Hvad søger du?

Start din rejse her

At vandre i Picos de Europa er at rejse dybt ind i et af de mest naturskønne områder i Europa. En teori om navnet er, at når man kom sejlende fra Det Ny Amerika, så var de forrevne klippetoppe den første landkending, man fik af Europa. Under alle omstændigheder er det i dag et område, der kendes på sin natur, sine gamle bjergbyer, et fremragende køkken, den rene luft – og stilheden.

Turens vandringer tager os til afsides bjergbyer, langt fra det Europa vi kender. Til byen Bulnes, for eksempel, går der slet ingen veje. Kun en tunnelbane. En særlig oplevelse er Ruta del Cares, som er en af Spaniens smukkeste vandrestier. Jo længere frem ad stien man kommer, jo mere slutter de stejle klippesider sig om stien og floden Cares, der løber nedenfor.

Undervejs smager vi egnens specialiteter – såvel oste som krydrede pølser og cider.

På vej tilbage til Baskerlandet ser vi i badebyen Comillas, hvor Gaudí (ja, ham fra Barcelona) byggede endnu en særpræget ejendom.

Turen rundes flot af i Bilbao, hvor vi ser det verdensberømte Guggenheim kunstmuseum. Vi oplever desuden den smukke bymidte gennem en gastronomisk gåtur fra tapas-bar til tapas-bar.

5 gode grunde til at rejse til Spanien med Viktors Farmor:

 • Opdag charmerende Bilbao med besøg på Guggenheim-museet
 • Vandr ud i Nordspanien med imponerende udsigter - bl.a. på Rute del Cares
 • Udforsk flere kulturelle sights - f.eks. Gaudís hus El Capricho med rundvisning
 • Nyd stor fleksibilitet, hvis en skade eller ømme ben gør, at man vil gå lidt mindre
 • Oplev en spændende byrundtur i Bilbao med besøg i Philippe Starcks Alhóndiga

Alle planlagte afgange

Ledig eller Garanteret

Få pladser, 1 plads, Kontakt os

Udsolgt

Der blev ikke fundet nogle planlagte afgange for denne rejse på nuværende tidspunkt

Prisen inkluderer

 • Fly Danmark/Bilbao retur
 • Hoteller og familiepensioner
 • Helpension i Spanien (Dog er frokost på egen hånd dag 7 og 8)
 • Vin og vand til aftenmåltiderne
 • Transport
 • Bagagetransport
 • Dansk rejseleder
 • Lokale guider
 • Drikkepenge til lokale guider og chauffører (værdi ca. 175 DKK)
 • Alle programsatte aktiviteter og udflugter
 • Tunnelbane fra Bulnes til Poncebos (værdi 18 EUR)
 • Entréer til Guggenheim og Capricho de Gaudí
 • Moms

Ingen hokus pokus: Se vores prispolitik her

Prisen inkluderer ikke

 • Eneværelsestillæg (Afventer pris)
 • Afbestillings- og rejseforsikring

Husk at læse de generelle handelsbetingelser her

Dagsprogram

Download program

Vi flyver typisk tidligt, så vi kan nå helt ud i bjergene allerede første dag.

Efter ankomst til Bilbao kører vi direkte (2,5 timer) til vores hotel i smukke omgivelser i Picos de Europa-bjergene.

Lokalguiden møder os på hotellet. Den lokale guide har stor interesse for og viden om områdets fauna, blomster, planter og ikke mindst historie.

Om aftenen nyder vi en bjergmenu.

Måltider: Aftensmad

Vi skal i dag gå turens måske mest spektakulære vandring. Ruten er let og relativ flad hele vejen. Såfremt 22 km. alligevel bliver for meget, kan der bestilles en taxi de sidste ca. 10 km. mellem Cain og Posada de Valdeon.

I Poncebos starter én af Spaniens smukkeste og mest berømte vandreruter, Ruta del Cares. Stien som følges, er bred og forholdsvis flad og bjergene som omgiver ruten er betagende.

Desto nærmere man kommer byen Cain, jo tættere slutter de stejle klippesider sig om stien og Cares-floden og skaber et til stadighed smukkere og smukkere syn.

Ruta del Cares har en interessant historie og guiden viser steder, som har haft betydning for ruten, som ikke blev trådt til for turisternes skyld.

Tidligere fandtes en stor koloni af både ulve og bjørne: De er desværre fordrevet til andre, mindre besøgte egne, men fangstmetoderne kan stadig ses, hvis man ved hvor man skal lede. Ørne og andre rovfugle vil der være rig lejlighed til opleve.

Frokost i Caín inden de sidste 10 km. mod Posada de Valdeon vandres.

Posada de Valdeon er på mange måder Castilla y León-regionen’s svar på byen Potes i Cantabrien. Posada de Valdeon er dog langt mindre kommerciel og fremstår på mange måder som den altid har gjort. Hyggelig, autentisk og med lokalprodukter af høj international standard. “Verdens bedste køer” græsser her, for kød af mærket “Valle de Esla” kommer til dels herfra. Valle de Esla-kød er flere gange kåret til verdens bedste oksekød, ligesom byen også huser et prisvindende mejeri.

I byen ses otte smukke horreos, som er gamle tørrehuse og køleskabe, hvor man tidligere opbevarede frugter og afgrøder. De står stadig som smukke minder - flere benyttes stadig.

Man kan ikke tage fra Castilla y León regionen uden at have prøvet “embutidos”. Embutidos er en fællesbetegnelse for pølser som chorizo, lomo og cecina, og her i området laver man de bedste af slagsen. Middagen inkluderer selvfølgelig disse.

Vi har to nætter i Posada de Valdeon.

Dagens vandring: 12-22 km. Meget flad etape.

Måltider: Morgenmad, frokost, aftensmad

Posada de Valdeon ligger i en smuk dal omkranset af høje bjerge, og vi vandrer i dag en rundtur i højderne, hvorfra man kan beskue landsbyen og dalen højt oppefra. På de højtbeliggende sletter græsser får og køer fra forår til efterår.

Om eftermiddagen er der tid til flere vandrekilometer i dette vandremekka, hvis benene tillader det, eller til blot at nyde tilværelsen i byen, hvor alt går sin stille gang i et mageligt tempo, inden vi sætter os til bords til endnu et velfortjent måltid.

Dagens vandring: 12 km. i middel terræn.

Måltider: Morgenmad, frokost, aftensmad

Vandringen i dag er en anelse sværere end de foregående dage. Midtvejs er der planlagt en lækker frokost i det grønne (hvis vejret tillader det), forberedt af en af Posada de Valdeon’s gode restauranter, med lækre lokale specialiteter.

Er kræfterne ikke til dagens opstigning, kan det lade sig gøre blot at vandre de sidste 6-8 lette kilometer denne dag og blive kørt til picnic-stedet i 4x4 taxi. (ikke inkluderet)

Vi befinder os nu på sydsiden af Picos de Europa og faunaen og floraen er anderledes her, end hvad vi hidtil har set. Store dele af området er opdyrket, men samtidig går turen gennem større skove. En smuk rute med fantastiske udsigtsposter over dalen.

Vi overnatter ved foden af kabelbanen i Fuente Dé, og de imponerende omgivelser indbyder blot til at sidde og nyde udsigten.

Dagens vandring: 13 km. 500 meter opad, 600 meter nedad.

Måltider: Morgenmad, frokost, aftensmad

Kabelbanen i Fuente Dé bringer os lynhurtigt op i ca. 2 km’s. højde. Verden er en helt anden på toppen. Her begynder dagens ca. 15 km. lange vandring, den højest beliggende vandreetape på turen.

Vandreturen er let, men umådelig smuk, og går omkring et af de største bjergmassiver i Picos de Europa. Ruten er relativ let med en lettere nedadgående hældning.

Efter indlogering på hotellet i bjerglandsbyen Sotres er dagens strabadser endnu ikke helt overstået. Egnen omkring Sotres er kendt i hele Spanien for sine oste, og i Sotres besøger vi et af områdets bedste mejerier. Det er ikke et mejeri fyldt med rustfrit stål: Osten lagres nemlig i en hule, som udefra ikke ligner en “modningsplads” for en af Spaniens bedste oste.

Osten fragtes heropfra mejeriet og udvikler sig langsomt i den kolde og fugtige grube. Tilbage på mejeriet smager vi osten i de autentiske rammer, som kun får osten til at smages endnu bedre, og da vi nu befinder os igen i regionen Asturien, er det selvfølgelig inklusiv et glas sidra.

Herefter ro, fred - måske en velfortjent kold øl inden middagen, som er en klassisk bjergmenu, efter en veludført og imponerende vandretur i Picos de Europa’s imponerende natur.

Dagens vandring: 15 km. Højdemeter: 300 meter opad, 900 meter nedad.

Måltider: Morgenmad, frokost, aftensmad.

Vi vandrer op til den isolerede og idylliske bjergby Bulnes. En tur på ca. 4 km. Bulnes var en af Spaniens mest afsondrede byer - indtil man byggede en tunnelbane, som i dag er byens livsnerve. Der går stadig ingen veje til byen, og det kommer der sandsynligvis aldrig til, da den ligger i ganske uvejsomt terræn.

Herfra tager vi tunnelbanen til Poncebos, hvorfra vi fortsætter i bus mod Bilbao.

Vi kører til Comillas, hvor den catalanske arkitekt Antonio Gaudi satte sit præg ved at opføre en særegen ejendom, El Capricho, som vi ser og får rundvisning i. Inden da nyder vi en frokost i kystbyen.

Herefter kører vi til Bilbao-forstaden Portugalete for at betragte den flotte Vizcaya-hængefærge fra 1893, der forbinder denne bydel med Getxo og som er verdens ældste eksisterende af sin slags.

Om aftenen tager vi på pinchos-tur. Bilbao er kendt for sine delikate tapas, og der findes næppe en bedre måde at opleve byen end, nærmest i bogstavelig forstand, at smage sig igennem den.
Vi afhentes på hotellet af en lokal gourmet-guide, som viser rundt i den gamle bys kringlede gader. Vi stopper på nogle pinchos-barer, hvor vi får præsenteret en pincho og det medfølgende glas vin. Samtidig hører vi om Bilbao, byens udvikling, om hvorfor gastronomi er så vigtig for baskerne - og om hvordan denne særegne kultur blev skabt.

Efter fire pinchos er vi klædt godt på til selv at fortsætte turen, hvis sulten er større og energien er til mere! Man kan også slentre en tur langs Bilbaos nu så berømte flod-promenade fra den gamle bydel til det storslåede og futuristiske Guggenheim-museum.

Morgenens vandring: 4 km. 450 meter opad.

Måltider: Morgenmad, frokost, aftensmad

Efter morgenmaden tager vi på ca. to timers rundvisning blandt nogle af Bilbaos største seværdigheder. Vi står til sidst foran Guggenheim-museet, som herefter besøges på egen hånd med audio-guides.

Resten af eftermiddagen er til fri disposition. Den guidede tur har forhåbentlig givet en spændende forsmag på, hvad tiden i den smukke by kan bruges til. Måske snuse rundt i den gamle bydels kringlede gader, måske shoppe - eller måske gå på opdagelse på lokale markeder, hvor man kan finde spændende souvenirs og lokale specialiteter.

Se Viktors Farmors forslag til aktiviteter i Bilbao.

Måltider: Morgenmad, aftensmad

Det er tid til at sige farvel til Baskerlandet.

Det er forskelligt fra afgang til afgang om vi flyver morgen, middag eller aften.

Måltider: Morgenmad

Praktiske oplysninger

Her finder du relevante oplysninger om rejser til Spanien

Download FAQ

Danske statsborgere kan rejse visumfrit til Spanien op til 90 dage. Passet skal være gyldigt under opholdet. Det er altid en god idé at have en ekstra kopi af passets informationsside med. Den bør opbevares et andet sted end selve passet.

Inden afrejse til Spanien anbefales som minimum en vaccination mod difteri-stivkrampe. Tal med egen læge eller en specialklinik for rejsemedicin. Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside: www.ssi.dk/rejser. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer der tilrådes.

I forbindelse med din vaccination har Viktors Farmor to rabataftaler med Rejsemedicinsk- og Medicinsk Speciallægeklinik (Jens Baggesens Vej 90 B 8200 Aarhus N) og Udlandsvaccinationen I/S (Ørestads Boulevard 5, 2300 København S). Ved begge steder får du op til 10% i rabat ved vaccinationer.

I Spanien bruger man EURO.
På rejserne i Picos de Europa anbefales det at veksle til EURO hjemmefra, da der ikke findes hæveautomater i bjergbyerne. 

Der er ingen tidsforskel imellem Danmark og Spaniens fastland.

Strømmen i Spanien er som i Danmark, det er ikke nødvendigt at tænke på at huske en speciel adaptor. I Spanien benytter man følgende strømkilde: 220voltAC/50Hz.

Landekoden til Spanien er +34.

Når du befinder dig i et EU-land (samt i Norge og Island) sikrer EU's regler, at du kan ringe og bruge data til samme pris, som når du er i Danmark. Der er som regel et loft for data, og du vil typisk modtage en sms om dette fra dit teleselskab ved indrejse. Typisk vil du desuden også modtage en sms, når loftet er nået.

Man kan tage billeder, nogenlunde som man vil i Spanien. Man bør dog være opmærksom på, at mange spaniere er dybt katolske, og at man på hellige steder bør undersøge om fotografering er tilladt. Man bør også spørge, før man fotograferer enkeltpersoner.

Man kan godt drikke vand fra hanen de fleste steder i Spanien, men det smager ikke særlig godt. Vil man være sikker på at undgå en maveinfektion, bør man købe vand på flasker, der fås i de fleste fødevarebutikker og kiosker.

Det er normalt at give drikkepenge i Spanien. Der er lagt service oveni på restauranter, men alligevel er det almindeligt, at man runder op. På caféer og barer giver man som regel nogle småmønter. Man giver også lidt Euro til stuepiger og taxichaufføren, hvis han har ydet en eller anden form for service.

Kaffe og cola ca. 10 kr. En øl/vand koster ca. 20 kr. på restauranterne, og en vand ca. 5 kr. i kioskerne. Prisniveauet i Spanien er stadig lavt, og man får virkelig meget ud af lommepengene.  Prisniveauet i turistområderne er lidt højere, men rejser man rundt i Spanien og besøger lokalområderne er det billigt at handle eller gå ud at spise.

Bagagen bør ikke være tungere, end man til enhver tid kan bære den selv. Bagagen bliver kørt til hotellerne, så man ikke selv skal bære den rundt (på nogle rejser i Spanien benytter vi det samme hotel under hele rejsen).

Pyrenæerne

I dette område har Spanien et alpint klima med milde somre, kolde vintre og kraftige vinde. Højde er en afgørende faktor for vejr og klima i Spaniens bjerge. Jo højere luftlag, jo lavere temperatur og mindre sæsonudsving. Dagstemperaturer mellem 15 og 25 grader, nattemperaturer ned til ca. 5 grader. Da hele turen foregår i bjergene, skal man være opmærksom på, at vejret kan ændre sig hurtigt, solskin, regn eller tåge kan komme i løbet af en halv time. Specielt på årets første ture kan der ligge en del sne tilbage fra vinteren. I september og november er vejret ofte mere tørt og klart. I sommermånederne kan tordenbyger forekomme. I vintermånederne januar til marts er der mulighed for sne.

Picos de Europa

Juni til september er fantastiske til besøg i Picos de Europa. Sæsonen starter sent i bjergene, pga. sne, så i juni er sæsonen netop begyndt, men der er få turister. Alt er lysegrønt, det dufter af blomster -  og heste, køer og får kommer på græs. Floder og åer bruser af smeltevand fra vinteren. Vejret kan være ustabilt og temperaturen kan være svingende.

Hen imod august og september er vejret ofte mere stabilt.

Uanset om du rejser i juni eller september skal du forvente alt mellem 15 og 25 grader i dalen og køligere oppe i terrænet, dog ligger der sjældent sne i højderne på denne tid. Aftenerne og nætterne er typisk kølige. Vær opmærksom på, at vejret i bjergområder altid kan skifte hurtigt fra solskin til regn og tåge, og omvendt — og at du altid skal have tøj med i din rygsæk til eventuelt vejrskifte.

Segovia

Vejret i Segovia i maj og oktober ligger på op til omkring de 20 grader om dagen. Om natten kan temperaturen falde til under 10 grader. Klimaet i denne periode er generelt behageligt og med mellem 7-10 timers daglig sol.

Vi anbefaler derfor at pakke til køligere forhold til om aftenen samt sommertøj til om dagen.

Andalusien

I den sydlige region af Spanien kan Middelhavsklimaet mærkes. Her er milde vintertemperaturer, mens sommeren er varm og tør. De bedste tider at besøge Andalusien på er marts til maj og oktober til november. Her er der lunt og behageligt med minimalt nedbør. I foråret kan man opleve den søde duft fra appelsintræernes blomster, når de springer ud, mens man i efteråret kan smage de solmodne, søde druer nærmest direkte fra vinstokken. I foråret er dagtemperaturen mellem 22-27 grader, mens det i efteråret er 20-32 grader – dog skal den høje temperatur ikke afskrække, da luftfugtigheden er lav, og det derfor ikke føles ubehageligt.

Til vandreturene bedes I tage jeres bedste vandrestøvler med, dvs. gerne med skaft og ikke bare vandresko/-sandaler. Er I vant til vandresko (ikke kondisko) kan de godt bruges især i Segovia, men ellers anbefales støvler. Terrænet er kuperet. Tag også for en sikkerheds skyld vabelplaster med. Hav en god lun fleece/sweatshirt med til de kølige aftener samt regntøj.

Husk på Picos De Europa at veksle til EUR hjemmefra, da vi ikke støder på hæveautomater i bjergene. 

Det skal understreges, at bagagen bliver transporteret mellem overnatningsstederne, så hav en lille dagtursrygsæk med til vand, madpakker og andre fornødenheder. 

Husk at supplere pakkelisten med:

 • Regntøj
 • Evt. vådservietter & håndsprit
 • Kasket eller solhat + solbriller
 • Solcreme
 • Evt. medicin mod maveinfektion (tal med egen læge)
 • Evt. badetøj (Man ved aldrig hvornår muligheden byder sig)
 • Evt. spansk miniparlør
 • Vigtigt på vandreferier:
  • Snacks, proteinbarer, sukker, nødder mv. som supplement til de ikke altid lige interessante spanske sandwiches.
  • Gode vandresko/støvler (på Picos-rejsen anbefales deciderede vandrestøvler)
  • Vandrestave
  • I dagtursrygsækken skal der være plads til dagens madpakke
  • En varm trøje, vanter og hue til de kolde morgener/aftner i bjergene
  • Kikkert
  • Lille dagtursrygsæk

 Pak ikke en alt for stor kuffert, da der er begrænset plads i bus og taxaer. 

For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10 % på varer, som ikke er nedsatte, på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse.

Fysisk form: Vi går hver dag mellem 2 og 5 km, så man skal være i stand til at gå 10.000 skridt om dagen.

Rejsen Kultur og vandring i Pyrenæerne og Vandreferie i Segovia har en sværhedsgrad på 1 støvle.

Akkumulerede stigninger for Vandreferie i Segovia:

- La Granja til Valsaín: 304m
- Arevalillo til Pedraza: 400m
- Castilnovo til Sepúlveda: 296m
- Duratóndalen: 115m

Frokoster på vandredagene er madpakker, som vi nyder i det fri.

Læs mere om sværhedsgraden 1 støvle her

Rejsen Vandreferie i Andalusien er en Viktors Farmor vandreferie med sværhedsgrad 2 støvler.
Vi går på meget forskelligt underlag på rejsen. På rejsens dag 3 stiger man eksempelvis mere end 500 højdemeter.

Picos de Europa
Vandreferien i Picos de Europa har sværhedsgraden 2 støvler. Det betyder, at du skal være i god fysisk form og kunne gå mere end 10 km. dagligt. Der er moderate stigninger, og underlaget varierer fra grusstier til græs og mere stenede passager. Enkelte passager har en sværhedsgrad på 3 støvler. Der er flere muligheder undervejs for at afkorte vandringerne og f.eks. tage en taxa resten af vejen.

Læs mere om sværhedsgraden 2 støvler her

Kontakt os gerne, hvis du har spørgsmål eller vil vide mere om mulighederne for rejser til Spanien.