Logo

Rejsevejledninger - hvad betyder farverne?

Du har uden tvivl hørt begreber som "UMs rejsevejledninger" og "gule og orange lande" i løbet af de seneste måneder. Men hvad betyder de for dig som rejsende?

Udenrigsministeriet inddeler sine rejsevejledninger i fire farver.

Udenrigsministeriet inddeler sine rejsevejledninger i fire farver.

Det danske udenrigsministerium (UM) inddeler verdens lande og regioner i grønne, gule, orange og røde zoner:

RØD: Alle rejser til røde lande frarådes.

ORANGE: Unødvendige rejser til orange lande frarådes.

GUL: Rejser man i de gule lande, skal man være ekstra forsigtig og holde sig ajour med udviklingen.

GRØN: Rejser man til grønne lande, skal man være opmærksom på samme måde, som man ville være det i Danmark.
 

Hvordan er du stillet, hvis du bestiller en rejse til et "orange" land?

Hos Viktors Farmor ender du ikke i saksen. Vi giver dig ekstra tryghed ved bestilling af en rejse til et orange land.

Hvis du booker en rejse, som på bookingtidspunktet er orange, og landet stadig er orange 14 dage før afrejse kan du frit afmelde dig rejsen og få alle dine penge refunderet. Dette gælder dog ikke, hvis det 14 dage før afrejse er vedtaget, at landet på afrejsedagen vil være gult.

Hvis du f.eks. har booket en rejse til Georgien (som er orange på bookingtidspunktet) med afrejse 16/9 og det den 1/9 vedtages at Georgien går fra orange til gul fra 15/9, så kan du ikke afmelde dig rejsen 14 dage før afrejse. Men hvis det 14 dage før afrejse stadig ikke er afklaret, om Georgien bliver gult inden afrejse, så kan du frit afmelde dig rejsen.
 

"Gule" lande

Følgende af Viktors Farmors destinationer er gule, hvilket betyder, at du som dansker kan rejse frit uden opfordring til karantæne efter hjemkomst:

  • Færøerne (betragtes som Danmark i rejsesammenhæng)

Herudover er en række lande orange, som UM igen ændrer til gul, så snart pågældende land vil have danskere ind i landet. Det gælder i skrivende stund:

 

Desuden anbefaler EU, at Danmark ændrer til gul for RwandaKilde.

Du kan se de dagligt opdaterede tal på denne side. Bemærk, at tallene fra European Centre for Disease Prevention and Control er for de seneste 14 dage, mens den danske model dividerer disse tal med 2, så man får det ugentlige gennemsnit for de seneste 14 dage. For Danmark er grænsen således 30 smittede per 100.000, hvilket svarer til 60 på listen fra European Centre for Disease Prevention and Control. Kommer et land over 60 bliver det således "orange" hos Udenrigsministeriet næstfølgende torsdag kl. 16.00.

 

Listen opdateres løbende - senest opdateret: 30.10.20