Englene huggede med hammer og mejsel

Et af verdens store vidundere ligger i en lille by i Etiopien.

På alle rejser til Etiopien ser vi klippekirkerne i Lalibela.

Da de kristne korstog mod Jerusalem blev besejret af muslimske hære i 1200-tallet, tog en konge i Afrika sagen i egen hånd. Han byggede New Jerusalem, så der stadigt var et helligt sted for kristne. Selv havde han været pilgrim i Jerusalem, og han anså det for en befaling fra Gud, at der skulle opstå et nyt Jerusalem – nu blot i Afrika.

Men ikke nok med det. Alt blev hamret og mejslet ud af den vulkanske klippe. Når vi bygger et hus, starter vi normalt fra bunden og bygger op. Han gjorde det omvendt. Startede fra toppen, og huggede først et tag, så sider, fri af klippen. Døre, vinduer og ornamenter blev hugget ud, efterhånden som man arbejdede sig nedad. Kirkerummet blev udhulet, der blev lavet velgennemtænkte dræningskanaler og ikke mindst smykket med vægmalerier.

Til sidst stod der en kirke, der var hugget ud af én klippe. Så blev endnu en kirke hugget ud. Og endnu en. Til sidst var der 4 kirker, der stod frit, kun fastgjort til deres moderklippe med gulvet. Og andre 9 kirker var delvist hugget ind i klippen.

Med hjælp fra englene

Et gigantisk arbejde. Som oven i købet gik forbløffende hurtigt. Men det er måske ikke så mærkeligt alligevel. Ifølge en legende hjalp engle nemlig arbejderne i dagtimerne. Og om natten tog de rigtig fat med dobbelt fart, så arbejderne fik fornyet kraft, når de vågnede til en ny dag.

Kongen hed Lalibela. I dag hedder den lille by det samme. Kirkerne er der stadig. Og hvad mere er: De er i brug. Lalibela er et center for pilgrimme. Et besøg i Lalibela er et autentisk møde med etiopisk kristendom.

Jerusalem temaet var vigtigt for kong Lalibela. Klippekirkerne er forbundet af underjordiske tunneller og er adskilt af en lille flod, der selvfølgeligt fik navnet Jordan. Kirkerne på den ene side af floden symboliserede det jordiske Jerusalem, dem på den anden side det himmelske Jerusalem.

Ubeskrivelige klippekirker

En af klippe-kirkerne har form som et krucifix. En anden regnes som verdens største monolitiske kirke. I det hele taget hører denne tradition hjemme i Etiopien. Der er klippe-kirker flere andre steder, nogle kan dateres tilbage til det 6. og 7. århundrede efter Kristus.

En af de første europæere, der må have set de ubeskrivelige klippekirker, var en portugisisk præst. I hans beskrivelse fra 1520 står: “Jeg tør ikke beskrive dem mere, for hvis jeg gør, vil ingen tro mig. Men jeg sværger ved Gud, at min beskrivelse er sand”

I dag, 500 år senere, er Lalibelas klippekirker stadigt ubeskrivelige. De er også på Unescos liste over verdens kulturarv.

Se alle vores artikler om Afrika