Kappadokien: Tyrkiets kulturrige centrum

Skjulte hulebyer, klippekirker og Tyrkiets svar på Grand Canyon

Sydøst for det centrale Anatoliens højland findes et fascinerende landskab og område: Kappadokien. Her finder vi underjordiske byer, surrealistiske klippeformaterioner i Zelve-dalen og byzantinske kirker hugget ud i klipper.

Priser fra

12.990 kr.

Max. 20 deltagere

8 dages rejse

Start din rejse her

Skabt af store vulkanudbrud og årtusinders erosion er Kappadokien fyldt med surrealistiske former – paddehatte-klipper, skorstene og huler. De kristne udhuggede underjordiske byer i klipperne, så de kunne være i sikkerhed.

Og så finder vi også mange fine klippekirker med byzantinsk kunst i Kappadokiens magiske natur. Huler til beboelser er spredt ud over klippesiderne - nogle er endda omdannet til klippehoteller.

Vi rejser på opdagelse i Kappadokiens oldgamle kultur og eventyrlige landskaber med sine forunderlige former, hvor fantasien kan få frit spil. 

5 gode grunde til at rejse til Kappadokien med Viktors Farmor:

 • Tag med på opdagelse i den underjordiske by Kayasehir 
 • Nyd de drømmeagtige dale med surrealistiske former i bl.a. Munkedalen
 • Oplev den hellige by Konya - den gamle seldsjukkiske hovedstad
 • Besøg Sari Han - et af de flotteste karavaneserais (station) og et utroligt bygningsværk
 • Nyd god tid ved det arkæologiske sted Kültepe med levn fra den hittitiske civilisation 3000 år f.Kr.

Dagsprogram

 • Dag 1

  Ankomst til Kayseri

  Afrejse fra København via Istanbul til Kayseri i Kappadokien. Indkvartering på hotel enten i Göreme eller i Ürgüp. Her har vi fem overnatninger.

  Måltider: Aftensmad

  Overnatning: Göreme eller Ürgüp 

 • Dag 2

  Besøg på Göreme Open Air Museum

  Dagens første stop er Göreme Open Air Museum. Det er en perfekt introduktion til Kappadokien med alle de udhuggede kirker og byzantinske vægmalerier.

  Flere hundrede hulekirker og klostre er gemt i klipperne i Göreme. På Friluftmuseets er nogle af kirkerne samlet indenfor et lille område. Hver kirke har sin egen stil og sin egen historie, som vi går i dybden med, mens vi besøger museet. Derfor har friluftsmuseet været på UNESCOs liste over verdens kulturarv siden 1985.

  Og efter Göreme skal vi se flere steder med særprægede landskaber.

  I Uchisar, det højest beliggende sted i regionen, står de massive stenpyramider midt i landsbyen. Pigeon Valley, lidt udenfor Göreme, anses for at være et af Tyrkiets smukkeste landskaber.

  I løbet af dagen besøger vi også et keramikværksted samt den berømte St. John Kirke med sine smukke fresker i Gulsehir.

  Måltider: Morgenmad og aftensmad

  Overnatning: Göreme eller Ürgüp 

 • Dag 3

  Store naturoplevelser i Zelve-dalen og den underjordiske by Kayasehir

  Mellem Göreme og Avanos ligger en smuk dal, Zelve-dalen.

  Her er et stort antal huler i klipperne. Det lille område har femten hulekirker fra byzantinsk tid.

  Med de maleriske klippeformationer og udhuggede huler langs de to kløfter oplever man det næsten fortryllede landskab med fritstående ”paddehatte” og ”skorstene”.

  Zelve var en byzantinsk bosættelse. De ældste kirker er fra 500-tallet. Vi har ingen dokumenter eller ekstern historie om Zelve, så den arkitektoniske stil er vores eneste ledetråd for datering.

  Mest sandsynligt var Zelve en lille troglodytlandsby i græsk-romersk tid, som derefter blev kristnet af græsktalende romere i det fjerde og femte århundrede. Troglodytter er boliger hugget ud i klipperne, så det i virkeligheden er huler. De kan være meget omfattende med indbyrdes forbindelsesgange. De blev benyttet som boliger i flere hundrede år af de lokale.  

  Efter den byzantinske æra blev Zelve en tyrkisk landsby i det osmanniske rige. Samfundet arvede og udvidede de udskårne rum. Tyrkerne byggede endda en sjælden udhugget moske, og de havde en central begravelsesplads. De omdannede nogle af kirkerne til landbrugsrum, men lod de fleste af dem være urørte.

  De mange dueslag og vinpressere tyder på, at Zelve var en simpel landbrugsby. Der blev anlagt marker i den frugtbare jord ved dalens åbning.

  Zelve forblev en tyrkisk landsby indtil 1960. På det tidspunkt var det blevet for farligt at bo i klipperne på grund af erosion og nedstyrtninger, så beboerne fandt et andet sted at slå sig ned.

  Vi får også indtryk af Munkedalen. Her er et kapel dedikeret til Sankt Simeon, som var eremit, der kunne udføre mirakler. Hans bolig og private kirke kan stadig ses i dag.  

  Derefter går turen til den lille landsby Çavuşin, der er hugget ind i bjergsiden og omfatter en samling af fascinerende klippehuse, munkehuler og shelters, som har været udsat for flere hundrede års vejrlig og erosion. I dag er der moderne huse side om side med de gamle sammenstyrtede klippehjem. Med danske øjne er Çavuşin unik, fordi landsbyen kortvarigt kan ses i filmatiseringen af Ole Lund Kirkegaards ”Hodja fra Pjort” fra 1985. På turen ser vi også flere steder, hvor scener fra filmen blev optaget.

  Dagens næste højdepunkt er et besøg i den underjordiske by Kayasehir.

  Hvis det handler om naturens overraskelser, har Kappadokien masser af dem, men de underjordiske byer er noget helt særligt. Gemt under månelandskabets topografi i denne magiske region findes der 36 underjordiske byer. I århundreder har disse storslåede strukturer været befolkningens tilflugtssted fra deres fjender.

  Af alle de underjordiske byer i regionen er dem ved Kaymakli og Derinkuyu de mest omfattende og dermed de mest besøgte. Det efterlader mindst 34 skjulte og mindre besøgte skatte, og af disse har vi valgt at besøge den underjordiske by Kayasehir, der er den mest unikke.

  Kayasehir er en smule mindre end Kaymakli og Derinkuyu, men indeholder mindst lige så mange forunderlige oplevelser og historier. Da den er mindre kendt, er der heller ikke så mange besøgende, og det er værdsat, når man skal rundt i de smalle tunneler.

  For millioner af år siden dækkede adskillige vulkanudbrud hele regionen i aske, som senere størknede til blød vulkansk sten. De underjordiske byer er blevet til på grund af blødheden af den ​​vulkanske sten.

  Kayasehir blev skåret ud omkring det 4. århundrede f.Kr. Senere kom perserne og derefter romerne, men det er de kristne i det byzantinske rige, der har al æren for at udvide den underjordiske by. Disse kristne undslap forfølgelse, og da de landede i regionen, udvidede de deres underjordiske byer ved at tilføje kirker og religiøse skoler i de allerede etablerede byer.

  Som enhver anden spøgelsesby har Kayasehir samme hjemsøgte aura, men den giver en vidunderlig følelse af autencitet, når man udforsker dens labyrintiske tunneler og rum. 

  Måltider: Morgenmad og aftensmad

  Overnatning: Göreme eller Ürgüp 

 • Dag 4

  Ihlara-dalen - en naturlig canyon

  Vores bus kører os til en ny naturoplevelse - Ihlara-dalen. I den fantastiske naturlige canyon slentrer vi et par timer langs floden på en sti, der er indrammet af plataner og pistacietræer. Også her er byzantinske klippekirker med fresker gemt i klipperne og små lokale oaser, hvor man kan købe friskpresset appelsinjuice og nyde lyden af floden, som løber igennem den store dal.

  Inden vi kører tilbage til hotellet, besøger vi et værksted, hvor der fremstilles tæpper efter de helt gamle traditioner fra Seldsjuk-tiden, for ca 800 år siden.  

  Eftermiddagen er fri.

  Måltider: Morgenmad og aftensmad

  Overnatning: Göreme eller Ürgüp 

 • Dag 5

  Det arkæologiske sted Kültepe og et karavanserai fra Seldsjuk-perioden

  Vi starter dagen med et besøg på det arkæologiske sted Kültepe, hvor der findes fine levn fra den hittitiske civilisation 3000 år f.Kr. Køreturen dertil tager ca. 1½ time. 

  Vi begynder i besøgscenteret, som fungerer som et lille historisk museum over udgravninger i området. 

  Derfra går vi op til de arkæologiske udgravninger og til det gamle slots område (Akropolis). Derfra ned til markedsområdet, hvor rekonstruerede huse er bygget ovenpå de originale fundamenter. Bagved er der endnu et udgravet område, hvor lokal befolkningen boede. 

  Kültepe er opdelt i to: Akropolis og den nedre by. Akropolis er en tell, en høj dannet af ophobning af affald fra menneskelige bosættelser. Den nedre by ligger ved foden af tellen og var stedet for den assyriske bosættelse.

  Udgravninger har afsløret mange genstande og strukturer fra forskellige perioder, herunder templer, paladser og boliger. De mest betydningsfulde opdagelser omfatter tusindvis af lertavler med kileskrift, som giver indsigt i tidens politiske, økonomiske og sociale systemer.

  Et af de væsentlige fund er den tidligste registrering af et definitivt indoeuropæisk sprog, hettitisk, dateret til det 20. århundrede f.Kr. Opdagelsen af hettitiske inskriptioner på stedet var et stort gennembrud i forståelsen af udviklingen og spredningen af indoeuropæiske sprog.

  Kültepe blev forladt i det 7. århundrede og stedet blev til sidst dækket af sediment og glemt. Det blev genopdaget i det 19. århundrede og har været genstand for omfattende udgravninger og forskning lige siden.

  Tavlerne, der blev fundet i Kültepe, omfatter både officielle dokumenter og personlige breve, og de dækker en bred vifte af emner, såsom handel, ægteskaber og juridiske tvister. Tavlerne giver også information om den gamle økonomi, herunder priserne på varer, lønninger og skatter.

  Efter besøget i Kültepe, er der ca. en halv times kørsel til Sari Han, et af de fineste karavanserails fra Seldsjuk-perioden i Tyrkiet. Det er et imponerende bygningsværk fra en tid, hvor kamelkaravanerne skulle indlogeres og varerne beskyttes.

  Et særligt træk ved denne Han er den lille moske. Den er ikke placeret i jordhøjde i gården som i alle andre Seldsjuk-hans, men på første sal over indgangsportalen.

  Måltider: Morgenmad og aftensmad

  Overnatning: Göreme eller Ürgüp 

 • Dag 6

  Kørsel til Antalya og besøg i den hellige by Konya

  Efter morgenmaden starter vores køretur til Antalya. Vi kører over Konya-sletterne, også kaldet Tyrkiets kornkammer.

  Vi gør hold ved Tepesi Delik Han, der er en af de gamle karavanestationer.  

  Vi spiser frokost i Konya, en hellig by og tillige den gamle seldsjukkiske hovedstad. Her ser vi Mevlana-museet.

  Mevlana Rumi (1207-73) var seldsjuk-periodens vigtigste religiøse figur. Han var en sufi-mystiker-digter fra Persien, som boede i Konya. Hans udtryk for islam understregede personlig mystik, religiøs tolerance og guddommelig enhed. Rumi skrev berømt poesi om sine mystiske oplevelser og startede en asketisk religiøs orden kendt som de "hvirvlende dervisher". Den religiøse orden integrerede traditionelle tyrkiske folkedanse og musik i tilbedelsen. Hans store gravtempel (turbe) står i centrum af Konya, som fortsat er en vigtig religiøs by i Tyrkiet.

  Herefter fortsætter vi til Antalya, en smukt beliggende by ved Middelhavet.

  Vi har to overnatninger i Antalya.

  Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

  Overnatning: Antalya

 • Dag 7

  Den gamle bydel i Antalya

  Vi starter dagen med at køre ud til et vandfald lidt udenfor byen.

  Herefter bruger vi resten af dagen i Antanlyas gamle bydel. På vores bytur gennem de charmerende gamle gader ser vi Hadrians Port. Vi besøger også et lille etnografisk museum - Suna & İnan Kıraç Kaleiçi Museum, og vi ser Yivliminare moskeen og minareten.

  Ved siden af moskeen ligger İmaret madrasa - et lille lokalt shoppingsted indrettet i en fin gammel osmannisk bygning.

  Vi ser også klokketårnet, som skiller den gamle og den nye bydel. 

  Få minutter herfra er der en stor plads med panoramaudsigt over havnen og den gamle bydel. Om aftenen spiser vi afskedsmiddag på en restaurant, hvor vi får typisk tyrkisk mad.

  Måltider: Morgenmad og aftensmad

  Overnatning: Antalya

 • Dag 8

  Hjemrejse

  Efter morgenmaden kører vi til lufthavnen, og hjemrejsen begynder. Fly via Istanbul til København.

  Måltider: Morgenmad

Praktiske oplysninger

Her finder du relevante oplysninger om rejser til Tyrkiet

 • Pas og visum

  Tyrkiet kræver ikke visum af danske statsborgere, men passet skal være gyldigt i mindst 150 dage efter indrejse. Der skal være mindst 2 tomme sider i passet ved indrejse.

  Det er altid en god idé at have en ekstra kopi af passets informationsside med. Den opbevares et andet sted end selve passet.

 • Vaccination

  Som i de flere andre lande, anbefales det at være vaccineret mod smitsom leverbetændelse (hepatitis A), stivkrampe og difteri. Tal evt. med egen læge.

  Du kan orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside

  I forbindelse med din vaccination har Viktors Farmor to rabataftaler med Rejsemedicinsk- og Medicinsk Speciallægeklinik (Jens Baggesens Vej 90 B 8200 Aarhus N) og Udlandsvaccinationen I/S (Ørestads Boulevard 5, 2300 København S). Ved begge steder får du op til 10% i rabat ved vaccinationer.

 • Valuta

  Den gældende møntsort er Tyrkiske lire. Vi anbefaler, at man tager Euro med til veksling, da det kan være svært, at veksle danske kroner. Visa/Master-kort kan bruges mange større steder, men ikke i mindre forretninger, butikker og på markeder. 1 Lire svarer til ca. 25 øre, men valutakursen svinger en del pga. inflation, så det er vigtigt at tjekke den aktuelle kurs på rejsetidspunktet. 

 • Vandreferie

  Særligt for rejsen Vandreferie i Tyrkiet

  Rejsen Vandreferie i Tyrkiet er en Viktors Farmor vandreferie med sværhedsgrad 3 støvler. Dag 5 og 7 er lettere og minder om vores rejser med 2 støvler. Medbring fodtøj med en solid sål, som sidder godt fast på fødderne - vi vandrer af mindre stier på stenet og løst underlag. Der er passager med høje “trin” og stejle skråninger. 

  Du skal kunne vandre med en dagstursrygsæk med vand, snacks, overtøj til evt. vejrskifte undervejs og hvad du ellers skal bruge i løbet af dagen. Din bagage transporteres mellem overnatningsstederne.

  Det kan være koldt om natten fra slut oktober til april. Derfor er det en god ide at medbringe en lagenpose og noget varmt tøj at sove i til de første par nætter, hvor vi bor under simple forhold. Dagene er dog behagelige og varme. Omvendt kan det blive varmt i september - både om dagen og om natten.  

  Læs mere om sværhedsgraden 3 støvler her

  Særligt for rejsen Vandreferie i Kappadokien

  Dette er en Viktors Farmor vandreferie med sværhedsgrad 1 støvle. Dog er vandreturen på sidstedagen kategoriseret som 2 støvler.

  Læs mere om sværhedsgraden 1 støvle her

  Læs mere om sværhedsgraden 2 støvler her 

  På trods af områdets nærhed til lande som Syrien, Iran og Irak er det helt fredeligt at færdes som turist. Det gælder også i forhold til de mange traditionelt praktiserende muslimer, som bor i området.
   

  Det er vigtigt at medbringe:

  Gode vandresko, der støtter anklerne

  Det anbefales at medbringe:

  • Lille turrygsæk
  • Solbriller, kasket (tørklæde) og solcreme med høj faktor – solen kan være skarp
  • Vabelplaster
  • Tyndt regnslag eller regntøj
  • Evt. egen vanddunk
  • Trøje og tørklæde til evt. kølige aftener

  Bemærk
  Man skal være i almindelig god form og vant til at vandre.

 • Fysisk form på rejsen

  For at kunne deltage på rejsen skal du være godt gående og i en almindelig fysisk form. Rejsen egner sig ikke for bevægelseshæmmede, og det forventes, at du kan gå mindst 5 km. om dagen, samt håndtere din egen bagage.

  På vandreferierne forventes det at du kan gå det angivet antal km og højdemeter på rejsen.

 • Telefoni og internet

  Telefoni. Telefon til Tyrkiet: Tryk 0090+ omr.nr. + abnnr. Fra Tyrkiet til Danmark trykkes 0045 + dansk abnnr.

  Mobiltelefon. Der er fin dækning, så der uden videre kan ringes eller sms´es med dansk mobiltelefon. Undersøg priserne ved din teleudbyder. Der kan købes lokale taletidskort.

  Internet. Der er wi-fi på mange hoteller. Nogle af hotellerne har PC man kan benytte.

 • Elektricitet

  Ligesom i Danmark bruges der 220V. Man skal som udgangspunkt ikke bruge adapter i Tyrkiet. Dog er det altid en god idé at tage en universaladapter med. Så er man på den sikre side.

 • Drikkevand

  Vand bør som grundregel ikke drikkes fra hanen.

  På rejsen Vandreferie ad Den Lykiske Vej kan vandet drikkes de fleste steder, da det ofte kommer fra nærliggende kilder. Hvis du ikke er komfortabel med at drikke vandet fra hanen, kan det være en god idé at medbringe en drikkedunk med vandfilter. Under vandreturene kan der gå noget tid mellem stederne, hvor det er muligt at købe vand. 

 • Drikkepenge

  Får man båret kufferten op til værelset, giver man et beløb svarende til 2-3-kr. Køber man selv måltider, runder man op med ca. 10 %. Toiletter er ofte overvåget af personale, der forventer nogle småpenge. På grupperejser betales drikkepenge til chauffører og lokalguider af Viktors Farmor.

 • Foto

  Det er forbudt at fotografere militær- og politiinstallationer. Vil man fotografere mennesker, er det bedste at bede om tilladelse først.

 • Prisniveau

  En hovedret koster fra ca. 40 kroner og opefter. En øl ca. fra 20 kr. og en cola fra 8 kr. En liter vand i en kiosk koster ca. 5 kr.

 • Bagage

  Bør aldrig være tungere end at man til enhver tid kan bære det selv.

  Vær opmærksom på, at flyselskaberne ikke tillader powerbanks og e-cigaretter i den indtjekkede bagage. Har I sådanne apparater, skal de i håndbagagen.

  Vandrestave skal i den indtjekkede bagage.

 • Håndbagage

  Sørg altid for at have tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet.

  Vigtig medicin bør altid være i håndbagagen. Medbringer du receptpligtig medicin, i din håndbagage, skal navnet på recepten og flybilletten stemme overens.

 • Klima

  Der er subtropisk klima langs Tyrkiets Middelhavskyst. Det bevirker at klimaet i Istanbul er behageligt med varme somre og milde vintre. Der falder yderst sjældent sne. De største mængder regn falder i perioden november til februar. Med 118 mm i december som det højeste.

 • Tidsforskel

  Tyrkiet er en time foran Danmark.

 • Pakkeliste

  Husk at supplere pakkelisten med:

  - Et sjal eller tørklæde ift. besøg til moskéer

  - En pung med plads til sedler

  - Vækkeur

  - Solbriller, kasket eller hat

  - Solcreme

  - Medicin mod maveinfektion (tal med egen læge)

  - En lille flaske håndrens (fås på apoteket eller hos Matas)

  - Lommelygte

  - Papirlommetørklæder / toiletpapir

  - Læbepomade

 • Værd at vide

  For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse.

  Det kan anbefales at downloade Udenrigsministeriets app Rejseklar, hvor du kan læse rejsevejledningen og anden god information. Appen kan downloades til både Apple og Android. 

Kontakt os gerne, hvis du vil vide mere om mulighederne for rejser til Tyrkiet.