Tbilisi: Hvad skal du opleve i Georgiens hovedstad?

Georgiens hovedstad, Tbilisi, slynger sig på begge sider af floden Mtkvari. Tbilisi er en storby med 1,5 millioner indbyggere. Men hvilke seværdigheder skal man se i Tbilisi?

Tbilisis gamle bydel er charmerende. Foto Tania Rodrigues

Skrevet af

For Vagn er nysgerrighed en stor drivkraft: det uforudsigelige og mødet med nye mennesker er det, der gør størst indtryk.

På den ene bred af af floden Mtkvari i Tbilisi finder vi de smalle gader, restauranterne, cafeerne og de brostensbelagte gader med store platantræer, der giver en parisisk stemning. Det er den gamle bydel, hvor kirkerne ligger tæt op ad synagoger og en enkelt moské.

Og så er der hundredvis af huse bygget i den typiske, georgiske stil med stokværk af træ. De fleste trænger til en kærlig hånd. Men Tbilisi virker ikke forfalden af den grund. Husene venter bare på bedre tider.

På den anden side af floden – som passeres over den moderne gangbro Freedom – havner man i ”Vesterbro møder Istanbul”. Det er den langstrakte og ind imellem elegante boulevard David Aghmashenebelki, hvor der både er folkeliv, dyre butikker, små kebabboder og gode restauranter. Det er her, georgierne selv promenerer.

Når man går rundt i den gamle bydel, tænker man uvilkårligt: Hvor er højhusene? De er der. For Tbilisi er en storby - men højhusene ligger udenfor bykernen, som er overskuelig og nem at opleve på gåben. 

Er du nysgerrig? Lær mere om Tbilisi og Georgiens særegne historie og kultur.

Hvilke seværdigheder bør du se?

De ortodokse katedraler og kirker

At Georgien er et ældgammelt, kristent land, afspejles i antallet af kirker i Tbilisi. Sioni-katedralen er et monument over georgisk arkitektur med sin korsform. Den ligger i den gamle bydel og er hjemsted for den ortodokse patriark af Georgien.
Byens nye domkirke er dog Sameba, eller Treenighedskirken, som blev indviet i 2004 og kan ses fra næsten alle steder i byen. Sameba har en enorm kuppel af guld og er rigt udsmykket med fresker og mosaikker.

Kirken Metekhi ligger højt og giver en smuk udsigt over mod det gamle Tbilisi med de farverige træbalkoner. I Sovjet-tiden var kirken lukket og skulle rives ned. Chefen for kommunistpartiet i Georgien mente, at en lille model af kirken ville være rigeligt, men mødte stor modstand. Kirken blev reddet, men en af forkæmperne blev dømt – og henrettet.

At Georgien fortrinsvist er et kristent land, er man ikke i tvivl om i Tbilisi. Men byen gemmer også på 2 synagoger samt flere moskeer.

Mother Georgia og fæstningen Narikala

På en bakke over hovedstaden Tbilisi knejser statuen af Moder Georgien. I højre hånd holder hun et sværd. Det bruges mod fjenderne. I venstre hånd en karaffel vin. Det er til vennerne. Og vi – besøgende i landet - er venner, ingen tvivl om det. Man kan gå op til statuen eller tage kabelbanen. I begge tilfælde går ruten forbi fæstningen Narikala; et imponerende fort fra 300-tallet. Det er i høj grad værd at tage turen op til statuen, for udsigten over byen og floden er slående.

Fredsbroen

Siden sin indvielse i 2010 er broen over floden Mtkvari blevet et kendetegn for Georgiens hovedstad. Og broen er et knudepunkt, for den forbinder de to bydele i Tbilisi med hinanden og bruges dagligt af tusinder af gående.

Alligevel var der – og er fortsat – stor diskussion om broens moderne udformning. Den har fået øgenavnet ”Always Ultra”. Nærmere forklaring unødvendig, når man står foran broen.

Loppemarkedet Dry Bridge

Loppemarkedet Dry Bridge er åbent hver dag undtagen mandag. Det ligger i centrum af byen, og man kan finde alt i de mange boder: Antikviteter, kunsthåndværk, memorabilia fra Sovjettiden, møbler, malerier og meget mere. Priser er til forhandling – og bedst af alt er måske stemningen og indtrykkene af de lokale, der kommer og går, især i weekenden.

Gabriadze Dukketeater

I den gamle bydel står et skævt og muntert tårn. Det er Gabriadze dukketeater, som er en institution i Tbilisi. Ja, faktisk i hele marionetteatrets verden. Det har turneret i New York, Edinburgh, Paris, Washington, Moskva – blandt andet. Og den eventyrlige bygning er designet af teatrets direktør, Rezo Gabriadze.
Ved siden af tårnet ligger Gabriadze-cafeen, der er udsmykket med kunst og keramik.

Nationalmuseet

På det nationale museum oplever vi den største samling af genstande fra Georgiens lange historie og rige kultur. Et overflødighedshorn af smukke guldsmykker og andre fund fra arkæologiske udgravninger samt unikke sølv- og guldsmedearbejde fra den byzantinske periode i form af ikoner, kors og relikviegemmer. Museet er for nylig restaureret og nytænkt, og alt præsenterer sig meget smukt.

Fredsbroen forbinder den gamle og nye bydel i Georgiens hovedstad Tbilisi. Foto Karin Reif

Kulinariske oplevelser

Man er aldrig langt fra et godt måltid i Tbilisi, der bugner af glimrende restauranter og hyggelige caféer. Det lokale køkken i Georgien er et unikt resultat af landets rige historie, og det kan i høj grad anbefales at prøve nogle af de lokale specialiteter.
Den mest populære ret i Georgien, og dermed Tbilisi, er khinkali, som er okse-, lamme- eller svinekød, der formes til små kugler i en dej og koges i vand.

Og så er der khachapuri. Det er fladbrød (nogen siger georgisk pizza), med fyld af ost, og ofte med en æggeblomme i midten.
Et godt tip til en hurtig og billig frokost på egen hånd: Køb friskbagt brød hos nærmeste bager og en øl i supermarkedet. Så har man en udsøgt frokost til at tage med til en bænk i en af byens parker. Måske i skyggen af et stort træ, for der kan godt blive varmt i Tbilisi.

Og så er der vinen. Landet har mere end 500 druesorter. Der produceres stadig efter tusindår gamle opskrifter, men også – mere og mere – efter moderne metoder, som ofte giver en fremragende vin.

Se alle vores artikler om Georgien