Tre Perler i Mellemamerika

Vandring på vulkaner. Kaffe og tobak. En kanal, der ikke er der, og en kanal, der er der.

Det trætræede dovendyr kan dreje hovedet næsten 180-grader. Foto Hanne Christensen
Irene Hellvik

Skrevet af

For år tilbage bød der sig pludselig en mulighed for at lede en rejse til Peru, og siden er Irene blevet en endog meget rutineret rejseleder.

Nicaragua, Costa Rica og Panama byder hver især på den mellemamerikanske charme og de store naturoplevelser. Lige fra grønne madbananer serveret i et væld af udgaver, til bløde sandstrande, til frodige regnskove og til et farverigt og finurligt dyreliv.

Nicaragua

Nicaragua? Det er vist nok noget med en diktator i en bananrepublik, ikke sandt? Jo, det var det indtil 1985, men han blev væltet og ikke engang USA, der ellers havde støttet ham, ville vide af ham.

I dag er det et land i udvikling, og der er så meget at opleve som gæst. Først og fremmest er det et land med hele 8 aktive vulkaner, og der er næsten altid en af dem i udbrud, ikke stort og ødelæggende, men de bobler og syder, og det er nemt at få et kik ind til verdens indre. Andre er ikke aktive eller udslukte og disse er velegnede til vandreture, som Cerro Negro ved Leon. Man går i et mærkelig goldt og helt sort landskab, omgivet af frodig skov på alle sider. Efter 1 times vandring når man toppen og så går det nedad igen - og det går hurtigt. Et bad bagefter kan kun anbefales.

Men noget af det første, man oplever, er faktisk ved indflyvningen til Managua om aftenen. En by er altid flot at se på med de mange lys tændte, men i Managua er der en ekstra dimension. Over 100 træer, lavet af stål og besat med hundredvis af elektriske pærer på hver, står som en allé gennem hovedstrøgene og langs med Nicaraguasøen. Og så i alle regnbuens farver. Det er et imponerende syn. Det er den nuværende præsidents hustru, der står bag projektet, og der fremstilles til stadighed flere. Managua oplyses af træerne, for der er ikke så forfærdelig meget at komme efter i hovedstaden. Det er der derimod i de to tidligere hovedstæder Leon og Granada. Granada blev angrebet flere gange, blandt andet af Captain Morgan, som ikke blot er en rom, men også navnet på en af de utallige pirater, der angreb Granada i midten af 1600-tallet. Piraterne kom alle ad søvejen, floden San Juan og Nicaraguasøen. Den selv samme søvej, som man lige siden har drømt om at omregulere til en kanal. Anlæggelsen af Panamakanalen ødelagde til dels drømmen, der dog stadig er der - i alt fald for nogle.

Nicaragua er rigt på landbrugsprodukter. Specialiteter som rom, kaffe og tobak, der er af meget høj kvalitet, og produkter de er stolte af, vises gerne frem for gæster. Cigarrullerne er ofte indvandrere fra Cuba, der flygtede fra Castro. Mange projekter er blevet sat i gang, finansieret af offentlige og private investorer fra Europa og USA, og også fra Danmark. Et eksempel er hængekøjefabrikken som besøges i Granada. Det er unge handicappede, der laver hængekøjerne, nogle gange af genbrugsplastik. I Nicaragua er de meget bevidste om bevaring af miljøet som et vigtigt element for fremtiden. Plastik indsamles fra lossepladser, affald fra vejkanter og det hele smeltes om til en masse, der så efterfølgende kan bruges til nyttige ting.

Costa Rica

I Costa Rica findes hele paletten af naturvarianter; fra vulkaner til gejsere, fra regnskov til enorme plantager med bananer, ananas og andre eksotiske fødevarer. Fuglelivet er lidt ud over det sædvanlige og dyrelivet? Jo, der er blandt andet dovendyr, der hænger majestætisk i træerne, og de små pilegiftfrøer, der ikke er større end en lillefingernegl. En tredjedel af landet er naturreservater og frodigheden er enorm. Det hele omkranses af den caribiske kyst i øst og Stillehavet i vest. Intet under at så mange har valgt at slå sig ned i dette paradis, der som det eneste land i Syd- og Mellemamerika ikke har nogen hær. Her er fredeligt og smuk med en gavmild natur. Christoffer Columbus, der opdagede landet i 1502, var heller ikke i tvivl. Costa Rica betyder den rige kyst. Det han, og spanierne, havde i tankerne var dog ikke den frugtbare jord, men derimod guld og andre kostbare metaller.

Panama

Hemmeligheden i Mellemamerika – det er Panama. Hvis man tror, landet kun handler om Panama-kanalen, tager man grundigt fejl. En tredjedel af landet er udlagt som nationalparker, og junglen er noget af det mindst udforskede i verden. Der er vulkan-toppe, hvorfra man kan skue ud mod to oceaner. Ud over den smalle landtange er der 1500 øer, nogle af dem ubeboede, med hvidt pulversand og palmer, så man kan komme i kontakt med sin indre Robinson Crusoe.

Der er 7 indianerstammer, der forsøger at bevare deres oprindelige kultur midt i en foranderlig verden. Og der er den moderne metropol Panama City med skyskrabere, skræddere og et pulserende natteliv. Kun en time fra hovedstadens larm padler Embera-indianerne i udhuggede kanoer. Sådan er kontrasten i Panama.

Se alle vores artikler om Mellemamerika