Georgiens religiøse arkitektur

Der er et væld af gamle kirker og klostre i Georgien, som det absolut er værd at besøge på en rejse til Georgien. Men hvilke af de mange flotte religiøse monumenter skal man besøge? 

Metheki Kirke med Kong Wachtang i Georgiens hovedstad Tbilisi. Foto Karin Reif

Skrevet af

For Vagn er nysgerrighed en stor drivkraft: det uforudsigelige og mødet med nye mennesker er det, der gør størst indtryk.

Georgien er et af de første lande, der tog kristendommen til sig. Derfor udvikledes en særlig, georgisk kirkearkitektur, som især efter det 9. århundrede havde fælles træk med den byzantinske tradition. Det vil sige en konisk kuppel over en korsformet kirke. Eller i nogle tilfælde en rektangulær.

Oprindeligt har der været en rig udsmykning af facader med fresker. De er stort set væk i dag i mange af kirkerne som et resultat af invasioner – og af en mere simpel udtryksform. I 1300-tallet begyndte man desuden at bygge klokketårne ved siden af kirkerne.

Der er et væld af gamle kirker og klostre i Georgien, som det absolut er værd at besøge. Læs mere om, hvad du kan opleve på en rejse i Georgien.

Hvilke religiøse monumenter kan man besøge i Georgien?

Sioni-katedralen

Katedralen Sioni er et monument over georgisk arkitektur med sin klassiske korsform. Den ligger i den gamle bydel i Tbilisi og var hjemsted for den ortodokse patriark af Georgien indtil 2004, hvor byens nye domkirke blev indviet. I Sioni kan man se vindrueranke-korset, som med sine lidt hængende tværarme er et vigtigt symbol for den georgiske, ortodokse kirke.

Ifølge overleveringen fik Sankt Nino, der i det 4. århundrede bragte kristendommen til Georgien, blev korset overrakt af selveste Jomfru Maria, der i en vision sendte hende ud for at fortælle om Kristus. Korset har ført en omskiftelig tilværelse, men siden 1802 har det haft fast ophold i Sioni-katedralen i Tbilisi.

Bagrati-katedralen

I den smukke by Kutaisi ligger en af de fire vigtigste katedraler i den georgiske, ortodokse kirke. Bagrati-katedralen fra det 11. århundrede er et typisk eksempel på middelalderlig, georgisk kirkearkitektur.

Den er ødelagt og genopbygget i flere omgange. I 2012 fik den en gennemgribende restaurering – så meget, at UNESCO senere fjernede kirken fra sin liste over verdens kulturarv. Den er dog stadig helt klart et besøg værd, og det store kirkerum er blandt de flotteste i hele landet.

Metekhi-kirken

Kirken Metekhi ligger højt på en klippe over Mtkvari-floden og har en smuk udsigt mod det gamle Tbilisi med de farverige træbalkoner. I Sovjettiden var kirken lukket og skulle rives ned som resultat af kommunisternes undertrykkelse af religion. Chefen for kommunistpartiet i Georgien mente, det ville være nok at udstille en lille model af kirken, men mødte stor modstand fra befolkningen. Kirken blev reddet, men en af forkæmperne blev dømt – og henrettet.

Svetickhoveli-katedralen 

En anden af Georgiens fire vigtigste kirker er katedralen Svetickhoveli i den historiske by Mtskheta. Den store katedral er opført oven på den første kristne kirke i Georgien, som blev bygget i 300-tallet. Ifølge et manuskript var Elias fra Mtskheta i Jerusalem, da Kristus blev korsfæstet. Her købte han kjortlen, Kristus bar, af en romersk soldat. Kjortlen endte hos hans søster i Georgien, og stedet, hvor hun – og kjortlen – efter sigende blev begravet, er afmærket i katedralen. Svetickhoveli er på UNESCOs liste over verdens kulturarv.

Gelati-klosteret

Med på UNESCOs liste over verdensarv er desuden klostret Gelati. Gelati var et religiøst og videnskabeligt centrum i middelalderen og er kendt for sine farverige mosaikker, ikoner og vægmalerier samt evangeliske manuskripter fra 1100-tallet. Det ligger nær byen Kutaisi.

Gergeti Trinity-kirken

Synet af Gergeti Trinity-kirken er sandsynligvis den allermest berømte udsigt i hele Georgien – og det til trods for, at kirken ligger dybt inde i Kaukasus-bjergene. Kirken er opført i 1300-tallet og er i sig selv fin. Men det er kombinationen af arkitektur og landskab, der har gjort den til det populære besøgsmål, den er i dag. Man kommer til Gergeti Trinity ad stejle, kringlede veje. Det tager tid at køre herop. Men til sidst står man i 2.170 meters højde, og der ligger kirken midt i landskaberne omgivet af stejle bjergsider. Bjergene er høje i denne del af landet, og i klart vejr er der udsigt til Kazbegi-bjerget, der hæver sig 5.047 meter over havet.

Bodbe-klostret

Øst for Tbilisi finder vi klostret Bodbe. Her ligger Den Hellige Nino begravet. Hun er Georgiens vigtigste helgen og levede i det 4. årh., og det var hende, som førte kristendommen til Georgien i år 319. Klosterkirken er et vigtigt mål for pilgrimme og ligger smukt omkranset af cypres-træer og med udsigt over Alazani-dalen. Kirken har et særskilt klokketårn, som er karakteristisk for de fleste af Georgiens kirker.

Svetickhoveli-katedralen i Georgien (1000-tallet) er kendt for sin sublime udsmykning. Foto Karen Reif

Besøger man Georgiens kirker på en rejse med Viktors Farmor?

Besøg i kirker er oftest lagt ind i dagsprogrammet på vores rejser i Georgien. Her vil rejselederen fortælle om kirkerne og deres spændende og ofte meget gamle historier. Enkelte kirker, som for eksempel Sameba, den ny katedral i Tbilisi med den store kuppel af guld, kan besøges på egen hånd.

Ved besøg i kirker bør kvinder have hovedet dækket af et tørklæde, og kjolelængden bør gå nedenfor knæene. Mænd bør have lange bukser på.

Se alle vores artikler om Georgien