Hvad søger du?

Start din rejse her

Mest berømt er Ait Ben Haddou, der er bygget af soltørret ler på en bakketop. Byen er på UNESCOs liste, og den er så fotogen, at den har været benyttet som baggrund i utallige film. Ørkenens magi oplever vi i den lille landsby Merzouga, der i gamle dage var en korsvej for karavaneruterne gennem Nordafrika.

På en tur i 4-hjuls trækkere besøger vi en oase, og vi nyder en uforglemmelig solnedgang over Sahara fra toppen af en sandklit. Marokko er om noget et eventyrligt møde. 

5 gode grunde til at rejse til Marokko med Viktors Farmor:

 • Kør ad gamle karavaneveje gennem vilde landskaber
 • Kom tæt på berbernes hverdag i de traditionelle berberlandsbyer
 • Se adskillige imponerende kasbaher i lerarkitektur både udefra og indefra
 • Oplev ørkenen i 4-hjulstrækkere med holdt ved en frugtbar oase
 • Udforsk den autentiske bazar i ørkenbyen Rissani

Alle planlagte afgange

Ledig eller Garanteret

Få pladser, 1 plads, Kontakt os

Udsolgt

11 dage Pris Rejseleder Status Bemærkning
9. apr. 24
14.990 kr
Udsolgt
28. sep. 24
15.490 kr
Ledig
Direkte fly
14. okt. 24
14.990 kr
Ledig
28. okt. 24
13.990 kr
Ledig
Afrejse fra Billund

Prisen inkluderer

 • Fly København til Marrakesh t/r.
 • Overnatning på gode turistklassehoteller.
 • Halvpension undtagen dag 6 og 8, hvor der er helpension (måltiderne indtages gerne på små lokale restauranter)
 • Entréudgifter
 • Kørsel i bus med aircondition
 • Kørsel i 4-hjulstrækkere dag 6
 • Dansk rejseleder
 • Engelsktalende lokalguide
 • Drikkepenge til chauffør og lokalguide (275 kr.)

Ingen hokus pokus: Se vores prispolitik her

Prisen inkluderer ikke

 • Eneværelsestillæg (Fra 2.600 kr.)
 • Afbestillings- og rejseforsikring

Husk at læse de generelle handelsbetingelser her

Dagsprogram

Download program

Vi flyver til Marokko, hvor vi afhentes i lufthavnen og køres til hotellet.

Måltider: Aftensmad, hvis vi ankommer i løbet af eftermiddagen. Ankommer vi senere, er der ikke aftensmad inkluderet denne dag. 

Overnatning: Marrakesh

Vi har hele dagen til at udforske Marrakesh, der er en magisk by. Byen var almoravidernes hovedby i det 11. århundrede, og den ligger som en oase på grænsen til ørkenen og ved foden af Atlas Bjergene. Alle vejene fører ind til Fna Pladsen, hvor musikere, dansere, akrobater, healere, skrivere, eventyrfortællere, slangetæmmere og frugtsælgere holder til. Et broget syn og en oplevelse, der fæstner sig i hukommelsen. Når lygter og lanterner tændes, er der det samme liv på pladsen, og nu er det duften af grillet kød, couscous og lækre kager, der fylder aftenluften. Og suq’en, en labyrint af lys og skygge under det beskyttende tag af flettet strå, gør hver aften til en festival af farver, lyde og dufte.

Man drejer omkring et hjørne, og pludselig står man ved en halvt åben dør, hvorigennem man kan få et glimt af et palads med et springvand i forgrunden. Måske Bahia Paladset med haver fyldt med jasminer og orangeblomster. Eller Koutoubia moskeens mægtige minaret, der hæver sig over byens tage. Vi besøger både Bahia paladset og Koutoubia-minaretten på vores tur gennem den gamle medina. Undervejs spiser vi frokost på en lokal restaurant.

Måltider: Morgenmad og frokost

Overnatning: Marrakesh

Dagen byder på en smuk køretur til middelalderbyen Ait Ben Haddou. Små berberlandsbyer klynger sig til bjergsiderne, og i dalene vokser der granatæbletræer, valnøddetræer og popler. På bjergsiderne ses græssende får og geder.

Her i Atlasbjergene har det dramatiske landskab gennemgået utallige forandringer i de 2 millioner år granitbjergene har eksisteret. Engang var Marokko fuldstændig dækket af vand, som efterlod et rigt udvalg af fossiler fra de forskellige havdyr som levede her. Flere små boder langs vejkanten sælger disse fossiler. Turen fører os op over passet Tizi n'Tichka i 2205 meters højde, inden vi fortsætter ad flotte veje ned mod ørkenen. 

Kasbahbyen Ait Ben Haddou træder frem i landskabet som en ren åbenbaring. En kasbah er en gruppe sammenvoksede huse med en mur omkring. En byggeskik, der udspringer af at man skulle kunne forsvare sig mod fremmede stammer. Højt beliggende troner byen over Ounilla Dalen. Den er en af de ældste og mest fotogene ørkenbyer i landet, bygget af soltørret ler, halm og jord.

Den ældste af bygningerne, et kornkammer beliggende på en bakketop, daterer sig tilbage til det 11. århundrede. Der er mange helt specielle bygninger med tårne og geometriske mønstre. Ait Ben Haddou er blevet brugt som kulisse i storfilm som ”Lawrence of Arabia”, ”Gladiator” med flere. Byen står også på Unescos liste over verdens kulturarv.

Rejselederen vil berette om en tid, hvor Ait Ben Haddou var et knudepunkt på karavaneruten mellem Sahara og Marrakesh. Karavanerne kom med guld, salt og slaver.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Overnatning: Ait Ben Haddou

Efter morgenmaden kører vi ind på “de 1000 kasbaers vej” og besøger oasen Skoura, hvor man finder en af de mest berømte, Kasbah Amerdil, der ligger som en stor fæstning ned til den ofte udtørrede flod. Bygningen er et storslået syn udefra omgivet af oasens palmer, men vi kommer også indenfor og ser, hvordan den flotte bygning ser ud inde bag de høje mure. Området omkring Skoura, Kelaat M’Gouna, er kendt for sin rosenfestival hvert år i maj. Marokkos største udvinding af rosenvand og rosenolie foregår her. 

Sidst på eftermiddagen ankommer vi til ”Gorge du Dades” (dadelkløften), hvor vi indkvarteres på en spændende og smukt beliggende kasbah. Vi er nu i en højde af 1709 m, og vi er omgivet af de majestætiske Atlas Bjerge. Vi kan nyde udsigten både til de snedækkede Atlasbjerge og ned over Dadeldalen, hvor de små berberlandsbyer ligger spredt i landskabet.

Dagens køretur er på ca. 315 km

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Overnatning: Dadeldalen

Tidligt om morgenen starter vi kørslen mod Merzouga, vores overnatningssted, der er beliggende lige i kanten af ørkenen. Vi kommer igennem flere små interessante byer som Tinghir og Erfoud. Tinghir ligger i hjertet af Todra Dalen mellem Høje Atlas og bjergkæden Jebel Saghro. Her er en smuk og udstrakt palmelund. Tinghir er en gammel fransk garnisionsby. Den blev bygget omkring et klippeparti, og den er i dag domineret af ruinerne fra et gammelt palads for den berømte Glaoui-slægt. Vi kører videre med tid til fotopauser og en god frokostpause.

Vi gør holdt i Erfoud, en charmerende by i hjertet af ørkenen. Denne lille by ligger ved foden af Høje Atlas på ”vejen med de 1000 kasbaher”. Franskmændene var de første, der slog sig ned i Erfoud med det formål at holde øje med de uregerlige ørkenstammer i Tafilalet Dalen. Byen blomstrede op takket være handel med marmor og dadler. Den er også kendt for fossiler, der findes i store mængder i dette område. De er alle omkring 360 mill. år gamle.

Sidst på eftermiddagen kommer vi til ørkenbyen Merzouga og vores indkvarteringssted, der vender direkte mod ørkenens okkerfarvede sanddyner. Vi har to overnatninger på et lille hyggeligt hotel, der vender direkte ud til de rødgyldne sandklitter.

Dagens køretur er på ca. 250 km.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Overnatning: Merzouga

Ørkenens monumentale sandklitter forandrer hele tiden form afhængig af vindforholdene. Farver og skygger skifter og gør oplevelsen til noget helt unikt. Jo længere man kommer østpå, jo mere vildt og ensomt virker landskabet, og civilisationen synes langt langt borte.

Merzouga er en lille landsby i Sahara i det sydøstlige Marokko i Tafilalet Dalen ved foden af Erg Chebbi sanddynerne. Igennem flere århundreder har dette sted ligget ved en korsvej mellem afrikanske ørkencivilisationer. Her blev udvekslet varer og tanker mellem de forskellige kulturer. Mange kasbaher tjente som karavanseraier for handelskaravanerne.

For de morgenfriske kan solopgangen nydes fra toppen af en sandklit. Det er en helt speciel oplevelse at se solopgangen i ørkenen.

Vi har skiftet vores bus ud med 4-hjulstrækkere, der tager os på en halvdagstur ud i ørkenen. Vi besøger en oase og håber også at få mulighed for at besøge nogle af de nomader, der holder til i området. Sahara er en fantastisk kontrast til det hektiske byliv. Der er sandet og stjernerne, og en meget enkel tilværelse. Det er betagende at opleve. Frokosten er inkluderet denne dag og byder på en lokal specialitet. 

Vi afslutter dagen med solnedgang fra en af sandklitterne. Rideture på kameler tilbydes i området, men vi fraråder disse ture pga. tvivlsom dyrevelfærd. Når mørket har sænket sig over ørkenen, nyder vi lækker middag på vores hotel.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Overnatning: Merzouga

Vi starter tidligt mod vores næste overnatningssted, Agdz. Vi gør holdt i Rissani, der er kendt for sin store og livlige souk. Vi kommer til Tazzerine, et knudepunkt ved foden af Jebel Saghro bjergkæden. Bag byens porte er der smukke haver med henna, palmer og aromatiske planter. Tazzerine ligger kun få km fra Dra Dalen. Denne fordelagtige beliggenhed gjorde byen til et oplagt stoppested for karavanerne, der kom med guld, salt og sukker. I byens omgivelser er der mange gamle kasbaher, der vidner om denne tid, hvor byen fik stor velstand på grund af karavanehandlen. Også marabouts ses her (højtbeliggende gravsteder for hellige mænd).

Også byen Nkob blev velhavende ved karavanehandlen. Byens 45 kasbaher vidner om denne tid, hvor byen havde en nøglerolle i forhold til handlen med Timbuktu. Her på dette fredelige sted får vi også et indtryk af berbernes liv og deres kultur. Området her ved Saghros Bjergene var også engang kendt for at have en betydelig jødisk befolkning. Jøderne blandede sig med berberne og blev gift indbyrdes. Det var før den arabiske erobring af landet i det 7. århundrede.

Saghros Bjergene er blevet dannet af vulkansk aktivitet gennem millioner af år. De er beliggende mellem Høje Atlas og Sahara. Det er et smukt syn med tinder over 2700 m og vilde og særegne landskaber.

Vi ankommer til Agdz sidst på eftermiddagen. Agdz betyder ”hvilested”, og denne by ligger ligeledes på den gamle karavanerute, der forbandt Marrakech med Timbuktu. Her kan vi fra vores hotel nyde synet af Dra Floden som er omgivet af palmer.

Lidt udenfor Agz er landskabet her domineret af bjerget Jbel Kissane, der rejser sig mod nord.

Dagens køretur er på knap 300 km.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Overnatning: Agdz

Vi starter dagen ved den imponerende Kasbah Tamnougalt, der er en af de ældste kasbaher i Draa-dalen. Fæstningen blev grundlagt for mere end 300 år siden af en familie fra Caids på vegne af den lokale sultan. Dengang var Agdz hovedstad for mezguita-stammen, og byen lå strategisk godt på den lukrative karavanerute fra Marrakesh til Timbuktu. Kasbahen blev opført for at beskytte byen mod rivaliserende stammer samt sikre handelsruterne i området, så rigdomme fortsat ville strømme igennem byen.

Efter besøget kører vi til Ait Ben Haddou, hvor vi indlogeres for natten. Herefter er der mulighed for at gå en tur på egen hånd i den fantastiske gamle by. 

Dagens køretur er på ca. 100km.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Overnatning: Ait Ben Haddou

Vi kører tidligt til Marrakesh. Denne gang tager vi en mindre bagvej, der fører os ad en flot og mindre brugt rute gennem bjergene. Undervejs trakteres vi af flotte udsigter over de orangerøde bjerge, og vi passerer små landsbyer og ruinerne af gamle kasbaher fra karavanernes tid.

Vel fremme i Marrakesh indlogeres vi på en riad i den gamle bydel. Riads er historiske bygninger i marokansk stil, der er omformet til små pensionater. Værelserne vil være af forskellig størrelse og udsmykning, og faciliteterne vil være færre end på moderne hoteller. Men til gengæld byder riads på masser af marokansk charme samt beliggenhed i hjertet af byen. Efter indlogeringen nyder vi en sen frokost, hvorefter resten af dagen er fri til at nyde denne fantastiske by på egen hånd. 

Måltider: Morgenmad og frokost

Overnatning: Marrakesh

Fridag i Marrakesh. Der er mange muligheder. Måske en gåtur i medinaen eller en kaffe i en af byens smukke haver. En anden mulighed kunne være den gamle rigmandsvilla Dar Si Said, der nu huser museet for marokkansk kunst. Rejselederen vil give mere inspiration til, hvordan fridagen kan anvendes.

Om aftenen samles vi til afskedsmiddag på Palais Sebban, et tidligere lille palads nu omdannet til hotel. Stedet er kendt for sit gode køkken.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Overnatning: Marrakesh

Vi kører til lufthavnen i Marrakesh, hvor hjemrejsen begynder.

Måltider: Morgenmad (dog ikke på afgangene i oktober 2024)

Praktiske oplysninger

Her finder du relevante oplysninger om rejser til Marokko

Download FAQ

Der er ikke visumpligt for danske statsborgere. Passet skal være gyldigt i mindst 3 måneder fra hjemrejsedagen. Det er altid en god idé at have en ekstra kopi af passets informationsside med. Den opbevares et andet sted end selve passet.

Som i de flere andre lande, anbefales det at være vaccineret mod smitsom leverbetændelse (hepatitis A), stivkrampe og difteri. Tal evt. med egen læge eller en specialklinik for rejsemedicin.

Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer der tilrådes.

I forbindelse med din vaccination har Viktors Farmor to rabataftaler med Rejsemedicinsk- og Medicinsk Speciallægeklinik (Jens Baggesens Vej 90 B 8200 Aarhus N) og Udlandsvaccinationen I/S (Ørestads Boulevard 5, 2300 København S). Ved begge steder får du op til 10% i rabat ved vaccinationer.

Det er ikke muligt at veksle danske kroner alle steder i Marokko, så derfor anbefales det at medbringe Euro.

10 danske kroner svarer ca. til 14,00 dirham. Der er hæveautomater i de større byer. I Marrakesh er der for eksempel en del automater ved den sydlige side af Jemaa El Fna-pladsen. I Essaouira findes de omkring det store torv og ved siden af Gallerie Frederic Damgaard.

Internationale betalings- og kreditkort kan bruges på de fleste hoteller samt i større forretninger. Men langt fra alle steder accepterer kreditkort, så det er vigtigt også at have kontanter. 

Der kan godt veksles i lufthavnen. Husk at få kvittering, hvis valuta (dhs) i overskud skal veksles tilbage sidste dag i lufthavnen.

Telefoni. Telefon til Marokko: 00212 + omr.nr. + abnnr. Fra Marokko til Danmark trykkes 0045 + dansk abnnr. Det er dyrt at ringe fra hotellerne.

Mobiltelefon. I de større byer er der god dækning. Marokko har en fremragende moderne mobiltelefon infrastruktur, som også understøtter 3G og data-roaming. Vi råder dig til at tjekke afgifter med din mobiludbyder, så du undgår ubehagelige overraskelser.

Internet. Mange hoteller har wi-fi. Dog er det på flere hoteller sådan, at wi-fi virker bedst i receptionsområdet.

For at kunne deltage på rejsen skal du være godt gående og i en almindelig fysisk form. Rejsen egner sig ikke for bevægelseshæmmede, og det forventes, at du kan gå mindst 5 km. om dagen, samt håndtere din egen bagage.

Der bruges 220 volt. Der er forskellige stik i Marokko, så det er en fordel at medbringe adapter. Ikke alle danske stik passer til de to-benede kontakter, der oftest kun har plads til ”tynde ben”.

Vandet i hanen bør ikke drikkes. Det anbefales at købe mineralvand.

Får man båret kufferten op til værelset, giver man et beløb svarende til 5-6-kr. Køber man selv måltider, runder man op med ca. 10%. Toiletter er ofte overvåget af personale, der forventer nogle småpenge. På grupperejser i Viktors Farmors katalog betales drikkepenge til chauffører og lokalguider af Viktors Farmor (dvs. Viktors Farmors rejseleder betaler drikkepengene den sidste dag). På lukkede privatarrangerede grupperejser er drikkepenge ikke inkluderet.

Militære områder, lufthavne og grænse- områder må ikke fotograferes. Der må ikke fotograferes på museer. Vil man fotografere mennesker, er det bedste at bede om tilladelse først. Ikke alle kvinder bryder sig om at blive fotograferet, og det bør respekteres.

Det vil typisk være dejligt varmt i løbet af dagen, men det kan blive forbavsende køligt om natten i Marokko. Derfor anbefaler vi tøj, der kan tages af og på efter "lag på lag-princippet". Det er praktisk med en lun trøje og/eller en vindjakke til de kølige morgener og aftener. Især på rejserne fra oktober til marts. Et let tørklæde til halsen kan være rart i en air-conditioneret bus.

Kvinder bør ikke gå i korte shorts eller kjoler. Brug i stedet en let nederdel eller et par bukser der går ned over knæene. T-shirts er helt ok, så længe skuldrene er dækket. Tørklæde er ikke nødvendigt udover under besøg i nogle moskéer.

Mænd i Marokko går typisk i lange bukser og en kortærmet trøje, polo eller skjorte. Voksne marokkanske mænd går meget sjældent i shorts. Men på steder hvor turister ofte kommer, accepterer de, at turister går med shorts. Det gælder eksempelvis byer som Marrakesh, Essaouria og Ait Ben Haddou. I mere konservative byer på landet, vil shorts være mindre velset.

Husk gode travesko, evt. sandaler. Husk effektiv solbeskyttelse; solbriller og solhat eller kasket, da lyset kan være skarpt. Medbring et tørklæde, der kan beskytte ansigtet mod sand og vind.

Marokko er et eldorado for shoppere i alle aldre. Særlig håndværksvarer som tæpper skind, messing og keramik, men også tekstiler, sko, krydderier og sølvsmykker. Arganolie og argancremer kan med fordel købes i Marokko. Priserne er for det meste til forhandling.

Ofte mødes man med begrebet ”I will give you a democratic price”. Det er oplægget til at forhandle - det vil sige begge parter forudsættes at give sig, for at opnå en tilfreds-stillende handel. Og der ligger også i ordet, at man når frem til prisen på en pæn måde. Et godt humør kan ofte bringe prisen ekstra ned.

Et måltid mad på en ”simpel” gaderestauranat koster normalt under 50 kr. På mere ”europæiske” restauranter, hvor man også visse steder kan få vin til maden, koster et måltid mad, hvad der svarer til 70-150 kr. 1 liter vand koster i kiosk eller supermarked 4-7 kr.

Drikkevarer på restaurant: vand koster 6-10 kr for en lille flaske og 10-20kr for en stor flaske. Juice koster ca. 15-20 kroner. Vin koster typisk 75-200 kr for en hel flaske på en restaurant. Sælges vin i glas (det er langt fra alle steder), koster et glas typisk ca. 20-40 kr. 

Bagagen bør ikke være tungere end at man til enhver tid kan bære den selv.

Sørg altid for at have tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet. Hertil vil det også være en god ide at have en powerbank i håndbagagen. 

Vigtig medicin bør altid være i håndbagagen. Medbringer du receptpligtig medicin, i din håndbagage, skal navnet på recepten og flybilletten stemme overens.

Marokkos klima varierer efter de markante landskabs-typer landet har. Middelhavsklima mod nord, Atlanterhavs-klima langs vestkysten. Saharas ørkenklima syd for Marrakesh og det køligere klima i Atlasbjergene.

Fra november til maj kan der godt falde noget regn. Marts, april og maj er lune forårsmåneder, mens juni, juli og august er de varmeste sommermåneder, hvor man kun besøger landet hvis man kan klare varmen. Temperaturen falder igen til det behagelige i september, oktober og november. Det er også i disse måneder høsten sætter ind. Marokko bliver betegnet som et køligt land med varm sol. Der kan være store temperaturforskelle på dag og nat.

Marokko er 1 time efter Danmark både i vinter- og sommertid.

Det officielle sprog er arabisk. Alle kan tale fransk og mange kan tale engelsk. De mange berbere taler også forskellige berbersprog.

Husk at supplere pakkelisten med:

- Solbriller, kasket eller hat

- Solcreme

- Medicin mod maveinfektion (tal med egen læge)

- En lille flaske håndrens (fås fx på apoteker og hos materialister)

- Lommelygte

- Papirlommetørklæder

- Læbepomade

Hvor fysisk krævende er rejserne til Marokko?

På vores klassiske rundrejser i Marokko går vi en del kilometer hver dag som del af sightseeingen. Typisk går vi et sted mellem 5 og 10 kilometer hver dag. Det at gå gennem de gamle bazarer i Marrakesh, Fez eller Rabat er uden tvivl den bedste måde at opleve stemning på. Derudover kan der være kortere vandreture lagt ind i programmet. I så fald vil det være beskrevet i dagsprogrammet. Så almindelig god fysisk form er væsentlig for at få det fulde udbytte af rejsen.

På rejsen ”Marrakesh og ørkenbyerne” kører vi ad små veje i afsidesliggende dele af Marokko. Her vil vejene typisk være i dårligere stand, og der være færre faciliteter end i de større og mere besøgte byer.

Skal kvinder gå med tørklæde?

Nej. Det er ikke påkrævet. Men det er en god ide at bære løssiddende tøj, der dækker skuldre og knæ. Toppe med dyb udskæring bør undgås.

Hvor mange penge bør jeg medbringe hjemmefra?

Kreditkort er meget udbredt i Marokkos større byer, og en del steder tager imod betaling på kort. Men langt fra alle gør det, og især i små butikker samt mindre byer på landet, er kreditkort ubrugelige. Så det er vigtigt også at have kontanter i den lokale valuta dirham. Der er hævemaskiner i de fleste større byer, så det er sjældent et problem at hæve på Visa eller MasterCard. Men for en sikkerheds skyld kan det også anbefales at medbringe 100-200 euro i kontanter til de situationer, hvor de ikke tager kreditkort. Euro kan let veksles til dirham de fleste steder i Marokko. Danske penge kan kun veksles i større byer og typisk til en lavere kurs.

Kan jeg få alkohol i Marokko?

Marokko er et muslimsk land, hvorfor de fleste restauranter ikke serverer alkohol. Alkohol kan købes enkelte steder, men man kan ikke forvente at kunne få alkohol til måltiderne på rejsen.

Brugen af ordet "berber"

Vi bruger betegnelsen "berber", fordi det er et ord, som er genkendeligt, men den korrekte betegnelse for folket er "imazighen", hvilket vi også anerkender. 

Veganere

Det er vores erfaring, at veganere ofte har svært ved at få en spændende og varieret kost i Marokko. Derfor anbefaler vi, at veganere selv medbringer lidt mad og snacks, som de kan supplere med. Vegetarretter er derimod ikke noget problem i Marokko. 

For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse.

Det kan anbefales at downloade Udenrigsministeriets app Rejseklar, hvor du kan læse rejsevejledningen og anden god information. Appen kan downloades til både Apple og Android. 

Kontakt os gerne, hvis du har spørgsmål eller vil vide mere om mulighederne for rejser til Marokko.