Hvad søger du?

Værd at opleve i Nicaragua

Det største af de mellemamerikanske lande, Nicaragua, har en natur, der kan lidt af det hele: Der er vulkaner, Latinamerikas næststørste sø, regnskov ved Det Caribiske Hav og storslåede bjerge. Og så er der masser af plads. 

Hovedstaden Managua blev ødelagt af et jordskælv i 1972 og ved genopbygningen har man lavet store, åbne områder, så der findes ikke et egentligt centrum. 

Nicaraguas tredje største by, Estelí, ligger i et tobaksområde, der er kendt for at fabrikere fantastiske cigarer. Det skyldes blandt andet, at flere at de bedste cigarmagere i Cuba forlod landet under revolutionen og flyttede til Nicaragua. 

Landet grænser til Honduras mod nord og Costa Rica mod syd. Det har kystlinje både til Stillehavet og til Det Caribiske Hav. Landet har en omtumlet historie med oprørslederen Augusto Sandino, diktatoren Somoza, revolutionen i 1979 og kontrarevolutionen efterfølgende. I dag er der mere fred og ro. 

Landefakta

Areal:

130.671 km2

Hovedstad:

Managua

Møntfod:

Cordoba oro (a 100 centavos) - forkortes NIO

Sprog:

Spansk, kreol-engelsk og få oprindelige sprog

Tidsforskel fra DK:

Sommer: -8 timer, vinter: -7 timer

Viktors Farmor i Nicaragua

Viktors Farmor får rejser på programmet i 2024, hvor man foruden Nicaragua besøger Costa Rica og på den måde får noget af det bedste af Mellemamerika serveret på et sølvfad. I Nicaragua besøges de charmerende byer Granada og Leon i spansk kolonistil. Granada ligger ved Nicaraguasøens bred og er på UNESCOS liste over verdens kulturarv på grund af sine mange smukke restaurerede huse. Granada er kulturbyen og Leon den revolutionære universitetsby, hvor vægmalerier fortæller historien om opgøret med Somoza-styret i 1970'erne. 

Tag med til Nicaragua! Kontakt os for at høre mere om kommende rejser til landet.

Vidste du det om Nicaragua?

Den amerikanske general William Walker udnævnte sig selv til præsident i Nicaragua i 1856 og erklærede landet en slavestat under USA. Han blev dog afsat kort efter af det nicaraguanske folk og andre dele af det amerikanske militær. 

Kontakt os gerne, hvis du har spørgsmål eller vil vide mere om mulighederne for rejser til Nicaragua.

Klima og vejr

Hvornår besøger man Nicaragua?

Vejret vil være lunt det meste af tiden, som på de bedste danske sommerdage. Det er tropisk og luftfugtigheden er høj. Det anbefales at man medbringer let bomuldstøj. Medbring lun trøje og vindjakke til eventuelt kølige aftener.

Regnsæsonen løber fra maj til oktober.

Her skal du bo

Hotel og overnatning i Nicaragua

Flotte turistklassehoteller

Vi bor på flotte turistklassehoteller på turen rundt i Nicaragua. I byer prioriterer vi en central placering tæt på seværdigheder, så alt er tæt på og nemt at komme til.

Granada med Nicaragua søen i baggrunden. Foto Viktors Farmor

Typiske spørgsmål før rejsen til Nicaragua

Nicaragua har mange spændende lokale retter. En ting, man sjældent undgår, er de lækre madbananer. Både de grønne (plátanos verdes) og de søde madbananer (plátanos maduros). De grønne koges ofte og serveres som en slags kartofler. De sødes steges og serveres tit i forbindelse med morgenmaden.  

En anden klassiker er retten Gallo pinto – ris og bønner. Ofte også serveres med kylling. Det kan spises morgen, middag og aften, og vi støder helt sikkert på det. Her fås også ofte madbananer til.  

Tostones er en lækker og simpel snack bestående af friturestegte madbananer. Man kan også ofte købe dem som chips med salt eller lime på.  

Carne asada er et ofte tyndt skåret stykke grillet kød, typisk okse. Og så serveret med lidt grønt, ris og bønner til.  

Det er ikke tilrådeligt at drikke vandet. Mineralvand kan købes overalt. Medbring gerne din egen drikkedunk til koldt vand. 

Det er ikke dyrt at rejse i Nicaragua. En hovedret koster fra ca. 50 kroner og op. En vand/øl ca. fra 15 kr., et glas vin fra 35 kr. op. En liter vand i en kiosk koster under 10 kr.  

På restaurant er det normalt at lægge ca. 10% til regningen. Hvis man har fået båret sin bagage til sit hotelværelse, giver man et lille beløb for det, f.eks. svarende til 1 USD. 

Nicaragua er kendt for deres rom, Flor de Caña, som kommer i forskellige kvaliteter og smager dejligt på terrassen, mens solen går ned.  

Der findes også mange smukke ting lavet i keramik som kopper, tallerkner, skåle etc. Som males i smukke og farvestrålende mønstre.  

Cigarer finder man faktisk også mange af, selvom de ofte er lidt oversete. Og de findes i gode kvaliteter og er sjove at tage med hjem som souvenir.  

Kaffe skal selvfølgelig også nævnes, da Nicaragua, som mange af sine andre mellemamerikanske naboer, er storproducent af. Der findes mange forskellige kvaliteter, spørg evt. rejseleder eller guide til råds.  

Lad være med at medbringe smykker eller kostbare ure. Hav kontante penge på kroppen i en ”pengekat” og kun et lille beløb i taske eller lommer. Hvis man medbringer kamera, så sørg for at have det om halsen og foran på maven.  

Som i de fleste andre oversøiske lande, anbefales det at være vaccineret mod smitsom leverbetændelse (hepatitis A), stivkrampe og difteri. Vaccination mod gul feber kræves for indrejse til Nicaragua.  

Viktors Farmor rådgiver af principielle årsager ikke om smitterisiko for malaria og om valg af malaria profylakse. Du bør tale med egen læge eller en specialklinik for rejsemedicin. Medbring evt. dag-for-dag programmet, hvorpå rejseruten er indtegnet. 

Vi anbefaler ikke, at man drikker vandet fra hanerne, men køber det på flaske i stedet.  

Uformel påklædning er ok på hele turen. Der er ikke brug for elegant tøj. Regntøj, f.eks. en poncho og en paraply bør også medbringes, da vi af og til kan komme ud for et regnskyl (som regel kortvarigt).  

Der er syv timers tidsforskel mellem Nicaragua og Danmark. Når klokken er 12 middag i Nicaragua, er den 19 i Danmark. 

Lonely Planet Nicaragua giver dig et godt og opdateret blik på Nicaragua.  

6 nedslag i Nicaraguas historie?

1502
Cristoffer Colombus når Nicaraguas kyst. Den egentlige erobring begyndte først i 1522 med Gil González Dávila

1838
Nicaragua løsrev sig fra Mellemamerikas Forenede Provinser og blev et uafhængigt land

1933
Augusto César Sandino tvinger amerikanerne ud af landet efter lang og urolig periode. Han stod i spidsen for guerillahæren.

1937
Anastasio Somoza García etablerede sig som statsoverhoved med hjælp af amerikanerne. Somozadiktaturet undertrykte civilsamfundet. Nicaragua blev en vigtig brik i USA’s strategi i Mellemamerika. 

1979
Revolution og opgør mod Somoza-styret og USA.

2021
Præsidentvalg hvor Nicolas Madura blev genvalgt. Valget kaldes af flere et ”pantomimevalg”, fordi der ingen modkandidater var. Flere var blevet fængslet eller sat i husarrest (heriblandt også oppositionspolitikere). 

Praktiske oplysninger

Her finder du relevante oplysninger om rejser til Nicaragua, Costa Rica og Panama.

Download FAQ

Visum kræves ikke for danske statsborgere. Passet skal være gyldigt mindst seks måneder udover opholdet.

Ved ankomst til paskontrollen i Costa Rica bliver hver deltager afkrævet et mindre beløb i USD til et ”tourist card”. Beløbene er i skrivende stund 29 USD i alt.

I Panama er det et krav, at man altid enten har sit pas eller en fotokopi af passet på sig (opslaget med foto).

Det er altid en god idé at have en ekstra kopi af passets informationsside med. Den opbevares et andet sted end selve passet.

Som i de fleste andre oversøiske lande, anbefales det at være vaccineret mod smitsom leverbetændelse (hepatitis A), stivkrampe og difteri. 

Vaccination mod gul feber kræves for indrejse til Nicaragua. 

Viktors Farmor rådgiver af principielle årsager ikke om smitterisiko for malaria og om valg af malaria profylakse. Du bør tale med egen læge eller en specialklinik for rejsemedicin. Medbring evt. dag-for-dag programmet, hvorpå rejseruten er indtegnet. Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside: www.ssi.dk/rejser. Der er ofte forskellige holdninger til, hvad der tilrådes af vaccinationer og profylakse.

I forbindelse med din vaccination har Viktors Farmor to rabataftaler med Rejsemedicinsk- og Medicinsk Speciallægeklinik (Jens Baggesens Vej 90 B 8200 Aarhus N) og Udlandsvaccinationen I/S (Ørestads Boulevard 5, 2300 København S). Ved begge steder får du op til 10% i rabat ved vaccinationer.

Der må medbringes højst 23 kg bagage.

På flyturen fra Bocas del Toro til Panama City må man have 20 kg bagage ved check-in og 2 kg håndbagage. Overskydende bagage på denne flyvning kommer med flyet, men der opkræves en beskeden pris for overvægt. I skrivende stund på 1,5 USD pr kilo.

Bagagen bør ikke være tungere end at man til enhver tid kan bære den selv.

Sørg altid for at have tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen, så man er forberedt på det tilfælde at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet. Vigtig medicin bør man altid have i håndbagagen.

På restaurant er det normalt at lægge ca. 10% til regningen. Hvis man har fået båret sin bagage til sit hotelværelse, giver man et lille beløb for det, f.eks. svarende til 1 USD.

På grupperejser betales drikkepenge til lokale guider og chauffører af Viktors Farmor.

En hovedret koster fra ca. 60 kroner og op. En vand/øl ca. fra 20 kr., et glas vin fra 40 kr. op. En liter vand i en kiosk koster ca. 10 kr. Nicaragua er billigere.

Lad være med at medbringe smykker eller kostbare ure. Hav kontante penge på kroppen i en ”pengekat” og kun et lille beløb i taske eller lommer.

Det er temmelig dyrt at ringe til udlandet.

Strømstyrken er 110 V. Der bruges stik med 2 eller 3 flade ben. Medbring en adapter.

Lufthavne og militære områder må ikke fotograferes. Hvis man vil fotografere mennesker bør man spørge om lov først.

Det er ikke tilrådeligt at drikke vandet. Mineralvand kan købes overalt. Medbring gerne din egen drikkedunk til koldt vand. I Costa Rica er der mulighed for gratis opfyldning af filtreret drikkevand på hoteller og restauranter. Af hensyn til miljøet er det godt at spare på produktionen af plasticflasker.

Undgå ukogte grøntsager og upasteuriseret mælk/mælkeprodukter. Sørg for at få frisklavet mad.

Der er syv timers tidsforskel mellem Nicaragua og Danmark og ligeledes mellem Costa Rica og Danmark. Når klokken er 12 middag i Nicaragua/Costa Rica er den 19 i Danmark. Der er seks timers forskel mellem Panama og Danmark.

Nicaragua

Møntfoden hedder córdoba (NIO). En córdoba deles i 100 centavos. For 1 $ får man ca. 30 córdobas.

Córdobas kan ikke fås i Danmark. Men 100 córdobas svarer altså til 20 kr. Det anbefales at man medbringer $, også i mindre sedler. Mange steder i Nicaragua kan man betale med $. Kreditkort og rejsechecks kan anvendes i større byer. Husk at notere numrene på rejsechecks.

Costa Rica

Møntfoden hedder colones (CRC). 1 $ = ca. 600 colones.

Colones kan heller ikke fås i Danmark, men 100 colones svarer til en krone.  Det anbefales at man medbringer $, også i mindre sedler. Flere steder i Costa Rica kan man betale med USDollars. Kreditkort (kun visa og mastercard) og rejsechecks kan godt anvendes i Costa Rica. Husk at notere numrene på rejsechecks.

Panama

Møntfoden hedder balboa. Den har nøjagtig samme værdi som USDollar, og de kan derfor bruges i flæng. Det anbefales at man medbringer US Dollars, også i mindre sedler. Kreditkort (kun visa og mastercard) og rejsechecks kan anvendes i de større byer. Husk at notere numrene på rejsechecks.

Vejret vil være lunt det meste af tiden, som på de bedste danske sommerdage. Det anbefales at man medbringer let bomuldstøj. Medbring lun trøje og vindjakke til eventuelt kølige aftner og til sejladsen i Bocas del Toro i Panama.

Uformel påklædning er ok på hele turen. Der er ikke brug for elegant tøj. Regntøj, f.eks. en poncho og en paraply bør også medbringes, da vi af og til kan komme ud for et regnskyl (som regel kortvarigt).

Husk at supplere pakkelisten med:

 • Vaccinationskort
 • Fotokopi af flybillet
 • Lommelygte + ekstra batterier
 • God kikkert
 • Insektspray
 • Sollotion med høj faktor
 • Kasket eller solhat
 • Gode lukkede vandresko eller –støvler
 • Evt. et par gamle og udtrådte sko (eller sko du ikke er øm over for) til gåturen på vulkanen Cerro Negro, hvor skoene bliver sorte.
 • Regnslag
 • Langærmet skjorte/bluse og lange bomuldsbukser
 • Badetøj
 • Evt. medicin mod maveinfektion (tal med egen læge)
 • Fotokopi af pas (opslaget med foto)
 • Evt. En god bog til en regnvejrsdag

For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10 % på varer, som ikke er nedsatte, på Spejdersports webshop www.spejdersport.dk. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejsen.