Gedemarked i Nizwa

Står du og mangler en ko, en ged eller måske en undulat? På markedet i Nizwa er det muligt at gøre en god handel. Og du kan gøre det, mens du nyder synet af mesterlig dansk arkitektur.

Til gedemarked i Nizwa. Foto Anne Sophie Meyer Larsen

Det er fredag, og det er tidligt. Der er kvægmarked i Nizwa, og det er – nåja, et gedemarked. Folk er kommet langvejs fra for at handle dyr. Pick-up biler holder i lange rækker og unge mænd genner ungkvier ned fra ladet. Andre biler har geder til at lægge med en tot græs i bagagerummet. Der råbes, bræges, brøles.

Det er et autentisk skue. Ikke for turister – og netop derfor et must. Her handles dyr til den store guldmedalje, og ganske effektivt. Der er svedende varmt. Men som altid i Oman er mændene velklædte. De bærer hvid dishdash, der må være nyvasket, så kridhvid den er - og så med pressefolder. På hovedet har de den traditionelle hat, kumma.

Køer og geder på catwalken

Køerne venter i kø, og efter tur trækkes de rundt i en manege. Opkøberne står klar til at se, mærke og føle sig frem, og råber måske et bud. En ko må højst gå tre omgange. Hvis ikke den er solgt på det tidspunkt, trækkes den ud, og ejeren må stable dyret op på sit lad og køre hjem med uforrettet sag.

Det samme gentages med geder. Også de må en tur på ”catwalk”. Igen undersøges de nøje. Er de fede nok? Er de sunde? Ofte stikker køberen hånden ind i munden for at se tænderne. Gode tænder er nemlig tegn på sundhed.

Hvad enten det er kvæg eller geder, så købes de af forskellige grunde. Måske med opdræt for øje – eller måske til opfedning, forud for den store familiefest efter afslutning af ramadanen.

I kanten af markedet er der alle muligheder for at gøre en god handel. En undulat. Et gevær. Grøntsager til aftensmaden. Eller nationalspisen: dadler.

Dansk arkitektur midt i Nizwa

Og klos op ad den åbne plads et stykke arkitektur, vi danskere kan se på med stolthed: Den nye souq i Nizwa. For 15 år siden blev den gamle revet ned, og opførelsen af en ny blev overdraget danske Cowi-Consult og arkitekt Ole Brogaard Larsen.

Resultatet er enestående og prisvindende. Den ny bygning er tidsvarende og moderne, men opført med respekt for traditionen – både i arkitektur og valg af materialer. På den måde bliver Nizwas souq et ekko af hele ånden i landet på den arabiske halvø.

Se alle vores artikler om Mellemøsten