Hvem var Moulay Idriss?

Moulay Idriss er den helligste islamiske by i Marokko, hvortil tusinder af marokkanske troende tager på pilgrimsrejse hvert år i august. Byen er opkaldt efter en vigtig person. 

Moulay Idriss ligger i det nordlige Marokko.

Denne lille by på en bakketop er opkaldt efter Sultan Moulay Idriss den ældre, som er profeten Mohammeds efterkommer. Det er hans gravsted, der er centrum for den traditionelle religiøse festival (moussem) i august.

Historien om Moulay Idriss

I 788 (eller 787) e. Kr. fandt en begivenhed sted, der for evigt forandrede Marokkos kulturelle udvikling.

Idriss Ibn Abdallah (eller Moulay Idriss I som han kaldes i Marokko), oldebarn af profeten Muhammed flygtede vestpå fra Baghdad for at slå sig ned i Marokko.

Som arvtageren til Umayyad Kalifatet i Damaskus havde Moulay været en del af en revolte mod Abbaside dynastiet, der havde stjålet lederskabet af Umayyade dynastiet med henblik på at forårsage en konflikt mellem Shia og Sunni sekterne.

Tvunget på flugt fra Abbasidernes snigmordere søgte Moulay først asyl i Tanger, men inden længe flyttede han til den nærliggende region Zerhoun, hvor han grundlagde den by, der nu er kendt som enten Moulay Idriss eller Zerhoun.

De lokale Berberstammer blev overbeviste om Moulays evner til at lede dem som både sultan og iman (spirituel guide), hvilket sikrede hans herredømme over mange af Berber stammerne.

Moulay Idriss’ hellige status afskar ikke-muslimer fra at besøge byen indtil midten af det 20. århundrede. I dag er denne embargo dog løftet.

Se alle vores artikler om Mellemøsten