Hvad søger du?

Værd at opleve i Slovenien

NB: Vi har ikke rejser til Slovenien på nuværende tidspunkt, men vi har mange andre spændende destinationer i Europa. Du kan tilmelde dig vores nyhedsbrev her og holde dig opdateret på nye rejser.

Slovenien har et stolt og grønt bankende hjerte. Landet gemmer på et af de mest skovrige områder i Europa. Hele arealet er nærmest en lille grøn plet. Og på trods af sin lille størrelse kan landet prale af sine utrolige og varierende landskaber. Landet grænser op til Italien, Østrig, Ungarn og Kroatien og er en spændende blanding af mange kulturer og alligevel helt sin egen. 

Slovenien er blevet påvirket af alle sine naboer gennem tiden, hvilket også er med til at gøre landet unikt og med mulighed for at opleve en masse forskellige traditioner.

Det er et lille land, som byder på et væld af særlige oplevelser alt afhængig af, hvor du befinder dig, og hvilken grænse du er tæt på. Du finder storslåede bjerge, krystalklare floder, vinmarker så langt øjet rækker, varme sandstrande, termiske bade og bredde sletter. Og ej at forglemme en masse biavlere, hvor du kan smage den gyldne honning. 

Landefakta

Areal:

20.273 km2

Hovedstad:

Ljubljana

Møntfod:

Euro - forkortes EUR

Sprog:

Slovensk (off.), kroatisk og serbisk

Tidsforskel fra DK:

Ingen forskel

Viktors Farmor i Slovenien

Viktors Farmor startede med at arrangere rejser til Slovenien i 2019, lige nu har vi desværre ingen rejser dertil. Du kan tilmelde dig vores nyhedsbrev her og følge med i nyheder omkring rejser, konkurrencer, foredrag og få gode rejseråd.

Vidste du det om Slovenien?

Slovenerne elsker vin. For hver 75 indbyggere er der en vingård.

Kontakt os gerne, hvis du har spørgsmål eller vil vide mere om mulighederne for rejser til Slovenien.

Klima og vejr

Hvornår besøger man Slovenien?

Slovenien er ca. halvt så stort som Danmark. Det ligger i bunden af Adriaterhavet mellem Italien og Kroatien og med Østrig og Ungarn mod nord.  

Det er et typisk bjergland, og skov dækker omtrent halvdelen af landet. I de lavere dele af landet vokser ege- og bøgeskov, der går over i nåletræsskov højere oppe. I nordvest ligger Triglav (2.863 meter over havets overflade), der er landet højeste bjerg. Mellem bjergene ligger dybe dale. Floderne Sava, Drava, Mura og Soča løber fra bjergene ned gennem landets østlige og sydlige tættere befolkede og mindre kuperede dele, som fortsætter i et sletteland.   

Slovenien har kontinentalt klima med varme somre og kolde vintre inde i landet og middelhavsklima ved kysten.  Den bedste rejseperiode er fra medio april til medio oktober.

Slovenien er ca. halvt så stort som Danmark. Det ligger i bunden af Adriaterhavet mellem Italien og Kroatien og med Østrig og Ungarn mod nord.  

Det er et typisk bjergland, og skov dækker omtrent halvdelen af landet. I de lavere dele af landet vokser ege- og bøgeskov, der går over i nåletræsskov højere oppe. I nordvest ligger Triglav (2.863 meter over havets overflade), der er landet højeste bjerg. Mellem bjergene ligger dybe dale. Floderne Sava, Drava, Mura og Soča løber fra bjergene ned genne...

Her skal du bo

Hotel og overnatning i Slovenien

Hotel Savica

På Slovenien vandreferie bor vi på det samme hotel hele ugen. Hotel Savica er et miljøvenligt hotel, der ligger ved søen Bled. Der er gratis adgang til swimmingpools og termiske pools i det nærliggende Ziva Wellnesscenter.

Flot udsigt over Lake Bled fra udsigtspunktet Ojstrica. Foto Anders Stoustrup
Tamar hytten, hvor vi slutter dag 2, og hvor vi kan spise frokost Foto Marina Lovrec

Tiltag for at mindske smitterisiko

Vores hotel på rejsen, har indført mange nye tiltag for at mindske smitterisiko under og efter corona. I receptionen er der installeret termiske kameraer som kan måle kropstemperatur, og ved ankomst modtager alle en ”sikkerhedspakke” med et mundbind og vådservietter.

Typiske spørgsmål før rejsen til Slovenien

Sloveniens rige kultur og historie afspejles tydeligt i de kulinariske oplevelser. Påvirkninger fra mange forskellige stilarter mødes på tallerkenen og kombineres til dejlige smagsoplevelser.  

Sloveniens gastronomi er en kombination af delikatesser fra middelhavskøkkenet og det centraleuropæiske køkken. De ældre traditioner sættes højt med f.eks godt brød og mange forskellige pølsetyper og den berømte kage Potica. Men også helt nye moderne gastronomi med stjernekokke i spidsen kan landet præstere. 

Prisniveauet i Slovenien er billigere end gennemsnittet i Europa. Et måltid mad på en restaurant koster ca. 80-100 kr., men det er naturligvis muligt at få måltider i alle prisklasser. 

Nogle af de bedste køb i Slovenien er på madhylderne! Syltetøj, chokolade, frugtlikør, rød- og hvidvin, trøfler og potica-kager kan her nævnes. Potica-kagen er speciel og meget lækker, den er rullet sammen og kan have forskelligt fyld. Det er en traditionsrig kage, som hver familie ofte har sin egen unikke opskrift på.  

Slovenien har en meget gammel vintradition, og man kan smage et væld af forskellige vine i landet af høj kvalitet.  

Honning sælges også mange steder. Slovenien er et storproducerende honningland! Det sælges mange steder og menes at være kilde til energi og et godt helbred.  

Vand fra hanen er af varierende kvalitet og smager lidt af klor. På hotellet er vandet af meget fin kvalitet og kan drikkes. Klorsmagen kan kun lige anes. Det er selvfølgelig altid muligt at købe flaskevand, og vil man føle sig sikker på vandreturene anbefales det at købe vand på flaske. 

På restauranter er det normalt, at man lægger ca. 10% til beløbet. På hotellet forventes ingen drikkepenge – heller ikke til værelsesrengøringen. 

Møntfoden i Slovenien er Euro. Alle gængse kreditkort accepteres i Slovenien, dog – som i Danmark – forskelligt fra butik til butik, hvilke kort der accepteres. Der er hæveautomater i byen, hvor vi bor, og der er mange hæveautomater rundt om i de større byer. 

Politikens "Turen går til Kroatien & Slovenien" (2012). 
 
Filmen "Rooster'sBreakfast" fra 2007 er et slovensk drama. Det er den mest roste og succesrige slovenske film nogensinde. Den kan ikke streames i Danmark, men kan måske findes på internettet. 

5 nedslag i Sloveniens historie

500-tallet
Et slavisk folk bosætter sig i det nuværende Slovenien.

1814-1918
Slovenien bliver en integreret del af Det Østrig-ungarske Rige. 

1945
Den slovenske folkerepublik indenfor den Jugoslaviske føderation bliver skabt.

1991-1992
Slovenien erklærer sig i juni 1991 for udtrådt af Jugoslavien og bliver i januar 1992 officielt anerkendt af de fleste europæiske lande som et selvstændigt land. 

2004
Slovenien bliver optaget i EU og NATO.

Praktiske oplysninger

Her finder du relevante oplysninger om rejsen til Slovenien.

Download FAQ

Danske statsborgere kan rejse visumfrit til Slovenien i op til 90 dage. Pas skal være gyldigt under opholdets varighed.

Det er altid en god idé at have en ekstra kopi af passets informationsside med. Den opbevares et andet sted end selve passet.

Borgere fra Danmark kan rejse i Slovenien uden krav om karantæne eller negativ COVID-19 test.

Situationen i Slovenien er i øjeblikket (august 2020) godt under kontrol, med gennemsnitligt 20 nye tilfælde per dag. Retningslinjerne er meget lig de danske; god afstand (1.5m) og hyppig håndvask eller brug af håndsprit. Det er et krav at man skærmer for næse og mund med enten mundbind eller lignende, når man opholder sig på offentlige indendørs områder, fx butikker, supermarkeder, museer og i offentlig transport. På udflugter skal man bære mundbind i bussen, samt spritte hænderne inden påstigning.

Slovenien vandreture
Vores hotel på rejsen, har indført mange nye tiltag for at mindste smitterisikoen. I receptionen er der installeret termiske kameraer som kan måle kropstemperatur, og ved ankomst modtager alle en ”sikkerhedspakke” med et mundbind og vådservietter. Al personale har fået udvidet træning i hygiejne, og kontaktflader sprittes flere gange i løbet af dagen. I restauranten og på andre fællesområder er der 1.5m afstand mellem bordene. Da hotellet hører under kategorien ”offentlige indendørs områder”, er det obligatorisk at bære mundbind på fællesområderne, samt benytte handsker ved restaurantens buffet.

Mærk Slovenien
Hotellet vi bor på, følger de officielle retningslinjer. For at mindske smitterisikoen er der derfor indført en række nye tiltag. Kontaktflader sprittes jævnligt, og spritdispensere er tilgængelige på alle fællesområderne. I restauranten vil der være engangshandsker som skal anvendes når man tager mad fra buffeten. Da hotellet hører under kategorien ”offentlige indendørs områder”, er det obligatorisk at bære mundbind på fællesområderne. Dette er gældende på alle tider, bortset fra spisning og benyttelse af pool eller fitness område

Opdateres løbende, senest opdateret 20/8 2020

Det anbefales at være vaccineret mod stivkrampe, difteri og hepatitis A (smitsom leverbetændelse). Tal med egen læge eller en specialklinik for rejsemedicin.

Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside https://rejse.ssi.dk. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer der tilrådes.

I forbindelse med din vaccination har Viktors Farmor to rabataftaler med Rejsemedicinsk- og Medicinsk Speciallægeklinik (Jens Baggesens Vej 90 B 8200 Aarhus N) og Udlandsvaccinationen I/S (Ørestads Boulevard 5, 2300 København S). Ved begge steder får du op til 10% i rabat ved vaccinationer.

Møntfoden i Slovenien er Euro. Alle gængse kreditkort accepteres i Slovenien, dog – som i Danmark – forskelligt fra butik til butik, hvilke kort der accepteres. Der er hæveautomat i byen, hvor vi bor, og der er mange hæveautomater rundt om i de større byer.

Sloveniens rige kultur og historie er tydeligt afspejlet i de kulinariske oplevelser. Et lille geografisk område med påvirkninger fra mange forskellige stilarter mødes på tallerkenen og kombineres til dejlige smagsoplevelser. Sloveniens gastronomi er en kombination af delikatesser fra middelhavskøkkenet og det centraleuropæisk køkken. De ældre traditioner sættes højt med f.eks godt brød og mange forskellige pølsetyper og den berømte kage Potica. Men også helt nye moderne tendenser med stjernekokke i spidsen kan Slovenien præstere.

Vand fra hanen er af varierende kvalitet og smager lidt af klor. På hotellet er vandet af meget fin kvalitet og kan drikkes. Klorsmagen kan kun lige anes. Det er selvfølgelig altid muligt at købe flaskevand, og vil man være sikker på turene væk fra hotellet, så anbefales det at købe vand på flaske.

Landekoden til Slovenien er +386

Når du befinder dig i et EU-land (samt i Norge og Island) sikrer EU's regler, at du kan ringe og bruge data til samme pris, som når du er i Danmark. Der er som regel et loft for data, og du vil typisk modtage en sms om dette fra dit teleselskab ved indrejse. Typisk vil du desuden også modtage en sms, når loftet er nået.

På de fleste hoteller er der desuden trådløst internet.

Der bruges almindelige europæiske stik.

På restauranter er det normalt, at man lægger ca. 10% til beløbet. På hotellet forventes ingen drikkepenge – heller ikke til værelsesrengøringen.

Hvis man vil fotografere mennesker, bør man altid spørge om lov først. Lad være med at fotografere i lufthavnen og ved militære installationer.

Prisniveauet i Slovenien er under EU-gennemsnittet. Et måltid mad på en restaurant koster ca. 80-100 kr., men det er naturligvis muligt at få måltider i alle prisklasser.

Bagagen bør aldrig være tungere end at man til enhver tid kan bære den selv.

Sørg altid for at have tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet.

Vigtig medicin bør altid være i håndbagagen. Medbringer du receptpligtig medicin, i din håndbagage, skal navnet på recepten og flybilletten stemme overens. Du må gerne tage powerbanks med, så længe de ikke overskrider 100Wh, og så længe du har dem med i håndbagagen.

Slovenien har milde til varme somre og kolde vintre i bjergene og dalene i øst. Den bedste rejseperiode er fra medio april til medio oktober.

Der er ingen tidsforskel mellem Danmark og Slovenien.

Husk at supplere pakkelisten med:

  • Badetøj og badesandaler til de termiske bade, hvis du vil udnytte disse
  • Paraply/regntøj
  • Vådservietter/håndsprit
  • Kasket eller solhat + solbriller
  • Lille dagtursrygsæk
  • Vandresko
  • Evt. medicin mod maveinfektion (tal med egen læge)

For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse.

Læs mere om, hvilke andre fordele du har som rejsende med Viktors Farmor her.