Ring til os 86 22 71 81       Nyhedsbrev       Trustpilot 4,5 starts

Verdens ældste tempel: Göbekli Tepe

På en bakke i det sydøstlige Tyrkiet gemmer Göbekli Tepe på en af menneskets ældste gåder. Hvor gammel er strukturen egentlig? Bliv klogere her i artiklen.
Göbekli Tepe har været brugt til religiøse ceremonier.

Skrevet af

Laura Lyhne Christensen

Laura er rejsekonsulent for Viktors Farmor og nyder at rejse ud i verden.

Højt på en bakke, i det sydøstlige Tyrkiet, kommer vi helt tæt på historien. For når vi kommer til toppen af bakken, ser vi ned på Göbekli Tepe: Den ældste, kendte menneskeskabte struktur i verden.

Keops-pyramiden? Den er 7.000 år senere. Stonehenge så? De store sten er slæbt sammen 6.000 år senere. Nej, Göbekli Tepe er det ældste af det ældste. Det er ca. 12.000 år gammelt.

På en rejse til Tyrkiet, kan man virkelig dykke ned i fortidens civilisationer. 

Nyudgravet sidetempel i Göbekli Tepe i Mesopotamien. Foto Kirsten Gynther Holm
I Göbekli Tepe er der fine udskæringer af mennesker og dyr. Foto Kirsten Gynther Holm

Et revolutionerende nyt fund

Fundet af Göbekli Tepe er ret nyt. Og i takt med, at udgravningerne er skredet frem, er videnskabens opfattelse af, hvordan civilisationen opstod, blevet revolutioneret. Om ca. 20 år har Göbekli Tepe overhalet pyramiderne og Stonehenge som betydende fortidsminde, spår man. På en rejse rundt i Mesopotamien besøger vi stedet. Vi vil nemlig gerne opleve det nyopdagede fund, som er verdens ældste. 

Hvad ser vi i Göbekli Tepe? Store T-formede søjler af kalksten, opstillet i ringe. De største er 5 meter høje og vejer 10 tons. De har fine udskæringer - ikke blot forestillende dyr. Hænder, arme og bælter antyder, at søjlerne er mennesker – eller menneskelignende væsener.

De er skåret til og stillet op på et tidspunkt, hvor mennesket stadigt levede som jæger og samler. Der fandtes ingen byer. Ergo må opførelsen af Göbekli Tepe have været datidens største forsamling af mennesker. Hundreder af arbejdere må have været i sving - og skulle have mad og tag over hovedet.

Der graves stadig i Göbekli Tepe. Foto Kirsten Gynther Holm
De er stadig i gang med udgravningen i Göbekli Tepe. Foto Kirsten Gynther Holm

De graver stadigvæk

En tysk arkæolog, Klaus Schmidt, stod bag de første epokegørende udgravninger i 1994. Og de graver stadigvæk i Göbekli Tepe.

"Disse mennesker var jægere og samlere. De var ikke vant til at bygge. De flyttede rundt. Og så dukker dette mesterværk pludseligt op. Det svarer til at bygge en Jumbojet i sin kælder med en hobbykniv", har Klaus Schmidt sagt.

Göbekli Tepe har været brugt til religiøse ceremonier, mener man. Måske begravelser. Og det er her, det revolutionerende nye kommer ind. Hidtil har man nemlig antaget, at udviklingen af civilisationen gik fra jægersamfund til bosættelse og agerbrug. Så fulgte religionerne. Fundet af Göbekli Tepe tyder på, at først udvikledes religion, og så fulgte bosættelse og agerbrug.

Se alle vores artikler om Tyrkiet