Den trojanske hest
Tyrkiet er et overflødighedshorn af muligheder. Fra nutidens krydderimarkeder over utrolige naturfænomener til historiske vingesus.
Har du haft en trojansk hest på spil i din computer? Altså et ondsindet program, der udgiver sig for at være noget helt andet og dermed kommer bag om computerens forsvarsværk og destruerer eller kopierer.
Begrebet stammer selvfølgelig fra myten om Odysseus, der erobrer byen Troja ved at sende en hest, bygget af træ, ind bag Trojas mure. I hestens hule bug gemmer græske soldater sig, og om natten myldrer de ud og erobrer byen.
Fandtes Troja?
Ja. Den lå i det nuværende Tyrkiet, og kontrollerede Dardanellerne, som er det smalle stræde, der forbinder Middelhavet og Sortehavet. Det har været en magtfuld by. I perioder i hvert fald. Udgravninger har fundet 9 byer oven på hinanden. Så Troja har været ødelagt og genopbygget flere gange.
Et navn er uløseligt forbundet med udgravningerne: Den tyske forretningsmand og amatørarkæolog Henrich Schliemann. Hanstuderede Homers beskrivelser, og på baggrund af dem gik han i gang ved en landsby tæt ved kysten af Tyrkiet. Det var i 1871. Han fandt blandt andet en guldskat, som han smuglede med til Athen. Og han er skarpt kritiseret af eftertiden for at bruge dynamit i sine udgravninger!
Men han fandt også et fragment med inskriptionen ”Ilion”, som er det græske navn for Troja. Og et af de mange lag er dateret til cirka 1200 før Kristus. Det passer med Iliaden. Man har også kunnet påvise, at denne udgave af Troja blev ødelagt i en krig. Så langt, så godt.
Hvad med fortællingen om hesten, Hector, Achilleus, Paris og Odysseus? Det er sandsynligvis fiktion, som vi kan takke digteren Homer – og filminstruktøren Wolfgang Petersen (filmen Troy) for. Ganske vist står der en hest af træ i nutidens Troja. Men den er symbolsk – for en begivenhed, der sikkert aldrig fandt sted.
Hest eller ej – et besøg i Troja er tankevækkende. Og lige så imponerende er det at rejse langs Tyrkiets vestkyst, for man mærker historiens vingesus overalt.
Pergamon var for eksempel et stort, græsk kulturcenter i oldtiden. Biblioteket havde over 200.000 bind. Det var kun overgået i størrelse af biblioteket i Alexandria. Der var templer for Trajan og Dionysos, og mest kendt i dag er det enorme Pergamonalter. Efesos var et af de vigtigste økonomiske centre i den antikke verden. Artemistemplet var et af verdens 7 underværker. Og der var Olympos, hvis historie er et mysterium, men vi ved, at den var en vigtig lykisk by i slutningen af det 2. århundrede før Kristus. Alt dette – og mere til – kan opleves på den ny rejse ”Fortryllende Tyrkiet”.
Istanbul og usædvanlige naturoplevelser
Udgangspunktet er Istanbul, som i sig selv er et besøg værd. Derfor har vi rejsen ”En uge i Istanbul”. Byen er en fascinerende blanding af fortid og nutid, gammelt og nyt, traditionelt og moderne. Museer, paladser, moskeer og kirker er unikke. Hagia Sophia er det flotteste eksempel på byzantinsk arkitektur. Det var verdens største katedral i 1.000 år.
Ved siden af seværdighederne er der hele stemningen i byen. Pulsen er høj, der er et vibrerende handels- og udeliv. Man spiser godt. Beliggenheden på kanten mellem Vest og Øst har medført inspiration fra alle sider.
Man kan få helt usædvanlige naturoplevelser i Tyrkiet. Der er frosne vandfald, brændende klipper og forunderlige erosioner. Det sidste i Kappadokien i det midterste Tyrkiet. Vi tilbyder vandreferie, hvor daglige ture bringer os gennem det ene ubeskrivelige landskab efter det andet.
Ikke nok med det. Vi ser huler, kirker, ja, en hel by, hugget ud af den porøse, vulkanske klippe. Tyrkiet er et meget spændende bekendtskab, som nu vender gradvist tilbage til vores katalog.