Guide til Umbrien: Det autentiske Italien

Smukt klemt inde mellem Toscana og Lazio, omkranset af Appenninerbjergene, er Umbrien noget af det mest autentiske Italien, du kan opleve. Og er du glad for mad, er ”Italiens grønne hjerte” nok et af verdens bedste rejsemål.
Stemningsbillede fra Montone, der er på listen over Italiens 100 smukkeste byer. Foto Lene Brøndum

Skrevet af

Eva Kirstine Brünnich

Eva har rejst i store dele af verden og er i dag bosat i Marrakesh, hvor hun arbejder fra.

Umbrien er et land for sig. Som den eneste italienske region, der hverken grænser op til kystlinje eller landegrænser, har Umbrien formået at bevare dets traditioner, som de var engang. Isolationen har holdt udenlandske indflydelser væk og sikret, at mange af Italiens ikke mindst kulinariske skikke lever videre i bedste velgående. I de små landsbyer går livet sin vante gang, mens du kan fortabe dig i bølgende landskaber, historiske fæstninger og tage en bid af regionens kulinariske himmel. 

Toscanas ukendte lillebror

Umbrien har altid været en af Italiens mest ukendte regioner i modsætning til dets berømte naboer. Klemt inde mellem Toscanas blomstrende enge og Lazios livlige hovedstad, Rom, ligger Umbrien smukt omkranset af Appenninerbjergene i det centrale Italien.

Sået til med stier, der fører over store og små bjerge, gennem frodige skove og olivenlunde og forbi blomstrende marker, er Umbrien ikke bare et paradis for vandrere, men for alle, der elsker natur.

Marmore-vandfaldene, hvor Velino-floden kaster sig ned ad klipperne, er en magtdemonstration af naturens kræfter. Mens Lago di Trasimeno mod nord er en af Italiens største søer, hvor det klare vand og de rolige omgivelser skaber en fredfyldt oase, hvor også tankerne kan vandre frit.

Oliven er en af de mange ting der høstes i Umbrien. Foto Lene Brøndum
Der høstes oliven i Umbrien. Foto Lene Brøndum

Paradis for madelskere

Italiens grønne hjerte, lyder Umbriens tilnavn. Og det er ikke kun, når det gælder naturen. Det grønne hjerte sikrer også afgrøder som oliventræer og vindruer og producerer nogle af Italiens bedste vine.

Og lad os slå fast med det samme: Løber dine tænder i vand, når du tænker trøfler, prosciutto og solmoden vin, kommer du ikke uden om en rejse til Umbrien.

Regionens rustikke køkken, som har rødder helt tilbage til etruskerne, er baseret på råvarer som sorte og hvide trøfler, svampe, olivenolie, vildsvin, skovduer og ferskvandsfisk fra Lago Trasimeno. Blandt de vigtigste og mest kendte umbriske vine er Sagrantino di Montefalco, en mørk rubinrød vin med krydrede, frugtagtige aromaer. 

Hovedstaden Perugia siges tilmed at dufte af chokolade. Byen er kendt for sin chokoladefremstilling af mærket Baci, der betyder kys på italiensk. 

Man går ikke på kompromis med kvaliteten af maden på en rejse til Umbrien i Italien. Foto Lene Brøndum
Man går ikke på kompromis med kvaliteten af maden i Umbrien. Foto Lene Brøndum

Pilgrimsmål og middelaldercharme

Hver by i Umbrien er unik på sin egen måde, og regionen kan prale af Italiens største antal middelalderlandsbyer. Assisi, hjembyen for den hellige Frans, skiller sig ud som et af områdets mest bemærkelsesværdige. Dets basilika betragtes som en af ​​Italiens største kunstneriske seværdigheder og tiltrækker pilgrimme fra hele verden, mens byer som Spoleto og Todi har bevaret deres etruskiske rødder og historiske arkitektur. Det gælder bl.a. fæstningen Rocca Albornoziana fra slutningen af det 14. århundrede, der troner på toppen af Saint Elia- bjerget.

Gubbio, kendt som "byen af sten", har i århundreder draget berømte rejsende til med dets gotiske arkitektur, mens Orvieto er hjemsted for en imponerende domkirke og den berømte Sankt Patricks brønd.

Kunsten blandt bakkerne i Umbrien

Kun få ved, at Umbrien også er fuld af kunst, og de mange byer og bakker gemmer på en kreativitet, der spænder fra klassisk maleri til moderne skulptur. Nationalgalleriet i Palazzo dei Priori i Perugia rummer de mest omfattende samlinger af malerier af byens navnebror Perugino og værker af Pinturicchio, Beato Angelico og Piero della Francesca.

En lille time derfra, i Città di Castello, finder du Fondazione Burri, en kunstfond dedikeret til arven efter den moderne kunstner Alberto Burri med mere end 200 værker udvalgt af kunstneren selv.

Vi støder på keramik som  en del af arkitekturen nogle steder. Foto Lene Brondum
Vi støder på keramik som en del af arkitekturen nogle steder. Foto Lene Brondum

Hver årstid har sin egen charme

Italiens grønne hjerte er ikke alene noget for enhver smag, men også for enhver årstid. Mens de koldere måneder har deres egen tiltrækningskraft (tænk: vinsmagning ved ilden og uendelige muligheder for at jage sorte trøfler), viser sommeren og foråret regionens blomstring, når den er allersmukkest.

Og så er det også i Umbrien, at der altid er noget at fejre – de små byer er hjemsted for en overflod af festivaler, der spreder festlighed langt ned gennem dalene. Fra mad og vin til musik og kunst.  

På Viktors Farmors rejser til Umbrien får du en smagsprøve på alt det, regionen har at byde på. Fra vandreture i de gyldne efterårsfarver til smagsprøver på Italiens bedste pølser.

Buon appetito og rigtig god rejselyst!

Se alle vores artikler om Italien