Ring til os 86 22 71 81       Nyhedsbrev       Trustpilot 4,5 starts

Dage i paradiset Marrakesh

Godt gemt bag en ensom dør for enden af en labyrint af smalle gader venter Paradis – en Marokkansk riad er en oplevelse for livet.

Marrakesh ligger smukt ved foden af Atlasbjergene. Foto Kathrine Svejstrup

Det er hen under aften. Dagslyset svinder, da bussen ankommer til Marrakesh. En portier venter på os. Vi følger ham gennem bazarens travle gader. De bliver mere og mere snævre. Vi drejer til venstre. Til højre. Nu er der smalt, der bliver færre butikker. Til højre igen. Endnu smallere, og hverken butikker eller vinduer. Kun okkerfarvede mure. Vi standser foran en lav dør. Den er så lav, at vi må bukke os for at komme ind.

Hvad i alverden venter os?

Ganske enkelt: Paradis. En gård med appelsintræer, et lille springvand, luftige draperinger i hvid bomuld og kolonitids-møbler. Vi bliver budt velkommen med friskpresset appelsinjuice. En skildpadde er på vej over gulvet. Tempoet er slået and. Vi er i rejse-mode.

Sådan er ankomsten til en af Marokkos mange riads. Eventyrlig i sig selv. Riad er et borgerhus, opført for generationer siden af rige familier. I dag er mange riads indrettet som små hoteller. Fantastisk stemningsfulde hoteller, skal det tilføjes.

At overnatte her er uforglemmeligt. Man bor i byens hjerte: Medinaen. Man er tæt på mylderet i bazaren, og kan trække sig tilbage til den meditative stilhed, når man trænger til det.

Den såkaldte skjulte have ligger som en oase i hjertet af Marrakesh's medina. Foto af Anders Stoustrup

Charmerende riads i Marrakesh

De fleste riads har en tagterrasse, hvor man kan se solen gå ned, mens man nyder en svalende drink. Eller indtager sin morgenmad inden solen bliver for varm. I nogle tilfælde tager man måske en forfriskende dukkert i en pool.
Viktors Farmor indlogerer sine gæster på riad på alle vores rejser til Marrakesh.

En riad er altid lille, og der er mange at vælge mellem. Vi har fundet frem til en lille håndfuld rigtigt charmerende, så vi altid kan tilbyde overnatning i riad i Marrakesh. Det er en oplevelse, man ikke skal snydes for - og langt bedre end at bo på de store hoteller i den nye bydel.

Ordet riad kommer af det arabiske ”ryad”, som betyder have og afspejler en verden af skjulte oaser, ligesom den berømte Majorelle have i Marrakesh.

Står man i en snæver gyde, foran en ensfarvet væg uden vinduer, er det svært at forestille sig, hvad der gemmer sig bagved. En riad er nemlig en indadvendt konstruktion. Kort fortalt er det bygherrens fortolkning af paradis.

Der er en gårdhave, oftest med træer og vand i en eller flere former. Der er intet tag, så solen kan få fat i dagtimerne og fuglene boltre sig i trætoppene. Vandet giver en frisk kølighed på varme dage. Og rundt om patioen ligger så familiens værelser, ofte i flere etager.

Tid til ro og refleksion

Der er mange fordele ved byggestilen. De metertykke murstensvægge lukker gadens larm ude. De sørger også for, at der er køligt om sommeren og varmt om vinteren. Den lave dør tvinger gæsten til ærbødighed i sin entré. Til gengæld åbenbares en helt ny verden, når man retter sig op. I overført betydning: Gæsten bringes til at reflektere over jordeliv og paradis.

Marrakesh er fyldt med smukke døre. Foto af Anders Stoustrup

De gamle borgerhuse forfaldt over en lang periode. Familierne flyttede fra Marrakesh til de større byer Casablanca eller Rabat. Sidt i 1970erne blev nogle få, forsømte huse bygget om til hotel. Og ideen slog an. Med mere end 1000 renoverede borgerhuse er Marrakesh blevet Nordafrikas riad-hovedstad.

Der er mange sjove detaljer på de riads, vi har valgt ud. Indretningen er altid opfindsom. Maden fra det marokkanske køkken er i top og betjeningen personlig. Skildpadden? Den findes skam – på et af ”vores” riads. På en god dag kan den godt nå fra den ene ende af patioen til den anden. Ren balsam for sjælen på rejsen til Marokko.

Se alle vores artikler om Marokko