Logo

Det tyrkiske køkken

Den Blå Moské er Istanbuls hovedmoské. Foto Viktors Farmor

Den Blå Moské er Istanbuls hovedmoské. Foto Viktors Farmor

Det tyrkiske køkken regnes sammen med det franske, det italienske og det kinesiske som ét af de fire bedste i verden


Kimen til den fremragende tyrkiske kogekunst blev lagt allerede i Middelalderen, hvor osmannerne havde herredømmet over de anatolske områder i en periode på omkring 500 år.

Der var allerede på det tidspunkt rigelige råvarer at få, og der blev brugt kød, fisk fjerkræ og spændende krydderier.

Mange af de omliggende lande havde indflydelse på kogekunsten og det betød, at der udviklede sig en mangfoldighed af retter.

Retterne er enkle, de friske gode råvarer taler for sig selv.

Et måltid indledes med mezze, som er et udvalg af små retter, svarende til tapas i det spanske køkken. Disse retter kan være både varme og kolde, her er en række eksempler:

Dolma (fyldte vinblade eller fyldte kålblade)
Syltede grønsager
Auberginer på forskellige måder, f.eks. patlican salatasi (auberginedip) og imam bayildi (aubergine med fyld af løg og tomater)
Skaldyr, f.eks. muslinger i vinaigrette
Taramasalata (fiskerogn)
Russisk salat
Bønner i tomatsauce
Kold yoghurtsuppe
Oliven
Butterdej med spinat eller andet grønt
Fetaost
Yoghurtdressing
Gratinerede tomater eller peberfrugter fyld med krydret ris
Krydret pølse
Krydret lever
Små brød med pinjekerner og ribs

Hovedretten indeholder gerne grillet kød eller fisk. Tyrkiet er kendt for en mangfoldighed af forskellige slags kebab. Kebab betyder grillet kød. Der bruges især okse-, lamme- og fårekød, foruden kylling. Ofte er det saftige kød marineret på en helt speciel krydret måde.
De forskellige kebabs serveres gerne med den lækre tyrkiske yoghurt.
Köfte er grillede, krydrede kødboller, en slags frikadeller.
En specialitet er indbagte kødretter. En anden klassisk ret er börek, som er en tærte med fyld af ost, kød eller grønsager. Til hovedretten serveres gerne dampede eller stegte grønsager, og almindeligvis bruges olivenolie.

Desserten er gerne frisk frugt eller søde kager med nødder og honning. Baklava er en nøddedej, der er dyppet i sirup. Også en sød risbudding er en almindelig dessert.
Og så afsluttes der med den søde tyrkiske kaffe. Hertil serveres ofte ”turkish delight” som fremstilles af honning, dadler, roser og jasmin.

Rejser til Tyrkiet

Tyrkiet er en af danskernes foretrukne destinationer for charterrejser. Men vil du gerne opleve den autentiske kultur og historie i Tyrkiet? Så kan du her se alle Viktors Farmors kulturelle rejser til Tyrkiet.