Ring til os 86 22 71 81       Nyhedsbrev       Trustpilot 4,5 starts

Det tyrkiske køkken

Tyrkiet byder på mere end historiske oplevelser og en farverig natur. Det byder også på en oplevelse for smagsløgene med mange tyrkiske egnsretter.
Fiskebrøds sælger i Istanbul. Foto Tea Tougaard

Skrevet af

Tea Tougaard er rejseleder for Viktors Farmor. Hun har stor rejseerfaring og har blandt andet boet i Tyrkiet.

Det tyrkiske køkken er kendt som et af verdens bedste køkkener og opskrifterne er blevet delt i generationer. På grund af Tyrkiets store størrelse er der også opstået egnsretter i de forskellige dele af landet. Egnsretter, som bliver lavet med de råvarer, som vokser i området. 

Tyrkisk mad er den perfekte kombination af tradition, friske råvarer og kærlighed til maden. En god tyrkisk kok bruger kun friske råvarer, laver mad som man har gjort i generationer og sætter en stor ære i den mad, som der serveres. 

Hos Viktors farmor tilbyder vi et bredt udvalg af rejser til Tyrkiet og på de forskellige rejser kommer vi til at smage på Tyrkiets smagsfulde køkken. Hver region har sine egne retter, så alt efter hvilken rejse til Tyrkiet du vælger, kommer du til at smage en eller flere af landets lækre egnsretter. 

Mesopotamiens smagfulde dessert og kebab

I Mesopotamien i det østlige Tyrkiet vokser pistacienødderne, som bliver brugt i den lækre katmer-dessert. Katmer er en traditionel tyrkisk dessert, som siges at være blevet opfundet i byen Gaziantep, som besøges på rejsen til Mesopotamien. Desserten består af en tyndt udrullet dej, der fyldes med pistacienødder, sukker og kaymak (en slags tyk fløde), og derefter foldes sammen og steges sprød. Resultatet er en lækker, sød og sprød dessert med en rig smag af nødder og fløde.

Gaziantep har også en bred vifte af kebabs på menuen - særligt populære er çiger kebab (leverkebab) og patlıcan kebab (auberginekebab)

Byen Gazianteps lokale køkken er så populært, at det er tilføjet på listen i den gastronomiske kategori UNESCO's Creative Cities Network. 

Katmer dessert består af en tyndt udrullet dej, der fyldes med pistacienødder, sukker og kaymak. Foto Tea Tougaard
Katmer er en traditionel tyrkisk dessert. Foto Tea Tougaard

Kappadokiens små dumplings

I Kayseri, storbyen som hører til Kappadokiens område, findes en af de traditionelle egnsretter manti. 

Manti er en populær lokal ret bestående af små dumplings fyldt med krydret kød, typisk oksekød eller lammekød. De små dumplings koges og serveres traditionelt med en lækker kombination af yoghurt, hvidløg, og en smørbaseret sauce lavet med paprika og tørret mynte.

En gammel bryllupstradition i den del af Tyrkiet er også forbundet med de små dumpling. Det var sådan, at når et par var blevet forlovet, så besøgte gommens mor brudens hjem, og under besøget forventes det, at bruden lavede manti til sin kommende svigermor. Jo mindre manti-dumplingsene var, desto dygtigere ansås bruden for at være i køkkenet. Den kommende brud var anset som en god kok, hvis hun kunne lave dem så små, at der kunne ligge 40 på en spiseske.

Hvis du gerne vil smage de lækre mantis, så kan du rejse med Viktors Farmor til Kappadokien.

Manti er en traditionel egnsret fra Kayseri. Foto Tea Tougaard
Manti er en traditionel egnsret fra Kappadokien. Foto Tea Tougaard

Middelhavets fisk og friskpressede juice

På en vandreferie ad Den Lykiske Vej vandrer man langs Middelhavets turkisblå kyst. Og Middelhavets mange friske fisk samt muslinger og andet skaldyr er en populær spise i den del af Tyrkiet.

De mest udbredte fiskearter er havbars og guldbrasen. På de fleste restauranter serveres de grillet over kul og anrettes med citron og en frisk salat – ofte med tomater og agurker, som dyrkes langs Middelhavets kyster. Du kan også mange steder købe friskfanget og grillet rejer og blæksprutte.

Og når tørsten skal slukkes ved Middelhavet, så er det en appelsin- eller granatæblejuice, man bør smage. Begge frugter vokser i store plantager i bjergene i det subtropiske middelhavsklima og er friskplukket hver dag, klar til at blive presset til juice.

Fiskebrød er en populær tyrkisk ret. Foto Tea Tougaard
Fiskebrød er en populær tyrkisk ret. Foto Tea Tougaard

Istanbuls streetfood-oplevelser

I Istanbul kan man få det hele på menukortet, og det er ikke et sted, hvor man kommer til at gå sulten i seng. 
En af de ting, som Istanbul er særlig kendt for, er deres store udvalg af streetfood, som findes over hele byen og i mange forskellige varianter.

Fra morgenstunden af ser man de mange simit-sælgere, som sælger simitbrød, der ofte oversættes til ”tyrkiske donuts”. En lidt spøjs oversættelse, da de to ting kun har formen til fælles. Simitbrød er sprøde morgenmadsbrød, som kan købes smurt med flødeost eller Nutella.  

I løbet af dagen dukker de små muslingsælgere op, som sælger kogte blåmuslinger fyldte med ris. Det er en delikatesse, som spises med frisk citron.

Og når man er i Istanbul, så må man heller ikke snyde sig selv for at smage de ikoniske balik ekmek – oversat til dansk: fiskebrød. Sælgerne af denne populære ret holder til på små både ved Galatabroen, ikke langt fra Den Egyptiske Bazar. Balik ekmek består af en grillet makrelfilet, serveret med løg og persille i et hvidt brød. Sammen med Balik ekmek er det populært at drikke en ayran, som er en saltet tyrkisk yoghurtdrik. 

Så er der ikke andet for end at sige: Velbekomme!

Se alle vores artikler om Tyrkiet