5 dage i Estland

Fra Tallinn langs Den Finske Bugt til Narva

Vi udforsker Tallinns charmerende gamle bydele og dykker ned i områdets danske historie. Uden for hovedstaden venter vild natur i nationalparken Lahemaa, smukke slotte og ikke mindst den historiske by Narva med rødder tilbage til vikingetiden. 

Priser fra

7.990 kr.

Max. 20 deltagere

5 dages rejse

Start din rejse her

Trods det kun tager under to timer at flyve til Estland, fornemmer vi tydeligt, at vi er landet i et meget anderledes land – og med 5 dage til rådighed, har vi rig mulighed for at dykke ned i Estlands spændende historie, der også har et dansk islæt.

Vi starter i hovedstaden Tallinn, hvis gamle bydel byder på brolagte gader flankeret af smukke, historiske huse og overdådige kirker med løgkupler. Vi besøger naturligvis stedet, hvor Dannebrog faldt ned fra himlen i 1219, og vi nyder stemningen i boheme-kvarteret Kalamaja, hvor gallerier, barer, caféer og restauranter er indrettet i de gamle fabrikker.

Ved slottet Kadriorg oplever vi den luksus, den russiske zar Peter den Store nød i starten af 1700-tallet. Helt andre oplevelser venter på den hyggelige og meget gennemførte middelalderrestaurant Olde Hansa, hvor vi skal smage på autentiske retter tilberedt med metoder fra Hansa-perioden i det 15. århundrede.

Vi forlader storbyen og kører til Lahemaa National Park, der byder på vild natur, vandfald og en storslået herregård i barokstil. Turen fortsætter via fiskerlandsbyen Käsmu til Narva, der har været en vigtig handelsby siden vikingetiden. Byen var sågar dansk fra 1241 til 1346. Det var i den periode, at Narva-slottet blev opført, og det skal vi naturligvis se. Vi dykker ned i byens rige historie, der også byder på gamle bastioner og en spændende tidligere tekstilfabrik, inden turen går tilbage mod hovedstaden Tallinn. 

5 gode grunde til at rejse til Estland med Viktors Farmor:

  • Udforsk Tallinns gamle bydel, der er på UNESCOs kulturarvsliste
  • Mærk stemningen på den charmerende middelalderrestaurant Olde Hansa
  • Oplev smuk natur i Estlands største nationalpark Lahemaa
  • Lær om danskernes tid i Estland i det 13. og 14. århundrede
  • Gå på opdagelse på den fascinerende forladte tekstilfabrik Kreenholm

Dagsprogram

  • Dag 1

    Ankomst til Tallinn

    Fra Danmark flyver vi mod Estlands hovedstad, Tallinn. Efter indkvartering på vores hotel, spiser vi aftensmad sammen.

    Måltider: Aftensmad

    Overnatning: Tallinn

  • Dag 2

    Tallinns gamle bydel

    Tallinn er en af de mest velbevarede middelalderbyer i det nordlige Europa, og det er derfor ikke overraskende, at byens gamle bydel er på UNESCOs Verdensarvsliste. Vi starter dagen med at se nærmere på den del af byen. Vi ser først Alexander Nevsky-katedralen, der med sine fem store løgkupler er et mesterværk inden for den russiske revival-stil. Den vidner om tiden, hvor Estland hørte under Det Russiske Kejserrige. Derudover ser vi Estlands smukke lyserøde parlamentsbygning udefra.

    På vores byrundtur kommer vi også forbi The Danish King’s Garden. D. 15. juni 1219 vandt danskerne slaget ved Lyndanise og dermed herredømmet over det nordlige Estland. Ifølge legenden faldt Dannebrog ned fra himlen under slaget på det sted, som nu kaldes The Danish King’s Garden. Det er et godt sted at betragte Tallinns gamle og velbevarede bymur.

    Vi besøger også byens gamle apotek, Raeapteek. Apoteket åbnede i 1422 og er med sine 602 år det ældste stadig fungerende apotek i Europa. Vi hører om apotekets historie og lærer om middelalderens helbredelsesmetoder. Vi smager desuden på den farmaceutisk drik klaret, som blev fremstillet på apoteket for første gang i 1467.

    Efter klaret-smagning spiser vi frokost på restauranten Olde Hansa. På Olde Hansa oplever vi ægte middelalderstemning, når vi sætter tænderne i autentiske retter tilberedt med metoder fra Hansa-perioden i det 15. århundrede. Alt på restauranten emmer af middelalder, og stilen er utrolig gennemført – selv toilettet på restauranten er en oplevelse!

    Vi slutter vores byrundtur i Tallinns boheme-kvarter Kalamaja. Fra middelalderen og frem til Estlands industrialisering husede bydelens farverige træhuse Tallinns fiskere. Bydelens navn stammer netop fra den periode - Kalamaja betyder nemlig ”fiskerhus” på estisk. Med færdiggørelsen af jernbanen mellem Tallinn og Sankt Petersborg i 1870 ændrede området sig markant og store fabrikker skød op i området. Mange af de gamle fabrikker bliver i dag brugt til andre formål – lejligheder, gallerier, barer, caféer og restauranter. Vi går en tur i området og oplever den spændende blanding mellem gamle træhuse og mere moderne bygninger. Vi besøger desuden bydelens marked, Balti Jaam, hvor der sælges alt fra friske grøntsager til estisk håndværk.

    Aftensmaden er på egen hånd, og da bydelen er kendt for at have nogle af Tallinns bedste restauranter, er der god mulighed for at finde et dejligt sted at spise.

    Måltider: Morgenmad og frokost

    Overnatning: Tallinn

  • Dag 3

    Lahemaa National Park og Estlands bredeste vandfald

    I dag forlader vi Tallinn og kører mod byen Narva, som ligger ca. 200 km. øst for Tallinn. Inden vi når Narva, oplever vi først noget af Estlands utroligt smukke natur. Vi kører nemlig til nationalparken Lahemaa, som med sine 725 km2 er Estlands største. Her ser vi først den smukke Palmse Manor, som er en af de mest storslåede barokherregårde i Estland. Omgivet af Lahemaas smukke natur, hører vi om estisk herregårdsliv og arkitektur gennem tiderne.

    Efter vores besøg til Palmse Manor forsætter vi til den tidligere fiskerlandsby Käsmu, hvor vi besøger Käsmu Sea Museum. Udstillingen fortæller om områdets maritime historie og betydningen af havet for lokalsamfundet gennem århundreder.

    I Lahemaas slutter vi af med at se vandfaldet Jägala. Jägala er ca. 8 meter højt og ca. 50 meter bredt, hvilket gør det til Estlands bredeste naturlige vandfald. Vi spiser frokost på en lokal restaurant i nationalparken.

    Efter ca. 2 timers kørsel ankommer vi til Narva. Vi indlogerer os på vores hotel, hvorefter der er mulighed for at udforske lidt af byen på egen hånd.

    Måltider: Morgenmad og frokost

    Overnatning: Narva

  • Dag 4

    Byrundtur i Narva og Kreenholm tekstilfabrik

    Narva, Estlands tredjestørste by, er kendt for sin arkitektur, kulturelle mangfoldighed og ikke mindst rige historie. Takket være byens placering ved Narva-floden og i midten af flere handelsruter, har Narva været centrum for international handel. I Vikingetiden passerede en handelsrute kendt som "fra Varangianerne til grækerne" forbi her, og senere passerede handelsvejen fra Tallinn til Novgorod og Sankt Petersborg gennem Narva. Narva har haft mange ejere - danskere, tyskere, svenskere, russere, og nu estere. Fra 1241 til 1346 tilhørte byen Danmark og gik derefter videre til Den Livoniske Orden.

    Vi tager på byrundtur i Narvas gamle bydel. Første stop er Hermanni Linnus eller Narva-Slottet, som det også kaldes. Slottet blev bygget, da Narva var under dansk styre og er i dag et af Estlands bedst bevarede forsvarsbygninger. Vi besøger slottet, som i dag huser et museum, hvor vi lærer mere om Narva og slottets historie. Vi ser også byens gamle bastion, Bastion Victoria, og de tilhørende kasematter. Vi går efterfølgende en tur i byens ældste park, The Dark Garden, beliggende på toppen af bastionen.

    Efter frokost besøger vi Kreenholm tekstilfabrik. Fabrikken blev bygget i det 19. århundrede og var på det tidspunkt den største tekstilfabrik i Europa og Det Russiske Kejserrige. I 1913 arbejdede der over 10.000 mennesker på fabrikken, og det tilhørende område havde alt, hvad arbejderne havde brug for - butikker, hospital, skole, kirker osv. I dag er fabrikken lukket, men selvom fabrikkens maskiner ikke længere kører, og arbejderne for længst er taget hjem, så imponerer den industrielle arkitektur og fortæller historien om forgangne ​​storhedsdage.

    Efter vores besøg på Kreenholm tekstilfabrik, kører vi tilbage til Tallinn, hvor vi indlogeres på vores hotel. Aftenen er på egen hånd.

    Måltider: Morgenmad og frokost

    Overnatning: Tallinn

  • Dag 5

    Slottet Kadriorg og hjemrejse

    I dag siger vi farvel til Estland. Da vi først flyver hjem hen ad eftermiddagen, har vi dog stadig tid til at opleve lidt af Tallinn. Vi besøger slottet Kadriorg, som ligger ca. 3 km fra Tallinn.  Det var den russiske zar, Peter den Store, som fik slottet opført i 1718. Peter ønskede, at slottet skulle minde om en italiensk villa, og den italienske arkitekt Nicola Michetti opførte derfor slottet i italiensk barok-stil.

    Til slottet hører en mindre park med statuer, springvand og blomsterbede. Kadriorg tjente i første omgang som sommerresidens for den kongelige familie. Senere har slottet fungeret som residens for Estlands præsident, men i dag huser slottet blandt andet et kunstmuseum.

    Efter vores besøg på slottet kører vi til lufthavnen i Tallinn, hvorefter vi flyver hjem til Danmark.

    Måltider: Morgenmad

Praktiske oplysninger

Her finder du relevante oplysninger om rejser til Estland

  • Pas og visum

    Danske statsborgere kan rejse visumfrit i 90 dage til Estland - Letland - Litauen. Pas skal være gyldigt 90 dage ud over opholdets varighed. Det er altid en god idé at have en ekstra kopi af passets informationsside med. Den opbevares et andet sted end selve passet.

  • Vaccination

    Det anbefales at være vaccineret mod stivkrampe, difteri og hepatitis A (smitsom leverbetændelse). Tal med egen læge eller en specialklinik for rejsemedicin. 

    Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer der tilrådes.

    I forbindelse med din vaccination har Viktors Farmor to rabataftaler med Rejsemedicinsk- og Medicinsk Speciallægeklinik (Jens Baggesens Vej 90 B 8200 Aarhus N) og Udlandsvaccinationen I/S (Ørestads Boulevard 5, 2300 København S). Ved begge steder får du op til 10% i rabat ved vaccinationer.

  • Valuta

    Euro. Euro kan hæves i de fleste byer. Enkelte butikker, restauranter mv. tager ikke internationale kreditkort.

  • Mad og drikke

    De tre lande har nogenlunde fælles madkultur med lokale specialiteter som for eksempel pirogger. Kød og kartoffelretter, fisk og supper er udbredt med indflydelse fra det russiske køkken. Det er almindeligt at drikke øl og vin og til dels vodka, som også fremstilles lokalt sammen med forskellige likører.

  • Fysisk form på rejsen

    For at kunne deltage på rejsen skal du være godt gående og i en almindelig fysisk form. Rejsen egner sig ikke for bevægelseshæmmede, og det forventes, at du kan gå mindst 5 km. om dagen, samt håndtere din egen bagage.

  • Telefoni og internet

    Landekoden til Estland er +372, landekoden for Letland er +371 for og landekoden for Litauen er +370.

    Når du befinder dig i et EU-land (samt i Norge og Island) sikrer EU's regler, at du kan ringe og bruge data til samme pris, som når du er i Danmark. Der er som regel et loft for data, og du vil typisk modtage en sms om dette fra dit teleselskab ved indrejse. Typisk vil du desuden også modtage en sms, når loftet er nået.

    På de fleste hoteller er der desuden trådløst internet.

  • Elektricitet

    Der bruges 220V - 50 hz – medbring adapter, da stiktyper kan variere.

  • Drikkevand

    Vand fra hanen er af varierende kvalitet. Vil man være helt sikker, anbefales det at købe vand på flaske.

  • Drikkepenge

    På vores grupperejse er drikkepenge til lokalguide og chauffør inkluderet. Herudover er det almindeligt at give drikkepenge til dem, der arbejder i servicebranchen, som f.eks. tjenere, taxachauffører og stuepiger, da det for dem er en del at lønnen.

  • Foto

    Hvis man vil fotografere mennesker, bør man altid spørge om lov først. Lad være med at fotografere i lufthavnen og ved militære installationer.

  • Indkøb

    Ravsmykker, kurve, keramik, folkekunst, og strikvarer(uld) som ponchos, jakker og tørklæder. 

  • Prisniveau

    Med forbehold for ændringer. Alle i Euro:

    Lille øl 2,5 – 3

    Stor øl 3,5 – 4

    Cola/vand 2

    Glas vin 5

    Salat 6 - 7

    Suppe 6

    Frokost 10 – 12

    Dessert 4 – 5

  • Bagage

    Bagagen bør aldrig være tungere end at man til enhver tid kan bære det selv.

    Vær opmærksom på, at flyselskaberne ikke tillader powerbanks og e-cigaretter i den indtjekkede bagage. Har I sådanne apparater, skal de i håndbagagen.

  • Håndbagage

    Sørg altid for at have tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet.

    Vigtig medicin bør altid være i håndbagagen. Medbringer du receptpligtig medicin i din håndbagage, skal navnet på recepten og flybilletten stemme overens.

  • Klima

    De baltiske lande har en blanding af tempereret kyst- og fastlandsklima. Der er generelt koldere om vinteren end i Danmark – op til 20 minusgrader. Men der kan også være ekstremer med lejlighedsvise hedebølger om sommeren.

  • Tidsforskel

    Baltikum er en time foran i forhold til Danmark.

  • Pakkeliste

    Husk at supplere pakkelisten med:

    - Vækkeur

    - Paraply/regntøj

    - Vådservietter

    - Kasket eller solhat + solbriller

    - Lille dagtursrygsæk

    - Gode vandresko

  • Værd at vide

    For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse.

    Det kan anbefales at downloade Udenrigsministeriets app Rejseklar, hvor du kan læse rejsevejledningen og anden god information. Appen kan downloades til både Apple og Android. 

  • Bemærk

    Vi går en del især på byvandringerne, hvorfor det er vigtigt at være godt gående for at få det fulde udbytte af rejsen.

Kontakt os gerne, hvis du har spørgsmål eller vil vide mere om mulighederne for rejser til Estland.