Smag på Iran

Når efteråret og vinteren sætter ind med de mørke aftener, har vi brug for en lækker gryderet at varme os med. 

Bazar i Teheran

Når duftene begynder at brede sig i køkkenet, sendes tankerne på eventyr. Her får du opskrifterne på en lækker gryderet med tilbehør. Velbekomme!

Okra dyrkes især i det sydlige Iran, men frugten kan være svær at få frisk i danske supermarkeder. Brug evt. frosen okra i stedet for - smagen bevares og det gør tilberedningen noget nemmere.

Oksekød med Okra

Ingredienser:

500 gram okse- eller lammekød i tern
1 løg
250 gram okra
3 gulerødder
10-15 kogefaste kartofler
2-3 spsk tomatpuré
1 tsk gurkemeje
6 dl vand
2-4 spsk lime- eller citronsaft
salt & peber
grønt drys

Tilberedning:

1. Hak løg og steg det i en gryde.

2. Tilsæt gurkemeje, når løget er gyldent.

3. Kom kødet i, og svits det sammen med løget.

4. Hæld 6 dl vand i gryden, skru ned for varmen og lad kødet koge mørt. Ca. 2 timer. Tjek kødet et par gange for at se, om der skal tilføjes mere vand.

5. Bruger du frisk okra, skal de renses og skylles

6. Okra (frisk eller frossen) kommes i en gryde med kogende letsaltet vand. Kog i max 5 min. (endelig ikke meget længere, da de ellers vil koge ud). Det er bedst hvis okraen koges for sig, da den så ikke bliver mast.

7. Skær gulerødder og kartofler i grove stykker, og tilsæt til gryden med kød.

8. Tilsæt tomatpuré og til sidst okraene. Koges videre i et par minutter på lavt blus.

9. Smag til med lime- eller citronsaft, samt salt og peber efter smag. Retten skal have tilstrækkeligt salt og citronsaft, ellers bliver den for kedelig.

Ønsker du mere sauce, kan du tilsætte en dåse hakkede tomater i trin 8. Rød eller grøn peberfrugt kan også tilsættes sammen med løg.

Server retten med tjello, hjemmebagt persisk brød eller salat shirâzi.

Oksekød med okra er en skøn iransk ret. Foto Altomiran

Tjello (safran-ris)

Ingredienser:

8 dl basmatiris
1 1/2 l vand
1 spsk salt
2 spsk smør
1/2 tsk safran opløst i 4 spsk varmt vand

Tilberedning:

1. Læg risen i blød i rigeligt vand i 2 timer. Rør forsigtigt i risene for at fjerne stivelse og urenheder. Gentag processen, indtil risene ikke længere afgiver stivelse, og vandet er klart. Lad risene stå i vand i et par timer.

2. Hæld opblødningsvandet fra risene og bring 1 1/2 liter frisk vand i kog i en stor gryde, og tilsæt salt.

3. Når vandet koger tilsættes risene i.

4. Lad risene koge i ca. 10 minutter og tag dem af varmen. Hæld dem i en si til afdrypning.

5. Skru ned for varmen og smelt halvdelen af smørret i gryden, og tilsæt risene.

6. I en separat gryde smeltes resten af smørret med 1/2 dl vand, der fordeles over risene, så risen ikke bliver for tør. Bemærk: Inden ris kommes tilbage i gryden med smør, så tag den del fra, du ønsker at blande med safran.

7. Når risene begynder at dampe (det tager et par minutter) lægges et viskestykke eller et lille håndklæde omkring låget, som lægges over gryden. Risene dampes videre ved middel varme i ca. 20-25 minutter.

8. Knus safran og tilsæt varmt/kogende vand. Hæld blandingen over den mængde ris, du tog fra i trin 6. Alternativt kan du putte blandingen i hele din portion ris.

9. Anret ris med safran ris øverst og pynt evt. med granatæble og nødder.

Tjello (ris med safran) pyntet med granatæblekerner og nødder. Foto Viktors Farmor