Traditionel kakhesisk vin i Georgien

Nyd kakhetisk vin og oplev munterhed i Georgien, der har haft en rig vinkultur i flere tusind år. Vinen fremstilles efter 6000 år gamle opskrifter. Den skal man smage, når man besøger Georgien.

Traditionel georgisk vin laves i kvevri - store krukker, der ofte begraves under jorden. Foto Viktors Farmor

”Dengang Gud tog sig for at fordele Jorden mellem menneskene, og de forskellige folkeslag stillede sig i rad og række og ventede på at komme til og få fordelt hver sit fædreland, var det folk, man kalder georgierne, ikke kommet til stede.”

Sådan begynder Hans Scherfig sin rejsebog ”Morgenrødens Land” fra 1971. Stilen er vanlig for Scherfig, distancerende og alligevel fængende. Han fortsætter:

”De (georgierne, red.) opholdt sig på det tidspunkt i paradis-landet syd for Kaukasus og følte sig godt tilpas dér. De drak kakhetisk vin og muntrede sig, og munterheden var langvarig. Og imens delte Gud hele Jorden ud til andre folk. Og da georgierne langt om længe fremstillede sig for Gud, var der ikke mere jord tilbage. Paradislandet, hvor georgierne befandt sig så vel, kom nemlig ikke i betragtning ved fordelingen. Her havde Gud selv tænkt sig at bo."

”Hvorfor passede I ikke tiden, da jeg delte jord ud?” spurgte Gud. ”Hvor var I henne?”

”Vi drak” sagde georgierne. ”Vi drak din skål.”

Og Gud blev rørt over deres betænksomhed., og forærede georgierne det paradis-land, han havde haft i sinde at beholde for sig selv, og flyttede ind i Himmelen i stedet”

Vin i lerkrukker

I dag er der stadig kakhetisk vin og munterhed i Georgien. Vinen fremstilles efter 6000 år gamle opskrifter, og når georgierne selv skal sige det, så har den siden Noas tid været verdens bedste vin. Og så giver den ikke hovedpine. Der er plads til munterhed.

Det var tilfældigt, de fandt ud af at fremstille vin. Juicen fra vilde druer blev gemt væk i lerkrukker i et hul, som så blev dækket til. Saften gærede, og da georgierne gravede krukkerne frem igen og drak indholdet, steg munterheden. Krukkerne hed kvevri, og var belagt indvendigt med bivoks. Den dag i dag laves der vin efter denne recept i Georgien.

Indgraveringer på mange fund af guld-, sølv- og bronze viser, at der har været en udviklet vinkultur fra 4000 år før Kristus. Da landet blev kristent år 337, gav det kun kulturen endnu bedre fodfæste.

I Sovjet-tiden var de georgiske vine populære. Produktionen nåede nye højder i 1985. Men så fulgte Gorbachev's anti-alkohol kampagne, og mange vinmarker forsvandt.

Nu er der gang i vin-produktionen igen. Efter moderne metoder. Men også efter den gamle tradition, hvor vinen begraves i lerkrukker for så at genopstå med den særlige kakhetiske smag. Nogle kan lide den, andre kalder den muggen. Man skal smage den, når man besøger Georgien.

Den georgiske vin kommer på lager her i lerkrukker, som kaldes kvevri. Foto Esben Gynther

Den kloge bedstefar

Og munterheden? Den er intakt, trods svære år efter kommunismens fald og de første skridt på egne ben. En dreng spørger sin kloge bedstefar:

Hvorfor sender Georgien ikke en mand til månen?

Bedstefaderen svarer:

Hvis georgierne sender en mand til månen, så vil armenerne dø af misundelse. Og hvis armenerne dør af misundelse, så dør georgierne af glæde. Og så har azerbadjanerne frit spil i hele Kaukasus. Derfor sender georgierne ikke nogen til månen. I stedet byder de gæsterne på kakhetisk vin.

Se alle vores artikler om Georgien