende Nikolai Mikhailovich Przewalski,
    som i 1800-tallet foretog en række fantastiske ekspeditioner især i det vestlige Kina. Museet rummer en spændende samling af ting og sager erhvervet på de mange ekspeditioner fra det vestlige Kina og Tibet.

    Vi returnerer til centrum og besøger den smukke russisk-ortodokse kirke, og den særegne dunganske moske.

    Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

    Overnatning: Karakol

  • Dag 11

    De syv tyre og et bristet hjerte

    Efter morgenmaden forlader vi Karakol og fortsætter til landsbyen Jeti Oguz 30 minutters kørsel fra Karakol. Vest for landsbyen ligger en sælsom højderyg bestående af røde sandstensklipper kaldet “De syv tyre” og ”Det bristede hjerte”. Derudover finder vi det berømte sanatorium, hvor uafhængighedsaftalen mellem Rusland og Kirgisistan blev underskrevet i 1991. Det var samme sanatorium, hvor Hans Scherfig i 1964 beskrev sit ophold i den fine bog ”Hos kirgiserne.” I dag benyttes sanatoriet til behandling af især reumatiske lidelser. Der er små boder, hvor det er muligt at erhverve en slurk af kirgisernes berømte sommerdrik kumys (gæret hoppemælk).

    Vi fortsætter rejsen til et charmerende gæstehus i landsbyen Tamga, hvor vi har en overnatning. Tamga er beliggende blot et kvarters gang fra Issyk-Kul søen og med en dejlig udsigt over bjergene og abrikoslunde. I gæstehuset er der sauna og under havens abrikostræer kan man dase og nyde omgivelserne.

    Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

    Overnatning: Tamga

  • Dag 12

    Fra Tamga til Naryn

    Efter morgenmaden kører vi sydpå til Naryn. Naryn har taget navn efter Naryn-floden, som skærer sig igennem byen. Naryn-floden er den største biflod til Centralasiens største og måske vigtigste flod Syr Darya, som udmunder i Aralsøen.

    Vejen til Naryn er ikke den bedste, så dagens køretur vil nok føles lidt mere anstrengende end normalt. Til gengæld bliver vi belønnet med flot natur undervejs og ser en del af Kirgisistan, som ikke mange rejsende oplever.

    Naryn by blev grundlagt som en russisk garnison i 1868, men var allerede før da et vigtigt stop på Silkevejen med en lille fæstning til at beskytte de rejsende. Vi følger i hjulsporet på Silkevejens handelskaravaner, og gør ligeledes holdt for natten i Naryn.

    Om aftenen spiser vi en god middag og forbereder os på næste morgens afgang til grænsen mellem Kirgisistan og Kina.

    Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

    Overnatning: Naryn

  • Dag 13

    Gennem verdens måske flotteste grænsepas til Kina

    Efter tidlig morgenmad kører vi mod Torugart-passet og grænsen til Xinjiang-provinsen i Kina. Vi når frem til grænsen i løbet af den tidlige formiddag. Dagens kørsel er på en kombination af gode og dårlige veje, men vi bliver belønnet med udsigterne til de storslåede Tian Shan-bjerge. Vær opmærksom på ikke at tage billeder i grænseområdet, selvom de smukke omgivelser indbyder til det.

    Grænsen ligger i 2000 meters højde oppe i Torugart-passet i Tian Shan-bjergene mellem Kirgisistan og Kina. Selv på en sommerdag kan det være koldt heroppe, så vi skal have det varme tøj ved hånden. Dagens grænseovergang er en af de mere usædvanlige af slagsen. Vi stopper flere gange undervejs for diverse checkpoints, told- og immigrationsmyndigheder, og selvom det kan gå lidt langsomt, så forløber grænseovergangen normalt problemløst. Når vi er stemplet ud af Kirgisistan, kører vi et stykke igennem ”no man’s land”, før vi når den kinesiske side, hvor vores kinesiske bus venter og fragter os de ca. 200 km til Kashgar, hvor vi ankommer sidst på eftermiddagen.

    Kashgar er en vigtig oaseby og et mødested for handelskaravanerne fra alle verdenshjørner. Kashgar er højtbeliggende (1289 m) og tilføres vand fra Kashgar-floden. Byen blev et kinesisk protektorat i det første århundrede f.Kr. og blev kaldt for Shule i Han- og Tang-dynastierne.

    Vi har to overnatninger i Kashgar.

    Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

    Overnatning: Kashgar

  • Dag 14

    Kashgar - hvor karavaneruterne mødes

    Kashgar ligger ca. 3.700 km fra Changan (det nuværende Xian), hvilket på Silkevejens tid svarede til et års rejse. I Kashgar mødtes den sydlige Silkevejsrute (med oasebyerne Yarkand og Khotan) rundt om Taklamakan-ørkenen med den nordlige gren (med Kuqa og Turpan). Og herfra udgik en tredje Silkevej, der via Tashkurgan og Khunjerab-passet strakte sig ind i Indien og Pakistan.

    En fjerde rute gik over Tien-Shans Terek og Torugart-bjergpas op til Fergana og videre gennem Tasjkent og Samarkand og over Oxus-floden til Merv (Mary). Her løb den sammen med den sydligere rute fra Balkh. Kashgar var således et vigtigt handelsknudepunkt på Silkevejen.

    Byen udviklede sig til at blive det vigtigste handelscenter mellem Kina og Centralasien. De mange karavaner bragte velstand til byen. Islamiske og persiske handelsfolk kom til Kashgar, og det var således i Kashgar, at islam holdt sit indtog i Kina.

    Byen er berømt for sine markeder, hvoraf søndagsbazaren er den mest berømte, men der er faktisk flere andre fine markeder med farverige boder og masser af varer. Kashgar har også et yderst livligt kreaturmarked, hvor det myldrer med får, kvæg, heste og baktriske kameler. Dyrene udbydes til salg for højeste pris, så der tinges på livet løs, mens kreaturerne undersøges grundigt for og bag.

    Vi går en tur gennem Kashgars handelsgader, og der er mulighed for indkøb på egen hånd. Vi besøger Id Kah-moskeen, en af de største i Kina. Omkring moskeen findes byens livligste område med små forretninger. Smede og sølvsmede, tømrere, støvlemagere, hattemagere osv. frister med deres tilbud.

    Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

    Overnatning: Kashgar

  • Dag 15

    Museumsbesøg i Urumqi med nogle af verden ældste mumier

    Efter morgenmaden flyver vi til det vestlige Kinas provinshovedstad Urumqi. Når vi forlader lufthavnen, oplever vi virkelig folkerigdommen i dette verdens mest folkerige land. Et mylder af cyklister, personbiler, busser og lastvogne vidner om travlhed og flid. Man fornemmer de mange folkeslag blandt højhuse, på torve, stræder og de farverige bazarer. Urumqi er en moderne by i rivende udvikling og kan virke overvældende og svært overskuelig.

    Vi besøger byens museum med nogle af verdens ældste mumier, inden vi kører videre til Turpan, hvor vi har en enkelt overnatning.

    Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

    Overnatning: Turpan

  • Dag 16

    Den lavest liggende oaseby Turpan

    Oasebyen Turpan ligger i en sænkning ca. 155 m under havets overflade og er en af de lavest liggende byer i verden. Den lave beliggenhed gør Turpan til det varmeste sted i Kina. Om sommeren kan temperaturen nå op på 45-50 °C, men vi besøger området på en behagelige årstid.

    Som følge af kunstvanding er her frugtbart, og byen er kendt for sine mange sorter af vindruer og meloner. Turpan-vindruerne kan spores 2.000 år tilbage i tiden. Turpan er blevet det største vindrueområde i Kina. Mange af husene er bygget af soltørret ler.

    Vi ser den berømte Emin Minaret, et mesterværk inden for islamisk arkitektur. Og vi ser resterne af den meget gamle by Jiaohe. Vi besøger også Turpan-museet med dinosaurskeletter og mumier samt Bezeklik-grotterne med de mange buddhamalerier. Vi passerer undervejs ”De flammende bjerge”, nøgne røde sandstensbjerge, der ved solnedgang lyser kraftigt rødt på grund af solens stråler.

    Sen aften tager vi til stationen for at komme på nattoget mod Xian. Togturen tager ca. 32 timer.

    Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

    Overnatning: Nattoget fra Turpan til Xian

  • Dag 17

    Togrejse fra Turpan til Xian

    Vi fortsætter togturen langs højdedraget mellem Gobi-ørkenen og Takla Makan-ørkenen. Vi har sovekupeer og mulighed for at købe mad og drikke ombord, så vi kommer ikke til at lide nogen nød. Togrejsen tager ca. 32 timer og giver os rig lejlighed til at opleve Kinas store åbne vidder i Xinjiang-provinsen til de mere tætbefolkede og grønne egne, som vi nærmer os Xian. Da vi rejser sammen med de lokale, får vi også en unik mulighed for at møde og tale med den almindelige kineser, selvom det som oftest sker med mimik og fagter.

    Måltider: Ingen

    Overnatning: Nattoget fra Turpan til Xian

  • Dag 18

    Xians berømte terrakotta-hær

    Vi ankommer tidligt om morgenen til Xian.

    Her startede Silkevejen, og byen var Kinas politiske og kulturelle center under Han- og Tangdynastierne, og på den tid lige så betydningsfuld som Rom.

    Under opholdet i Xian ser vi udgravningerne med den berømte terrakotta-hær, som man fandt i 1974 i en grav for den første kejser af Qin Dynastiet (tredje århundrede f.Kr.). Denne kejser kom på tronen som 13-årig, og graven blev påbegyndt allerede, mens han var barn. Ved opdagelsen indeholdt den mere end 7000 terrakotta-soldater i fuld størrelse foruden 400 heste og 80 vogne. Komplekset er endnu ikke færdigudgravet.

    Om aftenen overværer vi det farverige ”Tang Dynasti Dance Show”.

    Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

    Overnatning: Xian

  • Dag 19

    Byrundtur i Xian og hurtigtog til Beijing

    I dag besøger vi den gamle muslimske bydel, Grand Wild Goose Pagoda, museet, samt den imponerende og velbevarede bymur fra Ming-dynastiet. Der er lidt tid på egen hånd, inden vi sidst på eftermiddagen tager hurtigtoget til Beijing, hvor vi har én overnatning.

    Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

    Overnatning: Beijing

  • Dag 20

    Den Kinesiske Mur

    Efter morgenmaden tager vi på udflugt til Den Kinesiske Mur, der som en drage bugter sig over bakkekamme og gennem dale og danner et utroligt forsvarsværk. Konstruktionen begyndte så tidligt som 500 år før vor tidsregning og fortsatte helt frem til Ming-dynastiet. Vi tager os god tid til at opleve dette utrolige bygningsværk.

    På vej tilbage til Beijing spiser vi frokost. Hvis tiden tillader det, besøger vi templet for god høst og perlemarkedet.

    Vi nyder den berømte Peking-and som afskedsmiddag, inden vi drager mod lufthavnen og begynder hjemrejsen.

    Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

  • Dag 21

    Hjemkomst

    Efter en mellemlanding i Istanbul ankommer vil til København midt på eftermiddagen.

    Måltider: På flyet

Praktiske oplysninger

Her finder du relevante oplysninger om rejser til Uzbekistan, Kirgisistan og Kina

  • Pas og visum

    Passet skal være gyldigt i mindst 6 måneder ud over opholdets varighed. Det er altid en god idé at have en ekstra kopi af passets informationsside med. Den opbevares et andet sted end selve passet. Der skal miniminum være 2 blanke sider i passet til hvert land man besøger.

    For danske statsborgere gælder nedenstående. Er du ikke dansk statsborger, bedes du kontakte os.

    Uzbekistan

    Uzbekistan er visumfrit i op til 30 dage.

    Kirgisistan

    Kirgisistan er visumfrit i op til 60 dage.

    Kina

    Der kræves visum til Kina. Visum til Kina, ansøges efter anvisning fra Viktors Farmor. Vær opmærksom på at ansøgning om visum er en længere proces, som udelukkende er muligt på visumcentret på Østerbro i København. Det er et krav, at man personligt møder op og afgiver sit fingeraftryk for at få udstedt visum til Kina.

  • Vaccination

    Som i de fleste andre oversøiske lande anbefales det at være vaccineret mod smitsom leverbetændelse (hepatitis A), stivkrampe og difteri. Har man tendens til køresyge bør man medbringe piller eller andet mod transportsyge. Det tilrådes at medbringe noget mod maveinfektion/diarre. Rådfør dig med din læge.

    Rådfør dig med egen læge/specialklinik om vaccinationer og rejsemedicin. Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer, der tilrådes.

    I forbindelse med din vaccination har Viktors Farmor to rabataftaler med Rejsemedicinsk- og Medicinsk Speciallægeklinik (Jens Baggesens Vej 90 B 8200 Aarhus N) og Udlandsvaccinationen I/S (Ørestads Boulevard 5, 2300 København S). Ved begge steder får du op til 10% i rabat ved vaccinationer.

  • Valuta

    Uzbekistan

    I Uzbekistan bruger man ”Sum”. Det anbefales, at man tager USD med i kontanter (skal i flere pengeinstitutter bestilles op til 14 dage før afhentning). Dollars-sedlerne skal være fra efter 2010 og mindst 20 USD-sedler. Alternativt kan medbringes Euro.

    USD kan bruges på markeder, mens SUM bruges i butikker, på hoteller og på restauranter mv.

    Selvom der kommer flere og flere ATM'er, er det ikke altid de virker, og der kan ofte kun hæves forholdsvis mindre beløb. MasterCard kan stort set ikke bruges, kun Visa kort.

    Ønsker man at købe tæpper, er det ligeledes også oftest betaling med kontanter, som også vil være det billigste sammenlignet med at betale med Visa kort.

    Kirgisistan

    I Kirgisistan bruger man ”Som”. Det anbefales, at tage USD (min. 20 USD sedler) eller EURO (min. 50 Euro sedler) med og veksle, da Som ikke kan købes i Danmark. Der kan veksles i banker eller på vekselkontorer. USD og EURO skal være nye sedler uden bukkede hjørner mv.
    Medbring gerne både små sedler til drikkepenge samt større sedler til at veksle, da de giver den bedste kurs.
    I Bishkek og flere af de større byer findes hæveautomater til Visa og Mastercard.

    Kina

    I Kina bruger man møntfoden Renminbi, som i daglig brug kaldes yuan. Man kan med fordel prøve at veksle hjemmefra. Man kan også medbringe USD i kontanter. Vi anbefaler pæne nyere sedler trykt efter 2010. Sedlerne må ikke foldes. Euro kan også bruges de fleste steder. Der kan veksles på vekselkontorer og i banker, men det frarådes at veksle på gaden. Yuan kan kun veksles tilbage til udenlandsk valuta ved afrejse i lufthavnen, og kun såfremt man kan fremvise en kvittering fra hæveautomat.

    Kreditkort (Master, Visa, Diners og American Express) kan bruges på hotellerne og i de fleste shopping malls. Man kan hæve kontanter i kontantautomaterne, der findes overalt.
    Betalingstjenesten AliPay (den kinesiske udgave af MobilePay/Apple Pay) er vidt udbredt i Kina - og kan bruges overalt, selv i små gadeboder. Det anbefales at downloade den inden afrejse.

  • Medicin

    Vigtig medicin bør altid være i håndbagagen. Medbringer du receptpligtig medicin, i din håndbagage, skal navnet på recepten og flybilletten stemme overens.

  • Fly

    Viktors Farmor søger efter de bedst mulige flyafgange, men gør opmærksom på, at der ofte er flyvning om natten forbundet med rejser til Asien, herunder Uzbekistan.

  • Tidforskel

    Uzbekistan og Kirgisistan er begge 4 timer foran Danmark mens Kina er 6 timer foran Danmark, når vi er på sommertid.

  • Telefon og internet

    Telefonopkald og mobildata er meget dyrt, så husk at slå data og roaming fra før indrejse. Der er gratis wifi på de fleste hoteller, som med fordel kan benyttes.

    I Kina er det ikke muligt at benytte google/Facebook/Messenger/gmail mm.

  • Foto

    Vil man fotografere personer bør man spørge om tilladelse først. Det er forbudt at fotografere militærbygninger, broer, grænseovergange, banegårde, lufthavne, militærfolk og politi.

  • Elektricitet

    Der er 220 volt. De fleste steder passer vores stik, men sørg for, at det er stik med ”tynde ben” der medbringes hjemmefra, ellers medbring en multi-adapter.

  • Klima

    Uzbekistan

    Uzbekistan har tempereret til tørt fastlandsklima. På grund af afstanden fra havet og beliggenheden i læ af Pamir- og Himalayabjergene er det en temmelig tør region. Faktisk er landet blandt de tørreste i Centralasien.

    Mod vest er der store slette-områder og ørkenen Kizilkum. Mod øst er der bjerge. Somrene i den lave del af landet er lune til varme, men varmen er udholdelig ved den lave luftfugtighed. Vintrene er kolde, men generelt tørre og solrige i det meste af landet.

    Kirgisistan

    Kirgisistan er en del af et bjergrigt område på mellem Kasakhstan og Kina. Tian Shan-bjergkæden er den næst­højeste i verden efter Himalaya. Den har flere toppe over 7000 meter og bærer sne året rundt. På grund af afstanden fra havet og beliggenheden i læ af Pamir- og Himalayabjergene, der ligger mod syd og sydøst, er det en temmelig tør region i betragtning af dens højde. Klimaet varierer med højderne, men typisk tempereret fastlandsklima med kolde vintre og varme somre. Vores rejser ligger kun i sommermånederne, hvor temperaturen om dagen ligger på 15-35 grader, og om natten 0-20 grader. 

    Kina

    Generelt vil vejret være godt, dog køligt til koldt i Beijing, og noget varmere på den sydlige del af rejsen i Guilin området. Der er typisk ca. 15-25 grader om dagen og 5-15 grader om natten. Da temperaturerne kan variere, bør man medbringe tøj til både køligt og varmt vejr samt vindtæt jakke. Desuden regntøj, solbriller og solhat. Medbring også gerne en dagsrygsæk til at medbringe vand, en trøje eller andre ting, man kan få brug for i løbet af dagen.

  • Indkøb

    Uzbekistan

    Det er ofte fordelagtigt at handle i bazarer eller på markeder. Priserne her kan normalt handles 30% ned. Broderede tæpper (sengetæpper, duge) og knyttede tæpper fås i Bukhara og Samarkand. Man kan med fordel købe lakarbejder, kobber-arbejder, hovedbeklædninger og veste med broderier, træskærerarbejder (f.eks. udskårne koranstandere) og keramik.

    Vær opmærksom på at alle tæpper, som købes, skal registreres med foto og kvittering, før de kan udføres. Selve registreringen forgår ved den pågældende tæppehandler.

    Tæpper over 50 år kan IKKE udføres. Køb ikke ukritisk tæpper i basaren da de sjældent får registrering. Så det er ikke noget man skal vente med at købe til den sidste dag. Det er forbudt at udføre antikviteter, der er mere end 50 år gamle. Især større antikviteter og metalgenstande er tolderne på vagt overfor.

    Det er oftest billigere at købe tæpper kontant end med kreditkort.

    Kirgisistan

    Filttæpper, filthatte, puder og vægtæpper er noget af det, der kan købes som souvenirs i Kirgisistan. Ligeledes broderede sengetæpper og lædervarer. Der må ikke udføres genstande fra Kirgisistan, som er mere end 30 år gamle.

    Kina

    De traditionelle souvenirs i Kina er stadig f.eks. silke (både i metermål og forarbejdet), lakarbejder, malerier og kaligrafi, cloisonné, stenstempler, drager, og meget, meget mere.

    I Kashgar er udvalget af kunsthåndværk stort. Der er et rigt udvalg af smykker som f.eks. jade, silke og perler.

  • Fysisk form på rejsen

    For at kunne deltage på rejsen skal du være godt gående og i en almindelig fysisk form. Rejsen egner sig ikke for bevægelseshæmmede, og det forventes, at du kan gå mindst 5 km. om dagen, samt håndtere din egen bagage.

  • Drikkevand

    Man bør ikke drikke vandet fra hanerne – heller ikke på hotellerne. Mineralvand kan købes overalt. Isterninger i drikkevarer bør undgås. Det tilrådes at bruge flaskevand også ved tandbørstning. Undervejs vil guiderne rådgive om maden.

    Det er en god idé at medbringe gelé af ”hospitalssprit” til desinficering af hænder før måltider eller efter toiletbesøg. Det nedsætter risikoen for at få maveproblemer.

  • Drikkepenge

    Drikkepenge til chauffører og lokalguider betales af Viktors Farmor.

    Får man sin kuffert båret til sit hotelværelse, gives der et mindre beløb. Det samme gælder drikkepenge til stuepiger, tjenere mm. Drikkepenge må også gerne være i dollars, så det er også her en god idé at medbringe små dollarsedler.

    Har man lyst, kan der lægges 2 USD/Euro på værelset per person per nat til stuepigerne og efter hvert måltid kan der lægges USD/Euro 1, måske lidt mere, hvis betjeningen har været ekstra god.

  • Prisniveau for drikkevarer

    Priserne er med forbehold for ændringer.

    Uzbekistan

    Kaffe 10.000 Sum / 7 kr
    Te 3.000 Sum / 2 kr
    Øl 25-35.000 Sum / ca. 20 kr
    Vodka pr. glas 15.000 Sum / ca. 10 kr
    Vin glas el. flaske 30.000 el. 120.000 - 180.000 Sum / ca. 20 el. 75-115 kr
    Cola 15.000 Sum / 10 kr

    Kirgisistan

    Øl 150 Som / 14 kr
    Sodavand 100 Som / 9 kr
    Juice 120 Som / 11 kr
    Kaffe 150 Som / 14 kr
    Vand 50 Som / 5 kr
    Flaske vin 1.200+ Som / 110+ kr
    Glas vin 250 Som / 23 kr

    Kina

    En øl på en restaurant koster ca. 10 kr, en sodavand eller vand ca. 3-4 kr. Vand i en kiosk koster ca. 2-3 kr.

  • Forbudt læsestof

    Ved grænsen til Kina er man meget på vagt overfor ”systemkritisk” litteratur samt erotiske fotos i blade og magasiner/bøger. Undgå at medbringe danske ugeblade/aviser med fotos af hel eller halvnøgne piger. Systemkritisk litteratur kan for eksempel være bøger/artikler der omhandler uighurer/tibetanere og andre politiske forhold. Almindelige guidebøger er ikke noget problem.

  • Pakkeliste

    Husk at supplere pakkelisten med:

    - Solbriller, kasket eller hat

    - Solcreme

    - Læbepomade og ansigtscreme pga den tørre luft

    - Medicin mod maveinfektion (tal med egen læge)

    - Håndrens (fås på apoteker eller hos Matas)

    - Resorb (salt/sukker opløsning)

    - Lommelygte (til håndtasken)

    - Papirlommetørklæder / toiletpapir

    - Alle skal medbringe lange bukser og desuden skal kvinderne også medbringe overdel med lange ærmer samt tørklæde til besøgene i moskeer og russisk-ortodokse kirker

    - Sandaler med rem om hælen eller lukket sko for at få adgang til museet i Urumqi

    - Vindtæt jakke

    - Evt. plastposer til beskyttelse af elektronisk udstyr

    - Kikkert

    - Lille håndklæde (til togturen)

    - Måske en gaffel (bambus/plast) hvis man har svært ved at spise med pinde

     

    Vær opmærksom på at vi krydser flere grænser og kontrolposter hvor lommeknive, sakse, proptrækkere og lign. kan blive konfiskeret.

    Desværre kan man også opleve at parfumer, barberskum og lign. bliver konfiskeret.

  • Indrejse Uzbekistan

    Hvis man medbringer mere end USD 2.000, skal der udfyldes 2 tolderklæringer. Her påføres hvad man har med af penge og værdigenstande. Undlad at medbringe dyre smykker.
    Toldmyndighederne beholder det ene eksemplar af tolderklæringen. Det andet skal man selv opbevare og aflevere ved udrejsen sammen med en ny, hvorpå man påfører, hvad man har med af penge ved udrejsen.

  • Påklædning

    Da rejsen strækker sig over tusindvis af kilometer og forskellige klimazoner, ørkener, bjerge mv. er det svært at sige noget generelt om klimaet. Temperaturen kan svinge fra 5 til 30 grader alt efter, hvor I befinder jer.

    Tøj der kan tages af og på ”lag-for-lag” anbefales. Det kan være køligt morgen og aften samt i bjergområder, men ofte er det varmt midt på dagen. Der bliver brug for en varm sweater og en vindjakke, hue og halstørklæde. Medbring kasket eller solhat samt solcreme med høj faktorbeskyttelse.

    Især i Kina mellem Kashgar og Turpan vil man kunne opleve sandstorme. Medbring evt. små plastposer/fryseposer til at beskytte følsomt elektronisk udstyr mod de fine sandkorn, der trænger ind alle vegne.

    For kvinder er det ikke altid velset at gå i korte shorts/nederdele eller top med tynde stropper. Man kan dog udmærket gå i nederdele der går ned til knæene og solbluser med korte ærmer/brede stropper.

    I russisk-ortodokse kirker, moskéer og madrassaer skal mænd være iført lange bukser. Kvinder skal bære lange ærmer, bukser/nederdel der dækker knæene samt tørklæde.

    På museet i Kina skal man have sko med hælkap på.

  • Bagage

    Bagagen bør aldrig være tungere end, at man til enhver tid selv kan bære den.

    Vær opmærksom på, at flyselskaberne ikke tillader powerbanks og e-cigaretter i den indtjekkede bagage. Har I sådanne apparater, skal de i håndbagagen.

  • Håndbagage

    Sørg altid for at have tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen, så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet.

    Vigtig medicin bør altid være i håndbagagen. Medbringer du receptpligtig medicin, i din håndbagage, skal navnet på recepten og flybilletten stemme overens.

  • Værd at vide

    På alle hoteller er der almindelige europæiske toiletter, men på udflugter og restauranter vil man støde på asiatiske toiletter/pedaltoilet, der ikke er udstyret med en kumme til at sidde på.

    For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse.

Kontakt os gerne, hvis du har spørgsmål eller vil vide mere om mulighederne for rejser til Silkevejen.