Kongernes heste - Andalusisk fuldblod og Lipizzanere

Indenfor hestens verden findes en stor variation af racer og egenskaber. Nogle af de fineste af slagsen kan opleves på rejser med Viktors Farmor – for eksempel andalusere og lippizanere i Europa.

Vi besøger et sted, der opdrætter lipizzanerheste. Foto Dean Dubokovič
Gert Lynge Sørensen

Skrevet af

Gert Lynge Sørensen

Der er bred enighed om, at de første heste blev tæmmet på de centralasiatiske stepper for omkring 6.000 år siden. Siden bredte den tæmmede hest sig via Mellemøsten – bl.a. akhal teken fra det nuværende Turkmenistan og den kaspiske hest fra Nord-Iran - til resten af verden.

Her udviklede de oprindelige tamheste-racer sig til at blive brugt i krig, som trækdyr og arbejdsheste i landbrug. Men hestene blev også brugt af konger til at symbolisere magt, pomp og pragt. Bl.a. den fine arabiske hest.

Med de arabiske maureres indtog i Spanien omkring år 700 blev araberen her avlet med den europæiske vildhest på den iberiske halvø, det nuværende Spanien. Det resulterede i den ædle andalusiske fuldblodshest.

Den kongelige Andalusiske Rideskole

Tager man med på rejsen Andalusien - Maurernes maleriske byer, besøger man bl.a. den smukke by Jerez de la Frontera, der er sherryens hjemby. Det bliver et af rejsens højdepunkter, når man går ind på Den Kongelige Andalusiske Rideskole og ser hestedressur og ryttere i verdensklasse. Det burde give åndenød af beundring – selv for de, der ikke interesserer sig for heste.

Det bliver en opvisning med de ædle andalusiske fuldblodsheste, som senere blev en del af diplomatiet i Europa. Her blev hestene givet bort til konger og fyrster som gaver for at fremme gode forbindelser. Og med spaniernes erobring af Latinamerika kom hestene med og blev en del af stamhesten i denne verdensdel, hvor der ikke tidligere havde været heste.

I dag er der stramme restriktioner for at udføre den andalusiske fuldblodshest for at bevare dens renhed. I 2010 blev det anslået, at der fandtes ca. 185.000 fuldblodsandalusere i verden fordelt på 50 lande.

Lipica i Slovenien

Den andalusiske fuldblodshest kom dog også på rejse i Europa, og blev indført af Habsburg-dynastiet, som regerede over Spanien fra ca. 1500 og helt op i 1700-tallet. Her blev andaluseren stamfader til de såkaldte lipizzaner-heste, som Den spanske rideskole i Wien er verdenskendt for.

Den andalusiske hest blev bragt til Østrig i 1562 og med centrum her avlet videre på med andre ædle racer. Rideskolen blev opført i 1735 og nu er det udelukkende lipizzaner-hingste, der anvendes til de flotte opvisninger. Lipizzanerhestene fødes sorte, men bliver hvide som toårige.

Lipizzaneren som selvstændig race bygger på 8 stamfædre/hingste. En af dem blev bragt til den lille landsby Lipica (Lipizza på italiensk) i Slovenien i 1580, hvor det oprindelige stutteri kan besøges.

Pluto fra Danmark

Danmark har også bidraget til udbredelsen af lipizzaneren. En af de oprindelige 8 hingste – Pluto – blev nemlig opdrættet på Det Royale Frederiksborgstutteri nær Hillerød.

Pluto blev født i 1765 og voksede op i Danmark, indtil han i 1772 ankom til Lipica og blev den første hingst i Lipizzaneravlens Pluto-linje.

Det danske kongehus´ nuværende hvide fyrsteheste kaldes Kladrubere, som også er en af de oprindelige afstamninger fra Andaluseren på linie med Lipizzaneren. De blev indført i Kongehuset i 1994 efter Prins Henriks ønske.

Men vil man opleve heste, som ikke har ændret sig i tusinder af år, skal man tage med på rejsen til Island rundrejse. Den islandske hest har nemlig mere end 12.000 år på bagen i uforandret form.

Se alle vores artikler om Europa