Rejser til Slovenien

Hvad enten du vil slænge dig langs den slovenske riviera, drikke vin med udsigt ud over vinmarkerne, vandre højt op i bjergene, sejle på de mange floder, så finder du det på en rejse til Slovenien. Bliv klogere her. 

Værd at opleve i Slovenien

Slovenien har et stolt og grønt bankende hjerte. Landet gemmer på et af de mest skovrige områder i Europa. Hele arealet er nærmest en lille grøn plet. Og på trods af sin lille størrelse kan landet prale af sine utrolige og varierende landskaber. Landet grænser op til Italien, Østrig, Ungarn og Kroatien og er en spændende blanding af mange kulturer og alligevel helt sin egen. Slovenien er blevet påvirket af alle sine naboer gennem tiden, hvilket også er med til at gøre landet unikt og med mulighed for at opleve en masse forskellige traditioner.

Det er et lille land, som byder på et væld af særlige oplevelser alt afhængig af, hvor du befinder dig, og hvilken grænse du er tæt på. Du finder storslåede bjerge, krystalklare floder, vinmarker så langt øjet rækker, varme sandstrande, termiske bade og bredde sletter. Og ej at forglemme en masse biavlere, hvor du kan smage den gyldne honning. 

lovenien - Ljubljana -Bled - Julianske Alper - Kranjska Gora

Landefakta

Areal: 20.273 km2

Hovedstad: Ljubljana

Møntfod: Euro - forkortes EUR

Sprog: Slovensk (off.), kroatisk og serbisk

Tidsforskelfra DK: Ingen forskel

Klima og vejr

Hvornår besøger man Slovenien?

Slovenien er ca. halvt så stort som Danmark. Det ligger i bunden af Adriaterhavet mellem Italien og Kroatien og med Østrig og Ungarn mod nord.   Det er et typisk bjergland, og skov dækker omtrent halvdelen af landet. I de lavere dele af landet vokser ege- og bøgeskov, der går over i nåletræsskov højere oppe. I nordvest ligger Triglav (2.863 meter over havets overflade), der er landet højeste bjerg. Mellem bjergene ligger dybe dale. Floderne Sava, Drava, Mura og Soča løber fra bjergene ned gennem landets østlige og sydlige tættere befolkede og mindre kuperede dele, som fortsætter i et sletteland.    Slovenien har kontinentalt klima med varme somre og kolde vintre inde i landet og middelhavsklima ved kysten.  Den bedste rejseperiode er fra medio april til medio oktober.

Hvem møder du i Slovenien?

Når du rejser med Viktors Farmor er du stort set altid sikker på at møde de lokale. Hovedparten af befolkningen udgøres af slovenere (89 %). Derudover udgør kroatere, serbere, bosniere og andre nationaliteter fra det tidligere Jugoslavien omkring 10%. Og så er de en befolkning, der går op i deres natur. Slovenien er Europas grønne hjerte.

 • Vintgar er en malerisk kløft i nærheden af bled, der skærer sig ned mellem næsten lodrette klipper. Foto Anders Stoustrup

  Europas spirende grønne hjerte

  Vidste du, at Slovenien, næsten lige i midten af Europa, gemmer på et af de mest skovrige områder...
  Vintgar er en malerisk kløft i nærheden af bled, der skærer sig ned mellem næsten lodrette klipper. Foto Anders Stoustrup

  Europas spirende grønne hjerte

  Vidste du, at Slovenien, næsten lige i midten af Europa, gemmer på et af de mest skovrige områder...

Typiske spørgsmål før rejsen til Slovenien

 • Hvad spiser vi i Slovenien?  

  Sloveniens rige kultur og historie afspejles tydeligt i de kulinariske oplevelser. Påvirkninger fra mange forskellige stilarter mødes på tallerkenen og kombineres til dejlige smagsoplevelser.  

  Sloveniens gastronomi er en kombination af delikatesser fra middelhavskøkkenet og det centraleuropæiske køkken. De ældre traditioner sættes højt med f.eks godt brød og mange forskellige pølsetyper og den berømte kage Potica. Men også helt nye moderne gastronomi med stjernekokke i spidsen kan landet præstere. 

 • Hvad er prisniveauet i  Slovenien? 

  Prisniveauet i Slovenien er billigere end gennemsnittet i Europa. Et måltid mad på en restaurant koster ca. 80-100 kr., men det er naturligvis muligt at få måltider i alle prisklasser. 

 • Hvad køber man i  Slovenien? 

  Nogle af de bedste køb i Slovenien er på madhylderne! Syltetøj, chokolade, frugtlikør, rød- og hvidvin, trøfler og potica-kager kan her nævnes. Potica-kagen er speciel og meget lækker, den er rullet sammen og kan have forskelligt fyld. Det er en traditionsrig kage, som hver familie ofte har sin egen unikke opskrift på.  

  Slovenien har en meget gammel vintradition, og man kan smage et væld af forskellige vine i landet af høj kvalitet.  

  Honning sælges også mange steder. Slovenien er et storproducerende honningland! Det sælges mange steder og menes at være kilde til energi og et godt helbred.  

 • Hvordan er tryghed, sikkerhed og hygiejne i  Slovenien?

  Vand fra hanen er af varierende kvalitet og smager lidt af klor. På hotellet er vandet af meget fin kvalitet og kan drikkes. Klorsmagen kan kun lige anes. Det er selvfølgelig altid muligt at købe flaskevand, og vil man føle sig sikker på vandreturene anbefales det at købe vand på flaske. 

 • Hvad med drikkepenge? 

  På restauranter er det normalt, at man lægger ca. 10% til beløbet. På hotellet forventes ingen drikkepenge – heller ikke til værelsesrengøringen. 

 • Hvad skal vi tage med af valuta? 

  Møntfoden i Slovenien er Euro. Alle gængse kreditkort accepteres i Slovenien, dog – som i Danmark – forskelligt fra butik til butik, hvilke kort der accepteres. Der er hæveautomater i byen, hvor vi bor, og der er mange hæveautomater rundt om i de større byer. 

 • Guidebøger, litteratur og film

  Politikens "Turen går til Kroatien & Slovenien" (2012). 
   
  Filmen "Rooster'sBreakfast" fra 2007 er et slovensk drama. Det er den mest roste og succesrige slovenske film nogensinde. Den kan ikke streames i Danmark, men kan måske findes på internettet. 

Her skal du bo på din rejse i Slovenien

Hotel og overnatning i Slovenien

Kompass Hotel

På vores vandreferie i Slovenien bor vi hele ugen på Kompass Hotel i bjergbyen Kranjska Gora. Omkranset af en stor have ligger hotellet i en dal for foden af de smukke bjerge. Her er fri adgang til swimmingpool og saunaer.

Vidste du det om Slovenien?

Slovenerne elsker vin og har en stor og stolt vinproduktion. Det er faktisk sådan, at for hver 75 indbyggere er der en vingård.

Viktors Farmor i Slovenien

Viktors Farmor startede med at arrangere rejser til Slovenien i 2019. Det er et lille land, som gemmer på en utrolig rig og grøn natur. Derfor har vi lavet en 8-dages vandreferie til Slovenien, hvor vi vandrer i det nordvestlige hjørne af landet ved de Julianske Alper. Her nyder vi maleriske kløfter, grønne dale, brusende vandfald og frokoster i naturen med smukke udsigter. Derudover bor vi på samme hotel hele ugen, som ligger i bjergbyen Kranjska Gora.

Midt på ugen nyder vi godt af en fridag på egen hånd med mulighed for at nyde omgivelserne omkring hotellet, en vandretur i området eller at tage bussen ind til charmerende Ljubljana – Sloveniens hovedstad. En rejse til Slovenien er en rejse klædt i grønt – faktisk er landet et af de mest skovrige i Europa. Vi har givet vandreferien to støvler i sværhedsgrad, hvilket vil sige, at der kan være moderate stigninger og et mere varieret underlag.

5 nedslag i Sloveniens historie

500-tallet
Et slavisk folk bosætter sig i det nuværende Slovenien.

1814-1918
Slovenien bliver en integreret del af Det Østrig-ungarske Rige. 

1945
Den slovenske folkerepublik indenfor den Jugoslaviske føderation bliver skabt.

1991-1992
Slovenien erklærer sig i juni 1991 for udtrådt af Jugoslavien og bliver i januar 1992 officielt anerkendt af de fleste europæiske lande som et selvstændigt land. 

2004
Slovenien bliver optaget i EU og NATO.

Praktiske oplysninger

Her finder du relevante oplysninger om rejsen til Slovenien.

 • Pas og visum

  Danske statsborgere kan rejse visumfrit til Slovenien i op til 90 dage. Pas skal være gyldigt under opholdets varighed.

  Det er altid en god idé at have en ekstra kopi af passets informationsside med. Den opbevares et andet sted end selve passet.

 • Vaccination

  Det anbefales at være vaccineret mod stivkrampe, difteri og hepatitis A (smitsom leverbetændelse). Tal med egen læge eller en specialklinik for rejsemedicin.

  Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside https://rejse.ssi.dk. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer der tilrådes.

  I forbindelse med din vaccination har Viktors Farmor to rabataftaler med Rejsemedicinsk- og Medicinsk Speciallægeklinik (Jens Baggesens Vej 90 B 8200 Aarhus N) og Udlandsvaccinationen I/S (Ørestads Boulevard 5, 2300 København S). Ved begge steder får du op til 10% i rabat ved vaccinationer.

 • Valuta

  Møntfoden i Slovenien er Euro. Alle gængse kreditkort accepteres i Slovenien, dog – som i Danmark – forskelligt fra butik til butik, hvilke kort der accepteres. Der er hæveautomat i byen, hvor vi bor, og der er mange hæveautomater rundt om i de større byer.

 • Fysisk form på rejsen

  For at kunne deltage på vandrerejsen i Slovenien skal du være godt gående og i en almindelig fysisk form. Rejsen egner sig ikke for bevægelseshæmmede, og det forventes, at du kan gå mindst 10 km. om dagen, samt håndtere din egen bagage. Det skal dog understreges, at du på intet tidspunkt skal bære din hovedbagage på vandreturene. 

   

 • Mad og drikke

  Sloveniens rige kultur og historie er tydeligt afspejlet i de kulinariske oplevelser. Et lille geografisk område med påvirkninger fra mange forskellige stilarter mødes på tallerkenen og kombineres til dejlige smagsoplevelser. Sloveniens gastronomi er en kombination af delikatesser fra middelhavskøkkenet og det centraleuropæisk køkken. De ældre traditioner sættes højt med f.eks godt brød og mange forskellige pølsetyper og den berømte kage Potica. Men også helt nye moderne tendenser med stjernekokke i spidsen kan Slovenien præstere.

 • Drikkevand

  På hotellet er vandet af meget fin kvalitet og kan drikkes. Klorsmagen kan kun lige anes.

  Vand fra hanen i Slovenien er i øvrigt af varierende kvalitet og kan smage lidt af klor. Det er muligt at købe flaskevand.

 • Telefoni og internet

  Landekoden til Slovenien er +386

  Når du befinder dig i et EU-land (samt i Norge og Island) sikrer EU's regler, at du kan ringe og bruge data til samme pris, som når du er i Danmark. Der er som regel et loft for data, og du vil typisk modtage en sms om dette fra dit teleselskab ved indrejse. Typisk vil du desuden også modtage en sms, når loftet er nået.

  På de fleste hoteller er der desuden trådløst internet.

 • Elektricitet

  Der bruges almindelige europæiske stik.

 • Drikkepenge

  På restauranter er det normalt, at man lægger ca. 10% til beløbet. På hotellet forventes ingen drikkepenge – heller ikke til værelsesrengøringen.

 • Foto

  Hvis man vil fotografere mennesker, bør man altid spørge om lov først. Lad være med at fotografere i lufthavnen og ved militære installationer.

 • Prisniveau

  Prisniveauet i Slovenien er under EU-gennemsnittet. Et måltid mad på en restaurant koster ca. 80-100 kr., men det er naturligvis muligt at få måltider i alle prisklasser.

 • Bagage

  Bagagen bør aldrig være tungere end at man til enhver tid kan bære den selv.

  Vær opmærksom på, at flyselskaberne ikke tillader powerbanks og e-cigaretter i den indtjekkede bagage. Har I sådanne apparater, skal de i håndbagagen.

  Vandrestave skal i den indtjekkede bagage.

 • Håndbagage

  Sørg altid for at have tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet.

  Vigtig medicin bør altid være i håndbagagen. Medbringer du receptpligtig medicin, i din håndbagage, skal navnet på recepten og flybilletten stemme overens. Du må gerne tage powerbanks med, så længe de ikke overskrider 100Wh, og så længe du har dem med i håndbagagen.

 • Klima

  Slovenien har milde til varme somre og kolde vintre i bjergene og dalene i øst. Den bedste rejseperiode er fra medio april til medio oktober.

 • Tidsforskel

  Der er ingen tidsforskel mellem Danmark og Slovenien.

 • Pakkeliste

  Husk at supplere pakkelisten med:

  • Badetøj og badesandaler til de hotellets pool
  • Paraply/regntøj
  • Vådservietter/håndsprit
  • Kasket eller solhat + solbriller
  • Lille dagtursrygsæk
  • Vandresko/-støvler
  • Evt. medicin mod maveinfektion (tal med egen læge)
 • Værd at vide

  For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse.

  Læs mere om, hvilke andre fordele du har som rejsende med Viktors Farmor her.

Kontakt os gerne, hvis du har spørgsmål eller vil vide mere om mulighederne for rejser til Slovenien.
Ring til os 86 22 71 81