Yazd – Zarathustriernes ”hovedstad”

Ørkenbyen Yazd i Iran er noget særligt med Stilhedens Tårne, religiøs brydning og et 1500 år gammelt bål i Ildtemplet.

Stilhedens Tårne udenfor byen Yazd. Foto Karin Reif

De fleste turister i Iran besøger Isfahan med den storslåede arkitektur eller Shiraz med kongepaladsset Persepolis. Men ørkenbyen Yazd er også noget særligt.

Zarathustriernes centrum

Hele Irans indre udgøres af to store ørkener, som nu næsten er ”groet” sammen. Et ugæstfrit og mennesketomt område, der næppe er et besøg værd. Men ved at rejse ad landevejen fra Shiraz eller Isfahan på en 14-dages rejse, kan man besøge ørkenbyen Yazd i udkanten af ørkenen.

I dette ørkenmiljø har man måttet indrette sig med vindtårne for at få kølighed til husene og de underjordiske vandcisterner. Det livsnødvendige vand er bragt hertil ad kilometerlange underjordiske kanaler fra bjergene - de såkaldte qanats.

Yazd har siden gammel tid været centrum for zarathustrierne. Den præ-islamiske religion baseret på Zarathustras lære og med dyrkningen af ild og naturens elementer som det centrale. I Yazd brænder endnu et bål i Ildtemplet, der har været vedligeholdt i mere end 1500 år, og som er bragt hertil fra tidlige zarathustriske ildtempler.

Lidt uden for byen kan man se de gamle begravelsespladser – Stilhedens tårne. Bjergtoppe med små platforme, hvor de døde blev bragt op for at blive afpillet af gribbe og sjakaler, og på den måde indgik i naturens kredsløb igen.

På verdensplan er der omkring 200.000 mennesker, som stadig følger den zarathustriske tro. Heraf lever en stor del stadig i Iran, og især i byen Yazd, hvor 20.000 - 40.000 mennesker stadig praktiserer religionen ved Ildtemplet. Zarathustriernes begravelsestraditioner blev afskaffet efter den islamiske revolution i 1979, men i Indien eksisterer der stadig begravelsesceremonier der fungerer på denne måde.

Med Islams indtog i Persien/Iran rejste mange zarathustrier ud af landet, og de er i dag mest synlige langs Indiens vestkyst, hvor mange huse kan ses dekoreret med et spejlvendt ”hagekors” – det oprindelige zarathustriske symbol, som egentlig er et symbol på solen. I Indien kaldes zarathustrierne Pars – efter persere.

I dag er en af de mest kendte zarathustriere i Indien forretningsmanden Tata og hans familie. Industrimagnaten Tata kan kaldes Indiens Mærsk. Mindre kendt er det nok, at den nu afdøde forsanger i Queen, Freddie Mercury, var født ud af en indisk zarathustrisk familie oger døbt Farrokh Bulsara.

Zurkaneh

I Yazd kan man også se den ældgamle religiøse brydning Zurkaneh. En gymnastik-form med rødder tusinder af år tilbage og anerkendt af UNESCO som verdens ældste sport. Det er en iransk specialitet og er idag nært knyttet til shia-islam. Zurkaneh stammer tilbage fra det første perserrige for over 2000 år siden og blev benyttet til at træne soldater fysisk før kamp. Men det skulle også styrke ånden og heltemodet. Derfor har sporten også fået tilnavnet – gymnastik for helte.

Det er en særlig oplevelse at overvære. Man kommer ind i et lille cirkulært rum, der næsten ligner en miniudgave af en romersk arena. Modsat nyere gymnastik er der ingen rytmisk musik til træningen. Derimod sidder en messende trommeslager på et højtplaceret podie, nærmest som et dommertårn. Her skiftevis trommer, messer eller synger han. Kun afbrudt af slag på en lille klokke. Ligheden med en trommeslager på en slavegalej er slående.

I den lille otte-kantede arena nedsænket i gulvet er både store stærke mænd og mindre drenge i gang med armbøjninger eller svinger køller til messesangen og trommeslagene. Det er tydeligt, at de udover at træne fysisk også skal komme i en form for trance. Enhver gymnastik-session indledes med først at prise Muhammed og derefter Ali – grundlæggeren af shia-islam og Muhammeds svigersøn.

Under sessionen kan lokale tilskuere kigge på og deltage i lovprisningen. De kan også bede udøverne om at velsigne sig og familien, bede om sundhed og et lykkeligt liv eller blot lykke på rejsen. Som danske tilskuere får vi en velsignelse fra udøverne, der ønsker os held og lykke på rejsen tilbage til Danmark. Og det virkede!

Se alle vores artikler om Mellemøsten