Kongebyen Bishapur

Kongebyen Bishapur, der ligger blot et par timers kørsel fra Shiraz, er en glemt perle i det sydlige Iran.

Ruinerne af et Anahita tempel i Bishapur. Foto Kirsten Gynther Holm

De fleste, der rejser til Shiraz, besøger Persepolis. De imponerende ruiner fra Persiens storhedstid i de sidste århundreder f. Kr. godt en times kørsel fra Shiraz. Storslåede og velbevarede granitsøjler og relieffer, der har 2500 år på bagen.

Knap så imponerende er den senere persiske hovedstad Bishapur. Men historien er ikke desto mindre fantastisk. Her regerede nemlig Kong Shapur, der genoplivede Perserriget efter Aleksander d. Stores erobring. Det skete under betegnelsen Sassanide-riget, der eksisterede i godt 400 år fra. 2. til 6 årh. e. Kr.

Denne periode kaldes den persiske renæssance, og hovedstaden er anlagt af romerske slaver efter at Shapur havde slået tre romerske kejsere og deres hære. Den sidste kejser Valerian endte sine dage i et fængsel i Bishapur.

Fra Egypten til Indien

Sassanidernes rige var kæmpestort. Fra Egypten i vest, det meste af Den arabiske Halvø og op til dele af Rusland og Kaukasus. Desuden var dele af Indien og Centralasien med i riget.

Deres politiske indflydelse nåede til Europa, Kina og Indien. Men sassaniderne var en torn i øjet på Romerriget, der sendte den ene hær efter den anden for at besejre sassaniderne. Måske i et forsøg på at gøre Aleksander d. Store kunsten efter godt 400 år efter senere. Det var nemlig Aleksander d. Store, der havde besejret det første persiske dynasti Achaimeniderne, der endte med plyndringen og ødelæggelsen af Persepolis.

Men det lykkedes altså ikke for romerne. Og kejser Valerian, romersk kejser fra 253 til 260 endte altså sine dage i fangenskab hos den persiske kong Shapur, efter at Valerian selv havde stået i spidsen for det der skulle have været det sidste og endelige slag.

De besejrede romerske soldater blev derefter sat i gang med at bygge Bishapur – Shapurs by – som slavearbejdere. Byen indeholder bl.a.et ildtempel, et tempel for vandets gudinde Anahita, et særligt palads til Shapur og et til Valerian. Sassaniderne var zarathustriere og indførte zarathustrianismen som statsreligion i det persiske rige.

Først med de muslimske araberes invasion af landet omkring år 650 gik Sassanide-riget endeligt til grunde og Zarathustra-religionen blev erstattet af Islam, som det har været i Iran siden.

Shapurs sejr over to af de romerske kejsere – først Philip araberen og dernæst Valerian – kan ses på de berømte relieffer ved kongegravene Naqsh e Rustam nogle få km fra Persepolis. Men her i Bishapur ses de også i en lille idyllisk kløft med en rivende flod, der skærer sig igennem. Et dejligt sted at holde picnic, mens man fordøjer denne spændende epoke i Persiens historie.

Se alle vores artikler om Mellemøsten