Hvad søger du?

Slovenien

Så tæt på og alligevel så ukendt for de fleste. Slovenien er landet, der har det bedste af alt – det beretter en gammel slovensk fortælling.

 
Da verden blev skabt fik hvert land noget særligt: ét fik bjerge, ét fik et rullende hav, ét fik dybe skove, et andet fik endeløse stepper. Da hvert land havde fået deres særkende tildelt, spurgte Slovenien: ”Hvad så med mig?” Som rosinen i pølseenden fik de dét, der var tilbage: det bedste af alting! Nok til at skabe en hel verden samlet i et lille land.

Da alle disse skønheder var blevet fordelt over landet, lå en lille bunke sten tilbage. De rullede til det område, der i dag er Karstregionen ca. 80 km fra Sloveniens hovedstad, Ljubljana. Her var jorden ikke så hård som andre steder – den havde et blødt hjerte. I dybet udgravede Reka-flodens brusende vand imponerende underjordiske drypstensgrotter – blandt andet Škocjan-grotterne, der er på UNESCOs liste over verdens naturskatte.

Bledsøen i det tidligere Jugoslavien er malerisk omgivet af høje bjerge, og den spejlblanke sø er kendt for sin skønhed. I Bledsøen findes den eneste naturlige ø i den unge land, der blev dannet efter opløsningen af Jugoslavien. Øen er ret lille, men kendt for valfartskirken Vor Frue i Søen.

Den første stenkirke blev indviet i 1142, og før da var der et slavisk kultsted. Pilgrimme til kirken var Bleds første "turister," og siden da er Bled blevet et populært sted, som især er kendt for sine termiske kilder.

Sloveniens hovedstad Ljubljana er udnævnt til at være Europas grønneste hovedstad.

 

Viktors Farmor i Slovenien

Du kan opleve Slovenien på vandreferie i De Julianske Alper i det beskyttede naturområde Triglav National Park. Vandringerne byder på smukke dalstrøg og udsigter til storslåede bjerge. Vi bor på det samme hotel hele ugen, og det ligger smukt ned til søen Bled.

Slovenien har nok en omskiftelig fortid – men nu er det helt sin egen. Se det selv!

 

Rejser til Slovenien

  

Praktiske oplysninger Slovenien

 • Danske statsborgere kan rejse visumfrit til Slovenien i op til 90 dage. Pas skal være gyldigt under opholdets varighed.

  Det er altid en god idé at have en ekstra kopi af passets informationsside med. Den opbevares et andet sted end selve passet.

 • Borgere fra Danmark kan rejse i Slovenien uden krav om karantæne eller negativ COVID-19 test.

  Situationen i Slovenien er i øjeblikket (august 2020) godt under kontrol, med gennemsnitligt 20 nye tilfælde per dag. Retningslinjerne er meget lig de danske; god afstand (1.5m) og hyppig håndvask eller brug af håndsprit. Det er et krav at man skærmer for næse og mund med enten mundbind eller lignende, når man opholder sig på offentlige indendørs områder, fx butikker, supermarkeder, museer og i offentlig transport. På udflugter skal man bære mundbind i bussen, samt spritte hænderne inden påstigning.

  Slovenien vandreture
  Vores hotel på rejsen, har indført mange nye tiltag for at mindste smitterisikoen. I receptionen er der installeret termiske kameraer som kan måle kropstemperatur, og ved ankomst modtager alle en ”sikkerhedspakke” med et mundbind og vådservietter. Al personale har fået udvidet træning i hygiejne, og kontaktflader sprittes flere gange i løbet af dagen. I restauranten og på andre fællesområder er der 1.5m afstand mellem bordene. Da hotellet hører under kategorien ”offentlige indendørs områder”, er det obligatorisk at bære mundbind på fællesområderne, samt benytte handsker ved restaurantens buffet.

  Mærk Slovenien
  Hotellet vi bor på, følger de officielle retningslinjer. For at mindske smitterisikoen er der derfor indført en række nye tiltag. Kontaktflader sprittes jævnligt, og spritdispensere er tilgængelige på alle fællesområderne. I restauranten vil der være engangshandsker som skal anvendes når man tager mad fra buffeten. Da hotellet hører under kategorien ”offentlige indendørs områder”, er det obligatorisk at bære mundbind på fællesområderne. Dette er gældende på alle tider, bortset fra spisning og benyttelse af pool eller fitness område

  Opdateres løbende, senest opdateret 20/8 2020

 • Det anbefales at være vaccineret mod stivkrampe, difteri og hepatitis A (smitsom leverbetændelse). Tal med egen læge eller en specialklinik for rejsemedicin.

  Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside https://rejse.ssi.dk. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer der tilrådes.

 • Møntfoden i Slovenien er Euro. Alle gængse kreditkort accepteres i Slovenien, dog – som i Danmark – forskelligt fra butik til butik, hvilke kort der accepteres. Der er hæveautomat i byen, hvor vi bor, og der er mange hæveautomater rundt om i de større byer.

 • Sloveniens rige kultur og historie er tydeligt afspejlet i de kulinariske oplevelser. Et lille geografisk område med påvirkninger fra mange forskellige stilarter mødes på tallerkenen og kombineres til dejlige smagsoplevelser. Sloveniens gastronomi er en kombination af delikatesser fra middelhavskøkkenet og det centraleuropæisk køkken. De ældre traditioner sættes højt med f.eks godt brød og mange forskellige pølsetyper og den berømte kage Potica. Men også helt nye moderne tendenser med stjernekokke i spidsen kan Slovenien præstere.

 • Vand fra hanen er af varierende kvalitet og smager lidt af klor. På hotellet er vandet af meget fin kvalitet og kan drikkes. Klorsmagen kan kun lige anes. Det er selvfølgelig altid muligt at købe flaskevand, og vil man være sikker på turene væk fra hotellet, så anbefales det at købe vand på flaske.

 • Landekoden til Slovenien er +386

  Når du befinder dig i et EU-land (samt i Norge og Island) sikrer EU's regler, at du kan ringe og bruge data til samme pris, som når du er i Danmark. Der er som regel et loft for data, og du vil typisk modtage en sms om dette fra dit teleselskab ved indrejse. Typisk vil du desuden også modtage en sms, når loftet er nået.

  På de fleste hoteller er der desuden trådløst internet.

 • Der bruges almindelige europæiske stik.

 • På restauranter er det normalt, at man lægger ca. 10% til beløbet. På hotellet forventes ingen drikkepenge – heller ikke til værelsesrengøringen.

 • Hvis man vil fotografere mennesker, bør man altid spørge om lov først. Lad være med at fotografere i lufthavnen og ved militære installationer.

 • Prisniveauet i Slovenien er under EU-gennemsnittet. Et måltid mad på en restaurant koster ca. 80-100 kr., men det er naturligvis muligt at få måltider i alle prisklasser.

 • Bagagen bør aldrig være tungere end at man til enhver tid kan bære den selv.

 • Sørg altid for at have tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet.

  Vigtig medicin bør altid være i håndbagagen. Medbringer du receptpligtig medicin, i din håndbagage, skal navnet på recepten og flybilletten stemme overens. Du må gerne tage powerbanks med, så længe de ikke overskrider 100Wh, og så længe du har dem med i håndbagagen.

 • Slovenien har milde til varme somre og kolde vintre i bjergene og dalene i øst. Den bedste rejseperiode er fra medio april til medio oktober.

 • Der er ingen tidsforskel mellem Danmark og Slovenien.

 • Husk at supplere pakkelisten med:

  • Badetøj og badesandaler til de termiske bade, hvis du vil udnytte disse
  • Paraply/regntøj
  • Vådservietter/håndsprit
  • Kasket eller solhat + solbriller
  • Lille dagtursrygsæk
  • Vandresko
  • Evt. medicin mod maveinfektion (tal med egen læge)
 • For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse.

  Læs mere om, hvilke andre fordele du har som rejsende med Viktors Farmor her.