Hvad søger du?

Taj Mahal

Luftig på grund af den hvide marmor, der skifter farve med solens lys i løbet af dagen, og får mausolæet til at se mindre ud end det i virkeligheden er.

Og majestætisk, fordi det i virkeligheden er alt andet end lille. Taj Mahal er 75 meter højt og ligger i en rektangular have på mere end en halv kilometer.

Taj Mahal er bygget af den muslimske stormogul Shah Jahan, og bærer alle kendetegn for datidens muslimske arkitektur. I buerne er der inskriptioner fra Koranen, hugget ud i sort marmor og lagt ind i den hvide marmor. Kalligrafien ser ud til at have samme højde fra bund til top, men det er en illusion.

Bogstavernes størrelse stiger, jo højere man kommer op, og giver dermed betragteren ved jorden det indtryk, at størrelsen er den samme.

Mogulen og Mumtaz Mahal

Shah Jahan, der byggede Taj Mahal, var en af de største moguler, der herskede i Indien. Som ung mand besøgte han bazaren i Agra i 1607, og overleveringen går på, at han stoppede foran en bod, hvor en ung pige, hvis skønhed han aldrig havde set mage til, stod. Han spurgte tilfældigt til en glaslampe, og hun svarede kækt, at den var så dyr, han ikke havde råd til den. Uden et ord tog prinsen pengene frem og betalte hvad hun forlangte – og efterlod hende måbende, men også indprentet i sit hjerte. Fem år senere blev han gift med hende, og hun fik navnet Mumtaz Mahal.

Som sine forfædre førte Shah Jahan en række erobringskrige. Han var faktisk ofte i felten, og Mumtaz var ofte med ham. I 1631 var hun højgravid, men insisterede på at være med på et togt mod Burhanpur. Hun fødte en datter, men var så svag, at hun døde kort efter, med Shah Jahan ved sin side. Hans sidste løfte til hende var at bygge et minde over deres kærlighed. Mindet blev Taj Mahal. Bygget af 20.000 arbejdere i en periode på 22 år. Den dag i dag ved man ikke, hvem arkitekten var. Var han fra Venedig, fra Frankrig, fra Persien? Det er aldrig slået fast.

Men Taj Mahal står der stadig, efter 350 år, bygget i eksklusiv hvid marmor, og med indlæg af agat, ametyst, turkis, juveler, lapis lazuli, kvarts, diamanter og jade. I mausolæet er Mumtaz Mahal stedt til hvile. Shah Jahan overlevede hende med 35 år, og blev så begravet ved siden af hende, i Taj Mahal, ved Jamuna-floden, i Agra, i Indien.

Se alle vores artikler om Asien