Ring til os 86 22 71 81       Nyhedsbrev       Trustpilot 4,5 starts

Klippebyen Petra: Den skjulte ørkenby

Et besøg i jordanske Petra giver et unikt indblik i fortidens Mellemøsten, hvor det kløgtige nomadefolk, nabatæerne, opførte en klippeby midt i den svært fremkommelige ørken.
Petra i Jordan er et af verdens 7 underværker. Foto Josefine Aude Raas

Lauritz er journalist og rejseleder for Viktors Farmor. Han er cand.mag. i dansk og historie.

I den sydlige del af kongeriget Jordan omtrent 240 kilometer syd for landets hovedstad, Amman, ligger den mytiske arkæologiske oldtidsby Petra. Området, der er omgivet af sandstensklipper og bjerge, er med sine mange templer, gravkamre og boliger hugget ind i klipperne en af de mest spektakulære oplevelser i det mellemøstlige land. Jordan er omtrent dobbelt så stort som Danmark i både størrelse og befolkning.

Petra er med sin betagende fremtoning og historiske vigtighed så dragende en fortidig civilisation, at området er på UNESCO’s verdensarvsliste. Det er heller ikke så mærkværdigt, at den historiske by i 2007 ligeledes blev udpeget som et af verdens 7 nye underværker.

Men hvordan blev byen skabt? Hvilken betydning havde den for det nomadiske folk nabatæerne, og hvad kan man opleve i Petra i dag, når man rejser i Jordan? 

Kongegravene i Petra i flotte omgivelser. Foto Anders Stoustrup
Kongegravene i Petra ligger i flotte omgivelser. Foto Anders Stoustrup

Hvordan blev Petra skabt?

Byen Petra kan dateres helt tilbage til det 4. århundrede f.v.t. og blev grundlagt, fordi det, imponerende nok, var ladsiggørligt at bygge i områdets forholdsvis bløde sandsten. Petra var i sin storhedstid en vigtig handelsby for Nabatæerriget, som er en ikke længere eksisterende handelsnation bestående af nabatæere. De var et nomadisk, arabisk folk, der levede i det, vi i dag kender som det sydlige Jordan, det nordvestlige Saudi Arabien og det sydlige Israel.

Nabatæerne var vant til at begå sig i ørkenområder, og fra byens grundlæggelse tjente folket ikke ubetydelige summer på at kontrollere karavaneruterne ud mod Middelhavet, hvor krydderier, silke og røgelse var vigtige handelsvarer. Byen havde en strategisk vigtig beliggenhed, da den ufremkommelige egn er beskyttet af klippeterræn, der gør, at man skal igennem den smalle passage Siq for at entrere området. Siq'en slanger sig 1,2 kilometer og har stedvis klippevægge på 80 meter.

Adgangen til Petra går gennem en 1,2 km lang kløft, “Siq” (arabisk for passage). Foto Hanne Christensen
Den smalle passage ’Siq’ slanger sig 1,2 km. Foto Hanne Christensen

Petra er et symbol på nabatæernes forvandling

Det første man ser, når man har spadseret gennem ’Siq’, er Petras vartegn: Gravmonumentet Al-Khazneh, som mange kender fra Indiana Jones-filmen Indiana Jones and the Last Crusade (1989). Al-Khazneh er hugget elegant ind i klippevæggen og får med sine 40 meter i højden nakkemusklerne i bevægelse, men gravkammeret er langt fra Petras eneste attraktion.

I det første århundrede efter Kristi fødsel oplevede byen nemlig sin storhedstid, og århundredet efter blev Petra hovedstad i Nabatæerriget. Området blev derfor et levende bysamfund med mellem 20.000-30.000 indbyggere, idet nabatæerne var dygtige ingeniører, der byggede vandforsyningssystemer, der kunne lagre vand om vinteren i byen. Derudover var de ferme udi byplanlægning, for eksempel et hovedstrøg og et amfiteater, som man endnu kan se resterne af.

Byen blev således et symbol på nabatæernes forvandling fra nomadefolk til permanente beboende arkitekter, ingeniører og handelsfolk. Den arkitektoniske inspiration i Petra er lidt af en smeltedigel; der er således tegn på både hellenistisk, romersk og assyrisk indflydelse. 

Al-Khazneh er et af vartegnene i Petra. Foto Josefine Aude Raas
Gravmonumentet Al-Khazneh er kendt fra Indiana Jones-filmen Indiana Jones and the Last Crusade. Foto Josefine Aude Raas

Petras fald og genopdagelse

Byen faldt i år 106 til romerne og fortsatte herefter sin opblomstring som romersk provins, indtil et ødelæggende jordskælv i år 386 gjorde en ende på det hele. På forskningsgangene har der endvidere længe været enighed om, at byen også mistede betydning, og området blev forladt efterhånden som de mellemøstlige handelsruter gennem de svært fremkommelige landskaber ændrede sig til søfartsruter.

Men nyere forskning peger på, at store oversvømmelser i det 5. århundrede var skyld i byens endeligt. I 1812 blev Petra imidlertid genopdaget af den samvittighedsfulde og grundige schweiziske orientalist Johann Ludwig Burckhardt (1784-1817), der havde hørt rygter om, hvor Petra lå. Området havde ellers været ukendt for vesterlændinge, men det lykkedes Burckhardt at finde frem til afgørende informationer, idet han lærte sig det lokale sprog. Efter udgivelsen af den schweiziske forskers rejsebog Travels in Syria and the Holy Land fik Vesten øjnene op for Petra og de mange højdepunkter i Jordan

Petra blev genopdaget af Johann Ludwig Burckhardt i 1812. Foto Josefine Aude Raas
Vi besøger Petra på vores rejser i Jordan. Foto Josefine Aude Raas

Oplevelser i Petra i dag

Petra er et must, når du besøger Jordan, og derfor er området på alle Viktors Farmors rejser i landet. Den historiske by opleves bedst tidligt om morgenen (området åbner allerede klokken seks), inden turisterne og varmen for alvor bider sig fast. Området er de senere år blevet besøgt af mere end en million turister årligt, og det forstår man godt, for den historiske stemning tryllebinder og tiltrækker. 

Særligt aftenerne byder på en helt særlig atmosfære med mulighed for at se den stjerneklare himmel, der ikke er luftforurenet. Der er derudover et væld af oplevelser i området: Har du den store pengepung med på rejsen, er der helikopterservice i området, der lokker med en førsteklasses oplevelse med spektakulære udsigter undervejs, ligesom også en luftballon er klar til at vise området set fra luften, men der er også rige muligheder for at vandre på en rejse i Jordan

Derfor er praktisk fodtøj en absolut nødvendighed. Falder rejsen til Petra på en mandag, onsdag eller torsdag, er der fra klokken 20.30 og et par timer frem tændt for mere end 1.500 levende lys, som giver en helt særlig stemning. Det er også muligt at besøge lejren Baidha tæt på Petra, hvor lokale beduiner holder til i traditionelle hytter og tilbereder traditionelle lammeretter i lerovne. 

Forskellige grene af oplevelsesturisme er også at finde i området: Fra Petra Kitchen, der tilbyder daglig kokkeskole for dem, som er interesseret i at prøve kræfter med det jordanske køkken, til fremstilling af sølvsmykker. 

Se alle vores artikler om Jordan