Istanbul

Alverdens drømme og ønsker kan opfyldes i porten mellem Vesten og Østen.

Istanbul er en fascinerende blanding af fortid og nutid, traditionelt og moderne.

Byzantium. Konstantinopel. Istanbul. Kært barn har mange navne.

Og Istanbul er et kært barn, som fortryller mange besøgende. Når man står ved Bosporus-strædet ved solnedgang og ser det røde aftenlys skinne på de slanke minareter på den modsatte bred, forstår man, hvorfor så mange gennem tiden valgte at slå sig ned og bygge imperier netop her.

Istanbul har været hovedstad i det romerske, det byzantinske og det osmanniske rige, og byen er en fascinerende blanding af fortid og nutid, gammelt og nyt, traditionelt og moderne.

Pulsen er høj, der er et vibrerende handels- og udeliv. Man spiser godt. Beliggenheden på kanten mellem Vest og Øst har medført inspiration fra alle sider. Kebab, meze og friskfanget fisk er byens signatur-retter.

Bazarerne

Grand Bazar er et af verdens største overdækkede markeder. Mere end 5000 forretninger, fordelt i et labyrintisk system af 60 gader, sælger alt, et skandinavisk hjerte kan begære.

Derfra er der kun kort afstand til Den Egyptiske Bazar, hvor duftene straks sender dig til Orienten. Dette marked har sørget for krydderier, frugt, nødder, oliven, Turkish Delight, olier og essenser siden 1664.

Byens største gademarked finder du om tirsdagen på den asiatiske side af Bosporus. Sali Pazari lokker med alt – rejsens billigste skjorte, et par snabelsko eller håndlavede smykker.

Orhan Pamuk

Istanbul har mange, og interessante, museer. Forfatteren Orhan Pamuk, som modtog Nobel-prisen i litteratur i 2008, er ophavsmand til et temmelig anderledes museum. Hans roman ”Museum of Innocence” er en kærlighedshistorie i Istanbul, og på udstillingen ”Museum of Innocence” kan man se hverdagsliv skildret, som det var i byen i 1970erne, hvor romanen foregår. På side 83 i romanen er der en billet, som stemples ved indgangen til museet – så det giver altså gratis adgang at have købt bogen.

Sultanpaladset

Hagia Sophia er det flotteste eksempel på byzantinsk arkitektur. Det var verdens største katedral i næsten 1000 år, fra sin konstruktion i 537 indtil 1453, hvor kirken blev moské. I dag er den museum.

Sultan Ahmed moskeen kendes bedre som Den Blå Moské – på grund af sit indvendige rum, der er beklædt med blå fliser. Den prægtige moské stod færdig i 1616 og bruges den dag i dag.

Da osmanner-riget var på sit højeste, byggede sultanerne paladset Topkapi. Her var plads til 4000 beboere, så sultanen har haft tjenere, embedsmænd og konkubiner til hvert eneste minut af sin dag. Topkapi har en dag en stor samling af porcelæn, våben, miniaturer – og profeten Muhammeds sværd.

Under Istanbul ligger flere hundrede gamle cisterner. Den mest kendte, Basilika cisternen, har endog været kulisse i flere film, og det er ikke så sært, for det er nærmest en katedral med store søjler og hvælvede lofter. Den var bygget som basilika i det 4. århundrede, og blev vandforsyning til Topkapi paladset i 1453.

Trendy og cool

Er der tid til at se mere i Istanbul, så er det ikke noget problem. Üsküdar er den ældste forstad, med charmerende bystemning og et væld af lokale restauranter. Istaklal Caddesi er den mest besøgte gågade med trendy butikker. De flotte og ”cool” tagcafeer i det gamle Pera distrikt tæt på Galata Tower er også værd at nævne.

Det er med god grund, Istanbul har fået kælenavnet ”City of World´s Desire.”

Se alle vores artikler om Mellemøsten