Oplev et Tunesien under forvandling

Historien bliver spillevende på rejsen gennem Nordafrikas mindste land. Fra Kartago gennem romerrigets byer, i berbernes hulebyer og oaser, på markedspladser, i moskéen og i medinaens labyrintiske gader. Mærk også de nye vinde efter Det Arabiske Forår.

Der er nok indtryk at tage ind i de tunesiske gader. Foto Anne Sophie Meyer Larsen

Dromedaren rejser sig med to kraftige ryk – først på bagbenene, så på forbenene – mens jeg holder godt fast i sadlen af træ og vævet stof. I den næste time er det rolige dyr med lange øjenvipper mit vuggende transportmiddel hen over Saharas ultrafine, gule sand, som vind og vejr har arrangeret i et uendeligt klitlandskab.

Vi rider ud fra Douz, én af Tunesiens største oaser kendt for sine dadler og den årlige Sahara-festival. Det er stadig morgen. Vi stod op før solen, mødtes i hotellets reception og gik i samlet flok til den højeste sandklit i nærheden. Her stod vi så på række og oplevede solopgangen over Sahara. Et mageløst syn.

På busturen gennem det sydlige Tunesien bliver vi mødt af forunderlige naturscenerier: Udtørrede saltsøer, dybe kløfter, foldebjerge med fossiler af havdyr, kæmpeklitter og hundredvis af livgivende kilder, der giver liv til frodige oaser.

Rigeligt med sol og tilstrækkeligt med vand skaber små mirakler i oaserne. Her dyrker man afgrøder i flere lag: Under dadelpalmernes skygge vokser bananplanter, mandeltræer, hennabuske, tobaksplanter samt mange frugter og grøntsager. Luften er sval og duftene mangfoldige.

Førstegangsbesøgende sidder med en følelse af, at de har set noget af det før, og det har de sikkert, da mange af Tunesiens særprægede landskaber er brugt i spillefilm som Star Wars, Den engelske patient, Life of Brian, Indiana Jones og mange flere.

Et historisk eldorado

Rent historisk er Tunesien et eldorado, der rækker længere end den række bygningsværker og steder, der er UNESCO verdensarv. Velbevarede romerbyer og romerske mosaikker – datidens malerier med en detaljerigdom og teknik, der brugte farvenuancer og perspektiv til at give mosaikkerne skygger med dybde.

Vi oplever begge dele og hører om kendte historiske personer, der knytter sig til Tunesien: Hannibal – hærføreren med elefanterne – levede i Kartago, Julius Cæsar gik i land i Sousse, pansergeneral Rommel tabte i ørkenen, for at nævne nogle få. Inde i amfiteatret i El Djem, der er blandt de største, bliver historien levende i fantasien, når man som Russel Crowe står dér i sit gladiatorudstyr med sværdet hævet klar til kamp.

Markeder, skøn mad og et Arabisk Forår

I dag er det langt fredeligere, men stadig livligt på markeder og i medinaens snævre gader, hvor alskens varer bliver falbudt. Keramik, lædervarer, tæpper, smykker og traditionelle klædedragter. Boder med farvestrålende krydderier sender eksotiske dufte ud – lokker og giver løfter om lækre retter.

Maden er et kapitel for sig. Det tunesiske køkken er gennem flere tusinde år blevet påvirket af sine skiftende herskere: Berberstammer, fønikere, romere, vandaler, byzantinere, tyrkere, franske m.fl. De medbragte kulturplanter som vin, oliven, palmer og citrus – foruden deres egne madtraditioner, der er smittet af. Nyd friskfangede fisk og skaldyr fra grillen. Spis Couscous, kefta, lablabi, chakchuka og mechouia. Stærke supper og søde kager. Solmodne frugter og grøntsager smager af mere.

Det Arabiske Forår begyndte i Tunesien. Efter mange års diktatur blev landet frit i 2011 og arbejder stadig ihærdigt for at opbygge en demokratisk stat. Landet er under forandring. En ny forfatning gav religionsfrihed, ytringsfrihed, mediefrihed og kvinder flere rettigheder. Tunesien er blevet et forbillede for andre arabiske lande, men det tager tid at bygge en demokratisk kultur op fra bunden.

Se alle vores artikler om Mellemøsten