Livlinjen i Laos og Cambodia

Mægtige Mekong er pulsåren i hele Sydøstasien og giver vand, mad, liv, handel og transport til 60 millioner mennesker.

Mekong er den 12. længste flod i verden. Foto Claus Christensen

Floden slynger sig 4500 km gennem Kina, Thailand, Laos, Cambodia og Vietnam, og op mod 25% af al ferskvands-fiskeri på kloden sker langs Mekong. Folk i Cambodia og Laos spiser mere ferskvands-fisk end noget andet sted i verden. Sammenhængen mellem økosystem og menneske er tydelig – og derfor er et besøg ved Mekong fyldt med oplevelser.

Faktisk dukker der hele tiden ny viden op om floden. Det er ikke længere siden end 1995, at en fransk-engelsk ekspedition fandt kilden til Mekong højt oppe i det tibetanske plateau. Og de seneste årtier er der registreret 1500 nye arter i junglerne langs floden.

Marco Polo var sandsynligvis den første europæer der krydsede Mekong. Franskmanden Louis Delaporte blev dog manden, der systematisk kortlagde floden på en ekspedition i 1866-68.

Laos’ gemte perler

Mekong floden indgår på næsten alle de rejser, Viktors Farmor har til Sydøstasien. I større eller mindre grad. I det nordlige Laos ligger charmerende Luang Prabang. Farver, tempelspir, kolonitids-arkitektur, buddhistiske munke, natmarkeder, kaffebarer og mageløse solnedgange er bare nogle af de ting, der indfanger besøgendes sjæle.

Luang Prabang er på UNESCOs verdensarvsliste og er alene i kraft af den tilbagelænede stemning en by, der prenter sig ind i hukommelsen.

I nærheden af Luang Prabang findes huler med flere tusinde Buddha statuer i alle mulige størrelser. Hovedstaden Vientianne henter selvsagt også liv fra Mekong.

Et langt stykke af floden danner grænse mellem Thailand og Laos. Så snor den sig ind i Laos og bliver på et tidspunkt 14 km bred. Det er omkring De 4000 Øer, en anden af Laos´ gemte perler. Her er ingen stress eller hektisk trafik. Derimod er der landsbyer, uforstyrret natur og Sydøstasiens største vandfald Kone Papheng.

Sjældne delfiner og dæmninger i Mekong

Mekong løber ind i Cambodia, og ved Kratie er der chance for at se de sjældne, udryddelsestruede Irrawaddy-delfiner, der kun lever i Mekong-flodens ferskvand.

Hovedstaden Phnom Penh blev engang omtalt som ”Østens Paris” på grund af sin arkitektur. På nogle af rejserne sejler vi dertil, ad Mekong, mens solen går ned og farver himlen, og landskaberne glider forbi. Pnomh Penh har Sølvpagoden, hvor gulvet er dækket af 5000 sølvfliser, og i den anden ende af skalaen de såkaldte Killing Fields, der fortæller den dystre historie om Pol Pot styret i 1970erne.

Mekong producerer fisk, når den flyder frit. Og strøm, når den dæmmes op. Dette er hele Sydøstasiens dilemma. Kina har allerede lavet 20 dæmninger på deres stykke af Mekong. En kommission, som de andre lande har nedsat, arbejder for at regulere byggeriet af nye dæmninger, så der også i fremtiden er noget af leve af for de lokale – og noget at opleve for de besøgende – langs hele Sydøstasiens moder: Mekong.

Se alle vores artikler om Asien

Mekong floden - fra Den store Laos og Cambodia rejse. Foto Claus Christensen Mekong floden - fra Den store Laos og Cambodia rejse. Foto Claus Christensen