Det storslået Taj Mahal i Indien

Et af verdens 7 vidundere står i Indien. Det ligger i udkanten af millionbyen Agra og dukker pludseligt op - majestætisk og luftigt på samme tid. Læs med om Taj Mahal.
Taj Mahals hvide marmor skifter farve med solens lys i løbet af dagen. Foto Viktors Farmor

Når man nærmer sig Agra, ligger Taj Mahal først skjult bag andre bygninger. Men så pludselig er det der, inde bag en kæmpe bue i hvid marmor: Taj Mahal! Et utroligt syn af hvidt marmor. 

Bygningen virker luftig på grund af den hvide marmor, der skifter farve med solens lys i løbet af dagen og får mausolæet til at se mindre ud, end det i virkeligheden er. Bygningen virker majestætisk, fordi det i virkeligheden er alt andet end lille. Taj Mahal er 75 meter højt og ligger i en rektangulær have på mere end en halv kilometer. Det er opført i årene 1632-1653. Altså over 22 år.

Det siges, at 20.000 mand var ansat på byggepladsen, hvor det flød med rigdomme fra hele verden: Hvid marmor kom fra den farverige region Rajasthan, safirer fra Sri Lanka, jade fra Kina, lapis lazuli fra Afghanistan, turkis fra Tibet og karneol fra Saudi Arabien. Og meget mere. Det kostede med andre ord betydeligt mere end spidsen af en jetjager at bygge Taj Mahal.

Taj Mahal er bygget af den muslimske stormogul Shah Jahan, og bærer alle kendetegn for datidens muslimske arkitektur. I buerne er der inskriptioner fra Koranen, hugget ud i sort marmor og lagt ind i den hvide marmor. Kalligrafien ser ud til at have samme højde fra bund til top, men det er en illusion. Bogstavernes størrelse stiger, jo højere man kommer op, og giver dermed betragteren ved jorden det indtryk, at størrelsen er den samme. 

Shah Jahan var den femte stormogul i en serie af herskere, der oprindeligt stammede fra Uzbekistan, men underlagde sig store dele af det nordindiske kontinent fra begyndelsen af 1500-tallet.

Taj Mahal er en kærlighedserklæring i sten. Foto Viktors Farmor
Taj Mahal er en kærlighedserklæring i sten. Foto Viktors Farmor

Historien bag Taj Mahal

Shah Jahan, der byggede Taj Mahal, var en af de største moguler, der herskede i Indien. Han voksede op ved sin fars hof i byen Agra. I 1607 som 15-årig yndede han at klæde sig simpelt og gå og snuse i bazaren indenfor slottet. En dag ser han en ung pige stå i en bod i bazaren. Der er flere teorier, der går på, at hun solgte smykker eller glaslamper. Han går op og spørger til en tilfældig vare, hun sælger. Hun svarede angiveligt kækt: ”Det har du ikke råd til, for det er en diamant, og den koster 10.000 rupees”.

Prinsen tog straks 10.000 rupees op af lommen. Og 5 år senere blev de gift under stor pomp og pragt. Hun var af persisk afstamning, og fik nu navnet Mumtaz Mahal: ”Paladsets udvalgte”.

Mumtaz og Shah Jahan blev uadskillelige. Hun fulgte ham, også når han drog i felten, og på 19 år fødte hun 14 børn. Men det sidste barn blev hendes skæbne. Hun døde i barselssengen, men inden da nåede hun at hviske 3 ønsker til sin mand: Tag dig af vore børn. Gift dig aldrig igen. Og opfør et minde om vores kærlighed.

En populær fortælling er, at Shah Jahan lukkede sig inde i en uge. Da han kom ud igen, var han blevet gråhåret, og besat af tanken om at bygge et monument, som verden aldrig havde set magen til. Derfor knejser Taj Mahal i dag ved Agra. Bygget i hvid marmor, med 28 forskellige slags ædelstene indlagt, og masser af citater fra Koranen. De sidste indlagt i sort marmor på den hvide baggrund. Et kærlighedsdigt i sten, kalder man det. Symmetrien er perfekt. Kun på ét punkt er Taj Mahal asymmetrisk: De 4 tårne, der omgiver mausoleet, hælder svagt udad. Det er med vilje. Skulle der komme et jordskælv, vil de vælte ud, og dermed ikke beskadige gravmælet.

Inde i bygningen står Mumtaz Mahals kiste, og ved siden af Shah Jahan. For han er nemlig også stedt til hvile her, selv om han døde mange år senere.

På UNESCO's verdensarvsliste

Taj Mahal er optaget på UNESCO's liste over verdens kulturarv. Og i 2007 blev det udnævnt til at være et af klodens 7 nye vidundere efter en verdensomspændende afstemning.

Et godt kig mod Taj Mahal får man fra borgen Agra-fort, der ligger på den modsatte bred af floden Yamuna. Her endte bygherren også med at sidde og se længselsfuldt over mod gravmælet. For han var simpelthen for ødsel. På et tidspunkt gjorde sønnen Aurangzeb, der var anderledes nøjsom, oprør. Han afsatte sin far og fængslede ham på fortet.

Og det var nok meget godt, for Shah Jahan havde på dét tidspunkt samlet enorme skatte, ikke blot i Agra, men også i Lahore og Delhi, som var to af samtidens storbyer. Shah Jahan døde i 1658, fem år efter hans monumentale gravmæle stod færdigt.

På en rejse til Indien er det næsten en selvfølge at besøge det nye verdens vidunder- nemlig Taj Mahal. 

Se alle vores artikler om Indien