Europas spirende grønne hjerte

Vidste du, at Slovenien, næsten lige i midten af Europa, gemmer på et af de mest skovrige områder? Landet er en lille grøn plet i Europa, hvor naturen dyrkes og får lov at vokse.

Vintgar er en malerisk kløft i nærheden af bled, der skærer sig ned mellem næsten lodrette klipper. Foto Anders Stoustrup

Skrevet af

Josefine er journalist og podcaster med speciale i Latinamerika og Spanien. Josefine vil møde mennesker i alle afkroge af samfundene og opleve deres hverdag og fortælle deres historie.

Landet med sine omkring to millioner indbyggere ligger ikke langt fra Danmark og er en hyldest til naturen, traditionerne og det aktive samt afslappende udendørsliv.

Slovenien kan trods sin lille størrelse blære sig med sine utrolige og varierende landskaber. Landet grænser op til Italien, Østrig, Ungarn og Kroatien og er en spændende blanding af mange kulturer og alligevel helt sin egen. Om du vil slænge dig langs den slovenske riviera, drikke vin med udsigt ud over vinmarkerne, hike højt i bjergene, sejle på de mange floder eller bare flade ud på en af de mange bløde sandstrande, så finder du det i Slovenien. Landet med et stolt og grønt bankende hjerte.

Biernes internationale dag

”World Bee Day” hedder dagen officielt og er faktisk et initiativ startet i Slovenien. Det er d. 20. maj, og FN har officielt tildelt den dato til bierne. Opdrætning af bier går langt tilbage i den slovenske kultur og ses stadig i dag som et vigtigt erhverv. Man kan tilmed komme på mange guidede ture rundt for at se, hvordan den slovenske bi lever og producerer honning. Og honning sælges mange steder og menes at være kilde til energi og et godt helbred.

Bier er ikke det eneste slovenerne er passionerede omkring. Men det kan være en god indgangsvinkel, da de er stolte af deres bier og honning. At leve i og af naturen er en stor del af kulturen, og slovenerne har blandt andet et stort fokus på bæredygtig turisme. I 2016 blev hovedstaden Ljubljana kåret af EU til Europas grønne hovedstad. Hele 60% af det lille land er næsten dækket af skov, hvor de har både vilde bjørne og ulve, og de har mere end 40 parker og reservater, som er hjem til omkring 20.000 forskellige arter af planter og dyr.

Andre aspekter, som gør Slovenien til Europas grønne og bæredygtige hjerte, er, at de affaldssorterer i stor stil, prioriterer cykler frem for biler, og i hovedstaden er 74% af alle huse opvarmet af naturgas. Udover deres mange reservater er flere grønne områder erklæret beskyttede områder. Så selvom Sloveniens areal kun udgør 0,004% af jordens overflade, er det hjem til mere end 1% af alle levende arter og mere end 2% af land- og ferskvandsarter. Så det er ikke kun bierne, der stortrives i det grønne land.

Glamping og medical wellness

Cykelnationen Slovenien er også de store campingentusiaster, og generelt foregår meget liv i naturen eller i deres mange små køkkenhaver. Glamping har vundet stort indpas i landet og er en sammentrækning af de engelske ord glamour og camping. Det er en måde at kombinere de store naturoplevelser med lidt ekstra luksus og velvære. Fordi Slovenien byder på så meget varieret natur, kan man glampe (eller campe) i utroligt smukke og uspolerede grønne områder. For slovenerne handler det om at leve balanceret med naturen, og ofte byder et glamping-site på bæredygtig og lokalt produceret mad samt wellness.

Et andet udtryk, man støder på i Slovenien, er medical wellness. Det handler om at leve et liv, hvor natur, aktivitet, wellness og god mad indgår. Medical wellness bliver en større og større spiller på den slovenske scene og handler om at forebygge lidelser. Det er en kombination af moderne medicin og naturlige terapeutiske midler. På de fleste kursteder kan man finde forebyggende behandlinger som for eksempel antistress-terapi, anti-aldrende terapi, behandlinger for kommende mødre eller afvænningskure. Der er lidt af det hele for at holde kroppen og hovedet sundt.

For de adrenalinsøgende kan man også hoppe i elastikspring fra klipper, riverrafte eller mountainbike for at nævne nogle stykker. Man kan også bare vælge at slænge sig ved, hvad de kalder, den slovenske riviera langs vandet og nyde et glas kold hvidvin, mens man dypper fødderne i havet.

En smeltedigel og helt sin egen

Et land som Slovenien med alle sine naboer er blevet påvirket gennem tiden, hvilket også er med til at gøre landet unikt og giver mulighed for at opleve en masse forskellige traditioner. Det er et lille land, som byder på et væld af muligheder alt afhængig af, hvor du befinder dig, og hvilken grænse du er tæt på. Du finder storslåede bjerge, krystalklare floder, vinmarker så langt øjet rækker, varme sandstrande, termiske bade og bredde sletter. Og ej at forglemme en masse biavlere, hvor du kan smage den gyldne honning.

Se alle vores artikler om Europa