Ring til os 86 22 71 81       Nyhedsbrev       Trustpilot 4,5 starts

Kangaroo Island - Australiens naturparadis

Det tager under en time at sejle fra Jarvis Bay syd for Adelaide til øen Kangaroo Island. Men alligevel er det som at ankomme til en helt anden verden.

Anders Stoustrup

Skrevet af

Anders Stoustrup

Anders Stoustrup er rejsespecialist og har rejst i et utal af lande. Derudover udvikler Anders mange spændende rejser for Viktors Farmor.

”Der er en!”, nærmest råber jeg i begejstring og peger op i trækronen, hvor en koala sidder tilbagelænet og gumler på eukalyptusblade i det gyldne morgenlys. Den virker fuldstændig ligeglad med vores tilstedeværelse. Roligt rækker den ud efter den næste gren, hvis blade bliver sat til livs i et roligt tempo. Imens har vores guide fået øje på en anden koala i en trækrone lidt derfra, og den har en lille unge i pungen. ”Ungerne er kun to centimeter lange og vejer omkring 12 gram, når de bliver født”, fortæller hun. ”De bliver født oppe i trækronerne og er fuldstændig hjælpeløse. Heldigvis bliver de fanget i morens tykke pels og finder vej til pungen, hvor de tilbringer de næste seks måneder, inden de igen kigger ud på verdenen.”

Et fantastisk dyreliv

For naturelskere bliver det ikke meget bedre end Kangaroo Island. Øen har været isoleret fra det australske fastland i omkring 10.000 år, hvilket har betydet, at nogle dyrearter kun lever her. Deriblandt tammar wallaby og en særlig underart af den grå kænguru. Men også dyr fra fastlandet har særdeles gode kår. På Kangaroo Island er der ingen ræve eller dingoer til at jage dyrene, og der er ingen kaniner. Netop kaniner og katte er et stort problem på fastlandet, hvor de udkonkurrerer de lokale dyrearter. Læg dertil et særdeles veludbygget system af nationalparker og andre naturområder, der beskytter en stor del af øens areal. Resultatet er enestående, og trods Kangaroo Island kun er knap halvanden gange Fyns størrelse, er øen et af de bedste steder i Australien at se dyr i vild natur.

Til lands, til vands og i luften

Antallet af dyr er højt, og variationen er enestående. Koalaer søger føde i træerne, og kænguruer græsser i de åbne landskaber. Med held får du måske også øje på Australiens strudsefugl, emuen, eller det finurlige myrepindsvin, der bruger sin lange tunge til at slubre myrer i sig. Næbdyr lever også på øen, om end det kræver stort held at se dem. Langt større chancer er der for at se søløver boltre sig i bølgerne langs kysten, og på stranden ved klippeformationen Admirals Arch holder en koloni af new zealandske pelssæler til. På det dybere hav migrerer pukkelhvaler forbi i vores sommermåneder, og delfiner ses af og til fra færgen til Kangaroo Island. Sågar pingviner yngler på Kangaroo Island.

Også på himlen er der masser at kigge på. Suler og andre havfugle jager på det lave vand ud for kysten, hvor også pelikaner ofte ses. Højt på himlen cirkler fiskeørne og store wedge-tailed eagles, og med held får du måske øje på de sjældne sorte kakaduer. I alt er mere end 250 fuglearter blevet registret på Kangaroo Island. Det er muligt at komme helt tæt på de store rovfugle på rehabiliteringscenteret Raptor Domain, hvor man tager sig af tilskadekomne fugle.

Dramatiske landskaber

Dyrelivet er helt klart et højdepunkt på Kangaroo Island, men også landskaberne er en stor oplevelse. Trods sin relativt lille størrelse, byder øen på meget varierede scenerier. Her er smukke klippekyster og idylliske bugte med hvide strande og turkisblåt vand. Andre steder strækker åbne busklandskaber sig mod horisonten. Sågar en lille ørken med sandklitter findes midt på øen, og ved Remarkable Rocks har vind og vejr eroderet klipperne til skulpturer, der mest af alt ligner noget fra et Salvador Dali-maleri.

Modsat på fastlandet er næsten halvdelen af Kangaroo Islands areal aldrig blevet ryddet for vegetation, så her får man et godt indtryk af, hvordan store dele af det sydlige Australien så ud, da de første europæere kom hertil i starten af 1800-tallet. Eller da de første aboriginere kom til Kangaroo Island for omkring 16.000 år siden for den sags skyld. Således er Kangaroo Island et enestående naturområde og et af de bedste steder at opleve Australiens rige dyreliv.

Se alle vores artikler om Oceanien