Ring til os 86 22 71 81       Nyhedsbrev       Trustpilot 4,5 starts

Kultur og vandring i Le Marche

Fra en underjordisk by til grønne naturparker og enorme grotter

Le Marche kaldes for "Italiens bedst bevarede hemmelighed" – og det er stadig ukendt for mange. Regionen ligger klemt inde mellem Umbrien og Abruzzo – et område verdenskendt for sin fantastiske natur. Lad dig overraske af grønklædte bjerge og renæssancebyer.

Priser fra

13.990 kr.

Max. 20 deltagere

8 dages rejse

Start din rejse her

Regionen Le Marche er en miniudgave af Italien med et udpræget bjergland. Her troner Appenninernes over 1500 meter høje toppe, indimellem afbrudt af små floddale med middelalder- og renæssancebyer og ikke at forglemme smukke strande langs den 180 kilometer lange Adriaterhavskyst.

Rejsen er lavet i samarbejde med Lene Brøndum, som viser nogle af hendes naboregions spændende byer og naturområder frem. Til dagligt bor Lene nemlig i Umbrien, og hun har som altid krydret rejsen med specielle oplevelser, som man ikke sådan lige finder på egen hånd.

Vi skal bl.a. besøge et lokalt redningscenter for havskildpadder og hvaler. Her viser centrets leder, Sauro Pari, os rundt og fortæller passioneret om stedets mange aktiviteter.

Under byen Camerano går vi på opdagelse i den mystiske underjordiske by. Og vi bliver under jorden, når vi også besøger de spektakulære Frasassi-grotter. Grotterne er nogle af de mest tilgængelige drypstenshuler, man finder i Europa, hvor ikke to drypstensøjle er ens.

Derudover skal vi tæt på naturen når vi vandrer i nogle af Le Marches smukkeste naturparker. Her kommer vi både ud i de frodige skove, tæt på kysten og ud til forunderlige stenformationer. 

Hele ugen har vi base i kystbyen Senigallia, hvor vi bor tæt på det historiske centrum.

5 gode grunde til at rejse til Le Marche med Viktors Farmor:

 • Gå på opdagelse i den underjordiske by i Camerano
 • Besøg de spektakulære og enorme Frasassi-grotter
 • Vandr i Le Marches naturparker langs kløfter og særprægede stenformationer
 • Bliv klogere på havskildpaddernes liv, når vi besøger nonprofitorganisationen Fondazione Cetacea
 • Udforsk renæssanceparadiset Urbino, som er på UNESCOs verdensarvsliste - hvor vi har god tid

Dagsprogram

 • Dag 1

  Ankomst til Le Marche

  Vi flyver fra København Lufthavn til Ancona. Her bliver vi hentet af vores rejseleder og kørt til vores hotel i byen Senigallia, hvor vi skal bo hele ugen.

  Senigallia er en dejlig kystby med masser af cafeer, butikker, kirker og også en stor borg, der stammer fra ca. år 1500. Byen, der er vores base hele ugen, giver mulighed for små fine oplevelser på egen hånd, når vores program tillader det.

  Om aftenen spiser vi sammen på hotellet, mens vores rejseleder fortæller mere om den kommende uge.

  Måltider: Aftensmad

  Overnatning: Senigallia

 • Dag 2

  De spektakulære Frasassi-grotter og vandring

  I dag kører vi sydpå til området omkring Grotte di Frasassi. Vi starter turen ved Grotte di Frasassi, et gigantisk underjordisk grottesystem, der først blev opdaget i 1971. Her venter der os en eventyrlig verden af farver og lyde.

  Vi får en rundvisning i de mageløse grotter, som er nogle af de mest storslåede drypstenshuler i verden. Fascinerende underjordiske passager munder ud i helt surrealistiske hulelandskaber, der kan ligne store katedraler. En fortryllet verden, der får en til at tænke på verdens begyndelse. Det er et komplet, underjordisk økosystem, hvor man stadig kan observere dannelsen af forskellige drypstensformationer, og man hører de små dryp, der i løbet af årtusinder har skabt det arkitektoniske kongerige.

  Første gang forskere og geologer stødte på grotterne var i 1948, hvor man fandt den første lille bid af de enorme grotter. I 1966 fandt man en passage til endnu en bid, men det var først i 1971, at grotterne for alvor blev udforsket. Der var et hul i jorden, hvorfra der strømmede luft op. Nogle lokale mænd blev opmærksomme på, at der måske gemte sig noget interessant i bjerget. Det viste sig at være en indgang til den største af grotterne, som er mere end 200 meter dyb og sagtens kan rumme Milanos enorme katedral, Duomo.

  Drypstenshulernes farver og former er meget velbevarede, da de ikke har været udsat for slitage eller sollys. Det er en helt eventyrlig oplevelse at gå gennem grotterne, som at være trådt ind i H.C. Andersens historie om Snedronningen.

  Herefter går turen til Anello Alto di Valmontagnana, som er bjerget der indeholder Frasassi-grotterne. Her skal vi ud på dagens vandring der byder på frodig grøn natur og fantastiske udsigter.

  Dagens vandring er ca. 8,7 km og tager ca. 4 timer.

  Vi skal ca. 260 højdemeter opad.

  Måltider: Morgenmad og aftensmad

  Overnatning: Senigallia

 • Dag 3

  Ancona og den underjordiske by i Camerano

  Vi starter dagen med en tur til Ancona, der er Marche-regionens største havneby. Vores tur starter i den gamle bydel ved den højtliggende Sankt Ciriaco Katedral og slutter nær rådhustorvet i hjertet af byen med udsigt til Adriaterhavet. Vores vandring gennem de snoede stræder giver følelsen af at være tilbage i en anden tid. I Ancona spiser vi fælles frokost på en af byens mange gode restauranter.

  Efter frokost kører vi til Camerano, hvor man fra gaden kan gå ned i en mørk og mystisk underjordisk by. Den underjordiske by består af et stort netværk af tunneller, som man mener er blevet udgravet i oldtiden. Vi besøger den underjordiske del af Camerano, inden der også er mulighed for at gå på opdagelse i selve byen, der oser af italiensk autencitet og charme.

  Når vi kommer retur til hotellet igen, er aftenen fri, og I kan finde aftensmad på en af Senigallias mange restauranter.

  Måltider: Morgenmad og frokost

  Overnatning: Senigallia

 • Dag 4

  Skildpadder og vandring langs kysten

  Vi starter dagen med en vandretur i den naturskønne Parco Regionale Naturale del Conero, der har mange flotte vandrestier langs kysten, man vandre dog ikke kun ved kysten hele vejen, men også i den grønne Naturpark. Undervejs stopper vi og nyder vores medbragte madpakker, inden vi slutter dagens vandring med en gåtur ved en af de smukkeste strande, og derefter har vi en stigning op til bussen.

  Herefter skal vi på besøg på et meget specielt sted, nemlig Fondazione Cetacea, en nonprofitorganisation grundlagt i 1988. Den har til formål at redde og behandle dyr i vanskeligheder, især havskildpadder og hvaler. Fonden har reddet flere end 700 havskildpadder, der efterfølgende er blevet sluppet tilbage til havet. Vi skal mødes med centrets leder, Sauro Pari, der fortæller om stedets arbejde, som også indebærer en forpligtelse til at beskytte det marine økosystem især Adriaterhavet gennem formidling, uddannelse og bevaringsaktiviteter.

  Herefter kører vi tilbage til vores hotel, hvor der er mulighed for at slappe lidt af inden aftensmaden.

  Dagens vandring er ca. 9 km og tager ca. 3 timer.

  Vi skal ca. 300 højdemeter opad.

  Måltider: Morgenmad og aftensmad

  Overnatning: Senigallia

 • Dag 5

  Naturparken Gola Della Rossa

  I dag kører vi til Naturparken Gola Della Rossa, hvor vi tager på en vandretur i Marches største, beskyttede naturreservat. Naturparken befinder sig i hjertet af regionen, og en del af vandreturen foregår i Frasassi-kløften, hvor man går på vejen langs floden. Et af højdepunkterne er de mange huler langs bunden af dalen.

  Vi har små stop på turen, og der er rig mulighed for at nyde de storslåede naturomgivelser. Undervejs finder vi en dejlig plads, hvor vi spiser vores madpakker.

  På hjemturen gør vi holdt i den lille middelalderby Fossombrone. Fossombrone er en af Le Marches charmerende byer med dens placering ud til Metauro-floden og bjergene i baggrunden. I byen er der tid til at slentre lidt rundt i de betagende gader, drikke en cappuccino og indsnuse lidt af stemningen fra det italienske liv.

  Dagens vandring er ca. 9 km og tager ca. 3 timer.

  Vi skal ca. 200 højdemeter opad.

  Måltider: Morgenmad og aftensmad

  Overnatning: Senigallia

 • Dag 6

  Urbino: Et renæssanceparadis

  I dag lader vi vandrestøvlerne blive på hotellet og kører til middelalderbyen Urbino, der i 1998 kom på UNESCOs verdensarvsliste. Urbino er bygget på en klippetop, så dagen byder stadig på en del gang - både op og ned.

  Urbinos navn er ubrydeligt forbundet med hertug Federico da Montefeltro, der var en stor feltherre og mæcen. I 1400-tallet gjorde han Urbino til den fuldendt harmoniske renæssancestad, hvor han ligesom Lorenzo il Magnifico i Firenze samlede tidens dygtige kunstnere, arkitekter og videnskabsmænd i en slags renæssance-tænketank. Universitetet fra 1506 er stadig omdrejningspunktet for byens liv.

  Byens største seværdighed er det noget dystre hertugpalæ, Palazzo Ducale, der blev færdigbygget i renæssancestil i 1482 og i dag rummer Marches regionale malerisamling med værker af bl.a. Rafael, Luca Signorelli og Piero della Francesca.

  Efter en frokost på egen hånd kører vi hen på eftermiddagen tilbage til vores hotel, hvor der er mulighed for at slappe lidt af inden aftensmaden.

  Måltider: Morgenmad og aftensmad

  Overnatning: Senigallia

 • Dag 7

  Sibillini naturpark og Jomfru Marias hus

  I dag går turen til Sibillini naturpark, som ligger i den sydlige del af Marche. Vi vandrer op i Sibillini-bjergene, hvor vi kan beundre de særprægede stenformationer Lame Rosse. De har en karakteristisk, rød farve og ligner spir og tårne som følge af en lang erosionsproces.

  Efter vandreturen besøger vi byen Loreto, der har en noget speciel betydning for mange italienere. Ifølge katolsk overbevisning fløj engle nemlig Jomfru Marias hus hertil fra Nazareth - så det var nogle meget udholdende engle. I dag står basilikaen Santuario della Santa Casa, der hvert år besøges af tusinder af katolske pilgrimme, især på Jomfruens fødselsdag den 8. september. 

  Dagens vandring er ca. 10 km og tager ca. 4,5 time.

  Måltider: Morgenmad og aftensmad

  Overnatning: Senigallia

 • Dag 8

  Hjemrejse

  I dag kører vi til lufthavnen i Ancona, hvor hjemrejsen begynder.

  Måltider: Morgenmad

Praktiske oplysninger

Her finder du relevante oplysninger om rejser til Italien

 • Pas/Visum

  Som dansk statsborger kan man rejse visumfrit i Italien i 90 dage. Passet skal være gyldigt under opholdets varighed. Det er en god ide at medbringe en kopi af informationssiden i sit pas. Det anbefales at opbevare kopien et andet sted end selve passet.

 • Vaccination

  Inden afrejse til Italien anbefales som minimum en vaccination mod difteri og stivkrampe. Tal med egen læge eller en specialklinik for rejsemedicin. Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside: www.ssi.dk/rejser. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer der tilrådes.

  I forbindelse med din vaccination har Viktors Farmor to rabataftaler med Rejsemedicinsk- og Medicinsk Speciallægeklinik (Jens Baggesens Vej 90 B 8200 Aarhus N) og Udlandsvaccinationen I/S (Ørestads Boulevard 5, 2300 København S). Ved begge steder får du op til 10% i rabat ved vaccinationer.

 • Valuta

  Valutaen i Italien er Euro. Bemærk at nogle forretninger ikke modtager betalingskort. Specielt hos lokalproducenter er det en fordel at have euro med i kontanter.  

 • Tidsforskel

  Der er ingen tidsforskel.

 • Fysisk form på rejsen

  For at kunne deltage på rejsen skal du være godt gående og i en almindelig fysisk form. Rejsen egner sig ikke for bevægelseshæmmede, og det forventes, at du kan gå mindst 5 km. om dagen, samt håndtere din egen bagage.

  På vandreferierne forventes det at du som minimum kan gå det angivet antal km og højdemeter på rejsen. 

 • Prisniveau

  Italiens prisniveau er meget lig det danske. Et måltid på en restaurant koster typisk 100-130 kr. per person, en lokalproduceret fadøl ca. 37 kr., en cola ca. 16 kr., og en vand koster ca. 4 kr. i kioskerne.

 • Strøm

  Der er ikke brug for adapter, da strømstikkene er de samme som i Danmark.

 • Mobiltelefon

  Landekoden til Italien er +39.

  Når du befinder dig i et EU-land (samt i Norge og Island) sikrer EU's regler, at du kan ringe og bruge data til samme pris, som når du er i Danmark. Der er som regel et loft for data, og du vil typisk modtage en sms om dette fra dit teleselskab ved indrejse. Typisk vil du desuden også modtage en sms, når loftet er nået. 

 • Foto

  Der er ikke strikse fotoregler i Italien. Dog kan det være forbudt at fotografere i nogle kirker og andre hellige katolske steder. Dette vil oftest være oplyst på et skilt ved indgangen. Ønsker man at fotografere en enkeltperson eller gruppe, bør man bede om lov først.

 • Drikkevand

  Man kan godt drikke vandet, men det kan have en grim smag af klor. Bakteriefloraen i vandet kan også være anderledes, så vil man være sikker på at undgå en maveinfektion, bør man købe flaskevand i stedet.

 • Drikkepenge

  Det forventes ikke at man giver drikkepenge, men har man fået god service eller synes at stuepigen har gjort det godt, er det velset at lægge lidt mønter. På flere restauranter er service allerede inkluderet på regningen. Man kan også opleve at tjeneren kommer med brød eller lignende. Dette skrives også på regningen – men derfor er det i begge tilfælde almindeligt at runde op, hvis man er tilfreds med servicen.

 • Bagage

  Bagagen bør ikke være tungere, end man til enhver tid kan bære den selv. Bagagen bliver kørt til hotellerne, så man ikke selv skal bære den.

  Vær opmærksom på, at flyselskaberne ikke tillader powerbanks og e-cigaretter i den indtjekkede bagage. Har I sådanne apparater, skal de i håndbagagen.

  Vandrestave skal i den indtjekkede bagage.

 • Klima

  I store dele af Italien vil man opleve det typiske middelhavsklima med varme, tørre somre og milde kølige vintre. Den bedste tid at besøge Italien er om foråret i april-maj, og i efteråret omkring midt september-oktober. Der bliver varmt om sommeren, hvilket også får luftfugtigheden til at stige. Nedbør afhænger af hvilken region man befinder sig i. Besøger man områderne omkring Sicilien og Napoli, falder der lidt mindre regn end i de resterende regioner.

  Vi har rejser til Umbrien i december måned. Temperaturen i Montone (482 meters højde) er ca. 5-10 grader.

 • Vigtig information ang. vandreferier

  Til vandreturene bedes I tage gode vandrestøvler/sko med, da underlaget kan være ujævnt. Tag også for en sikkerheds skyld vabelplaster med. Hav en god lun fleece/sweatshirt med til de kølige aftener samt regntøj. Derudover anbefaler vi at man medbringer en lille dagtursrygsæk, til opbevaring af madpakke og væske under vandringerne. 

  Husk også snacks, proteinbarer, sukker, nødder mv. som supplement til frokost.

  Kultur og vandring i Umbrien og Kultur og vandring på Sicilien  har en sværhedsgrad på 1 støvle.

  Vandreture med 1 støvle byder fortrinsvist på relativt lette vandringer uden væsentlige stigninger og med et underlag, der for de fleste ikke volder de store udfordringer. I Umbrien og på Sicilien vandre vi på gode stier, de fleste er anlagt som grusveje. På Sicilien vandre vi på Etna og her vil vandring være hård i starten da det første stykke er meget stejlt og på ujævne sten. 

  Læs mere om sværhedsgraden 1 støvle her

  Kultur og vandring i Le Marche har en sværhedsgrad på 2 støvler.

  På vandreture med 2 støvler må du forvente moderate stigninger og mere varierede underlag under støvlerne. Dine knæ skal kunne gå både op og ned uden at du er nødt til at hvile en hel dag for at blive klar til endnu en vandredag.

  Læs mere om sværhedsgraden 2 støvler her

 • Pakkeliste

  Husk at supplere pakkelisten med:

  • Håndsprit og vådservietter
  • Paraply/regntøj
  • Lille dagtursrygsæk
  • Gode sko - vandresko/støvler på vandreferier
  • Evt. vandrestave
  • Evt. solcreme
  • Evt. Kasket eller solhat + solbriller
  • Kikkert
  • Evt. medicin mod maveinfektion (tal med egen læge)
  • Evt. badetøj (Man ved aldrig hvornår muligheden byder sig)
  • Evt. italiensk miniparlør
 • Værd at vide

  For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10 % på varer, som ikke er nedsatte, på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse.

  Viktors Farmor har lavet en rabataftale med Zleep Hotels, som har hoteller i hele Danmark – også ved både Billund lufthavn og Københavns lufthavn. Vi tilbyder vores gæster 15% rabat på overnatning – uanset værelseskategori. Bemærk, at aftalen ikke inkluderer morgenmad, men det kan naturligvis tilkøbes.

  For at få rabatten, skal du booke din overnatning direkte på Zleep Hotels hjemmeside: www.zleep.com eller ved at kontakte Zleep Hotels centrale booking på (+45) 70 23 56 35 / booking@zleep.com. Du skal bruge en firmakode, som du får oplyst sammen med bekræftelsen på din rejse.

Kontakt os gerne, hvis du har spørgsmål eller vil vide mere om mulighederne for rejser til Italien.