Rejseberetning: Slentretur gennem Istanbul

Jeg bor ved Kadiköy, og hver dag går jeg forbi en gammel mand der sidder, blind og døv, under en blå paraply og venter på, at nogen vejer sig på hans badevægt. Hver dag går jeg ned til den gamle Haydarpasa-banegård for at drikke te. I dag ligger en hvid brud på trappen og bliver fotograferet ved det romantiske sted, hvor forfatteren Agatha Christie engang ankom med toget fra Bagdad, inden hun sejlede over Bosporus for at tage Orientekspressen videre mod Paris.
Snart bliver den gamle jernbanestation lavet om til et luksushotel, men stadig går det store ur på stenmuren bygget af italienske stenhuggere, udtænkt af tyske ingeniører.
Togene kører ikke længere, de er fyldt med graffiti, men bag dem ligger en kirkegård fyldt med kors. "Ophøjet til højere tjeneste", står der på en af gravene. Det er engelske soldater, der faldt under Krim-krigen, og Florence Nightingale kom hertil for at hjælpe.
Nu er der stille, som jeg sidder ved Haydarpasa og ser på en mand, der fisker fra en lille grøn træbåd, en færge tuder og kaster sort røg op i luften, og mågerne følger luftvejen ind til Kadiköy, som ligger på den asiatiske side af Istanbul. Kadi betyder dommer, köy betyder lille by – jeg er ved at falde over en blind mands stok og vælte bjerget af appelsiner på jorden, og det passer meget godt, siden det her sted engang hed: De blindes by.
Når man rejser i Tyrkiet opdager man hurtigt, at historien og hverdagslivet ofte går hånd i hånd.

En slentretur gennem Istanbul
Det var Oraklet i Delfi, der forudsagde at Byzans skulle grundlægges på den anden side af de blinde, for det måtte de jo være, siden de ikke kunne se de skønne bakker omkring det, vi i dag kalder for Det gyldne horn - indløbet ved Bosporus-strædet.
Jeg går min sædvanlige vej op ad den stejle havnegade, forbi italienske bygninger, gamle armenske og græske træhuse, for her har altid boet mange forskellige mennesker, og stilarterne blander sig, som den smeltedigel her er af kulturer og krydderier. Netop den blanding kan man opleve, hvis man besøger Istanbul på en rejse.

Jeg går forbi Hush-galleri, hvor de udstiller mareridtsagtige skulpturer bygget af gamle biler. Det er unge, der viser verden, som de også ser den, som byen hele tiden udvider sig, og her nu er mindst 20 millioner indbyggere. Ja, tyrkerne ler og siger, at Istanbul er større end Danmark.
Her i de smalle gader bærer tyrkerne pludderbukser og bandana om håret, de går med fjer i ørerne, men ellers er den tid forbi, de fleste går i H&M og andre moderne mærker. Men her omkring ligger der masser af atelierer, for huslejen er stadig billigere end andre steder, og bag tunge velourgardiner står en trægiraf og et musikinstrument bygget af violiner og trommer, som kan spille så højt som et helt orkester.

Drømme om det danske Christiania
Jeg vandrer hen til det besatte hus, som opstod under Gezipark-oprøret, hvor regeringen for nogle år siden ville fælde træerne i én af byens parker for at bygge endnu et indkøbscenter, og dét var gnisten, der fik landet til at koge over i demonstrationer og kampe. Nu er der mere roligt, men en ny politisk bevidsthed er opstået blandt de unge, og herinde i det besatte hus drømmer de om det danske Christiania. "Make art not war", står der på væggen. Går forbi en synagoge og et sammenstyrtet træhus, og en ung mand syer lædertasker og fortæller, at tegnsprog ikke er det samme i hele verden.
Som Aladdins hule
Inde i et andet atelier sidder en skulptør med ravnenæse og kaukasiske knive hængende på væggen. Han stammer fra Sortehavet, og hvert år cykler han hjem til der, hvor han kommer fra. Han lever af at lave gravsten, men har også skabt en bronzefigur af Hezarfen Ahmed Celebi, som i 1630 lavede sig selv kunstige vinger og fløj fra Galata-tårnet hen over Bosporus og landede på den asiatiske side i Üsküdar, ganske tæt på Kadiköy.
"Ja, nogen har supermand, men vi har ham her", siger skulptøren stolt. En lille bronzetråd ved vingen er gået op, som jeg træder ind ad en ny dør, der står på klem, og det er nærmest Aladdins hule: En gruppe af vækkeure er gået i stå, og alt er beklædt med bøger. En labrador tager imod med en cykelslange i munden, og for enden af gangen ligger en have, her hvor planterne vokser vildt, og kattene klatrer i træer. Her er der nærmest ingen mennesker, ja, her kan man drikke sin te af tyrkiske glas, formet som en kvinde med smal talje og fyldige hofter.

Mors mad - et måltid i Istanbul
Jeg går videre ned ad vejen og ind på et spisested, hvor de serverer 'Mors mad’. Spiser hvide bønner i tomat med ris og linsesuppe med citron. Det er to kvinder, der serverer. De bærer forklæde, kondibukser, bare fødder i slippers, blomstrede tørklæder, der er bundet bag nakkerne med krøller, der dingler frem på grund af arbejdet over gryderne. På den anden side af vejen sidder en mand og bare sidder. En grå kasket. Et gråt overskæg. En grå jakke, grå bukser. Sorte pudsede sko uden snørebånd. Længere henne spiller de kort.
Gennem gadelabyrinterne
En kat triller rundt i støvet, andre er ved at grave skidt og møg væk fra jorden. Der er lige en lille ekstra plet, her er der plads til et nyt hus, som jeg vandrer igennem gadelabyrinterne, hvor en bekendt engang udbrød: "Det minder jo om Brooklyn", videre forbi tøjkæder, side om side, som de perler nogle mænd tæller i hånden.
En by af historier
Jeg følger sporvognen op til bronzetyren, som er mange menneskers mødested. Man siger, at tyren blev foræret af tyskerne under Første Verdenskrig, og den har stået mange forskellige steder i byen, nu er den her og repræsenterer Zeus, som blev forelsket i Io, og Zeus' kone blev så jaloux, Io forvandlede sig til en ko, men der kom hestebremser efter hende, og sådan skabte hun i sin flugt Bosporus.
Sådan er der så mange historier, som vi vandrer ned ad antikvarernes gade og videre til fiskebasaren, hvor de sølvskinnende skæl stadig glitrer som perler, og de åbne fiskegæller er blodrøde. Mågerne venter på tagene med en rød prik lysende ved næbbet. De kender deres fisk, ved hvornår de er friske, de kender deres mennesker, for Istanbul er også fuglenes by.