Det lader vi være med

En rejse gennem New Zealand bringer os i tæt kontakt med både mennesker og natur. Et enkelt sted anbefaler vi dog at indtage betragterens rolle.

Vagn Olsen

Skrevet af

Vagn har produceret levende fortællinger om hverdagsliv blandt de farverige og gæstfri indere i Rajastan og om de tilbagelænede kiwier i New Zealand.

En rejse gennem New Zealand bringer os i tæt kontakt med både mennesker og natur. Et enkelt sted anbefaler vi dog at indtage betragterens rolle.

Verdens adrenalin-hovedstad ligger i New Zealand. I hvert fald når de selv skal sige det. Og der er meget om snakken, for i Queenstown kan man lave elastikspring, kaste sig ud fra helikopter med ski på, rafte, drøne hen over vandet i speedbåd, og meget, meget mere. Byen har 220 adrenalin-fremmende tilbud og virker som en magnet på rejsende fra hele verden.

Derfor kan man heller ikke rejse til New Zealand uden at se Queenstown. Men man behøves jo ikke kaste sig ud i udfordrende fysisk aktivitet. Faktisk synes vi hos Viktors Farmor, at det er sjovere at se de opfindsomme adrenalin-pumpere på afstand, mens man nyder stemningen i den lille by.

Queenstown ligger umådeligt smukt ved Wakatipu søen. Alene udsigten fra Bob´s Peak ovenover byen er næsten hele rejsen værd. Man tager gondol fra Queenstown mod toppen, og lige før man er oppe, lyder der sikkert menneskeskrig ved siden af gondolen. Det er unge eventyrere, der lige har kastet sig ud i en bungy jump.

Det lader vi være med. I stedet tager vi en kop latte i restauranten og ser ud over byen, den blå sø, og de brune Remarkables bjerge med hvide toppe i baggrunden. Når vi kigger op, møder øjnene paraglidere, der svæver forbi på vej ned mod byen. Det er unge eventyrere, der har valgt et tilbud om at løbe ud over klippekanten med faldskærm og instruktør i ryggen.

Det lader vi være med. Vi tager gondolen, og når vi er nede i selve Queenstown igen, og går mod søen, ser vi flyboardere, der vælter omkuld hvert andet øjeblik, eller vandskiløbere, der tumler rundt. Det er unge eventyrere, der er ved at teste deres balanceevne i vand.

Det lader vi være med. Vi napper måske verdens bedste burger hos Ferg´s, der har åbent 21 timer i døgnet og altid har lange køer af sultne, unge eventyrere. Så tager vi ud til den gamle jernbro Kuwaru. Det var egentligt her, Queenstowns ry som verdens adventure-hovedstad blev grundlagt, for her introducerede to new zealændere begrebet bungy jump. Mange år senere kan man konstatere, at bungy jump har gået sin sejrsgang verden over, men det er stadig eftertragtet at springe i elastik fra den 43 høje bro. Unge eventyrere fra hele verden står i kø for at blive vejet og få det tykke elastik gjort fast om anklerne, inden de kaster sig ud fra broen.

Det lader vi være med. Det giver adrenalin nok at være tilskuer. Og i det hele taget kan man sagtens få en dag til at gå i Queenstown, der altid summer af aktivitet. Dagen kan rundes af med en tur med dampskibet Earnslaw tværs over Wakatipu søen. Vi lægger til ved Walter Peak fårefarm, hvor der er dækket op med buffet og new zealandske vine, samt en opvisning i, hvordan man driver får – og klipper dem. Mørket sænker sig, og på vej tilbage over søen for halv damp deles sanghæfter ud. Pianisten slår akkorden an, og der er fællessang.

Det lader vi ikke være med, for det er sjovt at være med i et internationalt kor.