Vandreferie i Jordan

På rejse gennem historien og naturen

Kongeriget Jordan ligger som en historisk grænsepost mellem den kristne og muslimske verden på den arabiske halvø. Vi vandrer gennem religionen og i bjergtagende landskaber, som viser Jordans mange facetter. 

Priser fra

15.990 kr.

Max. 16 deltagere

8 dages rejse

Start din rejse her

Naturen har også skarpe grænser i Jordan med frugtbare dale langs Jordan-floden og enestående naturreservater og knastør ørken langs Det Døde Hav - som vi også får mulighed for at flyde i. 

På denne vandreferie går vi både gennem tidlig kristen og gammel-testamentlig historie og gennem smukke landskaber, dale og slugter med springende kildevæld og spændende dyreliv – bl.a. ved vandringer i Dana Nature Reserve og i ørkenen Wadi Rum.

5 gode grunde til at rejse til Jordan med Viktors Farmor:

  • Vandr i naturreservatet Ajloun gennem stedsegrøn egetræsskov
  • Udforsk den eventyrlige klippeby Petra over flere dage
  • Mærk historiens sus i Jerash, verdens bedst bevarede hellenistisk-romerske provinsby
  • Oplev Wadi Rums fascinerende rødlige landskab både til fods og fra åbne pick-up trucks
  • Vandr fra Lille Petra til Petra - forbi høje sandstensbjerge og op til klostret Al-Deir

Dagsprogram

  • Dag 1

    Afrejse Kastrup - Amman

    Vi rejser fra København. 
    Efter ankomst kører vi til vores hotel i Amman, hvor vi har én overnatning.

    Overnatning: Amman.

  • Dag 2

    Vandring i Ajloun naturreservatet og i Jerash

    Vi kører til Ajlun Forest Reserve.

    Ajlun Forest Reserve er et område på 13 km2. Her er et bakket landskab fra 600 til 1100 m.o.h. I skoven ses mange af de stedsegrønne egetræer foruden johannesbrødstræer og vilde pistacier. Gennem årene har disse træer haft betydning for befolkningen i området, både fordi de har brug for træ, men også fordi de har kendt til de medicinske egenskaber af træerne og planterne. Af vilde blomster i området kan nævnes sorte iris, adskillige orkidéarter og vilde tulipaner. Dyrelivet er også værd at nævne. Her findes f.eks. vildsvin, rådyr, ræve, ulve, sjakaler, stribet hyæner, hulepindsvin og persiske egern. Der er også et rigt fugleliv.

    Klimaet er subtropisk. Vi vandrer gennem åbne stedsegrønne egetræsskove, en tur med mange flotte udsigtspunkter. Vi kommer forbi kilder samt oliven, vindruer og frugtfarme.

    Efter en let frokost hos en lokal familie kører vi til Jerash, det bibelske Gerasa, og ser verdens bedst bevarede hellenistisk-romerske provinsby. Her skal vi vandre igennem søjlekolonnader, se templer, torve samt teatret.

    Læs mere om Jerash

    Dagens vandring i Ajloun naturreservat er ca. 6 km og tager ca. 3 timer. Vi vandre ca. 225 højdemeter op og ned. 

    Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

    Overnatning: Ajlun Forest Reserve i hytter.

  • Dag 3

    Vandring i Ajloun - Dana Natural Reserve

    Om morgenen vandrer vi ca. 1,5 time i naturreservatet med gode muligheder for at spotte fugle. 

    Herefter kører vi til Dana naturreservatet, hvor vi har én overnatning i gæstehuse. OBS der er fælles bad/toilet i gæstehusene.

    Dana er et fantastisk naturområde, der dækker 308 km2. Om eftermiddagen tager vi på en 2-3 timers vandretur. Forrevne klippeplateauer, dybe wadier og skov-bevoksede skrænter venter på os. Her får vi et godt indtryk af geologien og økologien i området. Måske er vi heldige at se persiske nattergale, tårnfalke og gåsegribbe. Om dagen kan man få et glimt af en adræt stenbuk, og om natten kommer grævlinger og hyæner frem. Dyrearter fra Afrika, Asien og Europa trives i Danas mange forskellige klimazoner. Vandringen i Dana naturreservat er mere krævende, da vi klatre op og ned af nogle kløfter. 

    Dagens vandring er ca. 6 km og tager ca. 3 timer.

    Måltider: Morgenmad og aftensmad

    Overnatning: Dana.

  • Dag 4

    Vandring i Dana og vandring i Petra

    Efter morgenmaden vandrer vi en meget smuk lille tur på ca. 2 timer. Den går til den forrige konges yndlingssted, King Husseins campsite. Undervejs på vandreturen får vi af vores guide fortalt om de mange medicinske planter og buske i området. Efter vandreturen kører vi til Petra, hvor vi har to overnatninger på hotel i gåafstand fra indgangen til Petra.

    Vi bruger resten af dagen i ”den lyserøde by” Petra, der var nabatæernes hovedstad. Nabatæerne var et arabisk nomadefolk, og de indfandt sig allerede i det 6. årh. f.v.t. på dette sted. Det blev efterhånden en blomstrende by med et netværk af kanaler og cisterner. Petra blev velstående på grund af karavanehandlen. Her gjorde karavanerne holdt. De var lastede med røgelse, silke, krydderier og andre eksotiske varer.

    Vi vandrer ca. 800 m ned til den snævre klippeslugt, Siq'en. Herfra vandres der ca. 1200 m gennem Siq’en. Man kan levende forestille sig, hvor spændt den schweitziske opdager Burckhardt må have været, hver gang han fik øje på relieffer og tegn, der tydede på, at han var på den rette vej. Pludselig, efter et lille knæk på stien, ser vi Skatkammeret foran os. Så åbner byen sig for os med dens mangefarvede templer og grave, der er udhugget i de rosafarvede sandstensklipper. Det er et fantastisk, kæmpemæssigt område, hvor natur og arkitektur går op i en højere enhed.

    Læs mere om Petra her

    Dagens vandring i Dana er ca. 3,5 km og tager ca. 2 timer.

    Dagens vandring i Petra er ca. 3,5 km og tager ca. 1,5 time. 

    Måltider: Morgenmad og aftensmad

    Overnatning: Petra (Wadi Mousa).

  • Dag 5

    Vandring fra Lille Petra til Petra

    Vi starter dagen i "Little Petra" - en lille snæver dal i nærheden af Petra. I klipperne har nabatæerne udhugget bygninger med deres karakteristiske dekorationer. Herfra tager vi på en spændende vandretur forbi høje sandstensbjerge og op til klostret Al-Deir, der sammen med Skatkammeret er den mest imponerende struktur i Petra. Kæmpestor, imponerende velbevaret og ganske overvældende. Fra udsigtspunkterne ved klostret kan vi se langt, dels ned mod Jordan-dalen, og dels ned over Petra-området.

    Resten af dagen er fri til at opleve Petra på egen hånd og gå mere i dybden med seværdighederne. Man kan f.eks. se nærmere på kongegravene, eller vandre op til nogle af de andre bjerge.

    Dagens vandring fra lille Petra til Petra er ca. 16 km og tager ca. 7 timer.

    NB: Dagens vandring er turens hårdest og man kommer hurtigt til at gå mere end 16 km, alt efter hvor meget man vil udforske Petra på egen hånd. 

    Måltider: Morgenmad og aftensmad

    Overnatning: Petra (Wadi Mousa)

  • Dag 6

    Wadi Rum

    Efter morgenmad kører vi til Wadi Rum. I det fascinerende landskab af brune, gule og rosa farver hæver forvitrede klippemassiver sig mod den altid blå himmel. På afstand virker landskabet livløst, men Wadi Rum huser trods sine høje dagtemperaturer og ofte kolde nætter et rigt dyre- og planteliv. I sandet ses spor af slanger, biller og firben. Efter solnedgang kommer gazeller, sandkatte og klippegrævlinger frem. Flere steder springer kølige kilder frem fra den porøse sandstensklippe.

    Wadi Rum bebos af Howeitat-stammen, der hævder at nedstamme fra både profeten Muhammed og fra Nabatæerne, som byggede Petra og kontrollerede Mellemøstens karavaneveje i flere århundreder. Vi tager på en 1½-2 timers vandretur i området, hvorefter vi spiser frokost i vores camp. Vi får en god fornemmelse af en vaskeægte ørkenvandring og forstår, hvor hårdføre beduinerne har måttet være i tusinder af år for at klare sig i dette ufremkommelige landskab.

    Senere på dagen tager vi på en flot køretur i åbne pick-ups kørt af de lokale beduiner. Turen går gennem helt drømmeagtige landskaber med klipper og sand i rosa og gyldne farver.

    Vi spiser traditionel arabisk middag og nyder den flotte solnedgang. Når det bliver mørkt, kan vi opleve den fantastiske stjernehimmel, som ikke ser sin lige mange steder. Vi har én overnatning i Wadi Rum i stationære hytter med eget bad/toilet.

    Dagens vandring er ca. 6 km og tager ca. 1,5 time.

    Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

    Overnatning: Wadi Rum

  • Dag 7

    Det Døde Hav – Nebo Bjerget – Madaba

    Vi forlader Wadi Rum og kører mod Madaba.

    Første stop er Det Døde Hav, hvor det er muligt at flyde i en 30% saltopløsning. Der er også mulighed for et forskønnende mudderbad.

    Næste punkt på dagens program er et besøg på Nebobjerget, et gammelt kristent valfartssted. Her skuede Moses ud over det forjættede land. De mosaikker, vi får at se på Nebobjerget, er de mest velbevarede i landet.

    Madabas historie går mere end 3500 år tilbage. Byen nævnes flere steder i bibelske tekster, og det var her, Davids styrker besejrede ammoniterne og aramæerne. Også for nabatæerne havde Madaba betydning, idet de styrede byen i det 1. århundrede. I dag er Madaba mest kendt for sine byzantinske mosaikker.

    Om aftenen spiser vi afskedsmiddag.

    Måltider: Morgenmad og aftensmad.

    Overnatning: Madaba

  • Dag 8

    Hjemrejse

    Kørsel til lufthavnen og hjemrejsen begynder.

    Måltider: Morgenmad.

Praktiske oplysninger

Her finder du relevante oplysninger om rejser til Jordan

  • Pas og Visum

    Passet skal være gyldigt i mindst 6 måneder fra hjemrejsedagen.

    Det er altid en god idé at have en ekstra kopi af passets informationsside med. Den opbevares et andet sted end selve passet.

    Visum på grupperejser er gratis. Vi skal blot have pasoplysninger inden afrejse.

  • Vaccinationer

    Som i mange andre lande, anbefales det at være vaccineret mod smitsom leverbetændelse (hepatitis A), stivkrampe og difteri. Tal evt. med egen læge eller en specialklinik for rejsemedicin. Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside: www.ssi.dk/rejser. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer der tilrådes.

    I forbindelse med din vaccination har Viktors Farmor to rabataftaler med Rejsemedicinsk- og Medicinsk Speciallægeklinik (Jens Baggesens Vej 90 B 8200 Aarhus N) og Udlandsvaccinationen I/S (Ørestads Boulevard 5, 2300 København S). Ved begge steder får du op til 10% i rabat ved vaccinationer.

  • Sikkerhed

    Med den øjeblikkelige situation i Mellemøsten, især Syrien og Irak, er et naturligt spørgsmål for mange: Er det sikkert at rejse til Jordan?

    Viktors Farmor er ikke i tvivl: Ja, det er det.

    Landet er homogent og fredeligt, og gæster oplever et ophold i landet som trygt. Desuden er myndighederne meget opmærksomme på sikkerheden. Jordan værner meget om sin status som et samfund i ro.

    Der er store flygtningelejre i området ind mod Syrien, men vi kommer ikke i nærheden af disse steder. Vi har hvert år mange rejser til Jordan, og den dominerende tilbagemelding fra vore gæster er, at de følte sig helt trygge og sikre.

    I øvrigt følges udenrigsministeriets vejledninger i tvivlstilfælde.

  • Tid

    Der er +2 timers forskel i Jordan i vinterhalvåret og +1 times tidsforskel i sommerhalvåret.  

  • Fysisk form på rejsen

    For at kunne deltage på rejsen skal du være godt gående og i en almindelig fysisk form. Rejsen egner sig ikke for bevægelseshæmmede, og det forventes, at du kan gå mindst 5 km. om dagen, samt håndtere din egen bagage.

    På vandreferierne forventes det at du kan gå det angivet antal km og højdemeter på rejsen.

  • Valuta

    Valutaen i Jordan hedder Jordanian Dinar (JOD). Der kan hæves penge med kreditkort i kontantautomater i lufthavnen samt mange steder i byerne. Kreditkort accepteres der ud over i vid udstrækning i restauranter og  butikker. Medbring evt. lidt USD, hvis der bliver brug for at veksle et mindre beløb sidst på opholdet i Jordan.
    Hvis man er løbet tør for dinarer, kan man mange steder godt betale i dollars (men ikke i Euro). Vær dog opmærksom på, at små cafeer og butikker oftest kun tager imod jordanske dinarer.

  • Elektricitet

    Der bruges 220 volt. Der er fem forskellige standarder for stik i Jordan, så det er en fordel at medbringe en universaladapter. Du kan læse mere om Jordans stik her: https://www.power-plugs-sockets.com/jordan/.

  • Påklædning

    Tøj der kan tages af og på "lag for lag" anbefales. Det er praktisk med en lun sweater eller en vindjakke til de kølige morgener og aftener. Ved solnedgang falder temperaturen mærkbart i ørkenen, og vinden rejser sig. Et let tørklæde til halsen kan være rart i en air-conditioneret bus.

    Kvinder bør ikke gå i shorts og solbluse i byerne. På turiststederne kan det godt gå an, dog bør shorts gå til knæene.

    Husk gode travesko, evt.sandaler. Solbriller og solhat eller kasket, da lyset kan være skarpt, især i ørkenområderne. Medbring et tørklæde, der kan beskytte ansigtet mod sand og vind og holde kasketten på plads, når man sidder oven på jeepen i Wadi Rum. På de fleste af hotellerne kan man få vasket tøj.

     

  • Telefon og internet

    Telefon til Jordan: Tryk 00962 + omr.nr. + abn.nr. Fra Jordan til Danmark trykkes 0045 + dansk abn.nr.

    Mobil: I de større byer er der udmærket dækning. MMS er ikke muligt. Der kan købes lokale taletidskort.
    Mange smartphones går på internettet af sig selv, og glemmer man at slå det fra kan det koste mange penge for datatid brugt i udlandet. Husk derfor at slå datatrafik fra i telefonens indstillinger inden afrejsen.

    Internet: Mange hoteller tilbyder wifi enten gratis eller mod betaling, og tilgængeligt i fællesområder (typisk omkring receptionen) og/eller på værelserne. Kvalitet og hastighed svinger meget. Nogle hoteller har også en computer i fællesområder, som kan benyttes gratis eller mod betaling.

  • Foto

    Fotografering er tilladt de fleste steder i Jordan. Dog må der ikke fotograferes ved militære områder, lufthavne og grænseområder. Når man vil fotografere mennesker, er det bedste at bede om tilladelse først. Ikke alle kvinder bryder sig om at blive fotograferet, og det bør respekteres.

    Videooptagelser er ikke tilladt alle steder.

    Bemærk!

    • Medbring ikke ekstra store kameralinser (f.eks. til fuglespotning), da disse kan blive beslaglagt af myndighederne ved indrejse. Et almindeligt kamera til turistformål giver ikke anledning til problemer.
    • Medbring ikke en stor kikkert. Den kan ligeledes blive beslaglagt af myndighederhe ved indrejse.
    • Medbring ikke en drone, da den vil blive konfiskeret ved ankomst.
  • Bagage

    På de fleste af hotellerne kan det lade sig gøre at få vasket tøj fra morgen til aften.

    Kikkert og kameraudstyr skal på flyrejserne til/fra landet medbringes i håndbagagen.

  • Drikkepenge

    På grupperejserne med dansk rejseleder er drikkepenge til chauffør og guide inkluderet i prisen.

    Får man båret kufferten op til værelset, giver man et beløb svarende til 5-6 kr (medbring evt. 1-dollarsedler til dette formål). Køber man selv måltider, runder man op med ca. 10 %. Toiletter er ofte overvåget af personale, der forventer nogle småpenge.

  • Småpenge

    Det kan være svært at få fat i småpenge til drikkepenge og lignende.  Man kan veksle under små indkøb i byen eller ved drikkepengeskålen på toiletterne.

  • Drikkevand

    Det anbefales at købe mineralvand på flasker. Det kan fås overalt.

  • Prisniveau

    Et måltid mad på en restaurant koster 100-200 kr. En øl koster ca. 40-60 kr., en flaske vin over 200 kr. og en sodavand/mineralvand ca. 10-20 kr.

  • Klima

    90 % af Jordan er ørken (den arabiske og den syriske ørken) med årlig regnmængde under 200 mm. Sommeren er varm og solrig og den mængde vand der falder i Jordan er hovedsagelig i de nordvestlige bjerge, hvor det varierer mellem 300 og 800 mm årligt. Regnen falder typisk som korte kraftige byger. Regnen falder hovedsageligt mellem november og marts.  Jordanfloden flyder sydpå til det Døde Hav, der er verden laveste punkt. Langs floden er sommeren varm og vinteren mild. Selvom det er varmt, gør den lave luftfugtighed at det  ikke nødvendigvis føles ubehageligt.

    OBS! I maj og september er temperaturen ved Petra ca. 25-35 grader om dagen (tør varme), mens det er mindre varmt i de nordlige områder, f.eks. Amman, Madaba og Jerash. I december og januar er temperaturen i ca. 10-15 grader om dagen.

  • Vandring i Petra

    På sightseeingsdagen vandrer vi ca. 8-10 km. t/r. Først ca. 800 m ned til den snævre klippeslugt, Siq'en. Herfra vandres der ca. 1.200 m gennem Siq’en til Skatkammeret. Og herfra videre ind i området med grave og templer. Der vil også være trapper, der skal forceres for at opleve gravene på nærmere hold. Men de kan også opleves på afstand, hvis man ikke kan klare trapperne.

    Det er muligt at køre med lille el-bil gennem siq’en. Køretøjet er til 5 personer og det koster 15 dinarer pr. person (ca. 150 kr) for én vej og 25 dinarer pr. person (ca. 250 kr) for begge veje. Vælger man at køre med el-bil, vil der dog ikke være guidet sightseeing undervejs gennem Siq’en.

    For at få det fulde udbytte af besøget i Petra anbefales det derfor, at man som minimum er i form til at kunne gå de 8-10 km. i løbet af dagen i et adstadigt tempo.

    Vil man besøge det storslåede ”Monastery” eller den højtliggende offerplads, anbefales trappetræning hjemmefra.

  • Badning i Det Døde Hav

    Da vandet er ekstremt saltholdigt, må man kun opholde sig i det 5-10 minutter, og man skal afvaskes godt bagefter. Hvis man har sår eller større rifter, bør man lade være. Der kan evt. benyttes svømmebriller til beskyttelse af øjnene. Stærkt overvægtige kan komme i ”havsnød”, da de ikke kan få fodfæste på bunden på grund af den stærke opdrift. Smykker bør tages af, inden man bader i det meget salte vand.

    Det anbefales at medtage badesko til badning i Det Døde Hav, da stenene, man træder ud på, er meget skarpe.

     

  • Pakkeliste

    Supplement til pakkelisten:

    • Lommelygte (elektriciteten er ustabil)
    • Vækkeur
    • Småproviant, f.eks. kiks
    • En rulle toiletpapir eller kleenex
    • Vådservietter
    • En lille flaske håndsprit
    • Evt. piller mod maveinfektion (tal med egen læge)
    • Sollotion med høj faktor og læbepomade (luften kan være meget tør)
    • Gode vandresko eller –støvler (især vigtigt på vandreferien)
    • Sandaler
    • Evt. vandrestav(e)
    • En lille dagtursrygsæk
    • Badetøj/håndklæde og badesko til Det Døde Hav 
    • Kasket eller solhat
    • Langærmet skjorte/bluse og lange bomuldsbukser
    • Varmt tøj og vindtæt jakke, især ved
      rejser i perioden november til februar
  • Værd at vide

    For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse.

Kontakt os gerne, hvis du har spørgsmål eller vil vide mere om mulighederne for rejser til Jordan.