Stemningfulde Sarajevo

Få byer i Europa har været igennem så dramatiske og voldsomme begivenheder som Sarajevo i det nuværende Bosnien-Herzegovina og tidligere delrepublik i Jugoslavien. Begivenheder, der er gået over i verdenshistorien.

Sarajevo er hovedstad i Bosnien og er omgivet af de Dinariske Alper. Foto Viktors Farmor
Gert Lynge Sørensen

Skrevet af

Gert Lynge Sørensen

Gert har rejst i de baltiske lande, Estland, Letland og Litauen, som han har besøgt jævnligt siden 2016.

Måske mest kendt er skuddet i Sarajevo i 1914, der startede 1. Verdenskrig. Men også de næsten 4 års barbariske belejring af byen fra 1992-96, hvor man dagligt i medierne kunne se snigskytter skyde på den almindelige befolkning, mens de gik på indkøb eller forsøgte at føre en normal dagligdag, har sat sig på nethinden hos de fleste.

Men kommer man til Sarajevo i dag, vil man opleve en helt anden by. En stemning af charme med kulturelle input fra både øst og vest i en afslappet og hyggelig atmosfære. Sarajevo er en by, der bør opleves på mere end en dag – for eksempel som det sker på Viktors Farmors rejser til Balkan.

Sarajevos sorgfyldte mindesmærker

Mindesmærker fra krigen i Ex-Jugoslavien nu snart 25 efter fylder stadig. Det var en af krigshistoriens voldsomste belejringer, hvor byen blev hermetisk lukket for mad, vand og forsyninger udefra. Kun en tunnel under lufthavnen fik bragt mad og andre fornødenheder ind i denne voldsomme periode.

Den historie kan opleves ved at besøge Tunnel of Hope lidt uden for byen. Der er også stadig bygninger med skudhuller fra de serbiske snigskytters kugler. Et særligt fænomen – the Sarajevo-rose – er imiterede blodpletter malet med rødt i fliser, hvor snigskytterne lykkedes at ramme en større gruppe mennesker.

Gadehjørnet, hvor den serbiske nationalist Gavrilo Proncip i 1914 skød den østrig-ungarske tronarving Franz Ferdinand og han kone ned og dermed udløste 1. Verdenskrig, er også en historisk seværdighed, man bør opleve.

Kulturernes fredelige mødested

Men når så dette er set og fordøjet, er der masser af spændende og hyggelige steder at besøge. Først og fremmest det hyggelige bazar-område, hvor man midt på den enorme gågade går fra den vestlige verden til Orienten over en flise markeret med ordene Meeting of Cultures.

Den minder om en tid, hvor de forskellige kulturer levede fredeligt side om side. Kommer man fra den nordlige ende vil man komme fra et område fyldt med østrig-ungarsk arkitektur og katolske kirker såvel som orthodokse kirker. Her findes også et utal af kunst- og fotogallerier.

Når man har krydset flisen bevæger man sig ind i det jødiske kvarter med synagoger og halal-restauranter og herefter ind i den muslimske del. Her er moskeer og den tyrkiske bazar, som stammer fra den osmanniske tid op til 1. Verdenskrig. Og netop grænsen mellem det muslimske-tyrkiske Europa og kristne Nord- og Vest-Europa går lige her!

International mad og drikke

På de mange restauranter og cafeer kan man få næsten alt, hvad den moderne verden kan tilbyde. Nationalretten cevapcici eller ovnretter som for eksempel bosnian pot, italiensk espresso side om side med tyrkisk kaffe - eller the. Tyske og danske øl på pubber og restauranter. Kaffesaloner med højt til loftet og prismelysekroner, som var det en cafe i Wien. Nogle af cafeerne emmer også af den særlige jugoslaviske kommunisme – som for eksempel Cafe Tito. Kroaten, der holdt sammen på Jugoslavien indtil sammenbruddet i 1990'erne.

I den tyrkiske bazar findes Orienten i miniformat. Bazarens butikker bugner af filigran, smykker lavet i tynde sølv- eller guldtråde. Der er kobbersmede og butikker med ædelstene. Der er persiske eller lokale tæpper til salg i nogle af de tidligere karavanseraier (kroer og logier for karavanerne) Og på de lokale barer kan fås alt fra Raki (en grappa) til blommebrændevinen slivovitz sammen med internationale drinks som whisky og gin.

Sydlandsk stemning

Er vejret godt – og det er rigtig dejligt i foråret – opleves Sarajevo som lige så charmerende og varmt som de bedste feriesteder ved Middelhavet. Så kan man køle lidt af ved at gå en tur op i højderne til nogle af de bjerge, som Sarajevo er omgivet af, og netop derfor var en oplagt position til at belejre Sarajevo fra. I dag er udsigten smuk og rolig. Man kan tage en kabelbane op og komme op til resterne af det olympiske kompleks fra vinterolympiaden i 1984, som Sarajevo i sin bedste periode var så stolt af.

Den mindes man stadig med vemod, da Sarajevo kom på verdenskortet for andet og bedre end død og ødelæggelse. I dag ses resterne af en forfalden bobslæde-bane med graffiti fra den periode, der er bibeholdt som en kunst-installation midt i den flotte natur, men som man ellers har planlagt at genopbygge til fremtidige konkurrencer.

Se alle vores artikler om Balkan