Ring til os 86 22 71 81       Nyhedsbrev       Trustpilot 4,5 starts

Armenien rundrejse

Storslået natur og rig kristen kultur

Armenien er et meget overset rejseland. Landet var det første, der indførte kristendommen som statsreligion i år 301, og et væld af smukke stenkirker vidner om Armeniens gamle kristne kultur.

Priser fra

Afventer pris

Max. 20 deltagere

8 dages rejse

Start din rejse her

Kirkerne er vidt forskellige og ofte placeret med en fabelagtig beliggenhed i den smukke natur. Nogle kirker ligger på bjergtoppe med en formidabel udsigt, mens andre er gemt i huler, kløfter eller dybe skove.

Vi besøger en perlerække af kirker på denne rundrejse gennem det bjergrige sydøstlige Armenien. Undervejs oplever vi også det moderne Armenien i hovedstaden Yerevan. Vi udforsker en hulelandsby, kigger indenfor i en gammel karavanestation, beundrer et romersk tempel og smager på den lokale brandy. For blot at nævne et par af de mange oplevelser, vi har i vente i Armenien.

5 gode grunde til at rejse til Armenien med Viktors Farmor:

  • Besøg landets dramatisk beliggende kirker
  • Kør ad flotte veje gennem bjergrige landskaber
  • God tid i den hyggelige hovedstad Yerevan
  • Bo to nætter i Goris for at udforske det afsidesliggende sydlige Armenien
  • Smag på det lækre lokale køkken. Læs mere om den armenske mad her

Dagsprogram

  • Dag 1

    Afrejse

    Afrejse fra København.

  • Dag 2

    Byrundtur og Armeniens hængende haver

    Vi lander tidligt på natten, og kører direkte til vores hotel i Yerevan.  

    Armeniens hovedstad Yerevan er en af de ældste byer i verden, grundlagt i 782 f.Kr. I dag er det en moderne by med en fin balance mellem den pulserende urbane livsstil og sans for historien og de gamle rødder. Der er året rundt operaer, koncerter og kulturelle begivenheder.

    Efter en sen morgenmad  starter dagens program sidst på formiddagen. Vi kører en kort orienteringstur i byen og ser panoramaudsigten fra den højt beliggende ”Mother Armenia” statue. Vi besøger Cascade komplexet, ”Armeniens hængende haver”, der bl.a. har en stor samling glaskunst.

    Om aftenen er der velkomstmiddag, og rejselederen fortæller om de næste dages program.

    Måltider: Morgenmad og aftensmad

  • Dag 3

    Armeniens åndelige centrum og brandyfabrik

    Vi besøger Genocide Museet, som informerer om det tyrkiske folkemord i Vestarmenien under 1. Verdenskrig. Det er en meget intens oplevelse at gå ind i et bygningsværk, hvor der brænder en evig ild til minde om ofrene.

    Vi fortsætter ud til Etchmiatsin, der ligger 20 km fra Yerevan. Området blev Armeniens åndelige centrum kort efter kristendommens indførelse som statsreligion i 301. I dag er det hovedsæde for den armenske apostolske kirke medet betydningsfuldt kloster og en domkirke. Etchmiadzin Katedralen er den ældste kristne kirke i Armenien. Den blev påbegyndt i det 4. årh. lige efter, at Armenien gik over til kristendommen. I Katedralen opbevares relikvier som f.eks. træ fra Noas Ark. Katedralen er bygget i 309 over ruinerne af et Venus-tempel. Spor af dette tempel kan ses i krypten.

    Vi besøger også kirken St. Hripsime. Hripsime var en ung romersk nonne, som sammen med unavngivne søstre blev dræbt under kong Trdat III og som nu er martyr og helgen. Kirken er fra 600-tallet. Hripsime er begravet i kirkens krypt.

    Om eftermiddagen besøger vi en brandyfabrik og vi skal selvfølgelig have en smagsprøve på den berømte brandy.

    Aftenen er på egen hånd, og man kan evt. gå til Republikpladsen, hvor der i sommermånederne mellem kl. 21.30 og 22.30 er et meget fascinerende show med vandkunst: Mange springvand belyst i skiftende farver springer i takt til musik. Pladsen er aften efter aften fyldt med armenere, der nyder forestillingen og køligheden efter en varm dag. Man kan også tilbringe en time om aftenen ved Operaen, hvor der er en mængde caféer og et rigt folkeliv. Som i Sydeuropa er hele familien, også de små børn, ude til sent på aftenen.

    Måltider: Morgenmad og frokost

  • Dag 4

    Mod det bjergrige og naturskønne Goris

    Vi begynder vores tur til det bjergrige og naturskønne område omkring Goris, ca. 250 km sydøst for Yerevan. Et område der byder på de mest pittoreske klostre, højt beliggende på randen af dybe kløfter.

    Første stop er ved kirken Khor Virap. Kirken ligger på kanten af Araxdalen og ganske nær ved floden, som danner grænsen til Tyrkiet. Der er en flot udsigt til Ararats Bjerg (5165 m), som ligger ca. 25 km inde i Tyrkiet (i gammelt armensk område).

    Under kirken er den kælder/celle, hvor St. Gregorius sad indespærret i 12 år, indtil han blev løsladt for at helbrede den sindssyge konge, der havde fængslet ham. Senere omvendte St. Gregorius kongen til kristendommen. Vi får adgang til kælderen ad en lodret stige gennem en snæver skakt.

    Vi spiser frokost på en lokal vingård, hvor vi naturligvis også får smagsprøver på den seneste høst, inden vi fortsætter mod Goris. 

    Efter to timers kørsel kommer vi til en verden fyldt med blomster, floder, vandfald, huler og snedækkede bjergtinder. Turen går op i bjergene. Først gennem en kløft, som efterhånden udvider sig og åbenbarer klosterkomplekset Noravank højt oppe på klippen. Klosteret var et vigtigt religiøst og kulturelt center i det 12. årh. I klosteret er der tre kirker, der står side om side, samt to små gravkapeller og en særpræget lille to-etagers kirke, hvor en smal udvendig trappe fører til overetagen.

    Efter frokost på en lokal vingård kører vi til Karahunj (Zorat Stones), også kaldet ”Stonehenge of Armenia”. Det er et gådefuldt sted. De 204 sten har muligvis udgjort et forhistorisk astronomisk observatorium, men nogen overbevisende forklaring om deres anvendelse findes ikke. 76 af stenene har åbninger nær ved toppen. Stenene er af basalt, den største vejer 10 tons. 39 sten er anbragt i en oval formation med hovedaksen på 43 m øst-vest.

    Vi fortsætter herefter til Goris, hvor vi har to overnatninger.

    Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

  • Dag 5

    En gammel hulelandsby og det smukt beliggende Tatev-kloster

    Goris, der har en smuk beliggenhed ved bredden af Vararik Floden, er den mest attraktive by i det sydlige Armenien. Byen nævnes som en af de regioner, der blev besejret af Kong Rusa i det 8. årh. Byen er omgivet af klippeformationer, der ligner en hær af sten. Navnet Goris betyder ”klippefyldt sted”. Byen er i virkeligheden en frugthave, et rekreativt sted, der er vokset til en by. Flere huse har træbalkoner.

    Vi har flere flotte naturscenerier til gode. Vi kører til landsbyen Khndzoresk, der ligger i en område, der med rette kaldes ”Cappadokia of Armenia”. Her er masser af tidligere hulebeboelser i kalkstensklipperne og mange besynderlige klippeformationer. Hulerne har været beboet til langt op i forrige århundrede, men nu bruges de mest til opbevaring af korn, grønsager o.l. De blev dog kortvarigt beboede igen under krigen om Nagorno Karabagh i 1990'erne.

    Hulerne ligger spredt i et forholdsvis stort område, hvilket indikerer, at her har levet en befolkning af en vis størrelse. De fleste af hulerne er ganske enkle, men der er også store huler i fornem udførelse. To kirker er udhugget i klipperne, de stammer begge fra 17. årh.

    Sidst på formiddagen kører vi til det mest berømte kloster i landet; Tatev klosteret, som har en unik og dramatisk beliggenhed i bjergene. Vi kommer op til klostret med en nyanlagt kabelbane, den længste i verden.

    Klostret har været bispesæde siden 8. årh. Stedet havde sin blomstringstid i det 14. og 15. årh. som lærdomssæde. På det tidspunkt boede omkring 1000 mennesker på klostret. Her var skoler for skrivning og miniaturemaleri. Omkring 10.000 håndskrevne bøger blev opbevaret her, og 264 landsbyer i 10 provinser betalte skatter til klostret.
    Hele komplekset er omgivet af en mur. Både på nord- og østfacaden ses fremstillinger af slanger, da armenerne betragtede slanger som beskyttere af deres huse.

    Vi kører den smukke vej tilbage til Goris, hvortil vi ankommer sidst på eftermiddagen.

    Måltider: Morgenmad og aftensmad

  • Dag 6

    Et middelalderligt karavaneserai og Sevan-søen

    Vi forlader Goris og kører op i bjergene. Første stop er ved et middelalderligt karavanserai, Selim, meget velbevaret. Vi skal også se en større samling af de berømte korssten (khachkars) i Noraduz, hvor der er en gammel kirkegård. Disse korssten er vigtige kulturelle symboler for Armenien. De kan have en højde op til 3 meter og være meget kunstfærdigt udhugget. Korset i midten af stenen er gerne omgivet af plantemotiver og geometriske dekorationer. 

    Turen går videre gennem flotte naturscenerier ved Sevansøen, en af de få højt beliggende søer i verden, 1900 m.o.h.. Vi ser Hayravank klosteret, som er smukt beliggende ved søen. 

    Kørsel til Yerevan sidst på eftermiddagen.

    Måltider: Morgenmad og frokostpakke

  • Dag 7

    Udflugt til Garni og Geghard

    Garni-templet, der ligger øst for Yerevan, er en virkelig perle fra det 1. årh. og det eneste tilbageværende tempel fra førkristen tid. Det ligger ligeledes ud til den dybe og imponerende flotte canyon med Azat Floden i bunden.

    Vi tilbringer en times tid ved dette tempel. Der er meget at se på i disse eventyrlige omgivelser: Resterne af det fort, der har omgivet templet samt rester af et sommerpalads for kong Trdat III (4. årh.). Her er inkorporeret romerske bade fra tidligere perioder. Udenfor templet er der helt specielle boder, hvor kvinder fra omegnen sælger deres hjemmelavede syltetøj, kandiserede frugter, valnøddeslik og lækre kager.

    I nærheden af Garni ser vi klosterkomplekset Geghard, der delvis ligger i en klippehule ud til en snæver og vild bjergkløft. Klostret blev grundlagt i det 4. årh., men de bevarede bygningsværker stammer fra 12. og 13. årh. I klippelandskabet rundt om ses mange eneboerhuler. Virgin-kirken fra 1215 munder ud i kamre i klipperne, alle udhuggede og udsmykkede af en enkelt mand, der brugte hele sit liv på dette arbejde.

    I Garni spiser vi vores afskedsmåltid hos en familie, der har omdannet deres have til en lille restaurant. De serverer lækre hjemmelavede specialiteter. Hvis vi er heldige, kan vi få demonstreret brødbagning i den nedgravede ovn.

    Tilbage i Yerevan er der lidt fritid på egen hånd. Næste dag er der tidlig hjemrejse. 

    Måltider: Morgenmad og frokost

  • Dag 8

    Hjemrejse

    Tidlig afrejse fra Armenien.

Praktiske oplysninger

Læs om visum, valuta, klima og meget andet i vores praktiske oplysninger om rejser til Armenien, som du finder her:

  • Pas og visum

    Der kræves pt. ikke visum til Armenien. Passet skal være gyldigt under opholdet.

    Det er altid en god idé at have en ekstra kopi af passets informationsside med. Den opbevares et andet sted end selve passet.

  • Vaccination

    Det anbefales at være vaccineret mod smitsom leverbetændelse (hepatitis A), stivkrampe og difteri. Der er malaria i Araxdalen, men der er vi kun kortvarigt, og kun om dagen, og i øvrigt på et tidspunkt af året, hvor der sandsynligvis ikke er malariamyg fremme. Tal med egen læge eller en specialklinik for rejsemedicin.

    Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer der tilrådes.

    I forbindelse med din vaccination har Viktors Farmor to rabataftaler med Rejsemedicinsk- og Medicinsk Speciallægeklinik (Jens Baggesens Vej 90 B 8200 Aarhus N) og Udlandsvaccinationen I/S (Ørestads Boulevard 5, 2300 København S). Ved begge steder får du op til 10% i rabat ved vaccinationer.

  • Valuta

    Møntfoden i Armenien hedder dram(=AMD). 10.000 dram svarer til ca. 175 DKK. Det anbefales at medbringe EURO. VISA-kort kan bruges de fleste steder.

  • Telefoni og internet

    Telefoni. Landekoden for Armenien er 00374 + områdenummer (10 i Yerevan) + lokalnummer.

    Mobiltelefon. I det meste af landet er der udmærket dækning. Både TDC og Telenor har roamingaftaler med teleselskaber i Armenien. Er du i tvivl om dækningsområder og priser skal du kontakte din mobiludbyder.

    Der er internet på de fleste hoteller. 

  • Fysisk form på rejsen

    For at kunne deltage på rejsen skal du være godt gående og i en almindelig fysisk form. Rejsen egner sig ikke for bevægelseshæmmede, og det forventes, at du kan gå mindst 5 km. om dagen, samt håndtere din egen bagage.

  • Elektricitet

    220 volt. Strømstyrke og stik er som i Danmark (det trebenede stik findes ikke).

  • Drikkevand

    I Armenien anbefales det at drikke mineralvand fra flasker, da bakteriefloraen er anderledes, end vi er vant til fra Danmark.

  • Drikkepenge

    Der gives ca. 10% i drikkepenge på restauranter. På nogle restauranter er betjening dog lagt på. Se efter på regningen: Selv om alt står med armensk skrift, kan man godt se at der står 10% nederst. På grupperejser betales drikkepenge til lokal guide og chauffører af Viktors Farmor.

  • Foto

    Lad være med at fotografere i lufthavnen og ved militære installationer. I øvrigt gælder de sædvanlige høflighedsregler ved fotografering af personer: Spørg først, evt med gestus. Ved evt. familiebesøg og lignende: Vent med at fotografere til man er blevet lidt kendt med hinanden.

  • Påklædning

    Der er ingen regler. Armenierne selv går vestligt og afslappet klædt, i alle fald i Yerevan. Man går også gerne ind i kirkerne med bare skuldre og korte skørter. Mænd kan godt gå i shorts. I april-maj og september-oktober skal man have let sommertøj til om dagen, og en varm trøje og vindjakke til om aftenen. Specielt i forårsmånederne kan man også få brug for regntøj eller paraply.

  • Indkøb

    Der fås også kandiseret frugt. Chokolade fra Grand Candy er god og billig. Hvis man køber fødevarer eller drikkevarer, skal de pakkes i kufferten. Den toldfri butik i lufthavnen vil sige at flasker godt kan bringes ind i EU, da de bliver forseglet. DET PASSER IKKE.

  • Prisniveau

    På alm. restaurant: Et måltid mad koster 3000 AMD. På pænere restaurant fra 5000 AMD. Lokal øl koster 500 AMD, importeret øl koster fra 725 AMD. Vand 190 AMD for lille flaske. I kiosk eller supermarked: 1½ l vand koster 225 AMD.

  • Bagage

    Bagagen bør aldrig være tungere end at man til enhver tid kan bære det selv.

    Vær opmærksom på, at flyselskaberne ikke tillader powerbanks og e-cigaretter i den indtjekkede bagage. Har I sådanne apparater, skal de i håndbagagen.

  • Håndbagage

    Sørg altid for at have tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet.

    Vigtig medicin bør altid være i håndbagagen. Medbringer du receptpligtig medicin, i din håndbagage, skal navnet på recepten og flybilletten stemme overens.

  • Sprog

    Det officielle sprog er armensk. Der tales også russisk, azeri og kurdisk.

  • Klima

    Armenien er et højland, gennemsnitshøjden er ca. 1400 m.o.h., og kun 10% af landet ligger lavere end 1000 m.o.h. Klima og temperatur varierer derfor en del. Yerevan ligger i den lavere del af landet og er et af de varmeste steder. Temperaturerne kan forventes at være nogle grader lavere ude i landet end vist i de gængse klimagrafer.

  • Tidsforskel

    Sommertid: + 2 timer.
    Normaltid: + 3 timer.

  • Pakkeliste

    Husk at supplere pakkelisten med:

    - Lommelygte 

    - Insektspray

    - Vådservietter

    - Kasket eller solhat

    - Lille dagtursrygsæk

    - Gode vandresko eller –støvler

    - Desinficerende spray el. creme (kan købes i Matas og på apoteket)

    - Medicin mod maveinfektion (tal med egen læge)

  • Ofte stillede spørgsmål

    Hvilket flyselskab flyver vi med til Armenien?

    Det varierer fra rejse til rejse. Men ofte flyver vi med det polske selskab LOT, der har gode forbindelser fra Danmark til Yerevan.

    Hvor fysisk krævende er rejserne til Armenien?

    Vores klassiske rundrejser i Armenien er ikke specielt fysisk krævende, da vi kører de fleste steder hen. Men det sagt, så går vi alligevel en del kilometer hver dag som del af sightseeingen. Derudover kan der være kortere vandreture lagt ind i programmet. I så fald vil det være beskrevet i dagsprogrammet. Så almindelig god fysisk form er væsentlig for at få det fulde udbytte af rejsen.

    Anderledes er det naturligvis med vores vandreferie i Armenien, der er klassificeret med 3 støvler. Det betyder, at ruten byder på flere tekniske og stejle steder, hvor knæene belastes. Her er god vandreform vigtig for at kunne gennemføre rejsen.

    Hvilket tøj skal jeg have med?

    Påklædningen er ganske afslappet i Armenien, og der er ingen særlige regler. Om foråret er temperaturerne milde – omkring 10 til 20 grader. En regnbyge kan forekomme i ny og næ, hvilket til gengæld gør, at naturen viser sig fra sin mest frodige side med masser af vilde blomster. Sommeren er meget varm, og temperaturer omkring de 40 grader er ikke ualmindelige i Yerevan. Mere behageligt bliver det i bjergene omkring Goris og Dilijan National Park. Temperaturen begynder at falde omkring september, og efteråret byder ofte på dejlige lune og solrige dage.

    Hvor mange penge bør jeg medbringe hjemmefra?

    Kreditkort kan bruges mange steder i Yerevan til at betale med samt hæve penge. Udenfor hovedstaden er kreditkort langt mindre udbredt. Så det er altid godt at supplere med kontakter. Et godt bud er 100-200 euro pr. person, der let kan veksles til den lokale valuta dram. Medbring derudover et kreditkort, så du kan hæve mere undervejs, når der bliver brug for det.

  • Værd at vide

    For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse.

    Det kan anbefales at downloade Udenrigsministeriets app Rejseklar, hvor du kan læse rejsevejledningen og anden god information. Appen kan downloades til både Apple og Android. 

Kontakt os gerne, hvis du har spørgsmål eller vil vide mere om mulighederne for rejser til Armenien.