Saudi Arabien rundrejse

Fra karavanebyer i ørkenen til det moderne Riyadh

Oplev moderne arabisk kultur med dybe islamiske rødder, storslåede ørkenlandskaber og fascinerende historiske levn i det tidligere så lukkede land. 

Priser fra

53.990 kr.

Max. 20 deltagere

14 dages rejse

Start din rejse her

Saudi Arabien har åbnet en dør på klem – og du kan blive blandt de første, der får foden indenfor. Rejsen bringer os godt rundt i landet. Vi starter i Jeddahs gamle UNESCO-beskyttede bydel, inden vi flyver til Asir-provinsen i den sydlige del af landet. Her hæver 3.000 meter høje bjerge sig mod himlen, og traditionelle stenlandsbyer i yemenitisk stil klynger sig til bjergsiderne. Helt andre oplevelser venter i hovedstaden Riyadh, der byder på fantastiske muséer, en hektisk souq og moderne arabisk kultur.

I ørkenen mod nord bor vi i en hyggelig teltlejr mellem eroderede orange ørkenbjerge ved Al Ula, og vi udforsker de storslåede nabatæiske klippegrave ved Madain Saleh. Vi hører også om Lawrence of Arabia og Hijaz-banen ved Tubuk, inden vi fortsætter ad en gammel karavanerute gennem afsidesliggende oasebyer med daddelpalmer, solbagte forte og gamle moskéer til Al Jawf. Vi slutter endnu længere tilbage i tiden med mystiske 6.000 år gamle stenstøjler ved Al-Rajajil og storslåede klipperelieffer i Nafud-ørkenen, der fortæller om livet og naturen her for op mod 10.000 år siden.

5 gode grunde til at rejse til Saudi Arabien med Viktors Farmor:

 • Besøg den afsides og frodige bjergprovins Asir, hvor arkitekturen og kulturen har dybe yemenitiske rødder
 • Udforsk den nabatæiske klippeby Madain Saleh, der kaldes for ’Saudi Arabiens Petra’
 • Rejs i pilgrimmenes fodspor til den hellige by Medina
 • Oplev den moderne saudiske kultur i Riyadh og Jeddah
 • Kør ad gamle karavaneveje til afsidesliggende oasebyer med palmer, forte og traditionel arkitektur

Dagsprogram

 • Dag 1

  Ankomst til Jeddah

  Fra Danmark sætter vi kursen mod Saudi Arabien. Efter et flyskifte fortsætter vi til kystbyen Jeddah, hvor vi bliver hentet i lufthavnen og kørt til vores hotel for de kommende to nætter. Vi ankommer typisk om aftenen, så vi må vente til i morgen med at se nærmere på byen.

  Måltider: Aftensmad (med mindre vi ankommer efter klokken 19.00).

  Overnatning: Jeddah

 • Dag 2

  Folkeliv, museumsbesøg og historisk arkitektur i Jeddah

  I mere end 1300 år har Jeddah fungeret som porten til Mekka. Det er her, pilgrimme ankommer fra hele den muslimske verden, inden de fortsætter pilgrimsfærden mod den hellige by. Med sine næsten 5 millioner indbyggere er Jeddah i dag Saudi Arabiens næststørste by. Men i en ikke alt for fjern fortid var den gamle havneby ud til Rødehavet et langt mindre sted. Det får vi et indtryk af denne morgen, når vi går en tur i den gamle bydel. Her lægger vi den moderne by bag os og begiver os ind i en labyrint af middelalderlige gader, små moskéer og lokale markeder. En del af husene er bygget af koralblokke forstærket med træ, så de rå bjælker krydser de indvendige vægge. Udvendigt er husene prydet med træbalkoner, der skærmer for solen og tillader kvinderne at kigge ud uden at kunne blive set fra gaden.

  Det smukkeste og mest kendte eksempel er Nasif House, som blev bygget i 1850'erne af den navnkundige Nasif-familie, der var en af de mest indflydelsesrige handelsfamilier i Jeddahs historie. Den traditionelle byggestil og Jeddahs historiske betydning har sikret den gamle bydel en plads på UNESCOs kulturarvsliste.

  Vi besøger Abdul Rauf Khalil Art Museum, hvis traditionelle bygning huser en stor samling af kunst, etnografi og arkæologi.

  Senere på dagen gør vi holdt ved cornichen, der er Jeddahs promenade langs havet. Cornichen er et populæart samlingssted for lokalbefolkningen, der kommer for at mødes og nyde brisen fra havet. Langs vejen er der opstillet moderne skulpturer af blandt andet Henry Moore og Joan Miró, så cornichen i dag også fungerer som et open air-museum.

  Herefter går turen tilbage til hotellet, hvor aftenen slutter med middag sammen.

  Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

  Overnatning: Jeddah

 • Dag 3

  Pilgrimsbyen Medina og karavanebyen Al Ula

  Vi forlader Jeddah fra morgenstunden og følger i pilgrimmenes fodspor til Medina. I dag er den farefulde tur med karavane gennem ørkenen afløst af et moderne lyntog, der fører os til Medina på under 2 timer. Medina er tæt forbundet med profeten Muhammed, der tilbragte en stor del af sit liv i byen. Derfor anses Medina sammen med Mekka for at være de helligste byer i islam, og pilgrimme fra nær og fjern valfarter til byens store moské som del af pilgrimsrejsen til Mekka. Kun muslimer må komme ind i moskeen, men ikke-muslimer har nu lov at se moskéen udefra. Det var ikke tilladt for bare få år siden. Vi besøger også det lille museum ved siden af moskéen, inden det er tid til frokost.

  Fra Medina fortsætter vi i bus til Al Ula i den nordvestlige del af landet. Al Ula ligger som en oase i den grønne dal Wadi Al-Qura omgivet af orangerøde klippevægge. Tidligere var byen, dengang kaldet Dedan, en vigtig handelsstation på Røgelsesvejen. Det var den rute, der forbandt det sydlige Arabien med Mesopotamien, Syrien og Egypten. Ved Dedan forgrenede vejen sig, og den ene gren førte til Babylon og den anden til Petra i det nuværende Jordan og Syrien. Rigdomme strømmede gennem byen, og de lokale købmænd og herskere tjente mange penge på handlen.

  Men byens historie går endnu længere tilbage. Allerede i det 6. århundrede f.Kr. var Al Ula hovedstad for Lihyan-kongedømmet. I det 2. århundrede f.Kr. tog nabatæerne kontrol over området og den lukrative røgelseshandel. I de følgende århundrede udvidede nabatæerne deres enorme handelsnetværk af karavaneruter, indtil de blev besejret af romerne i 106 e.Kr. I det 12. århundrede grundlagde man en ny by få hundrede meter fra den gamle, og mange familier flyttede med dertil. Den nye by er Al Ula, mens ruinerne af de tidligere bosættelser stadig ses rundt om i oasen.

  Vel fremme indlogeres vi i en komfortabel ørkenlejr med store stationære telte udstyret med rigtige senge og privat badeværelse. Her er vi tæt på ørkenen og kan nyde det fantastiske farvespil ved solnedgang, når skyggerne bliver lange, og solens sidste stråler får ørkensandet omkring lejren til at gløde i gyldne farver. Middagen serveres i campen, hvorefter vi kan nyde aftenen enten indendørs i teltene eller udendørs under den funklende stjernehimmel.

  Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

  Overnatning: Al Ula

 • Dag 4

  Nabatæernes klippegrave i Madain Saleh

  Dagen er helliget Al Ula-oasen og ikke mindst de historiske levn af Madain Saleh (også kendt som Hegra), der med rette ofte omtales som ’Saudi Arabiens Petra’. Præcis som Petra var Madain Saleh en vigtig handelsby, og udgravninger har fundet både beboelseshuse, handelspladser samt vandopsamlingsbassiner, der gjorde det muligt at overleve i ørkenen. Men det er de 131 mægtige klippegrave, der er stedets helt store attraktion.

  Designet er tydeligt beslægtet med gravene i Petra, men de ligger mere spredt ud i ørkenlandskabet. Særlig spektakulær er gravene, der er hugget ud i fritstående eroderede klipper, og som hæver sig over ørkensandet. Vi tager os god tid til at udforske gravene og nyde det forunderlige sted. Vi besøger også det nye museum, der er indrettet i en bygning helt dækket af spejle, hvilket får den til at forsvinde i landskaberne. 

  Sidst på dagen kører vi til et udsigtspunkt, hvor vi nyder udsigten over oasen og de omkringliggende ørkenbjerge. Vi besøger også den flotte klippeformation kendt som Elephant Rock, inden turen går tilbage til teltlejren. 

  Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

  Overnatning: El Ula

 • Dag 5

  Al Ula og Tabuk

  Vi bruger morgenen på at udforske Al Ulas gamle bydel, hvis lerklinede bygninger giver et indtryk af livet på disse kanter i en ikke særlig fjern fortid. Vi besøger også ruinerne af den gamle karavaneby Dedan i udkanten af oasen. Fra Dedan fører en kort gåtur op til Løvegraven, der er hugget ind i en nærliggende bjergside. Graven har fået sit navn efter to relieffer af løver over indgangen. 

  Ud på eftermiddagen sætter vi kurs nordpå mod Tabuk. På vejen stopper vi ved den gamle Hijaz togstation, hvor vi hører historien om den legendariske jernbanelinje og dens rolle i den arabiske opstand under Første Verdenskrig. En frihedskamp der i Vesten især er kendt på grund af T. E. Lawrence (of Arabia), der kæmpede på arabernes side.

  Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

  Overnatning: Tabuk

 • Dag 6

  Traditionel arkitektur i Al Jawf

  Vi fortsætter gennem den nordlige ørken mod Sakaka i provinsen Al Jawf. Turen tager en god del af dagen, så der er god tid til at læne sig tilbage og slappe af samt nyde ørkenlandskaberne, der glider forbi udenfor vinduet.

  Nær Sakaka gør vi flere spændende stop i den lille oaseby Dumah Al Jandal. Vi besøger blandt andet en historisk brønd, der giver et billede af, hvordan kontrollen med og adgangen til vand var afgørende for livet i ørkenen. Et andet spændende stop er fortet Marid Castle. Den gamle fæstning er bygget af soltørrede sten og ligner mest af alt et sandslot i fuld størrelse. Der er en flot udsigt over byen og oasen fra borgmuren og de høje tårne. I byen besøger vi også den gamle Omar-moské, der er opkaldt efter den anden muslimske kalif Omar Ibn Al Khatab. Moskéen har tydeligvis mange år på bagen, men den fine gamle minaret står endnu, og den er interessant, fordi den er bygget i en stilart, der trækker tråde tilbage til de helt tidlige moskéer i Medina.

  Fra Dumah Al Jandal er der kun en kort køretur til hotellet i Sakaka, hvor vi har to nætter.

  Måltider: Morgenmad og frokost og aftensmad.

  Overnatning: Sakaka

 • Dag 7

  Et uindtageligt fort og mystiske stensøjler

  Den gamle oaseby Sakaka var tidligere et vigtigt stop på karavaneruterne tværs over Den Arabiske Halvø. Senere blev området et vigtigt dyrkningsområde for dadler og oliven, hvilket stadig er tydeligt, når vi kører rundt i området. I dag er Sakaka en moderne provinsby med omkring 250.000 indbyggere.

  Vi starter udforskningen af byen med at besøge Sakaka Fort, der ligger højt på en klippetop med udsigt over byen. Fortets oprindelse fortaber sig i tidens tåger, men meget peger på, at de nuværende bygninger er ca. 400 år gamle. De er bygget oven på en tidligere fæstning, der sandsynligvis er omkring 900 år gammel, der igen er bygget ovenpå en endnu tidligere fæstning fra nabatæernes tidsalder. Sikkert er det i hvert fald, at fæstninger har ligget her siden karavanernes tidsalder, og at dømme på beliggenheden må de have været meget svære at indtage.

  Vi fortsætter til Al-Rajajil, hvor mystiske stensøjler er rejst i landskabet. Man har fundet omkring 50 grupper af stensøjler. Hver gruppe består af flere søjler, hvoraf de højeste er omkring 3 meter høje. Man mener, at søjlerne blev rejst for op mod 6.000 år siden, men hvorfor de blev rejst – og hvorfor lige her – ved man ikke med sikkerhed.

  Måltider: Morgenmad og frokost og aftensmad

  Overnatning: Sakaka

 • Dag 8

  Klippekunst fra tidernes morgen på vej mod Ha’il

  Fra Sakaka sætter vi kursen sydpå gennem Nafud-ørkenen til Jubbah, hvor vi skal opleve en række storslåede klipperelieffer. Her har folk i årtusinder skrevet eller mejslet billeder ud af klipperne, hvilket gør området til det vigtigste og mest berømte sted for forhistorisk klippekunst i Saudi Arabien.

  De relieffer, der kan findes på Jibal Umm Sinman, dækker en bred vifte af billeder, hvoraf nogle menes at være op til 10.000 år gamle. Man ser fremstillinger af mennesker sammen med kvæg, ibexer, oryxer, hjorte, gazeller og heste. Men også løver og strudse ses tydeligt, hvilket indikerer, at klimaet her engang har været meget anderledes end i dag. De ældste klipperelieffer ved Jibal Umm Sinman er vidnesbyrd om en tid, hvor der var søer og regelmæssige regnfald, selv på kanten af den store ørken Nafoud Al-Kebir. Det antages, at et sådan fugtigt klima varede indtil det 5. årtusinde f.Kr. Først senere kom kamelerne til området, men de ses også på klippevæggene. Klippekunst er ikke det eneste spor af menneskets tilstedeværelse i Jubbah. Der er også fundet forhistoriske redskaber i området.

  Fra Jubbah kører vi de sidste små 100 kilometer til Ha’il, hvor vi indlogeres på vores hotel.

  Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

  Overnatning: Ha'il

 • Dag 9

  Fra Ha'il til Riyadh

  Vi har en længere køretur foran os i dag. Men inden vi forlader Ha’il fra morgenstunden, gør vi et kort stop ved byens to forte. A’arif Fort er bygget i traditionel stil i det 17. århundrede og ligger på en klippe med udsigt over byen. Qishla er af nyere dato (1940'erne), men byggestilen er stadig tydeligt præget af fortidens militære arkitektur. Qishla er i øjeblikket under restaurering, så det er kun muligt at se det udefra. 

  Dernæst begiver os mod Riyadh. Turen tager en god del af dagen, så der er rig mulighed for at slappe lidt af og lade de mange indtryk synke ind, mens ørkenlandskabet suser forbi udenfor. 

  På vejen besøger vi oasebyen Ushaiger, der er et fantastisk eksempel på en traditionel oaseby opført i solbagt ler. Beduiner slog sig ned her for omkring 1.500 år siden, og byen blev hurtigt et vigtigt stop for karavanerne samt pilgrimme på vej mod Mekka. Her kunne de rejsende få vand fra byens brønde og oliven fra palmelundene omkring byen. I dag er den gamle bydel stadig en velbevaret labyrint af små gangstier, der forbinder hundredvis af traditionelle bygninger i ler. Men byen virker ikke som et museum. Tværtimod bor folk stadig i nogle af husene, hvilket giver et godt indtryk af livet i en traditionel oaseby. Et liv, der står i skærende kontrast til storbylivet i Riyadh, som vi ankommer til sidst på dagen. Her indlogeres vi på et hotel nær lufthavnen. 

  Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

  Overnatning: Riyadh

 • Dag 10

  Til Abha i den frodige Asir-provins

  En flyvetur fører os til Abha, der er hovedstad i Asir-provinsen. Det er et sjældent besøgt område af det sydvestlige Saudi Arabien mod grænsen til Yemen. Det er en højlandsprovins med vild natur, der varierer fra smukke bjerglandskaber med toppe over 3000 meter til vidtstrakt ørken. Byen Abha ligger i 2200 meters højde, så klimaet er helt anderledes end i ørkenen mod nord. Området får mellem 300 og 500 mm regn om året, hvilket er langt mere end det øvrige Saudi Arabien. Så det er en vigtig landbrugsregion både i dag og i historisk tid.

  På terrassemarkerne dyrkes bl.a. hvede, byg, kaffe, lucerne, bomuld, ingefær og senna. Tidligere har der også været en stor produktion af røgelse. Foruden dyrkningen opdrættes kvæg, geder og kameler. Historisk var Asir-provinsen et selvstændigt område, der blandt andet formåede at modstå romersk forsøg på besættelse. Det var da også den sidste provins, der blev indlemmet i Saudi Arabien.

  Vel fremme tjekker vi ind på hotellet, hvorefter vi tager ud for at opleve byen. Vi går blandt andet forbi Muftaha Village Art Galleri, der pt. er lukket for restaurering, og vi besøger Shada Palace. Paladset er en meget imponerende bygning i traditionel lerarkitektur, der blev bygget i 1927 som residens for kong Abfdul Azizs guvernører.

  I løbet af dagen besøger vi desuden et typisk saudiarabisk hjem. Vi ser hvordan familien lever og har mulighed for at tale med familien om deres liv og hverdag. 

  Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

  Overnatning: Abha

 • Dag 11

  Landsbyer og vild natur omkring Abha

  Befolkningen i området omkring Abha har mange fælles træk med yemenitterne på den anden side af grænsen, og de lever stadig i deres stammesamfund med de normer, der har hersket i århundreder. Eksempelvis går befolkningen i Asir-provinsen typisk farverigt klædt. Også arkitekturen i de små landsbyer bærer tydeligt præg af nærheden til Yemen.

  Det oplever vi i dag på en udflugt i bjerglandskaberne omkring Abha. Vi besøger blandt andet Saudi Arabiens højeste bjerg Mount Souda i Asir National Park. Her fører en svævebane os op i højderne, der byder på smukke udsigter over de grønklædte klippesider og omkringliggende bjerge. Med held får vi måske øje på et par af de bavianer, der holder til i de til tider tågeindhyllede bjergskove.

  Vi oplever også hverdagslivet i et par af områdets landsbyer. Hver landsby har sit eget særpræg og sin egen specielle arkitektur. Et godt eksempel er landsbyen Rijal Alwaa, hvis mørkegrå stenhuse er bygget tæt sammen omgivet af grønklædte bjerge.  

  Et andet spændende stop er landsbyen Al Habala, hvis gamle stenhuse klamrer sig til en stejl klippeside flere hundrede meter over afgrunden. Byen blev grundlagt på dette ufremkommelige sted netop for at beskytte landsbyboerne mod Ottomanerne og de omkringboende stammer, man var i fejde med. Skulle man ud af byen, blev man tidligere firet ned i kløften ved hjælp af tovværk. I dag er der dog bygget en svævebane. Men helt frem til 1980'erne levede landsbyboerne her en afskåret og selvforsynende tilværelse i den lille by.

  Vi besøger desuden landsbyen Al Yanfa, inden vi sidst på dagen kører til lufthavnen i Abha, hvorfra vi flyver til Riyadh. Her indlogeres vi på vores hotel for de kommende 3 nætter. 

  Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

  Overnatning: Riyadh

 • Dag 12

  Hovedstaden Riyadh

  Om morgenen vågner vi i Riyadh, som er Saudi Arabiens moderne hovedstad med 7,5 millioner indbyggere. Saudi Arabien blev grundlagt af Abdul Aziz bin Saud, hvis offensiv i 1902 generobrede Al-Saud-familiens forfædres hjemby Riyadh og kulminerede i 1932 med grundlæggelsen Kongeriget Saudi Arabien.

  Vi kaster os ud i byens mylder og oplever blandt andet det imponerende Nationalmuseum, hvor vi får indtryk af landets stolthed over den arabiske arv og ærbødighed for islam. Museet fortæller den komplette arabiske historie fra universets start til vores moderne æra.

  Der bliver også tid til besøg i suq’en i den gamle bydel. Det er et gigantisk marked, der især er kendt for guld, tekstiler og tæpper.

  I dag er Riyadh i høj grad en moderne by, men mellem de moderne bygningerne gemmer sig også flotte historiske levn. Deriblandt Murabba Palace, der er et af de vigtigste paladser i landet. Paladset blev bygget af kong Abdulaziz i 1937 som hjem for kongefamilien, men der er også mere officielle bygninger. Arkitekturen er den traditionelle najid-stil, og der er udelukkende brugt lokale materialer.

  Et andet historisk landmærke i Riyadh er Musmak Fort fra 1865. I dag huser fortet blandt andet en række historiske genstande samt en fin udstilling af fotografier fra Riyadh fra 1913 til 1937. Det er tydeligt at se, hvor meget der er sket med byen siden dengang. Ikke mindst når vi kigger på Riyadhs imponerende skyskrabere. Eller når vi om aftenen oplever neonlysets skær ved Riyadh Boulevard.

  Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

  Overnatning: Riyadh

 • Dag 13

  På sporet af Saud-dynastiet og Henning Larsen

  Vi har endnu en hel dag til at dykke ned i Riyadhs og Saudi Arabiens historie. En historie, der også har et dansk indslag. Landets udenrigsministerium er tegnet af danske arkitekt Henning Larsen i en meget smuk stil med flotte lysindfald. Vi vil forsøge at få tilladelse til også at opleve bygningen indefra. Hvis det ikke lykkedes, ser vi bygningen udefra.

  Vi kigger indenfor på King Faisal Museum, der huser en fin samling af islamisk kunst samt mere end 200 unikke koranmanuskripter.

  Dernæst forlader vi det moderne, centrale Riyadh for en stund og kører ud til området Diriyyah, der er et af de vigtigste steder i historien om Al Saud-dynastiet. Det var herfra Saudis royale familie stammer, og byen var hovedsæde for den første regering under Saudi-dynastiet fra 1744 til 1818. I dag er de gamle bygninger i traditionel arkitektur optaget på UNESCOs Verdensarvsliste, og byen er blevet et symbol på landets historie, kultur og traditionelle arkitektur.

  Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

  Overnatning: Riyadh

  OBS: På rejsen den 17. november 2024 starter hjemrejsen sent denne aften. Efter middagen kører vi til lufthavnen, hvor hjemrejsen begynder. 

 • Dag 14

  Ankomst til Danmark

  Vi kører til lufthavnen, hvor hjemrejsen begynder. Vi lander i Danmark samme dag.

  Måltider: Morgenmad (hvis vi skal køre til lufthavnen, inden morgenmaden serveres på hotellet, er morgenmad ikke inkluderet denne dag). 

  OBS. På rejsen den 17. november 2024 starter hjemrejsen dag 13 om aftenen. Vi ankommer på denne tur til København tidligt denne morgen. 

Praktiske oplysninger

Her finder du relevante oplysninger om rejser i Saudi Arabien

 • Sikkerhed på rejsen til Saudi Arabien

  Selvom Saudi Arabien er en ny destination for mange europæiske rejseselskaber, så er det en af Mellemøstens største turistdestinationer for muslimske pilgrimme. Det er trygt at rejse i Saudi Arabien til trods for konflikter i flere af nabolandene (Yemen og Irak).

 • Pas og Visum

  Passet skal være gyldigt i mindst 6 måneder fra hjemrejsedagen.

  Vigtigt: passet må IKKE indeholde stempler fra Israel. De saudiske myndigheder nægter indrejse, hvis passet er viseret til/stemplet i Israel.

  Det er altid en god idé at have en ekstra kopi af passets informationsside med. Den opbevares et andet sted end selve passet.

  Vi skal maile paskopier og flere oplysninger til vores agent i Saudi Arabien, som så sørger for et referencenummer. Med dette referencenummer kan der søges om visum ved ambassaden. I får nærmere besked om dette fra Viktors Farmor.

 • Toldregler

  Det er strengt forbudt at indføre alkohol og svinekød i Saudi Arabien.

 • Vaccinationer

  Som i mange andre lande, anbefales det at være vaccineret mod smitsom leverbetændelse (hepatitis A), stivkrampe og difteri. Tal evt. med egen læge eller en specialklinik for rejsemedicin. Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside: www.ssi.dk/rejser. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer der tilrådes.

 • Fysisk form på rejsen

  For at kunne deltage på rejsen skal du være godt gående og i en almindelig fysisk form. Rejsen egner sig ikke for bevægelseshæmmede, og det forventes, at du kan gå mindst 5 km. om dagen, samt håndtere din egen bagage.

 • Corona-regler

  Ved indrejse til Saudi Arabien skal der fremvises bevis på fuld corona-vaccination, visum samt rejseforsikring, der dækker corona-relaterede udgifter. Er der gået mere end 8 måneder siden 2. vaccine, kræves der en boostervaccine for at bevare coronapassets gyldighed. Alle dokumenter skal printes og medbringes. Det er altså ikke muligt at fremvise dem elektronisk. Der er ikke krav om test inden indrejse til Saudi Arabien.

  Ikke vaccinerede kan rejse ind i Saudi Arabien, men det kræver, at de registrerer sig på hjemmesiden Muqeem og bliver godkendt på forhånd. Kontakt os venligst, hvis du ikke er vaccineret, så vi kan rådgive dig bedst muligt.

 • Tid

  Saudi Arabien er en time foran Danmark.

 • Valuta

  Saudiske Riyal (SAR) fås somme tider i nogle i Forex, men vi anbefaler at veksle til dinarer ved ankomsten til Riyadh. Der er hæveautomater i lufthavnen og i næsten alle større byer. I de fleste banker er det maximale, man kan hæve på kreditkort, 1000 riyal. Det er mest fordelagtigt at medbringe US-dollars. 1 Riayl er knap 2 danske kroner.

  Kreditkort kan bruges til betaling på de fleste hoteller samt i større forretninger. Hvis man er løbet tør for riyaler, kan man mange steder betale i dollars (men ikke i Euro). Vær dog opmærksom på, at små cafeer og butikker ofte kun tager imod saudiske riyal.

 • El

  Der bruges 220 volt. Der er fem forskellige standarder for stik i Saudi Arabien (A, B, C og G), så det er en fordel at medbringe adapter, bl.a. til ”amerikanske” og ”engelske” stik.

 • Telefon og internet

  Telefon til Saudi Arabien: Tryk 00966 efterfulgt af telefonnummeret. Fra Saudi Arabien til Danmark trykkes 0045 efterfulgt af dansk telefonnummer.

  Mobil: I de større byer er der udmærket dækning. MMS er ikke muligt, og mange internationale taleservices så som Skype er blokkeret. Der kan købes lokale taletidskort.

  Mange smartphones går på internettet af sig selv, og glemmer man at slå det fra kan det koste mange penge for datatid brugt i udlandet. Husk derfor at slå datatrafik fra i telefonens indstillinger inden afrejsen.

  Internet: Mange hoteller tilbyder wifi enten gratis eller mod betaling, og tilgængeligt i fællesområder (typisk omkring receptionen) og/eller på værelserne. Kvalitet og hastighed svinger meget. Nogle hoteller har også en computer i fællesområder, som kan benyttes gratis eller mod betaling.

 • Påklædning

  Det er praktisk med en lun sweater eller en vindjakke til de kølige morgener og aftener. Ved solnedgang falder temperaturen mærkbart i ørkenen, og vinden rejser sig. Et let tørklæde til halsen kan være rart i en air-conditioneret bus. Husk gode travesko, evt. sandaler. Solbriller og solhat eller kasket, da lyset kan være skarpt, især i ørkenområderne og i bjergene.

  Kvinder skal klæde sig moderat i Saudi Arabien. Den traditionelle abeyya og tørklæde er valgfri, undtagen under besøg i moskéer. Men det er vigtigt at bære løstsiddende tøj, der maskerer kropsformen og dækker arme samt benene ned til anklerne. Mænd forventes at gå i lange bukser og helst langærmede skjorter/bluser. T-shirts og kortærmede skjorter er dog accepteret.

  Saudi Arabien har et religiøst politi; det såkaldte Mutawwa. De har dog gennem de seneste 15 år mistet meget anseelse i befolkningen og har flere gange fået indskrænket deres beføjelser. Med andre ord er tingene ved at ændre sig i Saudi Arabien og Mutawwa har ikke den indflydelse de have tilbage i det 20. århundrede.

 • Foto

  Militære områder, lufthavne og grænse-områder må ikke fotograferes. Når man vil fotografere mennesker, er det bedste at bede om tilladelse først. Ikke alle kvinder bryder sig om at blive fotograferet, og det bør respekteres.

 • Bagage

  På de fleste af hotellerne kan det lade sig gøre at få vasket tøj fra morgen til aften.

 • Drikkepenge

  På grupperejserne med dansk rejseleder er drikkepenge til chauffør og guide inkluderet i prisen.

  Får man båret kufferten op til værelset, giver man et beløb svarende til 5-10 kr. Køber man selv måltider, runder man op med ca. 10-20 %. Toiletter er ofte overvåget af personale, der forventer nogle småpenge.

 • Småpenge

  Det kan være svært at få fat i småpenge til drikkepenge og lignende. Man kan veksle under små indkøb i byen eller ved drikkepengeskålen på toiletterne.

 • Drikkevand

  Det anbefales at købe mineralvand på flasker. Det kan fås overalt og koster kun få kroner pr. liter.

 • Prisniveau

  Et måltid mad på en restaurant koster 100-300 kr. En sodavand/mineralvand ca. 10-20 kr. på restaurant og under det halve i en butik. 

 • Klima

  Fra november til marts er dagstemperaturene tålelige fra cirka 20-30 grader. Aftener og nætter i ørkenområder er ofte kølige ned til 5-10 grader. Det er derfor vigtigt, at have varmt tøj med til aftenerne.

 • Supplement til pakkelisten

  • Abayya og tørklæde til kvinder (kan købes i alle danske storbyer)
  • Langærmet skjorte/bluse og lange bukser til mænd
  • Lommelygte
  • Vækkeur
  • Småproviant, f.eks. kiks
  • En rulle toiletpapir eller kleenex
  • Vådservietter
  • En lille flaske håndrens (fås på apoteket eller hos Matas)
  • Evt. piller mod maveinfektion (tal med egen læge)
  • Sollotion med høj faktor og læbepomade (luften kan være meget tør)
  • Myggespray
  • Gode vandre eller –støvler
  • Sandaler
  • Evt. vandrestav(e)
  • En lille dagtursrygsæk
  • Kasket eller solhat
  • Varmt tøj og vindtæt jakke
 • Værd at vide

  For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse.

 • Andet

  Bemærk at vi går en del i forbindelse med sightseeing, hvorfor det er vigtigt at være godt gående for at få det fulde udbytte af rejsen.

Kontakt os gerne, hvis du har spørgsmål eller vil vide mere om mulighederne for rejser til Saudi Arabien.