Ring til os 86 22 71 81       Nyhedsbrev       Trustpilot 4,5 starts

5 sansefulde oplevelser i Indien

Indien er et land fyldt med overraskelser. Sanselige oplevelser venter med alt lige fra erotiske templer til åndelige morgenritualer. Hvor skal du starte? Vi har 5 bud.
Det utrolige Kandariya Mahadev-Tempel i Indien. Foto Viktors Farmor

Skrevet af

Eva Kirstine Brünnich

Eva har rejst i store dele af verden og er i dag bosat i Marrakesh, hvor hun arbejder fra.

Lad det være sagt med det samme: Indien er et land, hvor oplevelserne står i kø. Majestætiske Taj Mahal og Det Gyldne Tempel er bygningsværker, de fleste har læst om, men en rejse til Indien er en eksplosion af sanseindtryk, der spænder fra majestætiske monumenter til kulturelle oplevelser og naturskønne landskaber.

Fra fredfyldte vandveje og spirituelle ritualer til vilde safarieventyr og historiske vidundere. Læg dertil en kultur og arkitektur, der går flere tusinde år tilbage. Der er så meget at se og dufte til, at det er svært at vælge, hvilken del man vil opleve først. Vi guider dig på vej med 5 unikke rejseoplevelser, der taler til sanserne. 

1. Erotik på tempel-manér i Khajuraho-templerne

Religiøse templer og erotiske skulpturer. Det lyder som en aparte kombination, og netop derfor er Khajuraho-templerne, beliggende i delstaten Madhya Pradesh, en af Indiens ukendte arkitektoniske skatte - og samtidig mest fascinerende.

Alene arkitekturen på de velbevarede hinduistiske og jainistiske templer er imponerende, mens deres unikke skildringer af erotik ikke findes i samme omfang andre steder i verden.

Tilført til UNESCO's verdensarvsliste, blev Khajuraho-templerne bygget mellem 950 og 1050 e.Kr. af Chandela-dynastiet og repræsenterer en vigtig periode i indisk historie og kultur.

Hvert tempel er prydet med udsøgte udskæringer, der afspejler en dyb forståelse af kunst og håndværk og vidner om middelalderens indiske civilisation og kultur. Derfor kan du se detaljerede udskæringer og relieffer, der viser alt fra religion og mytologi til erotik og hverdagsliv. I modsætning til andre historiske bygningsværker i landet, er templerne ikke kun religiøse monumenter, men en fejring af menneskelige følelser og livets mange facetter. 

Khajurahos stemtenper er fyldt med overraskende motiver af erotik. Foto Anders Stoustrup
Khajurahos stemtenper er fyldt med overraskende motiver. Foto Anders Stoustrup

2. Drømmende hverdagsliv på Keralas Backwaters

Drømmer du somme tider om, at tiden ville stå stille? Det er netop det, du oplever, når du går ombord på en husbåd og sejler gennem Keralas Backwaters. Du har sikkert set det på billeder, men oplevelsen er umulig at optage på film.

De verdensberømte backwaters er et netværk af sammenhængende floder, søer, laguner og kanaler, der strækker sig langs den maleriske kyst gennem et af Indiens smukkeste landskaber. Mens du sejler gennem de smalle kanaler, betragter du fra første parket, hverdagslivet glide forbi. Du ser, hvordan beboerne ernærer sig ved fiskeri og risdyrkning på de enorme arealer, der ligger mellem floderne og kanalerne, mens du nyder roen langt fra Indiens kaotiske gader og intense menneskemylder. 

3. Junglebogen folder sig ud i Kanha National Park

Indien er det største tigerland i verden, og mere end 6 ud af 10 tigre lever i Indien. Det er nu, du har mulighed for at udforske Junglebogens forunderlige verden.

Kanha National Park i delstaten Madhya Pradesh er et af Indiens mest berømte og beskyttede reservater og især kendt for dets sunde bestand af den bengalske tiger.

En rejse med tigersafari er en adrenalinfyldt oplevelse, hvor du har chancen for at se det majestætiske dyr i dens naturlige habitat. Safarierne foregår i åbne jeeps, som gør det muligt at komme tæt på naturen og få en vildmarksoplevelse, du sent vil glemme. Du støder på tigerens fodaftryk og hører dens brøl.

Og det er ikke kun tigeren, du kommer tæt på. I parken kan du også spotte leoparder, hyæner og sjakaler, der jager mellem træerne, vildsvin, der roder i skovbunden, og en række hjorte- og antilopearter, der græsser i lysningerne.

En tiger tager sig en lur i Kanha National Park. Foto Anders Stoustrup
En tiger tager sig en lur i Kanha National Park. Foto Anders Stoustrup

4. Pilgrimmenes åndelige fest i Varanasi

Varanasi er en by, der ikke ligner noget andet sted i verden. Byen, som ligger ved bredden af floden Ganges i delstaten Uttar Pradesh, er en af verdens ældste beboede og et af de helligste steder i Indien for hinduer.

De mange ghats (trapper ned til floden) bruges til bøn, badning og kremering. Her ser du pilgrimme vaske tøj, bede og udføre ceremonielle handlinger, mens du indsnuser atmosfæren af røgelse og lyden af chants. I byens gader vrimler det med pilgrimme, handlende, hellige mænd, tiggere, rickshawchauffører og andre, der kæmper sig vej gennem mylderet. Varanasi er kaotisk og voldsom, men det er det, der gør byen så uforglemmelig.

En bådtur på Ganges ved daggry er en åndelig og visuel fest. Her kan du overvære de daglige aarti-ceremonier, hvor tusindvis af mennesker sætter olielamper ud i floden. Når mørket sænker sig, og lysene driver af sted, opstår en magisk stemning langs floden.

Morgenerne er lige så stemningsfulde. Mange kommer for at vaske deres synder væk i det hellige vand i håbet om en god genfødsel i næste liv. Fra en lille båd kan du nyde synet af de mange pilgrimme og Varanasis gamle bygninger, der ligger badet i morgensolen. Måske får du også øje på røgen fra nattens ligbål, for rigtig mange hinduer bliver brændt langs Ganges-floden i Varanasi, når de er døde. Det er en stor ære og den sikreste vej til nirvana.

Morgenyoga i Varanasi. Foto Anders Stoustrup
Morgenstemning i Varanasi - lokale der laver yoga i vandet. Foto Anders Stoustrup

5. Den ukendte ørken: Rann of Kutch

I et lillebitte hjørne af Indien finder du landskaber, der ligner noget fra en fremmed planet. Den enorme saltørken Rann of Kutch ligger i Indiens måske mest oversete stat Gujarat, hvor kun få udenlandske turister finder vej.

Det er her, du oplever de tørre, pandekageflade, åbne saltsletter strække sig mod horisonten. Man mener, at der engang har ligget et lavvandet hav, men da vandet fordampede, efterlod det den udtørrede havbund bestående af tør, saltholdig, solbagt jord. Når det en sjælden gang regner, forvandles området til et frodig, lavvandet vådområde. Men langt størstedelen af tiden ligner Rann of Kutch en ugæstfri og ubeboelig ørken.

Helt ubeboelig er den dog ikke. De tørre stepper er et vigtigt område for fugle, der kommer i stort antal for at yngle eller gøre stop på deres træk, men Rann of Kutchs mest berømte beboere er nogle helt andre. Her lever de allersidste vilde æsler af arten equus hemionus khur, som du kan være heldig at spotte på en køretur gennem den særprægede natur.

Rejs til Indien, og lad dig overraske! 

Se alle vores artikler om Indien