El Salvador

Rejs med til El Salvador, og udforsk mayaruiner, mangroveskove og laguner i skjulte kratre i landets store og pragtfulde vulkaner. 

Værd at opleve i El Salvador

Med et areal på kun halvdelen af Danmarks størrelse er El Salvador blandt de mindste lande i Mellemamerika. Hovedstaden San Salvador blev grundlagt som hovedstad i 1528 og har i dag et indbyggertal på 238.000.

Hvis du er interesseret i kultur og historie, bør du besøge Joya de Cerén i San Salvador. Dette arkæologiske sted er også kendt som "El Salvador's Pompeji" og er en velbevaret maya-bosættelse. Du udforsker de flotte ruiner og får et indblik i det daglige liv for mayafolket. 

Et andet højdepunkt i El Salvador er den berømte Tecapa-vulkan. Vulkanen er en aktiv stratovulkan og når en højde på ca. 2.130 meter. Ruten op til krateret fører gennem frodig skov og giver en fantastisk udsigt over det omkringliggende landskab, herunder de storslåede bjerge og den omgivende dal. Et andet bemærkelsesværdigt træk ved Tecapa-vulkanen er dens termiske og varme kilder. Disse naturlige kilder er kendt for deres terapeutiske egenskaber og tiltrækker besøgende, der ønsker at nyde en afslappende og helbredende oplevelse. Mange tager også til kilderne for at nyde den naturlige skønhed og afslappende atmosfære.

Udover charmerende byer og smuk og frodig natur er El Salvador kendt for at producere kvalitetskaffe af høj standard og har etableret sig som en betydningsfuld spiller på verdensmarkedet. Kaffeindustrien i El Salvador har en lang historie, der går tilbage til kolonitiden og er i dag en utrolig vigtig del af både landets økonomi og kultur.

Og så skal det også nævnes, at landet som det første i verden, indførte den virtuelle valuta Bitcoin som betalingsform og møntfod i landet. Man kan også benytte US Dollars. Så på det område er landet helt i front. 

San Salvador - La Union - Potosi - Leon - Managua - Granada - Lake Nicaragua - Ometepe - Liberia

Landefakta

Areal: 21.041 km2

Hovedstad: San Salvador

Møntfod: US Dollar (a 100 cent) - forkortes USD og Bitcoin (virtuel valuta)

Sprog: Spansk

Tidsforskelfra DK: Sommer: -8 timer, vinter -7 timer

Viktors Farmor i El Salvador

Viktors Farmor rejser til El Salvador på rejsen El Salvador og Nicaragua, hvor du får noget af det bedste af Mellemamerika serveret på et sølvfad. I El Salvador besøges hovedstaden San Salvador, hvor vi oplever byens charme. Derudover ser vi mange koloniale bygninger, der leder tankerne hen på Havanna og latinamerikanske kolonibyer.

Uden for byerne skal vi opleve vulkanerne Cerro Verde, Boquerón og Tecapa, hvor sidst nævnte har en smuk lagune i krateret.

Vidste du det om El Salvador?

El Salvador er kendt som vulkanernes land, fordi det har mere end 100 vulkaner. Derfor indeholder flaget også 5 vulkaner, som repræsenterer de 5 stater i De Forende provinser i Mellemamerika.

Kontakt os gerne, hvis du har spørgsmål eller vil vide mere om mulighederne for rejser til El Salvador.

Klima og vejr

Hvornår besøger man El Salvador?

Det bedste tidspunkt at besøge El Salvador er i månederne januar og februar, juli og august og november og december. Her ligger temperaturen på 30-32 grader. I januar, februar og november og december er der en del mindre nedbør end fra april til oktober. Luftfugtigheden er meget høj i El Salvador med et gennemsnit 73% med et UV-indeks på 6.

Hvem møder du i El Salvador

Befolkningen i El Salvador består af 90% mestiser, som er en blanding af folk med spansk oprindelse og oprindelige folk i Latinamerika. Derfor er landets officielle sprog også spansk. På rejsen El Salvador og Nicaragua besøger vi bl.a. en landsby, hvor vi smager på det velsmagende lokale køkken i El Salvador.

Her skal du bo

Hotel og overnatning i El Salvador

Flotte turistklassehoteller

På vores rejse rundt i El Salvador vælger vi at bo på komfortable turistklassehoteller. I byerne lægger vi vægt på en central beliggenhed, der er tæt på seværdighederne, så alt er inden for nem rækkevidde og let at komme til.

Typiske spørgsmål før rejsen til El Salvador

 • Hvad spiser vi i El Salvador?

  I El Salvador bliver der ofte brugt ris og bønner i maden, derudover bliver maden tit serveret på en tortilla eller med små tortillas lige i nærheden (typisk i en brødkurv med serviet over, så de holdes lune). Empanadas og quesadillas finder du også typisk mange steder i en masse forskellige variationer. 

  Nationalretten er Pupusas, som er en tyk ristet kage eller fladbrød lavet med majsmel eller rismel. Ofte er fladbrødene fyldt med ost, bønner eller finmalet svinekød. En Pupusa Revuelta indeholder alle ovenstående ingredienser. Det er typisk, at der bruges meget majsmel, også i tortillas. 

  Grundet den lange kystlinje er det ofte muligt at købe friskfanget fisk og skaldyr på restauranter og cafeer i havnebyerne. Som tit er rigtig lækkert og fristfanget. 

  Andre typiske spiser er rodfrugten yucca, som kan koges, grilles eller friteres. Den serveres typisk til et hovedmåltid. Og i Mellemamerika kommer vi ikke udenom madbananer. Til næsten hvert et måltid. De kan også tilberedes på et væld af forskellige måde - du kan også købe dem som chips med bl.a. lime eller salt. 

 • Hvad er prisniveauet i El Salvador?

  Leveomkostningerne i El Salvador er lavere end i Danmark. Et måltid mad koster typisk omkring 50-100 kr, 1,5 liter vand omkring 6,5 kr og en øl på en restaurant omkring 10-20 kr. 

  På restaurant er det normalt at lægge ca. 10% til regningen.

 • Hvad køber man i El Salvador?

  Det er ikke en hemmelig, at mange, som besøger El Salvador, vælger at tage en pose kaffe med hjem til Danmark. Og det er der også god grund til, da landet er kendt for deres vidunderlige kaffebønner.

  Derudover er mange mellemamerikanske lande kendt for deres utrolige håndværk og keramik. Ofte i alverdens farver og mønstre. Derfor er det også meget populært at tage en lille figur, kop, skål eller lignende med hjem. 

 • Hvordan er tryghed, sikkerhed og hygiejne i El Salvador??

  Vi kan fint færdes i El Salvador, men der er nogle forholdsregler, man kan tage sig: Lad være med at medbringe smykker eller kostbare ure. Hav kontante penge på kroppen i en ”pengekat” og kun et lille beløb i taske eller lommer. Hvis man medbringer kamera, så sørg for at have det om halsen og foran på maven.

  Som i de fleste andre oversøiske lande, anbefales det at være vaccineret mod smitsom leverbetændelse (hepatitis A), stivkrampe og difteri. Vaccination mod gul feber kræves for indrejse til Nicaragua.

  Viktors Farmor rådgiver af principielle årsager ikke om smitterisiko for malaria og om valg af malaria profylakse. Du bør tale med egen læge eller en specialklinik for rejsemedicin. Medbring evt. dag-for-dag programmet, hvorpå rejseruten er indtegnet.

  Vi anbefaler ikke, at man drikker vandet fra hanerne, men køber det på flaske i stedet.

 • Hvad skal man have med af påklædning?

  Uformel påklædning er ok i hele El Salvador. Der er ikke brug for elegant tøj. Regntøj, f.eks. en poncho og en paraply bør også medbringes, da vi af og til kan komme ud for et regnskyl (som regel kortvarigt).  

 • Hvad er tidsforskellen mellem El Salvador og Danmark?

  Der er otte timers tidsforskel mellem El Salvador og Danmark. Når klokken er 12 middag i Nicaragua, er den 20 i Danmark.

5 nedslag i El Salvadors historie

1528
Det spanske herredømme blev etableret og San Salvador grundlagt som hovedstad i provinsen af samme navn.

1821
Løsrivelse fra Spanien, da salvadoranerne tilsluttede sig generalkapitanatet Guatemalas uafhængigheds-erklæring.

1841
El Salvador fulgte nabolandene og blev en selvstændig republik

1998
El Salvador indgik en aftale med Honduras, der endegyldigt skulle afslutte alle grænsestridheder. Den nye grænsedragning trådte i kraft i 2006.

2004
El Salvador underskrev en frihandelsaftale sammen med de andre centralamerikanske lande.

Praktiske oplysninger

Her finder du relevante oplysninger om rejser til El Salvador, Nicaragua og Costa Rica

 • Pas og visum

  El Salvador, Nicaragua og Costa Rica er visumfrit for danske statsborgere for ophold på op til 90 dage. Passet skal være gyldigt 6 måneder udover opholdets varighed samt have minimum 2 blanke sider. 

  Vi rejser via USA på de fleste rejser, så det er vigtigt at søge om en ESTA godkendelse hos de amerikanske myndigheder inden afrejse for at få lov til at mellemlande i USA. ESTA godkendelsen søges online og koster 21 USD (ca. 150 kr.). Viktors Farmor fremsender en vejledning til, hvordan man ansøger om ESTA i god tid før afrejse.

  Man kan ikke søge om ESTA godkendelse til USA, hvis man har besøgt Cuba efter den 11. januar 2021 og/eller Iran, Irak, Syrien, Libyen, Nordkorea, Somalia, Sudan, eller Yemen efter den 1. marts 2011. Man skal i så fald søge om et turistvisum til USA på den amerikanske ambassade i København. Der kan godt være 1-2 måneders ventetid på visumaftaler, så man skal starte i god tid.

 • Vaccination

  Som i de fleste andre oversøiske lande, anbefales det at være vaccineret mod smitsom leverbetændelse (hepatitis A), stivkrampe og difteri.

  Viktors Farmor rådgiver af principielle årsager ikke om smitterisiko for malaria og om valg af malaria profylakse. Du bør tale med egen læge eller en specialklinik for rejsemedicin. Medbring evt. dag-for-dag programmet, hvorpå rejseruten er indtegnet.

  Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer der tilrådes.

  I forbindelse med din vaccination har Viktors Farmor to rabataftaler med Rejsemedicinsk- og Medicinsk Speciallægeklinik (Jens Baggesens Vej 90 B 8200 Aarhus N) og Udlandsvaccinationen I/S (Ørestads Boulevard 5, 2300 København S). Ved begge steder får du op til 10% i rabat ved vaccinationer.

 • Valuta

  Møntfoden i El Salvador er amerikanske dollars og i Nicaragua ”cordoba”, men de benytter næsten lige så meget amerikanske dollars. Det letteste er at medbringe amerikanske dollars i kontanter, da der ikke altid en hæveautomat ved hånden, når man skal bruge en.

  Møntfoden i Costa Rica er "colones". Det anbefales at medbringe amerikanske dollars. Kreditkort (kun VISA og Mastercard) kan anvendes i de større byer og på hotellerne. I supermarkeder kan der betales med kreditkort og amerikanske dollars. Man får normalt colones retur, så det er en nem måde at veksle på.

 • Elektricitet

  Man benytter det såkaldte type A stik i El Salvador, Nicaragua og Costa Rica med to parallelle flade ben. Det er det samme stik, som man benytter i blandt andet USA. Det anbefales at medbringe en stikadapter hjemmefra.

  Man skal desuden være opmærksom på, at de tre lande bruger 100-120V, mod de normale 220-240V i Danmark, så det er værd at tjekke om ens apparater (telefon, computer, hårtørrer, el-tandbørste mm) kan håndtere 100-120V, før man medbringer dem.

  Tip: Benyt telefonens kamera til at tage et billede af apparatets label. Man kan derefter zoome ind på teksten, som altid står med meget lille skrift. Hvis der står 100-240V, så vil apparatet kunne fungere i de tre lande. Dette gør sig gældende for langt de fleste telefonladere.

 • Fysisk form på rejsen

  For at kunne deltage på rejsen skal du være godt gående og i en almindelig fysisk form. Rejsen egner sig ikke for bevægelseshæmmede, og det forventes, at du kan gå mindst 5 km. om dagen, samt håndtere din egen bagage.

 • Mad og drikkevand

  Det anbefales ikke at drikke vandet fra hanen. Man kan dog godt børste tænder i det. Undgå desuden isterninger, ukogte grøntsager og upasteuriseret mælk/mælkeprodukter. Sørg for at få frisklavet mad. Spis kun frugt der ikke er skrællet.

  Det anbefales at medbringe en drikkeflaske, da man kan genopfylde sin flaske med drikkevand på mange hoteller og lodges. Drikkevand på engangsplastflasker samt øvrig engangsplastik er forbudt i nationalparkerne i Costa Rica. Man må dog godt medbringe en genbrugelig drikkeflaske.

 • Drikkepenge

  På grupperejser betales drikkepenge til guide og chauffør af Viktors Farmor. 

  Drikkepenge til hotel- og serveringspersonale er for egen regning. Det anbefales for eksempel, at man giver stuepigen ca. 1 amerikansk dollar om dagen. Tilsvarende hvis man har fået båret sin bagage til sit hotelværelse. 

  På restauranter er det normalt at lægge ca. 10 % til regningen, når man for eksempel køber drikkevarer eller ikke-inkluderede måltider.

 • Foto

  Lufthavne og militære områder må ikke fotograferes. Hvis man vil fotografere mennesker bør man spørge om lov først, men i de fleste tilfælde er folk dog ganske imødekommende.

 • Påklædning

  Da der er stor forskel på temperaturen i højlandet og i lavlandet anbefales det, at man medbringer tøj, der kan tages af og på ”lag for lag”. I højlandet bliver der brug for en vindjakke og en lun trøje. Nætterne kan være kølige, så medbring lidt lunt nattøj.

  I lavlandet anbefales det med let bomuldstøj. Kvinder kan godt gå i shorts i Nicaragua, men bør dog undlade det ved besøg i landsbyer. Brug i stedet en let nederdel. Uformelt tøj er helt ok. Det er ikke nødvendigt at medbringe ”fint” tøj for at klæde om til middag.

 • Bagage

  Forsøg at begrænse din kuffert til max. 18 kilo og medbring ikke for stor en kuffert. Bløde tasker såsom duffel bags er en fordel på denne rejse i forhold til vores transportmidler. Bagagen bør ikke være tungere, end at man til enhver tid kan bære den selv. 

  Vær opmærksom på, at flyselskaberne ikke tillader powerbanks og e-cigaretter i den indtjekkede bagage. Har I sådanne apparater, skal de i håndbagagen.

 • Håndbagage

  Sørg altid for at have tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet.

  Vigtig medicin bør altid være i håndbagagen. Medbringer du receptpligtig medicin, i din håndbagage, skal navnet på recepten og flybilletten stemme overens.

 • Tidsforskel

  Der er 7 timers tidsforskel mellem Danmark og El Salvador, Nicaragua og Costa Rica ved vintertid i Danmark. 

  Det betyder, at når klokken er 20 i Danmark, er klokken 13 i El Salvador, Nicaragua og Costa Rica.

  Ved dansk sommertid er tidsforskellen 8 timer.

 • Pakkeliste

  • Let lag-på-lag tøj
  • Shorts og tynde vandrebukser
  • Tynd fleecetrøje eller lignende
  • Tynd regn-/vindjakke
  • Badetøj og evt. et lille rejsehåndklæde
  • Gode sko og/eller vandresandaler, evt. klip-klapper
  • Dagtursrygsæk
  • Solbriller
  • Solcreme
  • Kasket/solhat
  • Drikkeflaske
  • Myggebalsam (kan købes lokalt)
  • Pandelampe
  • Vandrestave
  • Evt. medicin/armbånd mod køresyge
  • Ørepropper (det kan være mere lydt på hotellerne, end hvad vi kender fra Europa, så gode ørepropper af silikone for eksempel fra Matas kan varmt anbefales)

  Der er ikke grund til at pakke tøj til alle rejsens dage, da man nemt kan få vasket undervejs!

 • Tyveri

  Lad være med at medbringe smykker eller kostbare ure. Hav kontante penge på kroppen i en ”pengekat” og kun et lille beløb i taske eller lommer.

 • Er det sikkert at rejse i El Salvador og Nicaragua?

  Både El Salvador og Nicaragua har haft store konflikter tilbage i 70’erne, 80’erne og 90’erne. Selvom der fortsat er politiske spændinger, hvilket gælder de fleste lande i Latinamerika, så har de sidste 20 år været relativt rolige. Nicaragua har dog været lidt hårdere ramt end de øvrige lande som følge af en voldelig konflikt i Nicaragua i 2018 mellem studerende og regeringen, som dog sluttede i løbet af 2019. I slutningen af 2019 ramte corona-pandemien og to voldsomme orkaner dog Nicaragua, som – om muligt – har været endnu hårdere ramt end sine nabolande de seneste år.

  Begge lande er dog langsomt ved at komme sig igen og er, hvis man rejser i en turistgruppe med en dygtig lokalguide, lige så sikre at rejse i som de andre latinamerikanske lande.

 • Skal man være i god fysisk form for at være med på denne rejse?

  For alle rejser med Viktors Farmor gælder det, at man skal være godt gående og i en almindelig fysisk form. Har man grundformen i orden, kan de fleste dog være med på denne rejse. 

  I programmet er der indlagt nogle vandreture og selv en bestigning af en mindre vulkan, men det vil alle steder være en mulighed og ikke et krav. Således kan man altid nøjes med at gå en del af turen, eller vente ved en flot udsigt, marked eller en café, hvis man synes, man har gået nok den dag, eller også arrangerer vi to gåture, en lang og en kort.

 • Hvordan er årstiden og vejret for denne rejse?

  Det er behageligt varmt i El Salvador, Nicaragua og Costa Rica med cirka 30 grader i dagtimerne. Vi har lagt rejserne i de måneder, hvor det ikke er ubehageligt varmt, men faktisk ret behageligt ikke mindst om aftenen. Det er en tør varme, og det regner ikke fra begyndelsen af november til slutningen af april. Der er som regel heller ikke mange myg på denne tid af året.

 • Værd at vide

  For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse.