Marokkos flydende guld: Argan

Fra rynket, gammelt træ til eksklusiv eksportvare. Olie fra argan-træet er blevet en af vor tids mest eftertragtede ingredienser.

Olie fra argan-træets frugter er blevet en af vor tids mest eftertragtede ingredienser. Foto Viktors Farmor

Dyre restauranter fører sig frem på, at den nøddeagtige smag fra argan-dressing i deres salater giver mindre kolesterol. Og kosmetikbranchen reklamerer for hudcremer med argan, der giver en ren og smuk hud. Argan-olie er ganske enkelt blevet hip. Og det kommer kun et sted fra: Marokko.

Svær nød at knække

Historien om argan går langt tilbage. Træet argania spinosa vokser vildt i Marokkos ørken. Det findes ganske vist også få andre steder i verden, men kun i Marokko sætter træet frugt. Det slår dybe rødder, og kan dermed overleve lang tids tørke.

Allerede lang tid før vor tidsregning kendte de lokale berbere til argan-oliens kvaliteter. De vidste, at olien var god til mad, og at den havde en gavnlig virkning på psoreasis, acne og skoldkopper. Men olien var svær at udvinde.

Arganfrugten, som vokser i de områder hvor berberne traditionelt har levet, indeholder en nød med mandelformede kerner. Men skallen er ekstremt hård. Berberne væbnede sig med tålmodighed. De lod gederne klatre op i træerne og spise frugten. Mavesyren nedbrød delvist skallen, og så samlede de gedernes afføring, sorterede nødderne fra - og pressede olien ud af skallerne. I hundreder af år.

En lille nød til stor nytte

Argan træet blev også brugt som brændsel, og for få år siden var træet ved at forsvinde. Så blev det fredet. Nu må det ikke fældes, og der er lavet kæmpe plantager i området omkring Essaouira for at bringe bestanden op igen. For der er både penge og turisme i argan-træet.

Denne olie, en essentiel ingrediens i det marokkanske køkken, presses ud af ristede argan-kerner. Ved ristningen forbrændes de stoffer, som fordøjelsen ikke har godt af. De ristede kerner presses ved lav temperatur, resultatet er en mild olie, der har vist sig at nedbryde kolesterol og forebygge åreforkalkning. Olien bruges typisk til salater, til at dyppe brød i, eller som tilbehør i forskellige retter.

Den kosmetiske olie fremstilles direkte af de rå kerner, og indgår i mange produkter til pleje af hud, hår og negle.

En kommerciel succes

For at udvinde 1 liter olie kræves 30 kg nødder og 15 arbejdstimer. Dette gør argan-olie til en af de dyreste olier i verden. Men i sit hjemland sælges den til overkommelige priser.

Det er kvindelige ko-operativer, der står bag argan-olie i dagens Marokko. For dem har det været gavnligt, at olien er blevet en kommerciel succes. Det har givet job og stabil indkomst i det fattige Marokko, især i egnen omkring Essaouira.

På vores rejser i Marokko ser vi mange argantræer, og olien kan købes i byernes bazarer. Husk at prutte om prisen. Det er med til at gøre indkøb i Marokko endnu sjovere.

Se alle vores artikler om Marokko